Парното ще поевтинее средно с 20% от април

Парното ще поевтинее средно с 20% от април

© Юлия ЛазароваЦените на парното и топлата вода да бъдат намалени от 1 април средно с около 20 процента, предвижда доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитиран от БНР.


Това е последица от заявеното от "Булгаргаз" поевтиняване на природния газ с 40 на сто.


За пръв път КЕВР ще определи цени на природния газ не за тримесечие, а само да следващия месец, уточнява радиото.
.
Рязкото поевтиняване е резултат от договорените от "Булгаргаз" и руската "Газпром експорт" по-ниски цени на природния газ, доставян в България. Тъй като топлофикациите работят главно на природен газ, благодарение на това пада и цената на парното и топлата вода.
От април най-голямо намаление се предвижда за София - с 25%, във Враца се предвижда понижение с 21%.
Между 15 и 17 процента ще поевтинее топлоенергията в Плевен, Бургас, Разград и Велико Търново. В Пловдив понижението ще е с 12%, а във Варна - с 8 на сто.


В докладите на регулатора, които ще се обсъждат следващата седмица, не се предвижда намаляване на цената на тока. Предложението на експертите е тя да остане непроменена до края на регулаторния период - 30 юни.


"Булгаргаз" поиска намаление на цената на синьото гориво с 40.48% спрямо определената цена към 1 януари. Понижението спрямо цената, послужила за изчисляване на цената на парното през юли 2019 г., е с 41.62%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK