България резервира за 10 г. капацитет за втечнен газ през Гърция

България резервира за 10 г. капацитет за втечнен газ през Гърция

© Gastrade.grС решение на Министерския съвет се фиксират количествата втечнен природен газ, които "Булгаргаз" ЕАД ще резервира от терминала до град Александруполис, Гърция, съобщи правителствената пресслужба.


Държавният газов доставчик резервира капацитет от около 500 млн. куб.м на година. Това бе ангажимент, заложен още при придобиването на 20% дял от изграждащия се терминал.


С решението на правителството се удължава периодът, за който се резервират количествата на 10 години. Предвижда се крайният срок за подаване на оферти в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет в терминала да приключи до 10 март 2020 година.
България чрез "Булгартрансгаз" ЕАД ще участва като акционер в проектната компания "Газтрейд" С.А., която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал до Александруполис.


"Участието на България в проекта е в изпълнение на политиката за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ с цел гарантиране на енергийната сигурност и постигане на конкурентни цени за българските потребители", се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK