Бизнесът на ресторантите, кафенетата и кетъринга - "тотал щета "

Бизнесът на ресторантите, кафенетата и кетъринга - "тотал щета "

© Велко АнгеловНа ръба на оцеляването. Това е точката, в която е застинал в момента бизнесът с храна и напитки - кафенета, клубове, ресторанти, кетъринг услуги. Представителите на бизнеса, на които се наложи веднага да затворят врати, казват, че са пуснали служителите си в отпуск, но ако заведенията продължат да не работят и след март, персоналът - по различни оценки около 250 хил. души в цялата страна, ще трябва да си търси друга работа.


Проверка на "Дневник" показа, че има единични опити за трансформиране на бизнеса онлайн, но това не е възможно за всички, а ресторантите, които и преди са доставяли храна, не могат да компенсират приходите си по този начин.


Представителите на бизнеса с храна и напитки казват, че нямат заделени резерви, с които да издържат месец или два и затова не са оптимисти, ако ограниченията продължат и през следващия месец.
Бизнесът на ресторантите, кафенетата и кетъринга - "тотал щета "

© Юлия Лазарова


Затворихме ресторантите, от това по-лошо няма


Така описва ситуацията Орлин Попов, собственик и генерален мениджър на веригата и на дружеството "Хепи" , което в България има 22 ресторанта, в Барселона - три, а от почти година и в Лондон.


Затворихме ресторантите, от това по-страшно за нашия бизнес няма, коментира той пред "Дневник". Допълва, че ресторантите са пострадали много през последния месец, не само след затварянето. Оценката му е, че много от тях "закъсват в огромна степен".


Нула, нищо не можем да правим, обяви и Стоян Радулов, съдружник в кафе веригата "Мементо" и клуб "Карусел". Обяснява, че целият бизнес стои и чака. Платено е на персонала до 15 март, това може да се направи и до края на месеца, но след това нямаме резерви и възможности да поемаме разходите, разказва той.


Говори се само за рестрикции, а рестрикции всеки може да въвежда, по-трудно е да създадеш бизнессреда и стимули, смята той. "А ние дори не можем да работим. При нас е тотална щета. Включително трябва да си платиш и тока. Печалбата е около 10-15% месечно - с нея трябва да си изработиш месеца, за да си покриеш разходите. 15 дни ако не работиш, как да ги събереш", пита риторично той.


Орлин Попов също обяснява, че почти всичките му заведения са под наем, който трябва да се плаща и посочва, че бизнесът се надява да може да се позове на форсмажорни обстоятелства при обслужването на задълженията си.


Който иска да се развива, влага пари в бъдещи проекти, сега спират бъдещите надежди и като трябва да плащаме, се чудим откъде да ги вземем парите, коментира Радулов. Казва, че малките ресторанти пък имат много малки обороти и също нямат пари, заделени за плащане на разходи при спряна дейност.


Въпреки всичко, Орлин Попов смята, че мерките в България - веднага да бъдат затворени заведенията, са по-добри от тези в Лондон, където забрана няма. Заради това те са останали отворени, но клиенти почти не е имало заради страха им от зараза и така бизнесът е работел, трупайки всеки ден загуби и разходи - за персонал, за ток, за продукти, за консумативи и т. н. "В Лондон 3 седмици се чудим какво да правим, което струва страшно много, а тука със затварянето поне не губим от самата работа на ресторанта. Много по-разумно е отколкото протакане", обяснява позицията си той. Посочва, че оборотът му в Лондон е паднал с 85% и затова е затворил заведението си в понеделник, в сряда са го последвали и всички съседни. Допълва, че макар и в Лондон наемът да продължава да тече, то поне временно може да не се плащат данъци и такси, а те формирали половината от стойността на наема. Определя това като "глътка въздух".


Не е лесна тази ситуация, но е важно да сме живи и здрави, коментира Андре Токев, който има пет ресторанта. Той не е привърженик на апокалиптичните оценки. "Според мен в момента е важно да успеем да опазим положението и да няма болни, да изградим имунитет срещу коронавируса. Според мен България доста бързо реагира с мерките. Не е приятно за нас, но за здравето на хората е добре", смята той.


Андре Токев

© Цветелина Белутова, Капитал

Андре Токев


Не са лесни нещата, но в такива моменти е важно човек да се бори и да намира разрешение, всеки си има начин и виждане за това. За мен първо стои здравето, да останем без много заразени, допълва шеф-готвачът.


Икономическа смърт или свобода


Сега трябва да се помисли за облекчения за бизнеса, например да не се плащат данъци няколко месеца, трябва заедно да седим на масата за решаването на тези проблеми, смята Токев и посочва, че България става по-единна в тези ситуации, а хората - по-задружни. Според него бизнесът и правителството заедно трябва да обсъдят мерки, които да включват взаимни отстъпки, за да се намери добро решение за всички страни.


Според Стоян Радулов има само едно разумно решение и то е заведенията да работят. Дава пример със страни като Нидерландия и Великобритания, където няма такива забрани. И логиката им била, че смъртността от коронавируса е сред възрастните, а за младите не е проблем да минат през него. Посочва, че така или иначе в момента в градинките е пълно с деца, които ровят в пясъчниците докато родителите им пият бира, купена от отворените магазини за кафе, цигари и алкохол, които ползват вратички в рестрикциите, за да работят. "Хората ще виснат без работа на държавния бюджет - спасил си 100 възрастни хора, а си загубил 10 хил. човека на пазара на труда. Смятам, че в Нидерландия и Англия могат да смятат", допълва той и обяснява, че риск има и за здравето на младите хора, но от стреса, че ще загубят бизнес и/или работа - могат да последват инфаркти и инсулти.


Осъзнава, че тезата му звучи скандално в ушите на доста хора, което е установил, след като с колеги от Сдружението на заведенията в България призоваха в отворено писмо за падане на забраната. Какво и да кажем, заведенията и хотелите ни приемат като проститутки и патологични кретени в тази ситуация, обобщава той.


Според него временно решение е да се отворят градините на заведенията, да се сервира само на столовете, да се отвори възможността за взимане за вкъщи (тейкъуей), защото и сега хората влизат в магазините за храни.


Имаме две организации, в които членуват заведения, пишем писма на управляващите и сега чакаме да видим какво ще стане, обяснява и Орлин Попов. Въпросът е хората да останат в бранша, никой не говори за печалба, а как да издържим, подчертава той.


Орлин Попов

© Асен Тонев

Орлин Попов


Подкрепяме предприетите мерки, одобряваме по-твърдата политика, коментира Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Всички да спрат да работа, да се приключи до 15-20 дни и да се прекрати всичко и овладее", обяви той. Смята, че всички може да стиснат зъби, за да се приключи по-бързо, защото иначе цената на кризата ще се плаща месеци наред. "Мисля, че всички трябва да сме солидарни", допълни Димитров.


Според Александър Ковачев, съосновател на една от най-голмите компании за кетъринг "Ред девил" в България все още не се взимат никакви мерки в подкрепа на бизнеса, работи се мудно, а има примери за такава държавна политика от Германия и Гърция, които могат да се ползват. Всичко това показва голям мудност, а трябват моментални мерки, обяви той


Допълва, че никой не е застанал "в поза на просия" и никой не очаква да му бъдат дадени безвъзмездни средства. Прогнозира, че загубите в човешки капитал ще са поне четвърт милион души, които постепенно ще загубят работата си.


Персоналът, който и без това трудно се намира


Персоналът на Стоян Радулов е в неплатен отпуск. По никакъв начин след края на месеца не можем да го задържим, който в голяма степен разчита и на бакшишите, защото е така в този бизнес, посочва той. Общо взето това е ситуацията и при колегите му, някои не искат да се впускат подробности платен или - не. Случващото се е на фона на постоянните оплаквания на бизнеса от липса на достатъчно работна ръка с нужната квалификация като те идват тъкмо от туристическия бизнес и свързаните с него.


Радулов обяснява, че заявката на управляващите да поемат до 60% от заплатите на персонал, който иначе ще бъде освободен от работа, не върши кой-знае какво, защото като се видят условията, при които може да се случи това - да са платени ред задължения към бюджета, помощта излиза 20%.


Коментира и съветът на премиера Бойко Борисов бизнесът да си продаде автомобилите и да плати на хората си. "Над 120 човека работят за нас. Моята кола е на 10 години и нямам на кого да я продам, а и да имам, не знам за колко време ще стигнат парите от нея. Нямаме резерви, няма как да се плати", допълва той.


Обяснява, че пазарът е в шок и много от колегите му вече са освободили немалко персонал, защото никой не е предвидил да продължи да плаща без да се работи.


И Орлин Попов казва, че засега браншът изчаква и плаща каквото може. Допълва, че всъщност работата е отслабнала още три седмици преди забраната, но всички са останали отворени с надеждата да изкарват пари, за да си поемат разходите. "Всяка заплата до момента на затварянето е платена от изкарани предишни месеци пари", посочва той. Допълва, че в тази ситуация никой от колегите му не говори за печалба, а как да задържи бизнеса и персонала си, защото той ще му е нужен и след това. "Мислим как временната загуба да е наистина временна и възможно най-малка", коментира той.


Андре Токев казва, че е пуснал персонала в отпуск за срока на забраната като подчертава, че му е важно да се запази здравето на екипа. След това ще се събере с "отбора", за да се помисли какви варианти за спасяване на бизнеса и работните места има. Допълва, че този въпрос е много важен, тъй като с повечето си хора работи заедно от години, инвестирано е в тяхното обучение и е важно да успее да запази възможно най-много от тях.


Бизнесът на ресторантите, кафенетата и кетъринга - "тотал щета "

© Велко Ангелов


Доставчикът на храна от заведения foodpanda обяви, че има готовност да отвори нови работни места за доставчици при необходимост. "За момента се справяме, но не знаем колко дълго ще продължи карантината и дали тя няма да се затегне, с което да се доограничи движението на хора, респективно тогава, може да се наложи да направим промени в бизнес модела и структурата си".


Кетъринг бизнеса: Ние вече сме под вода


Всичко е парализирано, за нас това е трета криза, обясни пред "Дневник" Александър Ковачев от "Ред девил" след като няколко пъти са обсъждали с колегите си ситуацията, поради което казва, че на практика говори и от тяхно име - "Гурме кетъринг", "Рене кетъринг", "LG кетъринг" и др. Обяснява, че ограниченията заради вируса са се насложили върху по-слабия по традиция период след Нова година. После още през февруари започнала отмяната на събития. Ако проблемът с липса на оборот за другите е няколко дни, за нас е от месец, обяви Ковачев. И нямаме перспектива това да се промени, защото с вдигането на извънредното положение всички ще почнат малко или много да работят, а ние няма да можем до края на юни със сигурност. След това, ако всичко е наред, трябва да изчакаме всички наши клиенти да се съвземат и прогнозираме евентуално започване не по-рано от края на годината, описа ситуацията той.


Александър Ковачев

© Надежда Чипева, Капитал

Александър Ковачев


Посочва, че това изправя този бизнес пред невъзможност да издържи, а в това време определя държавата като "много ленива" в мерките към бизнеса с изключение на тези, които се отнасят до ограниченията. "Не ги оспорваме, но паралелно с тези мерки, трябва да се погледне по-далновидно за икономическото здраве на цялата страна", коментира той. Допълва, че повечето хора нямат заделени пари за повече от 1-2 месеца


Ковачев обяснява, че тези сред тях, които се опитват да приготвят храна - времето за това сега е удължено заради допълнителните хигиенни норми, което със сигурност дава отражение в себестойността. "И се опитваме да продаваме на цени без печалба, а само с малка надценка с цел да провизираме разходи, които досега не сме предвидили", обясни той.


Може ли бизнесът да мине онлайн


Някои от колегите, които имат традиции в доставките, може да минат на тази схема. Други, които имат малко доставки, няма резонност за това, защото изисква и поддържането на персонал, коментира Атанас Димитров. Допълва, че хората са се презапасили с хранителни продукти, не са на работа, което ще рече, че няма нужда от доставка до дома, за да спестиш време за готвене. Когато имаш продукти вкъщи и трябва да ги изразходваш, доставките на готвена храна не са алтернатива, посочва той.


Орлин Павлов казва, че е благодарен, че има все още интерес към доставките на храна, които веригата правеше и преди. Ръстът обаче е едва 2-3% и идва основно от офисите.


Към бизнеса с доставките се опитва да се ориентира и браншът на кетъринга. Собственикът на "Ред девил" Александър Ковачев коментира, че планира съвсем скоро да пусне онлайн платформа за доставка както на приготвена храна, така и на основни стоки, които хората в момента активно пазаруват. (Повече за онлайн пазаруването четете тук) Има опасност хората да намалят потреблението силно, така че няма как да разчитаме на големи надценки и голям оборот.


В София има над 8 хил. регистрирани заведения и конкуренцията е голяма за доставка на храни, макар че не всички го правят. Затова мислим и за доставка на бакалски стоки, допълва той.


Някои по-малки кетирънг фирми като miam.bg от седмица вече започнаха доставки на храна по домовете, която е вакуумирана по специален начин. По-малки ресторанти също предлагат доставки основно в районите, които се намират и разчитат на редовните си клиенти, показват съобщенията и менютата им във "Фейсбук".


Ковачев разказва, че с колегите му от другите кетъринг компании са обсъждали с ресторантьори да обмислят съвместни проекти в тази ситуация, като например да се ползва обща кухня за приготвянето на храната, а с доставчици като foodpanda да ползват мрежата им, но при намалени комисиони. Допълва, че сега стои по-остро въпросът за начините на доставка, тъй като кетъринговите компании ползват хладилни камиони, а другите - различни средства - от колела до автомобили. Бизнесът обмисля и да предложи на пазара хидровакуумно обработена храна - полуготова, при която са унищожени евентуалните патогенни организми и кото може дълго да се съхранява в хладилника. Такава, впрочем, наскоро бе показана на една от официалните пресконференции в Министерския съвет.


Интересът към доставките от страна на ресторантите е голям, коментира пред "Дневник" Ивайло Нецов, изп. директор на "Деливъри Хироу България ЕООД (foodpanda). Обяснява, че и магазините постепенно се превръщат в партньори и отскоро предлагат и доставката на голям асортимент от стоки. Това било услуга, подготвяна от няколко седмици и пускането й съвпаднало със ситуацията. Все пак не би определил периода като "златно време" за компании като foodpanda, а смята, че в момента и бизнесът и хората трябва да помислят кой, как и с какво може да бъде полезен на другия в тази ситуация.


"Единственият ръст, върху който всички трябва да се съсредоточим е този на по-малко заразени в страната и по света като цяло", посочва той в отговор на въпроса дали и какви ръстове отчита компанията. Допълва, че данните ще има след като кризата отмине и че услугата продължава във всички градове, където е представена компанията. Не отговаря и на въпроса дали са се увеличили или намалели ресторантите, от които се доставя храна.


Българите винаги са обичали пица, бургери, тестени изделия, наред с останалия асортимент от кухни и ястия. Това са храни, които са по-трудоемки за направа вкъщи и все още са сред най-търсените, казват от компанията за интереса в момента към доставяните храни. Не отчитат натиск върху цените, а по-скоро по-голямо желание от страна на ресторантите да предлагат промоции и отстъпки за поръчките през платформи.


На въпрос дали очаква да се увеличи конкуренцията в бранша с това, че повече компании ще се ориентират към доставки на храна, Нецов обяснява, че конкуренцията е най-важният фактор във всяка икономика, но в този момент не би говорил за нея във вида й отпреди настъпването на коронавируса. "Смятам, че всеки бизнес, който може да предложи доставки, при изключителни мерки за безопастност, е длъжен да го направи за общото благо на всички нас. Трябва да се научим да си подаваме ръка, макар и тя да е на конкурента, за да излезем от тази ситуация и да се върнем към нормалния живот".


А когато ехото заглъхне


Притесненията на ресторантския бизнес са свързани не само с това, че в момента не работят и се чудят как да се задържат на повърхността, а и да не загубят персонала си, но и какво ще стане, когато бъде разрешено да работят. От бранша изчисляват заетите в него на 250 хил. души, които потенциално ще останат без работа.


Друга тревожна прогноза за бъдещето на бизнеса им е, че хората като излязат по заведения след два месеца вкъщи, няма да имат "една стотинка в джоба".


"Вярвам, че това през което преминаваме ще ни вземе много, но и ще ни научи на много, най-вече на общочовешки норми, които неминуемо ще се пренесат и в бизнес средата", прогнозира директорът на foodpanda.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Малее ще се разплача. Замразявай ресторантите. Като падне карантината ще наваксат.

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Из дневника на един бизнесмен:
  "Любовницата иска нов джип... Жената и тя нещо харесала някаква кола... ма то не може като излезе нов модел и тея да се побъркват...
  Тея балъци работниците и те някакви притеснени... успокоих ги, че няма проблем (то техните умрели заплати не могат да ме бутнат)...
  Какво ще правя с жената и любовницата... А... може да намаля заплатите и от там нещо да икономисам... Гадно... мизерия..."

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1469 Неутрално
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Там е работата, че няма да са само ресторантите! Вирусът е перфектното оръжие (не казвам, че е създаден от хора). Вследствие на намаляване на търсенето, вече други бизнеси ще затворят, дори и хилядите заводчета за части (четеш ли габровски), и тогава, вече ще стане страшно!

 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 748 Весело

  ??? По никакъв начин след края на месеца не можем да го задържим, който в голяма степен разчита и на бакшишите, защото е така в този бизнес, посочва той. Общо взето това е ситуацията и при колегите му, някои не искат да се впускат подробности платен или - не. ???

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Характерно за социопатите е липсата на емпатия. При комунистите това е особено видимо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Сега ще израходват всичките си резерви за ток и вода, После ще вземат назаем и ... .

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Следват фалити, регистрирани безработни, фалирали доставчици, още безработни, намалени приходи в бюджета, айде да не пиша още, да не клатя стабилността!

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Любопитно

  Зскона не позволява ли продажба на ”гише”? И да нямат ”гише” пак става — отварят вратата, препречват я с една маса и продават само ”за в къщи” и в пластмасови чаши, като слагат табели да се спазва еди какво си разстояние. Отделно поръчки по телефона и разнос по домовете. Много зсведения в засегнатите области на Европа така работят (освен ако изрично не са забранени продажбите ”на гише”)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 723 Любопитно

  Искам да попитам всичките собственици на заведения, които по време на избори масово окачват предизборни плакати на полит. феодали и кандидати на управляващите, защо си мълчите сега? М? Нали участвате активно в предизборната кампания за този/онзи, защо сега не им тропнете по масата? М?

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Заради няколко червени мутри а ла Ковачки и Г. Гергов думата бизнесмен у нас стана мръсна дума. Затова допринася и мутрата премиер - преди няколко дена каза фирмаджиите да си продавали фирмените бентлита (като фирмени повече съм срещнал Дачия). А статията е за хора, които сами се справят, не са на държавна хранилка,и на никого не тежат.
  Дива злоба и омраза - това е България на ГЕРБ и БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Положението е лошо за бизнеса. Все пак нека сме оптимисти и да спазваме желязна дисциплина за да може да се справим с кризата и всичко да си продължи както преди.

 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Всеки гледа от своята камбанария... Разбирам ресторантьорите, туризма, но засегнатите сме всички. Никой няма да излезе сух.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Да ходиш в ресторант, да си купиш храна на гише?! Ходи в супермаркета на кулинарния щанд и готово!

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Любопитно

  До коментар [#4] от "ban":

  Шкода затвори заводите си в Млада Болеслав за две седмици. Останслите аутомобилки се готвят и те да последват примера им. Причините са две основни —срив във веригата с доставките и превантивна карантина.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":


  Причината навсякъде в момента е САМО ЕДНА!...

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Хилядите заводчета за части?! Ами ще си пренастроят производството. Ана още никой не е спрял. Явно автомобилопроизводителите си искат частите бот Европа. Гледам произвеждат и нови продукти.
  Идеал Стандарт и Американски Стандарт бе да спрели.
  Даже ресторантьорите в Габрово бе реват. Намират начини. Кухните им произвеждат от анкетираните храни. Апропо те ако отворят ще имат загуби щото кой ще им влезе.
  Но текстилът, шивашките фирми, ХВП, хранителните стоки и аптеките, обувната промишленост, машиностроенето си работи на пълна пара. Химическите заводи също. А дървопреработвателните заводи голям бум. Фармацевтичните заводи на пълна пара. И така нататък.
  В Габрово който затвори произвежда маски и дрехи например.
  Лабораториите. Например Нарине голям бум.

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Само с желязна дисциплина ще премахнем причината заради която всички страдаме. А тя се нарича COVID 19!

 19. 19 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Явно това е една от новите посоки за рев и плюене. На ден по 15 статии. Плюс по някоя от шефа. Уж загрижени за бизнеса и свободата, а отзад надничат все същите нечистоплътни интереси.

 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Вижте, както и да го въртим и да го сучем....първо, това няма да продължи само 2 седмици.
  За 2 месеца не се наемам да кажа, но 2 седмици няма да е със сигурност.

  Това означава, че МНОГО хора ще останат без работа.

  И че ще започнат стъпаловидно да се трупат други проблеми.

  Наемодателите няма да си получат парите.

  Няма да могат да платят на банките за сградите, които са купили с ипотека.

  банките ще започнат да потъват.

  Хората ще се втурнат да си търсят парите.

  Всичко това в условия на чума.

  Не ги гледайте тези ресторантьори като идиоти защото ако не утре след няколко седмици ще сте на тяхно място.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":

  Има голяма разлика в това, което ще си купиш от топъл щанд и в това, което ще ти приготвят в ресторанта. В крайна сметка въпрос нс вкус, финанси и светоусещане. Важното е всеки да намери своето. (и да се намалят щетите по бизнеса)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  "по-трудно е да създадеш бизнессреда и стимули" - заразата нараства в геометрична прогресия, спирането на бизнеса е нулата, от която трябва стимулите да са по същия начин - колкото време е карантината, с геометрично нарастване да са отстъпките - осигуровки, такси, наеми. Постепенно ще заработи всеки бизнес, но наведнъж едва ли. Подкрепата на държавата, от нищото, трябва да е постепенно, без изхвърляния, да се съвземе всичко по веригите, да се успокоят хората, да започне от стабилна основа със ЗДРАВИ хора.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 23. 23 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дребните душички отново в акция. Дайте му на българина да се радва на чуждото
  нещастие. А то наистина е голямо.
  Само да вметна, че то ще застигне и тях, защото всичко е свързано.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 24. 24 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Дива злоба и омраза - това е България на ГЕРБ и БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!
  —цитат от коментар 11 на historama

  Цъ... това е твоята вселена.

 25. 25 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  На кого ще продават като няма кой да купува? Не четеш ли какво е станало в Лондон.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 26. 26 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Волво и Скания, затварят по същата причина, от 25/3.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 27. 27 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  "Хората ще виснат без работа на държавния бюджет - спасил си 100 възрастни хора, а си загубил 10 хил. човека на пазара на труда."


  Как да се коментира това?!

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар 2 от "anonim440":
  С верига ресторанти можеш да купиш на любовницата джип, но с един ресторант не виждам как. Виж, друга бира са обществените поръчки, но това е малко сложна материя за народа на БОЙКО М. БОРИСОВ,

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Колев":

  То за тези дето са скатали някакви пари заделени, ясно, ще фалират, но няма да умрат от глад. Докато повечето от българите живеят от заплата до заплата. Те какво ще правят?

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 30. 30 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Представителите на бизнеса с храна и напитки казват, че нямат заделени резерви, с които да издържат месец или два и затова не са оптимисти, ако ограниченията продължат и през следващия месец."

  Имал съм бизнес /малко бистро/ , който 4 години правеше първите си стъпки и едвам креташе. След като го затворих изпитах огромно облекчение. След 2 години успях да си платя дълговете по него и изпитах огромно облекчение.

  Които го могат, ще го могат и след един месец. Които не го можем - това ще е само повода да се разбере.

  Успех в новото поприще.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Чехия ще се справи. Ана Унгария, Полша, Словакия колапс. Защото икономиките им да много зависими от Западните големи компании.
  А дето ми се присмиваха за нашата илономика, че 92% са български инвестиции сега се отплаща.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#25] от "dream_er":

  За Лондон не знам. Ще взема да нащракам една фотоновина, да се види, че хората си купуват ,и всеки който може е отворил ”гише”. (друг е въпроса, че от няколко новини покрай короната, само една ми пуснаха ...)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Човече, американците, вече говорят за голямата депресия, шведите (забележи) говорят за трета световна война, сал ти си оптимист, а дано, от твоите писания, в божите уши!

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bullet":

  Синът ми работи във Волво. Не можеш да си купиш и един нов камион Рено и Волво в момента.

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Тези в последните месеци и без това бяха се самозабравили. Две салати, две ракии и едно ризото - 260 лева, плюс две порции лефер - общо 400 лева.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Зскона не позволява ли продажба на ”гише”? И да нямат ”гише” пак става — отварят вратата, препречват я с една маса и продават само ”за в къщи”....
  —цитат от коментар 9 на DDR


  Тогава ресторантът ще влезе в конкуренция с кварталното магазинче за храна за вкъщи, в което разходите са многократно по-ниски. И друго, ние не сме длъжни да даваме тук рецепти и решения (ние за това не получаваме заплати), за това съществува армия от държавни служители и чиновници, но май те си имат съвсем други ангажименти.

 37. 37 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ще върнем България в Европа":

  Да не си объркал нулите?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Чехия, по икономическа обвързаност е като Бундесланд. (и това са официални данни). Ако Германия глътне вода, потъва и Чехия. Кроната вече тръгна на долу. От 25 кр за евро, за няколко дена се лашка между 27—28... при търговските банки курс продава ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 742 Любопитно

  Положението е лошо за бизнеса. Все пак нека сме оптимисти и да спазваме желязна дисциплина за да може да се справим с кризата и всичко да си продължи както преди.
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не че искам да съм песимист, но имам усещането, че събитие като настоящето имат цел да ни подтикват към промяна, а не към връщане към това което беше до тази криза.
  Сега, кой как я разбира тая промяна е въпрос на съвсем друг разговор.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#33] от "ban":

  Ами американската фондова борса има 40 трилиона загуба на активи. Как си мислиш. 120 000 долара на човек. Китай колко активи отписа за един ден работа. Нищо розово няма в държавите със фондов капитал. Нашата фондова борса е нищо.

 41. 41 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Една съвсем реалистична идея...

  Вчера купихме картофи от пазара - 2,70 лв за кг. Касов бон няма...И така...ако държавата пусне данъчни ще може с ДДС от повишените цени на редица продукти да поддържа сектори, които са затворени и нямат никакви приходи.

  Икономиката е система, ако някъде няма, то има другаде, където има и може да се преразпредели чрез данъци.

 42. 42 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не са само ресторантите. Туризмът дава 13% от БВП, четири пъти повече от земеделието. И пр. и пр.
  За феновете на индустрията - Арсенал затвори, 8000 души в отпуск, но дори в добри времена индустрията допринася два пъти по-малко за БВП от услугите в България.

  Разбрахме какво мислят управляващите за рестрикциите, интересно ми е да чуя обаче съветите на Гешев за оцеляване на икономиката. Защитни холографски ленти на купоните за храна, предполагам. И оловни печати-пломби на личните автомобили, да не кривнеш встрани, като пътуваш с документ между областни градове.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 43. 43 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "...Печалбата е около 10-15% месечно - с нея трябва да си изработиш месеца, за да си покриеш разходите. 15 дни ако не работиш, как да ги събереш", пита риторично той."

  Ко риечи? Печалбата е след приходите...Изобщо не разбирам математиката на този бизнесмен.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  Положението с някои бизнеси наистина е тежко ! Бакшишите също са н аръба на оцеляването. Снощи, като зареждах гориво, човекът на бензиностанцията ми каза, че доскоро таксиметрите са зареждали при него за 30 - 40 лева редовно, а тия дни - за под 10 лева, защото клиенти почти липсват ! Щетите тепърва ще се изчисляат, но че фалирали ще има - това е ясно на всички нас !

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  "Хората ще виснат без работа на държавния бюджет - спасил си 100 възрастни хора, а си загубил 10 хил. човека на пазара на труда."Как да се коментира това?!
  —цитат от коментар 27 на popovski31


  дебили ... ами колко хиляди заразени сервитьорки ще има = ТЕ (ако работеха ) биха били на ПЪРВА ЛИНИЯ в ПРЯК КОНТАКТ с клиентите, после със семействата си ... а и младите въобще НЕ са неуязвими, отделно че като евентуални носители на вирус стават опасни за болните си близки.
  Мнозина биха прежалили 50 000 живота за да си спасят кафененцето и бакшиша

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  Чехия има големи резерви. 50% само държавен дълг и други производства освен коли. Например бира. Чехия ще има сътресения, но има буфери. А я виж форинта и злотата какво става.

 47. 47 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Пицарията пред нас точно така се организира и лека полека взе да сработва.

 48. 48 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Switzerland Deploys Further $33 Billion for Virus-Hit Economy
  Това се случва в страни в които пожарникарите работят като пожарникари, министрите на финансите могат да си позволят собствено жилище и никога не е имало милиция и ДС.
  Мерките за затваряне и ограничаване на движението са правилни, но глупостите "за борба със спекулата" и липсата на реална подкрепа за бизнеса ще ни върнат години назад

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 49. 49 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Преди седмици говорех да се въведат крути мерки, баце ви БТ си бъркаше в носа. Сега като гледам е масова паника.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Кой с кого ще се конкурира си е негов проблем.
  Аз речения не давам —споделям това, което виждам около мен. А този подход за сега работи и закърпва положението. Ако някой се възползва от безплатно споделеният ми опит и това му помогне —> халал да му е, един спасен бизнес, няколко семейства си запазват приходите, покрай тях ще имат глътка въздух и за всички по веригата. Само мога да се радвам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#42] от "espresso":

  Хахаха. Големи глупости. Туризмът в България е 5,8% от БВП.
  Но за да спрем спорът Държавата със сигурност ще помогне на туризма. А те искат и малко 200 милиона лева ресторантьорите и хотелите.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До 27:"popovski31"..."Хората ще виснат без работа на държавния бюджет - спасил си 100 възрастни хора, а си загубил 10 хил. човека на пазара на труда."Как да се коментира това?! ...."

  И 100 възрастни няма да има спасени.
  Като оставим статистиката, май само в България на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ гражданите се подразделят на хора до 60 год., и на над 60 години. В интерес на истината, пенсионерите са на възраст над 65 години, ако повечето ги приемат за бреме.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Някой българин от Б-я може ли да ми обясни защо е кетъринг а не доставка?

 55. 55 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  ,,Наемодателите няма да си получат парите...”
  До коментар [#20] от "Боби Колев":
  И как го виждаж това - наемателите да ползват нещо без да плащат?

 56. 56 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  ,,Наемодателите няма да си получат парите...”
  До коментар [#20] от "Боби Колев":
  И как го виждаж това - наемателите да ползват нещо без да плащат?

 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Вчера в Доминос ми отказаха понеже било забранено от място да продават, доставка имат в малък район , а не можело да си поръчам по телефона среща на адрес с доставчик без да живея/работя на този адрес. Фирмената политика им забранявала подобни срещи. Уникални.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#42] от "espresso":Хахаха. Големи глупости. Туризмът в България е 5,8% от БВП.
  —цитат от коментар 51 на Да вярваме на истината


  А стига бе! Искаш да кажеш, че ГЕРБ лъжат? Не може да бъде!
  https://money.bg/economics/kade-turizmat-nosi-nay-golyam-dyal-ot-ikonomikata.html

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Зскона не позволява ли продажба на ”гише”? И да нямат ”гише” пак става — отварят вратата, препречват я с една маса и продават само ”за в къщи” и в пластмасови чаши, като слагат табели да се спазва еди какво си разстояние. Отделно поръчки по телефона и разнос по домовете. Много зсведения в засегнатите области на Европа така работят (освен ако изрично не са забранени продажбите ”на гише”)
  —цитат от коментар 9 на DDR


  +++ и така може .... ама няма бакшиш = това им е болката
  за това предпочитат да стоят затворени като няма далавера

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Любопитно

  До коментар [#59] от "dark'star":

  И на гише се дава бакшиш. Закръгляваш на горе. С карта също може да дадеш бакшиш.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 61 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":И за какво да го пренастроят като затварят автомобилните заводи !

 62. 62 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Италия спря бизнеса без стратегическо значение за страната..."
  https://www.actualno.com/europe/italija-sprja-biznesa-bez-strategichesko-znachenie-za-stranata-video-news_1445120.html

  - Нашите оплаквачи и оплаквачки отдавна са с Костинбродска и Техноимпексова.

 63. 63 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Точно, малък но много прост и завистлив народ. Това като цяло. Им а много читави хора, но са по-скоро изключение.

 64. 64 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan431":

  Ами автомобилният клъстър вчера каза, че щели да правят очила вчера. Ето пренастройват се. В България клъстера и още не са плакнали.

 65. 65 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Тиквата каза да си продадем колите - само не каза КОЙ ще ги купи? на КОЙ? в този момент? и на Пашата звъняхме, и на Маджо - никой не ги иска. Ко праим?

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#58] от "espresso":

  Абсолютно. Какво значи ГЕРБ лъжат или не лъжат. Ами 4,4 милиарда евро приходи от туризма значи добавената стойност 2 милиарда още толкова свързани дейности 8 милиарда лева максимум. 8 милиарда от 118 милиарда с тежкото е максималното БВП от туризма.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До 51:"Да вярваме на истината"...Хахаха. Големи глупости. Туризмът в България е 5,8% от БВП.Но за да спрем спорът Държавата със сигурност ще помогне на туризма. А те искат и малко 200 милиона лева ресторантьорите и хотелите...."
  13%! https://www.bnr.bg/post/101025362/13-ot-bvp-na-balgaria-se-generira-ot-turizma

  Да, държавата ще помогне, но не на всички, а по усмотрение на МС, т.е. на "нашите".

  Трудно е да се даде адекватно решение, но мисля, че проблемът е най-вече в това, че миналата година излишакат бе скоростно усвоен и пропилян, и в момента се оказва, че няма резерви. Прокрадват се и други интересни неща - болниците разчитат на дарения за лекарства!

 69. 69 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2902 Разстроено

  фалитът на едно звено води до фалит на други две и така...Малките кафенета,сладкарници и магазинчета по кварталите до месец ще са във фалит....Следват такси компаниите..производствата на закуски,сандвичи и кроасани...Няма да има незасегнати.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 70. 70 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Тази икономика която са ви преподавали в Симеоново не е като онази реалната икономика.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 71. 71 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Точно па тия от тоз ми ти "бизнес" да не реват. Последните 6-12 месеца така се надуха цените и падна качеството че като са лапали тогава вместо по филърчета, нови коли и силикон и почивки на кврите им да бяха поскътали нещо. Последната почти една година ми стана по-ефтино да излизам и да се забавлявам в чужбина от колкото в БГ.

 72. 72 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#70] от "Индивидуален паметник на културата":

  Напротив както виждаш винаги познавам някак си. Икономиката не ти е ресторантчето.

 73. 73 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  ,,Наемодателите няма да си получат парите...”До коментар [#20] от "Боби Колев":И как го виждаж това - наемателите да ползват нещо без да плащат?
  —цитат от коментар 55 на Ще върнем България в Европа


  Ама че глупост казвате - никой нищо не може да ползва.
  Хората са в домовете и не могат да излязат дори да искат, но те и не искат.
  Никой нищо не ползва.
  Както прочетохте такситата също остават без работа, градския транспорт остава без работа, значи бензиностанциите остават без работа.
  Всичко блокира просто!
  Ако се задържи достатъчно дълго така това, което ще стане е пълно разпадане на системите на държавността и трета световна "полева" война.
  Това в крайния случай, разбира се...не казвам, че това ще стане...но сме на този път.
  Резултатите от икономическата криза може и вероятно ще бъдат много по-опустошителни от тези от вируса.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 74. 74 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#37] от "Daniboy":

  Това са цените тези които готвят в телевизора и резеервации при тях се правеха един месец предварително.

 75. 75 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Няма да остане незасегнат бизнес - нещата ще са като 2008, че и по-зле....тези 250 хиляди, като не си заработят заплатите, няма да купят нещо от някой друг, после някой друг от някой трети и така нататък...

 76. 76 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Вдигам ръце.
  Щом на коляно за две минути можеш да сметнеш по-добре от НСИ за последните 10 години и да покажеш, че са завишавали два пъти приноса на туризма, се предавам.
  Все пак погледни данните на НСИ за БВП и дяловете на различните сектори. Можеш да намериш и други грешки.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 77. 77 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Тези в последните месеци и без това бяха се самозабравили. Две салати, две ракии и едно ризото - 260 лева, плюс две порции лефер - общо 400 лева.
  —цитат от коментар 35 на Ще върнем България в Европа


  И на мен ми направи впечатление напоследък, че тия пичове нещо почнаха да не познават парите..... какво е това нещо?
  Супа някаква - 6 лева
  нормална салата - 12-15 лева
  Поеция с месо, готвена или не- 20 лева
  Алоооо?
  Говоря за супер нисо ниво капанчета по центъра... да не споменавам имена.

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 78. 78 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 315 Неутрално

  „Според Стоян Радулов има само едно разумно решение и то е заведенията да работят.“
  Браво, трибуната ви е запазена за подобни простотии, нито капка разум от вашата медия, срам!
  И стига с тези кафенета и ресторанти, те ли са бизнеса в България? Още миналата седмица освободих 15 от 16 служители в нашата фирма. Фалират дентални клиники и практики. Транспортния бранш. Самонаетите в „бюти“ бизнеса - маникюристи, фризьори, козметици. Фитнеси и всякакви клубове за спорт, танци, рекреация.
  Туристическия бизнес - хотели и туристически агенции. Авиолинии. Дребни търговци. Строители. Агенции за недвижими имоти. Мога да изброявам безкрай.
  Пропускате нещо много съществено - в момента, в който паднат ограниченията ресторантите и кафенетата ще са първите, които ще изплуват и ще започне да им прикапва по нещичко на ден.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 79. 79 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#76] от "espresso":

  Ами ще видим бе човек. Що трябва да спорим. Но туризмът в България е като черешката на тортата. Не е като Кипър и Гърция например. И сто на сто ще му помогнат. Хотелиерите разбират ситуацията и са спокойни. Там бързо се стартира. Не е като производството.

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#60] от "DDR":

  не зная как е по Европата, ама тук тотално хлопнаха кепеци със страшна сила
  Като премине извънаредното полжение ще има : "Матрицата = пренареждане"
  ... хазай, наеми, персонал .... никой и нищо няма да си е на мястото дето е било

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Поне сега БАЛОНА с цените на имотите РЕСКО "че си такова таковатата"
  Преди ми се праеха на играчи, влезеш да питаш за цена някой строител и се държи, все едно е Онасис... а то някъв селяк на кредит

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 82. 82 Профил на Vasil Petkov
  Vasil Petkov
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#44] от "samoedin":

  Ако наистина зареждат по 10 лв., явно въобще не са наясно какво се случва в момента. Трябва да се ОГРАНИЧАВАТ контактите. Но той си бил свикнал така - зарежда всеки ден и вечерта смята лесно какъв е оборота. Ако зареди 40 лв. ще му е трудно да си сметне приходите ?! Сигурно и след работа минава да си вземе по 1 бира. Няма как да ги съжалявам такива.

 83. 83 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  „Според Стоян Радулов има само едно разумно решение и то е заведенията да работят.“Браво, трибуната ви е запазена за подобни простотии, нито капка разум от вашата медия, срам!И стига с тези кафенета и ресторанти, те ли са бизнеса в България? Още миналата седмица освободих 15 от 16 служители в нашата фирма. Фалират дентални клиники и практики. Транспортния бранш. Самонаетите в „бюти“ бизнеса - маникюристи, фризьори, козметици. Фитнеси и всякакви клубове за спорт, танци, рекреация.Туристическия бизнес - хотели и туристически агенции. Авиолинии. Дребни търговци. Строители. Агенции за недвижими имоти. Мога да изброявам безкрай.Пропускате нещо много съществено - в момента, в който паднат ограниченията ресторантите и кафенетата ще са първите, които ще изплуват и ще започне да им прикапва по нещичко на ден.
  —цитат от коментар 78 на frisky


  И как си го представяте тези, дето остават без работа какво правят - стоят вкъщи, лочат бира и чакат да ги извикат на работа като потръгнат нещата?

  А храна с какво?
  А наем с какво?
  А лекар с какво, че и откъде?

  Ще се свият, ще изкарат 1 месец, а после?

  ОК, още един месец, а после?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 84. 84 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Заведенията имат и социално предназначение, в момента гледам поточното предаване на неделното богослужение на старостилната църква, храмът е пълен още в началото, снощи на бдението бяха повече от 100 души, хората търсят в социалните контакти подкрепа в общата беда, а само църквите не са затворени.

  https://www.youtube.com/watch?v=QnFgOjz5mT0

 85. 85 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#81] от "Matrix":

  Файда... След като и всичко останало е катастрофа...

 86. 86 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 830 Гневно

  Кризата, в която ГЕРБ ни вкара с неадекватните си действия, тепърва предстои да я усетим с истинските и размери.
  Колкото и да вземат помощи от Европа, само "наши, читави хора" ще облажат. Малкият бизнес е в будна кома!

 87. 87 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Бизнесът на ресторантите ...."

  Сега е подходящ момент Дневник да поднови рубриката с модерни рецепти като миди Сен Жак с агнешки дреболийки и бутчета от гургулици в сос винегрет съдържащ синьо сирене, уасаби и тогараши.
  За ресторантите ще забравим за известно време.

 88. 88 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 759 Неутрално

  В Италия средно на ден умират 1750 души. Тоест тези 793 жертви от вчера са 45% от всички починали за деня - това е истинкото бедствие.

 89. 89 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 315 Неутрално

  [quote#83:"Боби Колев"][/quote]

  Никак не си го представям, бедна ми е фантазията, наистина! И аз съм без работа от 01.04, нямам идея как ще се справя, но каква е алтернативата? Да отворим кафенета и ресторанти ли, това ли предлагате?
  Единственото, което казах е, че не само те са важните, макар да реват най-силно. Масово ще сме бедни и гладни само след месец, за след два не знам, за след три - звучи ми като апокалипсис. Последните ще станат първи, на тези години пенсионер и държавен служител да си.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 90. 90 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#39] от "traveler1":

  Много си прав за това което си написал!
  Ще се научим на хигиена. Ще се научим да мислим по-адекватно във време на кризи. Ще се научим да управляване семеен бюджет и да правим краткосрочни планове.Ще се научим да си помагаме(в семейството, в работата, родителите ни). Децата ще се научат да работят повече в интернет пространството(не само във фейсбук!).Изобщо ще ПРЕОСМИСЛИМ ВСИЧКИ ЦЕННОСТИ и ще премахнем от нас всички суети и заблуди!

 91. 91 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  значи господа 'бизнесменете' тоест частниците ,освен че дават мизерни заплатки и не плащат данъци сега мрънкат...да си кажем честно...това в голямата си част за тия най-малките изобщо не е добре...ама разни хепита и прочие да мрънкат....като им знам цените сигурно може 2г да не работят...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 92. 92 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Кризата, в която ГЕРБ ни вкара с неадекватните си действия, тепърва предстои да я усетим с истинските и размери. Колкото и да вземат помощи от Европа, само "наши, читави хора" ще облажат. Малкият бизнес е в будна кома!
  —цитат от коментар 86 на Ksharp


  ГЕРБ има ужасно много прегрешения, но мисля, че е редно да се каже, че:

  1) Всички те са възможни защото целокупния български народ си трае, т.е. харесва му.
  Няма да се лъжеме, в резултат на световния икономически подем след 2009-та България облажи много и следователно българите също облажиха много.
  Щеше да е още повече, разбира се, ако управляващите не крадяха безугледно, но народът го знаеше и си траеше.
  Затова не е справедливо само да сочи ГЕРБ, трябва да търси вината и у себе си.
  Иначе не е по-различен от всичките малки холивудски пикли, дето изпълзяха да разказват как са отивали при Уейнстейн и са се чувствали използвани...ама си мълчали, щото таковата.

  2) Който и да беше на мястото на ГЕРБ в тази криза щеше да е виновен.
  Погледнете навсякъде по света - няма народ, който да е доволен от реакцията на управителите си. И няма как да бъде иначе - шокът си го има, по-голям или по-малък.
  Справедливо ще е да кажете, че за пореден път лъсват дефектите на управляващите, но не и, че са виновни за кризата.
  Но пък за сметка на това ще го отнесат и по ирония на съдбата дори повече, отколкото иначе, защото поради форсмажорни обстоятелства ще загубят много повече от обикновените хора, които нямат толкова много за губене.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 93. 93 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ами така е, то не може само кафета, ресторанти и МОЛ-ове, трябва някой да произвежда нещо.

 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Пеевски индомусчиев вече дариха,Прокопини Цв.Василев зашоноще се маят?!

 95. 95 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  [quote#83:"Боби Колев"]
  —цитат от коментар 89 на frisky
  Никак не си го представям, бедна ми е фантазията, наистина! И аз съм без работа от 01.04, нямам идея как ще се справя, но каква е алтернативата? Да отворим кафенета и ресторанти ли, това ли предлагате? Единственото, което казах е, че не само те са важните, макар да реват най-силно. Масово ще сме бедни и гладни само след месец, за след два не знам, за след три - звучи ми като апокалипсис. Последните ще станат първи, на тези години пенсионер и държавен служител да си.[/quote]

  Аз не мисля, че има "първи" в тази ситуация.
  Тези са първите ударени и първите викащи.
  Но след време никой няма да ги чува, защото ще реват много по-големи от тях - търговците на гориво, хотелиерите, услугите (които са голяма част от БВП) и най-накрая банките, които са кръвоносната система на икономиката.
  Нямам предложение, защото каквото и да кажа ще има слаби страни и го зная.
  Важно е какво ще направят тези, които имат думата.
  И съдбата на много хора сега зависи от такива неща като избор измежду лоши опции от страна на някого.
  Това става веднъж в живота на човека.
  Генерация Х е на път да получи официалното си посрещане в истинския живот.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 96. 96 Профил на tedy21
  tedy21
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично имам познати, които вече и двамата членове на семейството вече не работят. Самонаети са. Говоря за млади хора с деца. И ще стават все повече. А има и такива, като моя близка, която работи, но е с малко дете и сега е в платен отпуск, а в по-късен етап и неплатен вероятно. Ако това нещо продължи дълго няма да е лесно на доста хора!

 97. 97 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Може ама не е същата печалбата, трябва да се адаптират/разчупят.

 98. 98 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Ще ви кажа какво се случва в Европа по тази тема - държавата пуска т.н частична безработица - бюрото по труда компенсира служителя за изгубената заплата и на базата на местните критерии за таван за помощ и процент спад на работата. Това е временна мярка за 2-3-4 месеца. Борисов се хвали, че има излишък всяка година и че имаме малък дълг. Еми - да даде на данъкоплатеца

 99. 99 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ще върнем България в Европа":

  Добре, явно успяват да продават на такива цени, има резервации, какъв е проблема?
  Някой кара ли ни насила да ходим там?
  Скъпи ресторанти има по цял свят, да са живи и здрави хората.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 100. 100 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  Аз на теб ли(на синът ти) или на магарето да вярвам?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/stopp-i-ab-volvos-samtliga-fabriker-permitterar-alla-20000-anstallda

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK