Има ли спекула и защо се води война с нея

Има ли спекула и защо се води война с нея

© Велко АнгеловНечестна търговия за бързо забогатяване, основана на препродажба, разлика в цените, дефицит на стоки и др. Това според тълковния речник е спекулата. Думата бе извадена от праха напоследък, след като се видя, че покрай засиленото търсене на маски, дезинфектанти, медикаменти цените им вече, както се казва, не са същите. Освен че е и почти невъзможно да ги намериш.


Презапасяването с храни, което предприеха много хора пък, предизвика и закани от управляващите, ако се наложи, да стигнат до крайната мярка и да въведат таван на цените.


Засега темата със спекулата е буквално яхната от главния прокурор Иван Гешев, който създаде паралелен щаб за коронавируса и взе "на специален отчет" аптеките, които и без това са на първа линия в борбата със заразата и са под силния натиск на клиентите, от една страна, и на липсата на достатъчно доставки за търсените стоки. За спекула от дни говори и премиерът Бойко Борисов, като дава указания да се наглежда да няма (или съобщава, че я възпрепятстват - на 10 март напр. обяви, че е "спряна спекула и контрабандата с маски за Румъния"), и част от министрите му коментират спекулата, а в сряда (18 март) и президентът Румен Радев обяви, че се "вихри спекула с предпазни средства".
А Комисията за защита на потребитители обобщи, че хората имат "усещане за спекула". Всъщност в изказванията за "спекулата" наистина става дума повече за сравнение или обяснение на процеси, отколкото за регламентиран законово и съществуващ в пазарната икономика "враг".


Какво е спекула


Извън тълковния речник в икономиката спекулативната търговия, наричана разговорно спекула, означава начин на търгуване, при който инвеститорът придобива финансов или друг актив с цел постигане на доходност чрез неговата бъдеща препродажба. Особеност на спекулативната търговия е, че тя често носи висок риск, тъй като очакваните ценови динамики може да не настъпят.


В тази графа спокойно може да влезе поскъпването на имотите и всичко покрай тях - от строителни материали до обзавеждане - например т. нар. имотен балон, подхранван от голямото търсене. При него фирмите по веригата имат възможност да максимизират печалбите си, какъвто е и смисълът на тяхното съществуване.


В настоящата ситуация обаче подозренията за спекула се простират върху групи стоки, които са желани от всички, и това прави масовият потребител чувстителен по въпроса.


Кой ще бори спекулата


В началото на седмицата в телевизионно интервю социалният министър Деница Сачева обяви, че в момента няма яснота кой държавен орган трябва да следи да няма спекула с цените на основните храни и лекарства, но провинилите се ще бъдат строго наказани. Може би тъкмо тази празнота в авнас е искал да запълни главният прокурор, като обяви в събота, че поема контрола над продажбите на храни и лекарства.


По ирония, в концепцията за наказателна политика, която наскоро се обсъждаше в Народното събрание, бе залегнало и декриминализиране на спекулативната търговия като престъпление като твърде остаряло и несъвместимо с пазарната икономика, а на практика и "мъртъв" текст от Наказателния кодекс. Законът за борба със спекулата е отменен още през 1999 г., но в Наказателния кодекс все още спекулативната търговия е инкриминирана.


Юристът Георги Атанасов припомни пред "Дневник", че в по-далечното минало е имало два закона - от 1946 г. за конфискация на имущество, придобито със спекула или по друг незаконен начин, и от 1947 г. - Закон за спекулата с недвижими имоти. За първия закон той коментира, че става дума за политически акт, който е трябвало да унищожи буржоазията и да се одържави по-бързо имуществото на най-едрите нейни представители, у които са били така наречените средства за производство. Заради юридически спънки законът не е сработил и неговото действие се прекратява с национализацията година по-късно. С еднократно действие е останал и Законът за спекулата с недвижими имоти от 1947 г.


Регулация на цените


В България като страна с пазарна икономика, за каквато е призната и от Европейската комисия през 2002 г., цените се определят на базата на търсенето и предлагането. Това бе записано и в закон от 1995 г., който също вече не е действащ - Закон за цените. Той влезе в сила няколко години след така нареченото освобождаване на цените, което стана повод тогавашният премиер Димитър Попов да произнесе знаменитата си реплика "За Бога, братя, не купувайте!" в опит да обясни кратко на населението, че ако не се купуват стоки на твърде високи цени, то търговците ще бъдат принудени да ги намалят.


В момента обаче ситуацията е такава, че стоки и особено някои групи се купуват по много, което по законите на икономиката означава, че производителите и търговците могат да реагират на голямото търсене с по-високи цени. Друг е въпросът, че засега няма сигнали за подобна масова практика. Управляващите съобщават за единични случаи, за които са били сезирани, и по този повод в телевизионно интервю земеделският министър Десислава Танева увери, че, първо, стоки има достатъчно и, второ, ако се налага, може да се стигне до крайната мярка за поставяне на таван на цените. Тя заяви, че спекула при храните няма. Това потвърди в сряда и пред икономическата комисия в Народното събрание министърът на икономиката Емил Караниколов. "Следим много изкъсо нещата със спекулата у нас. В момента при храните няма такава, каквато обаче се забелязва при медицинските консумативи. Разделям ги от лекарствата, тъй като при тях има процент, който се слага отгоре", обяви той.


Всеки студент по икономика знае, че такава практика е непазарна, но, от друга страна, при обявеното в страната извънредно положение не е невъзможно да се вземе подобно решение.


Има ли смисъл от цялото това упражнение


Накратко - няма.


Юристът Георги Атанасов вижда в цялата тази история усилие от страна на главния прокурор да не изпадне от новините и уточнява, че той не е предан на правото и неговите действия често нямат юридическа основа.


Важно е да се отбележи, че една от много малко контролираните от държавата ценово групи стоки се продават точно в аптеките - това са лекарствата по рецепта и без. Другата група, която не е обект на интерес в момента, са водата, токът, парното.


Лекарствата от години се контролират ценово по няколко начина. Цените на лекарствата с рецепта се сравняват с тези на останалите европейски страни, като по закона за лекарствата от повече от 10 години в България цената на ниво производител трябва да е най-ниската в ЕС. Ако съветът по цените на лекарствата намери по-ниска от регистрираната в България в европейските системи, автоматично намалява цената и в България. Цените на лекарствата без рецепта от 2013 г. бяха замразени, с много кратки прозорци на сваляне на забраната за покачване на цената, като увеличение може да има само с темпа на инфлацията, която е много ниска. Тъй като лекарствата без рецепта са дългогодишни доказани продукти, те се продават без нуждата от рецепта и тъй като са за масови страдания - болка, грип и др., в тези групи има огромна конкуренция от около 40 продукта, което сваля цените и тези продукти се продават под максималната продажна цена, регистрирана в Съвета по цените.


В допълнение аптеките са вързани онлайн с НАП и там в реално време постъпва информация за всяка продажба. Освен това има онлайн регистър всичките лекарства, създаден към Съвета по цените. Аптеките са свързани и към системата за верификация на лекарствата, която следи за фалшиви медикаменти и е за целия Европейски съюз.


Единствената ниша, в която цените могат да се увеличават, без държавата да упражнява контрол върху тях, са тези на медицинските изделия (такива са предпазните маски, ръкавиците и защитното облекло) и хранителните добавки - сред които могат да попаднат и много витамини и имуностимулатори, ако са регистрирани по този начин. Така търсените в момента дезинфектанти, маски и др. подобни не се регулират и очаквано при тях има видимо повишение на цените заради огромното търсене.


И икономистът от Института за пазарна икономика, и юристът Георги Атанасов посочват, че необяснимо защо усилията за борба със спекулата се хвърлят в аптеките, където се продават на практика почти единствените регулирани ценово стоки.


Да се слага ли таван


В момента няма шок, който да наведе на мисълта, че ще има недостиг на храни. Въпреки това много хора се презапасяват и в тези ситуации е нормално търговците да увеличат цените, защото има търсене, което не е предвидено и цената автоматично отива нагоре. Който най-много иска да си купи дадена стока - консерви, спагети, тоалетна хартия, ще трябва да плати по-висока цена, обяснява от икономическа гледна точка нещата Калоян Стайков.


Според него идеята за ценови контрол не е особено смислена, защото не става въпрос за някакви стоки от първа необходимост, които са липсващи, тоест дефицитни, а дори и да е така, налагането на таван на цените ще накара повече хора да се запасят, защото цената е фиксирана в даден период.


Допълва, че в момента няма нито мерки, ограничаващи международната търговия, нито сериозен шок при производството им, за да се мисли в тази посока.


Много е странно проверките за цени да се правят в аптеките. Нали целта е да се намали рискът от зараза, а в същото време инспектори ходят по аптеките, като препятстват работата с клиенти, чийто брой е ограничен, което е абсурдно. Едновременно се иска да се ограничат контактите между хората, а се получава, че в аптеките има двама фармацевти, но трима инспектори и един клиент. Това просто е безумно. И затова аптеките затварят, така че тази акция изглежда като чист пиар, коментира Стайков.


Нямам идея дали не се опитват нещо друго да правят - във всички времена, когато е имало такива обществени протуберанси като сегашната ситуация, с лек привкус на недостатъчна грамотност, са се опитвали да правят неща като това да предпазват публиката от поведението на търговците, коментира Георги Атанасов. Дава примери с опити да се ограничи например нелоялната търговия или други подобни неща. "Но разбрах, че в конкретната ситуация не се занимават с това, а с някакви абсурдни административни нарушения като, да речем, продажба на лекарства без рецепта, възмущава се той. Би било някакъв вид спекула, ако има ограничаване на свободата на пазара или злоупотреба с нея, ако се продава само на избран кръг потребители, но това няма нищо общо със сегашната ситуация, за да се преследват аптекарите, че продават на всички. Друга тема е, че свободният пазар в България не е свободен, твърди юристът.


В резултат някои аптеки затвориха в знак на протест срещу проверките, а този техен акт бе определен като спекула от вътрешния министър Младен Маринов. Повече четете тук.


Кой има право да оспорва евентуални мерки


В ситуация на извънредно положение, в каквото се намира България за един месец засега, е по-скоро нормално да се очакват немислими за друго време мерки и закони.


В извънредно положение може да разпореждат промяна на цените, но те не се съизмерват с проблема и с естеството на проблема.


Юристът Георги Атанасов напомня, че ценови ограничения могат да се постановяват със закон или акт на правителството. Тогава оспорването им в съда от страна на бизнеса ще бъде затруднено.


Законите по дефиниция не могат да бъдат оспорвани освен от тези институции, които имат право да сезират Конституционния съд. Административните актове, каквито са заповедите на министрите, решенията на правителството, могат да се оспорват пред Върховния администартивен съд. По оценки на адвоката той ги разглежда в такива срокове, че докато се насрочи заседание, извънредното положение ще бъде отменено. "Но ако Народното събрание определи тавани на цените, никой не може да обжалва пред никакъв съд", поясни Атанасов.


Така дори даден закон, с който се налагат ценови ограничения, да вкарва в принудителна загуба търговците, те реално нищо не могат да направят. Според икономиста Калоян Стайков обаче, ако изобщо се стигне до ценови ограничения, те по-скоро ще ограничат печалбата на търговците в някаква степен.


Ако например килограм домати се продават за 3.50 лв., но заради засилено търсене търговецът определи цена от 4.50 лв., а със закон се сложи таван от 2.50 лв., то търговецът ще спре да продава дадената стока, обяснява той. "Или ще се стигне до това, което ставаше през 90-те години на миналия век - при фиксирани ниски цени в условията на недостиг на стоки се организира черен пазар. Но едва ли ще се стигне до това", коментира Стайков.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Много бих искал Гешеффф, да обясни как апарат за 11 000 $ дофторете го "намират" за 138 000 лева. Айде да видим как става това ??? за да можем да ръкопляскаме на липсата на апарати и пари за закупуването им.

 2. 2 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Нечестна търговия, спекула, спекуланти... - комунистическата риторика се завръща.

 3. 3 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Естествено че има спекула, в САЩ също в момента има.
  Определени стоки се изкупуват и след това се предлагат
  най-вече онлайн на много по-високи цени.
  Какъв таван на цените, най-бързо трябва да се въведе
  лимит за купуване на тези стоки. Примерно определено
  количество на седмица или месец. Това може да стане с временна
  купонна система и да продължи докато е необходимо.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#3] от "dream_er": Costco вече сложиха лимит на стоките които се купуват най много! Днес имаше абсолютно всичко,но тоалетната хартия,салфетки, рула ,водата имаха лимит по 1 от всичко! Щом имаше санитакзер в голяма бутилка 2.5 кг значи презапасяването утихва тук!

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  Има ли спекула от страна на Лукойл и поддържа ли я държавата с наредбата за данъчните складове?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#6] от "dream_er": Лудите се налудуваха,сигурно са напълнили гаражите с консерви вода и какво се сетим още! Нормално е да се запасим, но чак толкоз....а като си помисля колко кредит карти са наблъскали,последствията ще са трагични! Паниката е страшна.

 8. 8 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 644 Любопитно

  Искам да попитам #ГешеФЕРадост какви са тия цени по бензиноколонките? М?

 9. 9 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#4] от "angeles":При нас няма нищо, утре ще трябва да ходя сутринта да се редя наопашка, на която повече от половината ще са гнусни индийци.
  —цитат от коментар 6 на dream_er


  А Вие изглежда сте изтънчен Балкански ариец...

 10. 10 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":

  Сигурно ще почнат да връщат масово закупеното. Костко нямат
  ограничения за връщане на тези стоки.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като почнат да се вадят на улицата и да се пре(укват спекулантите, ще видите че алчността в случая на епидемия е по-голям риск от самата епидемия. Щото тия вредители с тяхната алчност, пряко са отговорни за повече заразени и починали хора.

  мурзилка
 12. 12 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Спекула е , например, когато детелина ханчева си купува апартамент от ваклин за 200 хил, ама данъчната оценка е 20 хил.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#6] от "dream_er":

  "... на която повече от половината ще са гнусни индийци."

  Живееш в квартал, какъвто можеш да си позволиш. Сърди се на себе си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на az
  az
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Маска най обикновеноа, за 14лв.Как е а?

 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Как се определя спекула при стоки за който няма държавно регулиране на цените?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#9] от "xhi13317223":

  "А Вие изглежда сте изтънчен Балкански ариец..."

  Бъди сигурен, че англосаксонците (ако изобщо има такива в гетото му) едва ли го смятат за нещо повече от индиец или виетнамец.

  Той е консервативен бял евангелист само като се обади по скайпа на село у Харманлийско.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  На тази снимка Гешев е като шумкар, дебнещ агне...

 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  На тази снимка Гешев е като шумкар, дебнещ агне...

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Весело

  Как се определя спекула при стоки за който няма държавно регулиране на цените?
  —цитат от коментар 15 на Индивидуален паметник на културата


  При "дясното" управление на ГЕРБ, почти не останаха такива стоки...

 20. 20 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Амазон сигурно са най-големите комунисти, задето отрязаха търговците, надуващи цените на маски и дезинфектанти? В кризисни времена има кризисни мерки, но идеолозите си знаят своето.

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Като почнат да се вадят на улицата и да се пре(укват спекулантите, ще видите че алчността в случая на епидемия е по-голям риск от самата епидемия. Щото тия вредители с тяхната алчност, пряко са отговорни за повече заразени и починали хора.
  —цитат от коментар 11 на Маршалов


  Ето още един хунвейбин, дето тръгнал да гони спекулантите...

 22. 22 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Тиквеник, индийците живеят в най-хубавите квартали в САЩ.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#21:"bez_ime2"][/quote]

  Няма аз да ги гоня. На мен не ми пука, дърт съм и не ми мил живота, ще стоя и ще гледам отстрани какво се случва, докато не пукясам. Народа сам ще си свърши със спекулативната част.

  мурзилка
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#22] от "dream_er":

  "... най-хубавите квартали в САЩ..."

  Жителите на най-хубавите квартали на САЩ, драги, не висят на опашки в Костко.

  Там е за такива като теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Висят и още как в момента. Ама ти откъде да го знаеш това.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Каскет ГешеФФ е низвергнат. Генерал Годжи е новата звезда.

 27. 27 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най голямата грешка е ако не се затворят ромските квартали и се поставят под изолация и карантина . Всеки ден е решаващ

 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Нечестна търговия, спекула, спекуланти... - комунистическата риторика се завръща.
  —цитат от коментар 2 на bez_ime2


  Тя не си е ОТИВАЛА , както и носителите и - КОМУНИСТИТЕ ! те просто НАМЕТНАХА ОВЧИ КОЖИ и чакат подходящия момент , който , за наше съжаление и тяхна радост - настъпи ! Сега обаче , не са в ПОЗИЦИЯ ДА НИ дават МАСКИ , ТОАЛ.ХАРТИЯ и т.н.
  Главният прокурор е много "в час " с тази "дейност "
  "В момента няма шок, който да наведе на мисълта, че ще има недостиг на храни. Въпреки това много хора се презапасяват и в тези ситуации е нормално търговците да увеличат цените, защото има търсене, което не е предвидено и цената автоматично отива нагоре. Който най-много иска да си купи дадена стока - консерви, спагети, тоалетна хартия, ще трябва да плати по-висока цена, обяснява от икономическа гледна точка нещата Калоян Стайков."
  Спекула има и ще има . Може да се ограничи и това е задачана на ПРОКУРАТУРАТА !

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Весело

  С комсомолски плам и болшевишка ярост Гешев самоотвержено се изправя на борба срещу новите кулаци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Весело

  [quote#21:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 23 на Маршалов
  Няма аз да ги гоня. На мен не ми пука, дърт съм и не ми мил живота, ще стоя и ще гледам отстрани какво се случва, докато не пукясам. Народа сам ще си свърши със спекулативната част. [/quote]

  Народът - любимата дума на болшевика! Всички престъпления на комунистите са в името на НАРОДА!

 31. 31 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Весело

  С комсомолски плам и болшевишка ярост Гешев самоотвержено се изправя на борба срещу новите кулаци!
  —цитат от коментар 29 на Храбър


  Луд умора нЕма... :)

 32. 32 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Войната срещу спекулата е обречена. Спекула е имало даже по време на Сталин, когато за единичен случай са разстрелвали. Хората с търговски нюх са като хиените - за тях миризмата на пари е като миризмата на кръв за хиените и трудно се удържат. Остават само моралните задръжки ако ги има.

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Весело

  [quote#28:"doroteus"][/quote]

  Очевидно е, че не правите разлика между спекула и арбитраж... :)

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Весело

  До коментар [#31] от "bez_ime2":

  За него народът ще пее песни.
  Легенди ще разказва.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Весело

  До коментар [#31] от "bez_ime2":За него народът ще пее песни.Легенди ще разказва.
  —цитат от коментар 34 на Храбър


  Чакай да видим следващия гл. прокурор...

 36. 36 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Има спекула, разбира се.
  Толкова много продоволствени кризи са минали (са били предизвикани , е по-точно) през България и всеки път е имало спекула.
  Как така в България няма дезинфектанти ? Къде е спиртът ? Сигурен съм, че складовете на производителите на алкохол са пълни със спирт, спирт се ползва къде ли не в индустрията. Как така сега нямало суровини за да се произведат дезинфектанти ?!
  Защо няма маски ? Не е възможно в една болница като Втора Градска да нямат маски, дори на склад, дори поне за 1 седмица...
  Спекулира се и от страна на лекарите, какви са тези лекари, които отказват да лекуват, не защото нямали предпазни средства, а защото не им било в специалността ?! Всичко това е спекула... с цел, като вече опре ножа до кокала, да се искат пари от държавата и от обикновените хора.

 37. 37 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Спекула е,когато цигани в Пазарджик продават маски пред частна болница!

 38. 38 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Гешев живее в едно отминало време,но се опитва да го върне.В НРБ имаше престъпление спекула.Ако някой купи нещо с цел да го продаде спекула -да това беше престъпление.Този текст беше отменен преди 25-30 години.Няма как да осъдиш човек за нещо,което не се води престъпление от наказателния кодекс.Това е морално укоримо,но не е престъпление.

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":

  Нима вече не сме стигнали дъното с този?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Весело

  ...Народът - любимата дума на болшевика! Всички престъпления на комунистите са в името на НАРОДА!
  —цитат от коментар 30 на bez_ime2


  Друго имат предвид.
  Те говорят за ВИМЕТО на народа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Винаги има опасност от спекула особено в такива смътни времена и бих се учудил ако няма. Примери има достатъчно и борбата срещу нея в такива случаи трябва да е безкомпромисна.

 42. 42 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Естествено че има спекула, в САЩ също в момента има.Определени стоки се изкупуват и след това се предлагатнай-вече онлайн на много по-високи цени.Какъв таван на цените, най-бързо трябва да се въведелимит за купуване на тези стоки. Примерно определеноколичество на седмица или месец. Това може да стане с временнакупонна система и да продължи докато е необходимо.
  —цитат от коментар 3 на dream_er


  И да върнем член Първи, касектът вече е налице

 43. 43 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  При свободен пазар и пазарна икономика не може да има спекула. Колкото се договорят продавача и купувача - това е цената.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  А Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .......какво е?........ НПО за пазарна икономика ли?

 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  ..... Или да вземим да направим един по "всеобхватен" КЕВР начело с Гешев а?

 46. 46 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Нещо не е наред. За какъв по-точно се взема Гешев? Това, по което "взима отношение" напоследък е изцяло и стриктно работа на скрилия се като мишка премиер.

  Или вече главпрокът изземва функции на изпълнителната власт? Гешев да си гледа работата (с Божков какво стана след гръмките изцепки? с Галеви? с Делянчо? с пребилите журналиста?), а не да се занимава с ефектни за камерите изказвания и акции, които са работа на правителството. А, забравих, той е избран да служи на сарайския господар обаче, не да гони престъпници ... 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Откакто бе назначен за главен прокурор, Иван Гешев не спира да се изразява пред обществото като политическо лице.........

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Господина вчера се обърка по телевизията. После каза 38 000. За 200000 ,пет апарата.

 49. 49 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Господа управляващи,
  Когато има недостиг от нещо, предлагането му на по-висока цена не е спекула, а пазарен механизъм.
  Работете в тази насока - да залеете пазара с маски, примерно. Така спекулата ще изчезне.
  А не да говорите глупости от месеци, занимавайки се с любимата си дейност - нищоправене.
  И занапред мислете повечко. Защото завод с отношение към мобилизационния потенциал на една държава не е само този, който бълва калашници, за да го поставяте на специален режим. Заводът, който произвежда маски и подобни неща би трябвало да е в същата категория. Защото калашниците помагат при зомби апокалипсис, не при епидемия.

 50. 50 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Каскет ГешеФФ е низвергнат. Генерал Годжи е новата звезда.
  —цитат от коментар 26 на historama  Не знам кой е е звезда и кой не, но знам че ти никога няма да си звезда!!Знам също, че когато мечтите са разбити, драмата е още по-голяма!И още знам че се лекуваш чрез форуми, затова е необходимо да се прояви снисхождение към такива като вас.

 51. 51 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Господа управляващи,Когато има недостиг от нещо, предлагането му на по-висока цена не е спекула, а пазарен механизъм. Работете в тази насока - да залеете пазара с маски, примерно. Така спекулата ще изчезне. А не да говорите глупости от месеци, занимавайки се с любимата си дейност - нищоправене. И занапред мислете повечко. Защото завод с отношение към мобилизационния потенциал на една държава не е само този, който бълва калашници, за да го поставяте на специален режим. Заводът, който произвежда маски и подобни неща би трябвало да е в същата категория. Защото калашниците помагат при зомби апокалипсис, не при епидемия.
  —цитат от коментар 49 на Yotce


  Напълно се съгласявам с всичко какзано тук! Опасявам се обаче, управление, доминирано от човек като Бойко Борисов, е невъзможно да има условия за стратегическо мислене и планиране, основаващо се визии, идеи, дългосрочни интереси и позиции на България. Както е невъзможно да виреят качествени хора, способни да правят тези неща. Като резултат, това което имаме е измекяри, крадци и некадърници - списъкът би бил доста дълъг...

 52. 52 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Спекулата е заради охранените мангоси, искат си да е всичко както досега, да командват хората дали нивите си на държавата, ама нямаааа...

 53. 53 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Неее, хич няма спекула - тубичка дезинфектант излиза около 8 кинта с доставката, при положение, че докато я имаше по магазините беше под 4 лева, кутия латексови ръкавици излиза 25 пари, а преди седмица беше под 10 лева. Беналгинът поскъпна от 3 на 4 лева за десетневка, а маските, които струваха 40 стишки сега са 2.40, но не, няма спекула...

  П.п. За горивата да не говорим - спад с по-малко от 9%, при положение, че петролът копае 18-годишно дъно.
  Няма спекула бе, няма...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 54. 54 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Спекулата е нещо абсолютно неморално и има общо с пазарната икономика само дотолкова, доколкото е позволено свободно ценообразуване. Но когато става дума за стократно по-високи цени и то на стоки, необходими за запазване живота и здравето на хората, за храни и други стоки от първа необходимост, нещата вече опират до морал и трябва да се преследват от закона. Затова нека я поотупаме от праха думичката и дано се намерят хора професионалисти и с дух, които да се преборят с нея.

 55. 55 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "slon":

  Това са достойни лекари, които излизат да кажат, че нямат условията и компетентността да лекуват инфекциозно болни. Господ да ни пази ако тази болница наистина стане специализирана за целта - с 2 респиратора втора употреба, с ЕДНА тоалетна на етаж, без подходящи специалисти.
  Въпросът е защо не се обособи някоя от безкрайните пустеещи болнични бази на ВМА и МВР. Във всеки голям град има клинична база на ВМА, пригодена за извънредни условия, в която няма кой да те напсува по коридорите. Не е ли това смисълът на военната медицина - да осигурява медицинсла грижа във форсмажорни обстоятелства, в извънредно положение? Защо тормозят хората във втора градска?

 56. 56 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А да бориш спекулата като тормозиш аптекарите е все едно да бориш нарко мафията като биеш кварталните наркомани.

  Много искам да знам дали проверяват аптеките на Марешки - най-едрия собственик на аптеки в България.
  Или специално подбират аптеките на едноличните търговци, които се мъчат с риск за здравето си да отговорят на потребностите, купувайки маски за 15 лв. кутията и продавайки ги за 17 лв. кутията.
  Защото аптечните надценки на дребните аптекари варират от 15 до 30 % за всички стоки.

 57. 57 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А да бориш спекулата като тормозиш аптекарите е все едно да бориш нарко мафията като биеш кварталните наркомани.

  Много искам да знам дали проверяват аптеките на Марешки - най-едрия собственик на аптеки в България.
  Или специално подбират аптеките на едноличните търговци, които се мъчат с риск за здравето си да отговорят на потребностите, купувайки маски за 15 лв. кутията и продавайки ги за 17 лв. кутията.
  Защото аптечните надценки на дребните аптекари варират от 15 до 30 % за всички стоки.

 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Гешев и милиционерите се занимават с глупости, а разни овцѐ им се възхищават. Аптеките си работят както трябва в ситуацията. Вина за липсата на маски нямат. Държавата би трябвало да има в Държавен резерв, ама разбрахме, че Бойко Борисов ненавижда обществените поръчки.
  Спекула в смисъла, който се влага от милиционерите имаше през 1990 година. Сега в магазините има практически всичко, а аз се ориентирах изцяло към кварталните магазинчета.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#3] от "dream_er":
  По-скоро се запасяват, защото там малки квартални бакалии няма много.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 60. 60 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#12] от "Firestarter":


  Това си е престъпление.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 61. 61 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#28] от "doroteus":
  Спекула няма, а прокуратурата изобщо не и е работа да затваря и фалира аптеки.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 62. 62 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#55] от "lacrima":

  Не знам, не съм лекар и не съм давал клетва. Те са давали такава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK