Коронавирусът отприщи натрупаните проблеми в глобалната икономика, смята икономист

Румен Гълъбинов

© Надежда Чипева, Капитал

Румен ГълъбиновКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


"Коронавирусът е спусъкът, който отприщва всички тези процеси и проблеми, които са натрупани. Рецесията в глобалната икономика вече е факт и мисля, че ние още в първото тримесечие на 2020 г. ще видим, че няма да е изненада, ако световният икономически растеж бъде отрицателен", коментира пред Би Ти Ви бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов.


"Още от януари започна да се проявява едно усилващо се забавяне на икономиката поради проваляне на доставките от световния производител Китай. Този процес вече върви наобратно - Китай възстановява производството, спрени китайски доставки отново се възобновяват. Сега обаче наблюдаваме вторичната реакция - тази на финансовите пазари", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.
Той посочи, че вчера в световен мащаб е задминат спадът, регистриран в световната икономическа криза от 2007-2008 г., а ситуацията вече се сравнява с "черния понеделник" от 1987 г. Румен Гълъбинов коментира, че за разлика от срива през 2008 г., сега процесите са много по-ускорени заради дигитализацията на икономиката, която кара събитията да се развиват с много по-бърза скорост. Според него обаче това е шанс, както по-бързо се влиза в рецесия, така и по-бързо да се излезе.


"Очаква се в следващото тримесечие да започне едно бавно и мъчително възстановяване на индустрията там (Китай - бел.ред.), защото от индустрията в Китай зависят веригите на доставки и добавена стойност в целия свят", каза още Гълъбинов.


Икономистът определи мерките, които правителството обяви снощи, свързани с възможността за обявяване на извънредно положение, като логични и навременни и изтъкна, че не бива да има паника, защото тя може да се отрази зле в икономически аспект.


И Румен Гълъбинов, и Емил Хърсев прогнозираха, че е възможно кризата да се отрази в спад на цените на горивата в България с около 20-30 стотинки. Посочиха, че спадът на петрола на световните пазари е с около 15%.
Хърсев посочи, че в тази ситуация има и добри новини - рекордно увеличаване на индустриалните поръчки в Германия, най-ниско ниво на безработица в САЩ, а в България през януари е имало рекорден износ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK