Български пощи търсят подизпълнител за разпространението на вестниците за 60 млн. лв.

Български пощи търсят подизпълнител за разпространението на вестниците за 60 млн. лв.

© Анелия НиколоваБългарски пощи" търсят подизпълнител за разпространението на печата за 60 млн. лв. за срок от 4 години. Обществената поръчка е обявена на сайта на държавното дружество.


Срокът за подаване на документи е 13 април, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден. Очакванията са избраното дружество да поеме доставката на печатни издания от печатницата до складовите бази, обработката им и разпределението до пунктовете за продажба и връщането на непродадените бройки обратно на издателя, администрирането на продажбите и на приходите от тях.


В края на февруари правителството възложи на държавното дружество да започне разпространението на печатните издания, считано от 1 март. В решението се посочваше, че пощите ще организират необходимите взаимоотношения с издатели.
Още през ноември миналата година държавата заяви готовност да се включи в разпространението на периодичния печат, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изземе дейността от частните компании (80% от този бизнес се контролира от дружества, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски). Тогава Борисов заяви, че ако се наложи, ще има държавна субсидия, за да стига печатът до сергиите из страната, които са 6000. Повод да обяви това намерение бяха продължаващите с години критики към България за ограничаване на свободата на словото в условията на частен разпространителски монопол.


Правителственото решение се формализира седмица след затварянето на веригата Lafka, която разпространяваше вестниците и списанията в страната доскоро. Официалното съобщение сочеше като причина спирането на бизнеса с лотарийните билети, след като управляващите промениха Закона за хазарта и държавата монополизира този бизнес.


По информация на "Капитал", считано от 1 март с транспорта на печатните издания се занимава охранителната фирма VIP Security. Компанията има действащ договор с "Български пощи" за превоз на инкасото и доставка на пратки, като по него се плаща на изминати километри, а пощите задават маршрутите към частната фирма.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK