Русия губи по над 100 млн. долара на ден след разрива с ОПЕК, изчисли "Лукойл"

Леонид Федун

© Johanna Geron, Reuters

Леонид ФедунРешението за прекратяването на сделката за съкращаване на добива на петрол ОПЕК+ от вчера означава, че Русия ще губи между 100 и 150 млн. долара дневно. Това пресметна съсобственикът на "Лукойл" Леонид Федун, цитиран от финансовия всекидневник "Ведомости".


"Решението е неочаквано и нерационално. Засега съм в лек шок", е цитиран да казва Федун. Той изчислява сумата на базата на поевтиняването на петрола от 60 на 40 долара на барел при износ от Русия на 5 млн. барела дневно.


Представителят на петролната компания, която е собственик на единствената в България нефтена рафинерия,

се е въздържал да коментира причините за провала и перспективите за възобновяване на сътрудничеството с петролното обединение, но добави, че планираният от руските компании ръст на добива с 2-3% няма да компенсира срива на цените.
Продължилият три години "меден месец" на взаимни ограничения в добива между страните от ОПЕК и Русия приключи вчера с провал. "От 1 април нито ОПЕК, нито (страните извън) ОПЕК ще имат ограничения," заяви пред репортери министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.


Русия, която е неформалният лидер на група производителки на петрол извън ОПЕК (заедно картелът и останалите са известни като ОПЕК+), отхвърли идея за ново свиване на дневния добив, подкрепена вчера от картела, фактически лидер на който е Саудитска Арабия.


Мярката бе искана от ОПЕК заради коронавируса Covid-19, засегнал глобалното търсене. Русия обаче не бе убедена за двата дни преговори и допусна, че може да се справи дори при срив на цените до 40 долара за барел и единственото, което би могла да приеме като условие, е да се удължат вече приетите от ОПЕК+ ограничения.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK