Туроператори в ситуация на зараза: Работим в мътни води

Туроператори в ситуация на зараза: Работим в мътни води

© Rahel Patrasso, ReutersВ едни мътни води се движим. Това казва за ситуацията, в която работят представителите на туристическия бизнес, в момента заради разпространението на коронавируса Мария Костова, управляващ директор на "Сън сприй травъл партнър". Нейните думи могат да обобщят всеки разговор с туроператор - от тези, които говорят по проблемите. Други отказват с аргумента, че клиентите им реагират с паника на всичко написано в медиите.


Този път обаче мътните води не са липса на адекватно законодателство само в България. Липсват регламенти и в цяла Европа, така че работещите в сектора не опитват интуитивно да намерят правилния път - да връщат пари доколкото могат, да пренасочват за по-късна дата, да не събират такси при промяна, които при нормални обстоятелства биха събрали. Националната особеност е, че институциите не реагират еднозначно и с изявите си отправят различни послания към хората.


Отказите от пътуване са неизбежни


Ситуацията е безпрецедентна. Има откази, това е неминуемо, вече не смятаме това за някаква новина. Същевременно има нови резервации, има и обратна реакция - хора се обаждат да питат със страх дали няма да отпадне дадено пътуване, защото са мечтали за него. Това разказва Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и управител на "Тандем травъл".
При нас напоследък има само анулации при това за доста дълъг период напред, казва пред "Дневник" Мария Костова. Компанията, която ръководи, работи само с фирмени клиенти.


Казва, че причината за анулациите основно са две - отменени множество международни конгреси и други събития, а някои от клиентите, които имат централи в чужбина, имат от тях официална забрана да пътуват. "Правим каквото можем с авиокомпаниите и хотелите (за да се върнат парите на клиентите - бел. а.), но всичко е много субективно", обяснява тя. "Няма регламент, който да казва какво да се прави".


Регламент няма, застраховки също


Проблемът с това клиентите да анулират свое пътуване, но да си получат и парите, които са дали вече за него, се състои в това, че реално с изключение на Китай, няма друга страна, за която да е обявена извънредна ситуация, която да задължава на практика компаниите да връщат пари на клиентите. Не са затворени и границите на България, обясняват туроператорите.


Съществуващите и в България застраховки "Отмяна на пътуване" влизат в действие при конкретни ситуации, които не включват тази с коронавируса - при смърт в семейството, при внезапно заболяване, което не е хронично, при загуба на работа и няколко подобни ситуации.


Туроператори в ситуация на зараза: Работим в мътни води

© Rahel Patrasso, Reuters


При това положение единственият регламент за отношенията между клиентите и туроператорите остават техните договори. А в тях е предвидено пълната сума на пътуването да се върне, ако отмяната е по инициатива на организатора на пътуването. В останалите случаи има такси, които клиентът дължи. Те са процент от платената сума и са толкова по-високи, колкото по-близо е датата на отпътуването.


Институциите не помагат с изявите си


Покрай цялата история, която доведе до панически прояви в цялото общество, потребителите започнаха да научават какви права имат, смята Стоева. Посочва, че определено не е в тяхна полза да анулират пътувания, които са по-далече във времето, защото неминуемо ще загубят пари. Обяснява, че за да се анулира пътуване без неустойка, в дестинацията трябва да са налице непреодолими обстоятелства, които да водят до невъзможност да се изпълни цялото или значителна част от пътуването. "Към момента това се отнася само за Китай. Ако сме обективни, и за Италия не се отнася", казва Стоева. Посочва, че Министерството на външните работи съветва хората да не пътуват до Италия, но на интернет страницата на ведомството индексът за риск за Италия е най-ниският - 1 (максималната оценка е 5 - бел. ред.), тоест ситуацията е нормална, допълва тя.


Междувременно доста "шум в канала" внесоха информациите след втората поред среща в Министерството на туризма през миналия месец, когато много заглавия в медии гласяха, че ще се връщат парите на записалите се за пътувания до Италия. Реално няма как агенциите да бъдат задължени да направят това, а и те самите вече са предплатили аванс за хотели, самолетни билети и др.


Едни казват връщайте, други, че няма основателна причина за връщане на пари, в сайта на Министерството на външните работи не пише нещо еднозначно - хем предупреждават да не се пътува по някои дестинации, хем не поставят висока степен на опасност за тях. В същото време хората като се върнат от Италия и ги слагат на 14-дневна карантина, коментира и Мария Костова. "В едни мътни води се движим", илюстрира ситуацията тя.


Посочи, че всичките институции в такава ситуация трябва да са с единно и адекватно становище по въпроса какво да се прави. "Когато има ясен регламент и в сайта на външно министерство е написано, че забраняват пътуванията, всички биха се съобразили с това, дори и чуждестранните ни партньори, обяснява Костова. Добавя, че хората, когато си искат парите обратно, се позовават на Министерството на външните работи, което ги съветва да не пътуват, без обаче да назовава обстоятелствата форсмажорни. "Това е нещо, което си няма име".


В края на февруари Министерството на туризма публикува "Информация относно възникналите непреодолими и извънредни обстоятелства във връзка с разпространение на COVID-19 (коронавирус)", които на практика не казват нищо, което да не е известно.


Какво да се прави


Не само в България, но и в останалата част на Европа туроператорите, хотелите и авиокомпаниите действат според ситуацията. Туристическите агенции връщат пари колкото и когато е възможно. Авиокомпаниите позволяват еднократна промяна на билета без да начисляват обичайната си такса за това, разбира се при определени условия (определени дати, дестинации, период). Масово това се прилага за нови билети, издадени от началото на март - като механизъм да се успокоят пътуващите и все пак да се купуват билети. Единствено за полетите от и до Китай се връщат парите за билетите. В информацията си самите авиокомпании често посочват, че предлаганите от тях решения в момента са въпрос на добра воля.


Стигнахме до един проблем - липсва единно европейско законодателство по отношение на препоръките за пътуване, казва Стоева след като са обсъждали настоящите проблеми и с Европейската асоциация на туроператорите. Няма единно установени правила кога в дадена страна не трябва да се препоръчва пътуване и какво означава това. Има доста противоречиви съвети в отделните държави, което опира до проблеми с правата на потребителите, обяснява тя. Затова и в началото на седмицата ECTAA - организацията, представляваща европейските туроператори, призова за въвеждане на балансирани мерки за опазване здравето на пътуващите, но и за защита на индустрията. По данни към началото на март само за месец секторът в Европа е загубил 1 млрд. евро заради коронавируса.


Посочва, че очевидно е дошъл моментът да се търси нов баланс между интересите на потребители и на бизнеса в такива ситуации. "Всеки очевидно ще понесе някакви загуби, но трябва да бъдат разпределени, за да не се наруши балансът. Нали си представяте, че ако започнат масово да се връщат пари от туроператори, ако всички те фалират, това са работни места, пропуснати приходи от данъци и т. н. Ефектът ще е доста по-сериозен от загубата на отделните потребители", коментира тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Туризмът е един от най-застрашените отрасли на икономиката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 184 Разстроено
 3. 3 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Винаги е било така: прецаканият е най-отдолу. Туристическа агенция "Голям тур" кръв повръща - пари не връща!

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Вече отмених всички планирани екскурзии в чужбина ,изобщо не платих ,още не бях сключил договор , ще прекарам ,както и последните 7-8 години на плажа в Златните ,перфектно и няма хора , докато всички тичат към препълнените курорти на юг и в чужбина ,така и вероятността от зараза спада до минимум .

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Разстроено

  Държави, в които туризмът е основен отрасъл, много, ама много ще пострадат - Италия, Франция, Гърция, Турция, Египет. И при нас лошо ще се усети, уви. Сериозен растеж 2020 г. - ако направим 1 % с оглед на обстоятелствата ще е някакво чудо.

 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Няма начин,както се казва “Part of the game”! Загубите според мен трябва да са споделени.

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":


  И на разстояние от кихащи италиянки и шведки по плажа!))

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Затова не дотам великия български народ (мит'рял по баце) е казал да не се слагат всички яйца в една кошница!

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#6] от "angeles":

  Вече повече от 30 години правиме така - печалбите се приватизират а загубите се социализират! Остава и жените да станат общи и се връщаме поне 50 назад.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За януари имаме 10% повече туристи, а лятото се очаква като всеки грип вирусът да отшуми. Ама ще видим.
  Тя и икономиката не е ясна. Я виж износителите ни на вино изнасяли много за Китай и сега реват.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Чисто физически финансовите кризи вземат повече жертви от всеки корона вирус.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3551 Весело

  “Ситуацията е безпрецедентна. Има откази, това е неминуемо, вече не смятаме това за някаква новина. Същевременно има нови резервации, има и обратна реакция - хора се обаждат да питат със страх дали няма да отпадне дадено пътуване, защото са мечтали за него.”


  Последно? Има ли проблем или само лек полъх на вятъра?
  Баси неадекватните статии!

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Черен лебед...

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 15. 15 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "...ако сме обективни, и за Италия не се отнася", казва Стоева.
  Очевидно туроператорите не се интересуват за здравето на екскурзоводите и шофорите.
  Клиентът също чете в интернет за затворени музеи и отменени събития от сайтове на музеи, изложбени зали и прочие.
  Клиентът може да лежи в хотела в Милано и да не види нищо от предварително обявения тоуристически пакет, но защо трябва да го прави?
  Клиентът има право да си потърси правата по съдебен ред.

  maribo2005
 16. 16 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mariaм":

  Шофьори

  maribo2005
 17. 17 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mariaм":

  Шофьори

  maribo2005
 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз имам резервация за един хотел в Португалия зс три нощувки, направих я преди месец. Гледам, че сега цената е паднала с 50 евро.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просълзихме се. Ми нали за това сте там, да мислите за клиентите..

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 20. 20 Профил на
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Време е да им светне На всички Туристи и Тур оператори, че един лош сценарий с пандемия, ще затвори почти всички граници. За сега има всички индикации "обикновенното грипче" да придобие пандемичен характер и скоро ще се задействат системи за национална сигурност.

 21. 21 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Не е разумно да пътуваме в чужбина поне докато дойде лятото, всяко едно струпване на хора е риск.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 22. 22 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Не е разумно да пътуваме в чужбина поне докато дойде лятото, всяко едно струпване на хора е риск.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В Китай градове с население над 10 милиона бяха под карантина и им беше забранено да излизат дори на улиците. На три дни и задължително с маски пускаха по един от семейство да купува продукти.
  В Европа чакаха един месец да плъзне добре заразата и даже сега никой не спира, никой да пътува където си поиска из Европа и затова за 10 дни от случаи основно и Италия, вече 90% от страните са добре заразени.
  Заради бездействието на умниците в Брюксел.

  Последна грижа е туризма, при положение , че от 100 заболели само 10 са приети в болници поради липса на легла в Италия

  Да живеят брюкселските зелки

 24. 24 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Време е да им светне На всички Туристи и Тур оператори, че един лош сценарий с пандемия, ще затвори почти всички граници. За сега има всички индикации "обикновенното грипче" да придобие пандемичен характер и скоро ще се задействат системи за национална сигурност.
  —цитат от коментар 20 на ilkoiliev123


  Много плащещо звучи, това за границите. Преди години, беше излязло едно предсказание на Слава Севрюкова, към 2022-2025г, всички българи в чужбина да се приберат в България, защото след това ще е трудно, границите ще се затворят. Много се чудих, какво толкова ще се случи, че да затворят границите. И сега това става пред очите ми. Или с други думи, ако предсказанието е вярно нещата няма да спрат до тук. Плашещо е много...

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":

  от няколко години плажа е почти празен ,особено през седмицата , пробнах и на италиански плажове и в Малта и в Гърция ,лудница , маргинали и притичващи африканци ,глад и мизерия , това в случая запазва и намалява риска и от пътуване надалеч и от карантина в чужди места.

 26. 26 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Горко му е тежко на първи когото на+бедят че има короната. Ще го размъкват по студията ще му надянат противогаз и усмирителна ризница после ще му разкатаят фамилията разните учреждения ДАНС, Прокуратура , НАП и прочие. Телевизиите ще направят телевизионен сериал за него. В резултат хората ще бя+гат от +него и семейството му+ до края на живота си и неминуемо ще емигрират. 27. 27 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Голяма сте паника всичките. Все едно преди вируса не се е умирало.... Да видим на годишна база световната смъртност дали ще се промени спрямо 2019. Бас хващам не. Според мен този вирус си го е имало, просто китайците с тяхната пословична хигиена сега го хванаха масово. После пак тероризъм и така..

  https://www.youtube.com/watch?v=YElIJKJkq8Y

 28. 28 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  В Китай градове с население над 10 милиона бяха под карантина и им беше забранено да излизат дори на улиците. На три дни и задължително с маски пускаха по един от семейство да купува продукти.В Европа чакаха един месец да плъзне добре заразата и даже сега никой не спира, никой да пътува където си поиска из Европа и затова за 10 дни от случаи основно и Италия, вече 90% от страните са добре заразени.Заради бездействието на умниците в Брюксел.Последна грижа е туризма, при положение , че от 100 заболели само 10 са приети в болници поради липса на легла в ИталияДа живеят брюкселските зелки
  —цитат от коментар 23 на 001


  Решенията за затваряне на границите се взимат от местните правителства, а не от "брюкселските зелки", глупако. А правителствата навсякъде са яко овъртолени в бизнес интереси и лобита. Ако затворят границите, ще пострада не само туризмът а още един куп индустрии. Освен, че и папо няма да има и ще трябва да караш само на домашен първак и чесън, отгледан в селския двор.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 29. 29 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#24] от "highspirited":

  тц тц тц... Големи предсказания, големи неща... Реалните проблеми са корупция, диктатори и човешка лошотия. Винаги се е умирало и ще се умира.. все някак... :)

 30. 30 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално
 31. 31 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#24] от "highspirited":тц тц тц... Големи предсказания, големи неща... Реалните проблеми са корупция, диктатори и човешка лошотия. Винаги се е умирало и ще се умира.. все някак... :)
  —цитат от коментар 29 на Tod


  Е това предсказание не съм го правила аз, от много години е разпространено. Не е факт обаче, че се отнася за сега. Просто направих връзка между него и сегашната ситуация, тъй като в живота си не бях виждала такова затваряне на границите, както в момента.
  Иначе за корупцията и останалото си прав, но все пак не е все едно от какво ще умреш от естествена смърт или преждевременно от вирус.

 32. 32 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Дотук само 001 е прав. Няма виновни в случая.Дори Ангелкова която ненавиждам също е невинна и невидима.Преди няколко дни безумното и министерство пусна на турбранша препоръките на ХЕИ, и например навсякъде да има дезифектант с минимум 60% алкохол. Е как ще реагират пожарникарите на тази вест. И някой си направил резервация пък.... ами добре е сам да си отговори дали му се живее или държи на обезщетение. И не слушайте министерствата,а си живейте живота,носете си пищовче ракийка и всичко го слагайте на К..А...

 33. 33 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Много смешно ми звучат сладникавите реклами за екскурзии в Италия по БНР.

 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "Хриси":

  Глупоко ще викаш на този дето те е създал ...

  Ако имаше нещо в главата щеше да знаеш , че половината страни в ЕС нямат и граничен контрол защото са в Шенген.
  Мерки се вземат със съгласието на всички, когато си в съюз

 35. 35 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В същото време, в Русе ще се проведе фестивала Мартенски музикални дни с участието на 500 артисти от 10 държави.
  Препоръката на РЗИ да бъде отменен фестивалът предизвика вълна от коментари като този:
  " Глупави нещастници, вие безумни ли сте? Русе има и трябва завинаги да запази Мартенски! РЗИ са хрантутници безполезни!"
  Общината увъртя нещо за консултации, в крайна сметка няма да се осмели да го отмени.

  Сега мултиплицирайте тази реакция по всички "жизненоважни" неща, които българинът си е намислил да прави и не го интересуват никакви предупреждения. Най-много да го раздразнят.

 36. 36 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  В същото време, в Русе ще се проведе фестивала Мартенски музикални дни с участието на 500 артисти от 10 държави. Препоръката на РЗИ да бъде отменен фестивалът предизвика вълна от коментари като този:" Глупави нещастници, вие безумни ли сте? Русе има и трябва завинаги да запази Мартенски! РЗИ са хрантутници безполезни!"Общината увъртя нещо за консултации, в крайна сметка няма да се осмели да го отмени.Сега мултиплицирайте тази реакция по всички "жизненоважни" неща, които българинът си е намислил да прави и не го интересуват никакви предупреждения. Най-много да го раздразнят.
  —цитат от коментар 35 на velvoofell


  Точно тези, които сега ги пишат тези неща и изобщо не им дреме от нищо, когато л@йното неизбежно удари вентилатора, първи ще започнат да реват най-гръмогласно, че държавата нищо не е направила и сега трябва да ги спасява.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 37. 37 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#20] от "ilkoiliev123":

  Е, каква е тази параноя сега?! Нито границите ще затворят, нито всички туристи ще си отменят пътуванията. Аз ще летя до Хонолулу през Сеул с Korean Air на 26 март и нямам намерение да си променям плановете.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Ако паниката продължава първият отрасъл който ще пострада ще е туризмът и авиокомпаниите, ще последват и всички други. Световна рецесия ще доведе загубата на много повече животи (не директно) от колкото всеки вирус. Хиляди пъти повече. От загуба на работа, спестявания, услуги.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3076 Неутрално
 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1761 Любопитно

  По данни на ООН при катастрофи загиват средно 3700 човека на ден.
  От началото на годината жертвите на коронавируса в целия свят са приблизително толкова, трети месец от епидемията е.
  Някой да е спрял да купува, произвежда и кара автомобили?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK