Бизнес климатът през февруари се влошава

Бизнес климатът през февруари се влошава

© Надежда Чипева, КапиталПрез февруари 2020 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.8 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в търговията на дребно и сектора на услугите.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва равнището си от януари. Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като леко понижена, като и очакванията им за дейността през следващите три месеца се влошават.


Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават недостигът на работна сила и несигурната икономическа среда.
По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През февруари съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 0.5 пункта в резултат на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни, което според тях ще доведе до допълнително наемане на персонал.


Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат най-сериозните пречки за бизнеса, като през последния месец се отчита засилване на негативното влияние на втория фактор.


За продажните цени анкетата регистрира намерения за известно повишение, макар преобладаващата част от мениджърите да очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 0.6 пункта, което се дължи на изместване на оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията от "добро" към "задоволително" (нормално за сезона). Същевременно обаче прогнозите им за бизнес състоянието през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и в очакванията им за обема на продажбите през следващите три месеца се регистрира подобрение.


Основните затруднения за развитието на дейността остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


По отношение на продажните цени очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Услуги. През февруари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" спада с 3.6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-резервирани са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.


Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем за бизнеса. На второ и трето място са факторите "несигурна икономическа среда" и "недостиг на работна сила".


По-голяма част от мениджърите предвиждат продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Не знах, че сте имали бизнес. Хахахахххх.

 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Не знах, че сте имали бизнес. Хахахахххх.
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  Аз либерал бизнесмен до сега не съм видял!
  Всичките са социалисти, социално слаби, безработни и други лаладжии и маргинали.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Не знах, че сте имали бизнес. Хахахахххх.
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  Мнооого ебциклопедии може да се напишат за нещата, които не знаете. И да, имаме бизнес. И влошаването на бизнес климата не е никак добре за българите.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Не е вярно, че няма работна ръка. Ей на... Само преди няколко дни, лично министър-председателят ни уведоми, че все повече хора се завръщат в България. ;)

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Липсвало специалисти, искали да внасят....еми ето ги на границата, бягайте да ги наемате....лев за двама!!!

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  [quote#2:"Тангра"][/quote]

  Така е. Добрите бизнесмени са консервативно настроени. В замяна на това пък путинските псевдо-консервативни бизнесмени , тире олигарси даже фалираха подкрепяната от държавата "Лавка"

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Крайно време е да се улесни максимално процедурата за наемане на работници предимно от Украйна,Молдова,Беларус,С.Македония и др.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Весело

  Така е , продажбата на мартенички върви някак си вяло ...

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#7] от "uvtest":

  Каквато и да е процедурата, никой няма да дойде в България за да работи за 700-800 лева бруто...!
  Сметката е проста. И сам може да сметнеш, колко струват квартира, храна и дребни раходи. Освен това, на тоя работник трябва да му останат и едни 200 евро, за да ги прати в къщи. Това означава заплата около 1500 лева, нето. Какво е заключението? Нашите работодатели да продължават да си мечтаят за внос на евтини работници. Няма как да ги огрее...! ;)

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  От времето ще е и от разни сметки ...без кръчмаря !

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Така е , продажбата на мартенички върви някак си вяло ...
  —цитат от коментар 8 на SS


  Ами като са внос от Китай в комплект с корона вирус :)

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Това изследване е пълна пунта мара, щом включват такива показатели :)

  "Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават недостигът на работна"

  Начи недостигат хора да работят за тези заплати. Ако ги качите сигурно ще намерите. :)

  "Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат най-сериозните пречки за бизнеса, като през последния месец се отчита засилване на негативното влияние на втория фактор."

  "Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем за бизнеса. "

  "Основните затруднения за развитието на дейността остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда."


  Ми то и аз искам да съм монопол в моя бранш, ама не става. А па конкуренцията е виновна за всичките ми несполуки. Звучи логично някак си. :)

  Та толкоз за влошаващата се икономическа среда, ако си посочил конкуренцията за основен икономически проблем. :)

 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1201 Разстроено

  Още една Наредба 18 и климатът ще замръзне.
  Това може да е добре за Грета, която не ходи на уилище.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#7] от "uvtest":Каквато и да е процедурата, никой няма да дойде в България за да работи за 700-800 лева бруто...!Сметката е проста. И сам може да сметнеш, колко струват квартира, храна и дребни раходи. Освен това, на тоя работник трябва да му останат и едни 200 евро, за да ги прати в къщи. Това означава заплата около 1500 лева, нето. Какво е заключението? Нашите работодатели да продължават да си мечтаят за внос на евтини работници. Няма как да ги огрее...! ;)
  —цитат от коментар 9 на Petleshev


  Странна логика.Ако това което казваш е вярно,защо процедурата не се направи максимално проста,защо профсъюзите са твърдо против?Нали така и така никой няма да дойде.Къде е проблемът?Между другото в големите комплекси в туризма,заплата под 1000 лв.няма,плюс квартира и на много места и храна.Ще се учудиш колко желаещи от изброените страни има.

 15. 15 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Начи недостигат хора да работят за тези заплати. Ако ги качите сигурно ще намерите. :)
  —цитат от коментар 12 на realguru

  Наистина ли мислиш,че един работодател има възможност да вдигне заплатите,но от инат не го прави?Предпочита да затвори предприятието си,но да не даде повече пари на работниците?

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#14] от "uvtest":

  Какви профсъюзи? Остави ги тия червени пудели...! Ще те продадат и за 2 лева, стига само да могат. Казионни организации живеещи от лапането на членски внос.
  Масовите заплати в туризма са под 1000 лева. Това е сигурно. Затова и българските хотелиери реват най-много за кадри. Освен всичко друго, това е работа за 2 или 3 месеца. Ами после? Ще чакаш 9-10 месеца да дойде сезона? Остави ги тия глупости... Живея до морето, работил съм в туризма и картинката там ми е ясна. А желаещите да работят от Украйна и Молдова са обикновено студенти на стаж. Нищо повече. И първото което правят ако имат възможност е, да се изнесат към Западната част на Европа.

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#16] от "Petleshev":

  Може да си работиЛ в туризма,аз сега работя и ти казвам,в големите комплекси няма заплата под 1000 лв.Разбира се,че работата е за 3,4 месеца,за това и трябва без проблем да могат да се наемат чужденци,чиито визи и така са за 3 м.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Въпреки стабилността?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  Аааа, не е вярно! Баце рече, че сме супер добре 😂.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  "общият показател на бизнес климата намалява"

  Това е фалшива новина. Според премиера държавата е изключително стабилна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#17] от "uvtest":

  В България летният сезон е точно 45 дни. Какви 4 месеца?

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK