Туроператори искат Ангелкова спешно да обясни, че не могат да върнат веднага пари

Туроператори искат Ангелкова спешно да обясни, че не могат да върнат веднага пари

© Велко АнгеловАсоциацията на туроператорите АБТТА призова Министерството на туризма да обясни на гражданите, че не е възможно веднага да си получат парите за бъдещи пътешествия, тъй като и без това бизнесът е пред колапс. Това се вижда от писмо, изпратено и до медиите.


Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите да излязат с ясно и недвусмислено изявление, че в настоящите извънредни условия туроператорите имат право да предлагат на клиентите си ваучери за използване на заплатените суми в бъдещи периоди и да им предлагат да презаверят купените ваканции и пътувания за бъдещи периоди, в срок, не по-рано от 2021 година.


Туроператорите очакват изявлението да съдържа ясно послание, че извънредната ситуация засяга всички - и потребители, и бизнес, и че предлаганите от туроператорите варианти се приемат от страна на държавата в условията на извънредното положение, и че именно по този начин правата на потребителите могат да бъдат защитени ефективно, и тяхното право и възможността им да използват своите пари след края на настоящите събития - гарантирани.
Причина за призива на компаниите е, че вече няколко пъти и министър Николина Ангелкова, и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов дадоха подвеждащи коментари по темата и оставиха у хората впечатлението, че могат да си поискат и да получат 100% от предплатените суми за отложени пътувания.


Асоциацията посочва, че изявлението трябва да бъде направено незабавно.


Малко по-късно министър Ангелкова коментира, цитирана от пресцентъра си, че министерството има няколко предложения в подкрепа на туроператорите. "Предлагаме да има възможност туроператорът да издава ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Предлагаме също, докато трае извънредното положение у нас, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа, защото в противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират. Предлагаме също и отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия. Ваучерите до 24 месеца за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента", каза тя след заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм.


В прикачения файл може да се види пълният текст на писмото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Ха ха ха :) Защо да не могат? Незабавно да връщат 100 % процента на хората и то в пари, а не в измислени ваучери!

 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  С 2 думи "рейн чек"
  Като валяло, голф игрищата издавали рейн чекове.

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Продават си яхтите и ги връщат. какъв е проблема ?
  Ще намерят начин да живеят с 2 яхти, вместо с 3... Всички тук правим жертви, за да оцеляваме..
  Може би пък грешно го разбирам и всички туристически фирми работят благотворително, а не на печалба...

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  И какво общо има Ангелкова. Да си им обяснят те. Нали са велики. Да се свържат с клиентите си. Ангелкова е никой в тоя двустранен договор. Тя не е медиатор и посредник. Смешен плач.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3459 Любопитно

  Правилно. Бизнеса да не е дойна крава или да си държи парите на ”книшка” на срочен влог. Като затрият ”чорбаджийте изедници” и ще ядът ”ейшек секи”😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 6. 6 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  "не могат да върнат веднага пари"
  По принцип, когато плащаш веднага ги взимат....

 7. 7 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Продават си яхтите и ги връщат. какъв е проблема ? Ще намерят начин да живеят с 2 яхти, вместо с 3... Всички тук правим жертви, за да оцеляваме.. Може би пък грешно го разбирам и всички туристически фирми работят благотворително, а не на печалба...
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Първо: сделките през нотариус не са позволени към този момент.
  Второ: Кой ще купува яхти точно в този момент, при тази волатилност на пазарите?

 8. 9 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1840 Весело

  Тези пък- на кого трябва да се обяснява древната максима, че: "кръв повръщам- пари не връщам"! :) :) :)

  Всички знаем и приказката за човека, де взел парите, и казал- ше видим... :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 9. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  А какво ще правим със застраховката "Туроператорска отговорност"? Миналата година застрахователните дружества я удвоиха, оказва се че пак парите им не стигали! Пак ли ще я удвояват?

 10. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  А какво ще правим със застраховката "Туроператорска отговорност"? Миналата година застрахователните дружества я удвоиха, оказва се че пак парите им не стигали! Пак ли ще я удвояват?
  —цитат от коментар 10 на historama


  Държавата ще плаща ли застраховка" Приумици на премиеро"?

 11. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivant88":

  аз ше купя - на разумна цена ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Прочетох писмото. В него видях следното:

  "Клиенти по програми, продавани в предходните 7-8 месеца, като се позовават на регулациите на Чл. 88 и Чл. 89 от ЗТ, изискват незабавно и 100% възстановяване на предплатените суми, не приемат аргумента, че тези суми – в съответствие със спецификата на работа в туроператорския сектор - вече се намират под разпореждане на съответните доставчици на туристически услуги и отхвърлят всякакви предложения за прехвърлянето им за бъдещи периоди."

  А дали предплатените суми наистина " вече се намират под разпореждане на съответните доставчици на туристически услуги"? Ходил съм с туристически агенции на почивка в Турция. Преди заминаването ни дават ваучери, които представяме при настаняване в хотела. Не съм разпитвал, но останах с впечатлението, че туроператорите плащат на хотелите след като те им представят ваучерите - в смисъл след като услугата е консумирана.

  Това поставя въпроса наистина ли туроператорите не могат или не искат да върнат предварително платените суми.

  Разбирам, че ако върнат 100% от авансово платените суми ще понесат загуби - ако не стойността на услугата то поне собствените си направени разходи.

  Не би ли било по-справедливо туроператорите да предлагат на клиентите си избор - или прехвърляне на 100% от платената авансово сума за по-късни пътувания или възстановяване на процент от тази сума - например 90% или 80%?

 13. 14 Профил на it
  it
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Закон за туризма:
  Чл. 89:
  (5) Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.
  (6) При прекратяване на договора за туристически пакет съгласно ал. 5 пътуващият има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение.

 14. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Ще си ги получат, ама друг път.

 15. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Труден казус. Ако трябва да платят сега ще фалират, и няма да платят никога. Много хора имат ваканции които трябва да се отложат. Включително и аз. Разбира се че предпочитам тия няколко хиляди които съм платил да ми се върнат веднага. Но много се съмнявам .

 16. 17 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 326 Неутрално

  След година или две тия туроператори ще са фалирали и няма да върнат нищо.Това е толкоз просто и логично.

 17. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  Има застраховка "туроператорска отговорност". Застрахователите отново ли не искат да плащат?

 18. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Никога не съм ползвал туроператор, откакто има AirBnB и Booking. Онзи ден отмених една резервация през еърбнб и парите ми бяха върнати в пълен размер.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 19. 20 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 265 Гневно

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  Рисковете на пазара и на пазарната икономика.
  Аз като не мога да си платя тока ми го спират, нали?
  Какъв им е проблемът, нали са юридически лица?

 20. 21 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Ха ха ха :) Защо да не могат? Незабавно да връщат 100 % процента на хората и то в пари, а не в измислени ваучери!
  —цитат от коментар 1 на Мишо Петров


  Щото примерно са превели част от парите като капаро на съответните хотели и превозвачи и не разполагат с тях в брой в агенцията...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 21. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  Еърби връща при канселиране в момента за страните които за със затворени граници. И само за периода до който са затворени засега. Което е доста досадно. СКО например имаш резервация за страна която се е изолирала до 15ти Април, а твоята резервация е от 16ти не можеш да я отмениш сега с пълно връщане на парите.

 22. 23 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  Май ще прежаля и аз едни пари, немалко при това, но пък здравето и животът на близките ми е по-важен. Да премине първото вирусно цунами, пък после ще му мислим, начини винаги ще се намерят...

 23. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3278 Весело


  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  Никога не съм ползвал туроператор, откакто има AirBnB и Booking. Онзи ден отмених една резервация през еърбнб и парите ми бяха върнати в пълен размер.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Не става много ясно какво точно искате да ни кажете по темата. Освен ако е това, на което братята сърби казват "Пораснаше пилце поебаше квачку".

 24. 25 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Ще се прочисти и тоя отрасъл.

 25. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  По-интересно е ако банките кажат така - ще си получите парите, но не по-рано от 2021. 😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  И да дават ваучери вместо да връщат пари няма да се спасят голяма част от туристическите фирми. Обичащите да пътуват организирано до края на тази година трудно ще се решат да посетят други страни.

 27. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Весело

  До коментар [#12] от "bludniq_sin":

  Не ти трябва. Беля е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Весело

  Както казаха по-горе - ИМАТ ЗАСТРАХОВКИ - да ги ползват освен ако не са формални, кухи и фалшиви.
  Таман да поговорим и за застраховките и застрахователите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK