Първи прогнози - как заразата ще отекне на пазара на имоти

Първи прогнози - как заразата ще отекне на пазара на имоти

© Георги КожухаровНарушената верига на доставки и карантинната обстановка на редица ключови пазари ще се отрази негативно на пазара на имоти глобално. Това показват първите оценки на компаниите в сектора. Другият съществен фактор е неяснотата колко дълго ще продължи тази ситуация - прогнозите варират от няколко месеца до над година. Съответно към момента е невъзможно да се направи достоверна прогноза за времевите рамки на отделните фази - забавяне, застой и впоследствие възстановяване на пазара. В краткосрочен план сегашната ситуация ще се отрази негативно на бизнеса както в локален план, така и в контекста на Европа и глобалния пазар. Това посочват от "Кушман енд Уекфийлд" (Cushman & Wakefield), представени в България от "Фортън" (Forton).


Оттам припомнят, че пазарът на имоти е функция както на общата икономическа картина, така и на бизнеса на клиентите - купувачи, продавачи, наематели, инвеститори. За разлика от финансовите пазари обаче той реагира на промените с известно забавяне.


Компанията очаква по-осезаемо отражение на настоящата ситуация върху имотния пазар през следващите тримесечия. Прогнозите в краткосрочен план включват
забавяне на активността на наематели и купувачи.


Заради чисто физическите ограничения, които налагат властите и здравните органи, много компании ще отложат плановете си за разрастване, а в някои случаи ще предпочетат да разполагат с финансови буфери, за да си гарантират спокойствие в по-трудните периоди, посочват от фирмата.


Очаква се ръст на свободните площи на офис пазара, което ще окаже натиск върху наемните нива, както и отлагане на завършването на нови офис проекти, където е възможно. Търговците се очаква да забавят експанзията си и навлизането на нови пазари до нормализиране на обстановката. Планираните


откривания на нови 5-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отложени.


В сегмента на офисите коуъркинг проектите ще бъдат сериозно засегнати, което ще ограничи ръста на площите, а може да доведе и до отпадане на по-малки и финансово нестабилни участници от пазара, показва прогнозата.


В средносрочен план се очаква да има


цялостно преструктуриране на отделни бизнеси,


което ще се отрази и върху пазара на имоти.


Тоталната дигитализация и виртуализация, която вече е факт, ще стимулира още по-динамичното развитие на ИТ и аутсорсинг бизнеса, които са и основните играчи на офисния пазар в България, посочва компанията. В същото време преструктурирането на някои бизнеси ще доведе до освобождаване на работна ръка, което ще има негативен ефект в краткосрочен план, но в средносрочен ще бъде шанс за преквалификация. Това от своя страна ще доведе до промяна в структурата на заетостта в икономиката и не е изключено да се видят нови ключови участници на имотния пазар.


Сегашната ситуация с блокирани производства и спрени доставки показва, че е нужна диверсификация на мощности и реорганизация по веригата на доставка. Това ще подсили ефекта от търговските войни и ще подтикне редица компании да търсят алтернативни локации и доставчици, за да подсигурят цикъла си на производство в случай на затрудняване на обстановката, сочи анализът. "Ще наблюдаваме ефект, подобен на т.нар. near shoring, който стимулира редица доставчици да инвестират в мощности в Централна и Източна Европа през последните години", посочва компанията, като обелязва, че е рано да се прогнозира кои региони ще бъдат облагодетелствани в световен мащаб.


Настоящият период с ограничено придвижване ще даде допълнителен тласък на електронната търговия. Онлайн магазините и всички компании по веригата на доставка (куриерски, логистични и т.н.) ще стават все по-ключов фактор за търсенето на складови и логистични площи. По-ограниченото движение на стоки в глобален план ще даде шанс за възраждането на по-малки местни производства, посочват от "Фортън".


Сегментът на офис имотите изглеждаше много оптимистично в началото на годината


и би трябвало повечето пазари да устоят на кратък рязък шок и дори на спад в дългосрочен план. Това се казва в анализ на "Колиърс интернешънъл" (Colliers international). В него се отчита, че цените в около 60% от пазарите в региона на Европа, Близкия изток и Африка са били в полза на наемодателите в началото на годината. За всички тях прогнозите са били за растеж преди кризата с коронавируса.


Сред пазарите, които са повече в полза на наемателите, попада и София, което е по-характерно за Западна Европа. По данни на компанията в София свободните офис площи към средата на март са около 13%.


Тези очаквания обаче са били изградени преди кризата и почиват на данните за малко свободни площи и очакването да излязат на пазара нови офис площи. Сега за пазарите, в които цените са благоприятни за наемодателите, се очаква условията да се запазят стабилни на фона на прогнозирано икономическо възстановяване в края на 2020 и началото на 2021 г.


За пазарите, където ситуацията е в полза на наемателите, и за някои, които са неутрални по този показател, вероятно ще има възможност за предоговаряне на условията по наема.


Експертите на компанията очакват също


да се засили търсенето на офиси в модерни сгради,


с малък въглероден отпечатък, с качествени системи за вентилация, с добри условия за работа, лесни за хигиенизиране и пр. пространства. В същото време посочват, че най-вероятно кризата ще се отрази негативно на практиката да се подписват предварителни договори с наематели за сгради, които още не са пуснати в експлоатация. Причината за това са нарушенията във веригите за доставки, сред които и на строителни материали.


От друга страна, от гледна точка на работните пространства вероятно много компании


ще преосмислят концепциите си за интеграция,


при която всички служители се събират заедно заради нуждата от гъвкавост по отношение на работното място, и ще се насочат по-скоро към децентрализация. И то не само заради планирането на този процес заради заразата. Децентрализация на работните площи ще даде възможност за по-бързо възстановяване и по-малки загуби за бизнеса.


Експертите на "Колиърс" очакват, че по-големи проблеми може да има на пазарите, където повечето наематели на офиси са малките и средните фирми, както и стартъпите, тъй като за тях се очаква ефектът от кризата да е по-голям въпреки обмисляните правителствени мерки в тяхна защита.


Наемодателите, които не успеят да убедят клиентите си, че пространствата, които отдават, са сигурни от здравна гледна точка, може също да останат без клиенти, прогнозират експертите.


Производството и веригите на доставките, свързани с Китай, са прекъснати. Има вече и случаи на компании, които изцяло разчитат на доставки от Китай и не са в състояние да продължат да произвеждат. Те се опитват да си намалят наемите. В същото време няколко големи сделки в различни пазари са сложени в режим "изчакване", докато се види как ще се развие ситуацията.


В същото време има завишено търсене на производствени площи от вериги за храни и производства, свързани с фармацевтичния бизнес. Нуждите на дистрибуторите също растат и се очаква те да движат ръста в наемането на индустриални площи.


В Европа най-силно засегнат е автомобилният сектор и целият клъстър около него, така че се очаква производството като данни за целия контитент през следващите месеци да се свие като цяло.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  Моята прогноза е за начало да се изпразнят офисите, след тях магазините , а в началото на лятото - кой откъде е - и селата да живнат, щото ще има зарзават и плодове !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на termnal velocity
  termnal velocity
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Нещо ми намирисва това 13% свободни офис площи в София. 30% ми се види далеч по близо до истината.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1403 Весело

  Балона каза ПУКККК!

  Гледам вървят някакви реклами на ипотечни кредити и ме напушва смях. Ама сигурно имат дългосрочни договори в банките теа телевизии...

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  Баси...! Накъде ли могат да отидат цените на имотите при всеобща икономическа рецесия? Толкова ли е трудно за брокерите да се сетят?

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Няма да чакаме рецесията - цените нямат голямо значение / както и при горивата м/у другото / като няма реални сделки !
  ''Сделките с недвижими имоти и автомобили се прекратяват до края на извънредното положение в страната. Данаил Кирилов, обяви, че "Нотариалните удостоверявания ще бъдат ограничени до спешните и неотложни заверки, като Нотариалната камара следва да осигурява поне един дежурен нотариус за съответния нотариален район при спазване на ограниченията и санитарно-хигиенните изисквания".PETEL.BG

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Петлешев, купувай сега, щото догодина цените ще са двойни - 2-3 хил. евро за квадратен метър! Сега, сега, сега е монета!

  Майтап бе, Уили. ;)

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Наемите ще паднат.... Ще има ръст на пазара на имоти.... При огромна инфлация и 0леви лихви.......спасителен остров.... за кеша.....!!!!

 8. 8 Профил на so
  so
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Един брокер ми каза, че може да растат само, но скоростта на растежа щяла да се забави през второто тримесечие и после да тръгне само нагоре, при това с дву до трицифрен ръст. Само цените на панелките щели да нарастват по-бавно :-)

 9. 9 Профил на ИдиотСтавр
  ИдиотСтавр
  Рейтинг: Весело

  Ако някой изнамери анализи на пазара на имоти от 2008/09 вкл. на "Колиърс интернешънъл" ще види как говориха подобни неща

  Преди пазарът да се срине. После се молеха и плачеха на наемателите на офис площи за да ги убедят да влезнат/останат.

  Модераторчето, ай спри се вече...
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  На тях им е ясно, но нали трябва да продават на нас, ерго, естествено е да кажат "а, няма нищо"...

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  На тях им е ясно, но нали трябва да продават на нас, ерго, естествено е да кажат "а, няма нищо"...

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#5] от "karabastun":

  С над 50% са паднали продажбите на течни горива ..........

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Извинения за двойния пост, нещо нетуоркът май поиздиша...

 14. 14 Профил на dunavetc
  dunavetc
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Мечките ще заиграят и при брокерчетата!Мисля че започват "Игрите на глада".

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Както Ротшилд е казал: "Купувай, когато има кръв по улиците "........

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Прогнозата е че няма прогноза? Прогнозата е ясна другари. Имотния паразити ще пострада жестоко, той е вследствие на икономиката, която ще е в голяма репресия. Хора без доходи, безработни хора няма как да плащат наеми и ипотеки. Банките ще се задръстят с имоти без платени ипотеки, цените ще паднат. Жилищата под наеми първоначално ще пострадат заради неплатежоспособни наематели, после ще отчетът ръст заради хора загубили жилищата си.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  Ако голямата тресене продължи само до лятото, цените вероятно ще спаднат с около 15%.
  Ако работата здраво се закучи, реалните сделки ще паднат с много, но някои ще държат цени от проклетия.

  Еретик
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  ръст на пазара на имоти..........при намалени цени ще има !!!!!! ........

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Неутрално

  До коментар [#17] от "Костадин Иванов":

  Цените нямат никакво значение, ако нямаш работа в града, а имаш пет наследствени имота по селата - и можеш да си избираш в кой да се пренесеш, да хапваш пресни зеленчуци и плодове....

  karabastun1@abv.bg
 21. 21 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Да не вземе и те да се наредят за държавни помощти....

 22. 22 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 225 Весело

  „Експертите на компанията очакват също да се засили търсенето на офиси в модерни сгради, с малък въглероден отпечатък“


  Разбирам, да, много съдържателна прогноза !!

 23. 23 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Като гледаме какви пари се приготвят да печатат Централните банки, хич не ми изглежда на спад, ако има нещо да е 10%.
  Федералния резерв е обявил днес неогрничено QE (koличествени улеснения), сиреч печатане на пари.

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Вярно е ,нещата силно ще се променят ,добре ,че имаме китни села , с хубави къщи , най добрата инвестиция ,която на правих ,стара къща от 30 г никой не е живял ,но с огромен двор ,кладенец , да сееш и да се кефиш ,наредих и фотоволтаици ,така няма проблем и с тока и ако сме живи ,лятото и басейнче на двора ,не ми трябват по 100000 евра за гарсониери с общи части в града , за тези пари ,ще си живеем години ,без да стъпваме на работа .

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3979 Весело

  Край на цените от по 2 - 3 хиляди евра на квадрат ! Съжалявам, ако има обидени строителни " предприемачи" и " инвеститори" от новосъздадената реалност, но в общи линии има една глава в нашия търговски закон с наименование: несъстоятелност, чл. 607 и следващите, та могат да се възпозлват от нея......

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#24] от "edin drugii":

  Може би това ще е шанс и за тези, които ще се завърнат от чужбина !
  Ако им се отпуснат целеви заеми за зърно, семе, животинки и машинки и им се санират пустеещите имоти - може пък и селата да живнат !

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Неутрално

  До коментар [#24] от "edin drugii":

  А градовете за съжаление ще запустеят тогава....

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Прогнозата е дефлация поради силен скок на безработицата при която повечето хора няма да имат пари. Ще скочат необслужваемите кредити и проданите на ипотекирани жилища също. Банките ще гледат да вземат каквото могат преди пазарът да утече. Има банки раздавали на над 80% от стойността на жилището и те могат да пострадат.
  В момента политиката на правителството сочи към дефлационния вариант. Вижте, в западна Европа може да очакваме хиперинфлация поради напечатването на хартийки без покритие, когато стока няма - заводите затварят.

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Жал ми е за хората с кредити..........идва времето на "чакалите".........след 3 месеца ще има удвояване на брои сделки......при цени с 20% дисконт.......

 30. 30 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Може пък да ни изненадат :)

  Аутсорсинг бизнеса щял да движи нещата, ама на всички им обягва, че аутсорсването е първото нещо което се реже във времена на криза.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Това с пресните зеленчуци и плодове може да го свърши само някой пенсионер или човек, чиито доходи не зависят от активна работа ”на терен”. За останалите —> млади хора, семейства с деца, селската идилия е .... мисия невъзможна.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 32. 32 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Ако живота ти е производство на тор само си прав...

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#31] от "DDR":

  Това с пресните зеленчуци и плодове може да го свърши всеки, който е гладен и няма откъде да вземе храна .

  karabastun1@abv.bg
 34. 34 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  Корекция : Всички балони казват пук, а почти всички неща са в балон, освен златото среброто и тнн :D

 35. 35 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  в статията става въпрос за офис площи основно. Не виждам тема за цените на жилища - докато в софия остават и идват хора да работят и живеят ще има пазар и на имоти и на наеми. По просто от това не може да бъде. За да паднат цените трябва да падне търсенето което ще стане или: 1) Хората нямат пари или 2) Няма хора.
  Хора поне в близко бъдеще се очаква, че ще има - остава проблемът с парите по т. 1 - ако нямат пари може да има корекции

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#32] от "Соколов":

  Я помисли с какво ли биха се занимавали няколкостотин хиляди /основно млади хора/ , които досега от април до октомври са работили в сферата на обслужването - тоест в туризма !?

  karabastun1@abv.bg
 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Весело

  Абсолютно безполезен ферман!
  Казвайте цифри! Цифри!
  Общи приказки - в канала!

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Всяко нещо си има плюсове и минуси. Ще паднат имоти и наеми, ще е добре за купувачи и наематели. Всяка криза е възможност. Както ще има хора без бари за месечни вноски, ще има и други с много пари, които трябва да се вложат в нещо.

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Не съм казал, но пак повтарям, имотите ще бъдат най-слабо засегнатият актив. Само дето за времето на кризата ще са абсолютно неликвидни
  Що се отнася до тоя, дето са му смешни ипотечните кредити....с немалката вероятност за изливане на пари в световната икономика, се създават предпоставки за ускорена инфлация след кризата, така че ипотечен кредит сега при тези лихвени нива, изобщо не е лоша идея, стига да успееш чисто физически да събереш и придвижиш документите

 40. 40 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Почти си отидоха поколенията, които копаеха по полето, гледаха градини и животни. Тези зеленчуци и плодове искат много труд, ръцете и гърбът ще болят, цял ден си потен и мръсен. Не знам как ще стане. Голяма част от хората живеят скотски и в недоимък в града, но не се връщат на село.

 41. 41 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Време е за малко реална икономика. Аман от меринджеи, пиари, консултанти и др. подобни нищоправци.

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3193 Любопитно

  До коментар [#33] от "karabastun":

  Не искам да споря, но да разиграеме ситуацията—> семейство с деца на училищна възрадт изнемогва в града и се мести в наследствен имот на село. Някъде в Северна България например. Двор като слънце, чист въздух, вода от кладенец. Обаче, широко далеко всички школа затворени ... ами сега ...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 43. 43 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  ВСЪщНОСТ АКО ПРОДЪЛЖИ ТАКА ОщЕ 3 -МЕСЕЦА КАКТО СЕ ОчЕРТАВА ,МОЖЕ ДА ГОВОРИМ ЗА ИКОНОМИчЕСКА КАТАСТРОФА,РЕЦЕСИЯ Е МНОГО СЛАБА ДУМА ,НУЖНИ СА ЛИДЕРИ И ТРУДНИ РЕшЕНИЯ ,НЕ МОЖЕш ДА СПРЕш ЦЕЛИ НАЦИИ ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ,НЕ ИЗДЪРЖА НИТО ПСИХИКАТА,НИТО ИКОНОМИКАТА

 44. 44 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Имотният пазар следва проста световна 7 годишна графика на цикличност. Да не ходим по-назад, да започнем от долното ниво 2000 година. Може да смятате сами насам, който помни и назад.
  С боба/фасула е същото, но с цикъл 2 -3 години.
  Всички знаем, кой работи недвижими имоти, тъй наречените „експерти“.
  А иначе ще продължим да набеждаваме коронавируса за какво ли не.

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  По-интересното е: какво става с банките? Една камара закъсали предприятия и фирми, лоши кредити...как се отразява това на банките?
  Вие сериозно ли вярвате на БНБ и разни рейтингови агенции? Като си спомня как бодряшки ни обясняваха за КТБ, че била в отлично състояние...а на другия ден...Същото и за Лемън Брадърс...
  Не знам...с тея микроскопични лихви въобще не си струва да държиш пари в банка. По-добре под дюшека или под черешата.

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#23] от "coffee.bean":

  И 2 часа по-късно, пазарите отново са под вода!

  Моля за коментар?

  Oт етични съображения, всеки трябва да съобщава личното си положение, преди да изрази мнение за епидемията от Covid-19, например: - умнокрасив, от артистичната гилдия, потенциално умрял от глад, ако мерките продължат; - пишман бизнесмен, пред закриване на бизнеса; - пенсионер, изпитващ леко безпокойство, че пенсионните фондове може да глътнат вода, но като цяло, не особено притеснен; - служител, работещ от къщи, без никакво желание да се връща в офиса; - потенциален инвеститор, разполагащ със суха пара, в твърда валута, очакваш с нетърпение краха на икономиката; - повече от едно от горепосочените, и т.н.
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#42] от "DDR":

  Те
  първо - всички школа са затворени и в момента - учат по интернет
  второ - за няколко месеца при добра организация всички школа и градини, и поликлиники много хубаво ще се наместят - това да е дертът !
  Гладен и жаден не се седи, ако и десет нови апартамента да седят празни ....

  karabastun1@abv.bg
 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#40] от "anlon":

  Ахахааааа скотски недоимък. Верваш ли си? Докато ти копаш на права лопата двора за 100 кила картофи, света около теб се е развил до ниво една семейна ферма да произвежда достатъчно храна за 3000 човека.
  Нещата са обратно, хората спряха да копаят на мотика, щото за година бъхтене изкарват продукция, която на пазара струва 200 лева, които пък с работата си в града изкарват за ден

 49. 49 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#36] от "karabastun":

  Намиране на друго препитание, не е нужно да копаят зеленчуци на село. Могат да се префкалифицират през това време, да напълнят главите с полезни работи. Въпрос на виждане.

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#45] от "Веселин Дечев":

  Докато не дойдат кварталните апаши да ти пукнат тимберицата и да ти отарашат дюшека. После мое да се оплачеш на арменския поп а не на фгв

 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#45] от "Веселин Дечев":

  По-добре купувай алкохол и тютюн , че трае дълго и в 99 % от случаите е по-бързо ликвиден от всякакви хитри валути !

  karabastun1@abv.bg
 52. 52 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  Аз търгувам с жилищни имоти в София.
  Не ми се струва да се сринат цените, но падане от 5-10 % ще има - и при новите, и при старите, а също така банките ще затегнат кранчето.
  А иначе - в какво да инвестираш 100 000 евро свободни - в депозит в банка ли, на фондовата ни борса ли, къде? И кьорав да си, 3-4 % доходност от даване под наем все ще направиш.
  Само да споделя - София продължава да е европейската столица с най-ниски цени, а в банките има много спестени пари на населението, което няма много други инвестиционни алтернативи.
  пп. Без да съм експерт по офисите, там сривът ще е по-осезаем.

 53. 53 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Точно настоящата ситуация показа, че селската идилия е възможна за много повече хора, тъй като се оказа, че много хора могат да работят от дома си. И вместо докато работят да гледат в спалнята на съседа, да си гледат зелените градини. За безработните това важи с още по-голяма сила.
  Пиша го от собствен опит. Вместо да седим затворени в София, заминахме на вилата. Тук сме основно навън, в градината има посяти още от есента марули, лук и чесън, магданоз, рукола и спанак, копривата, лапада и киселеца вече тръгнаха. Птиците пеят, интернетът е отличен. Не знам след няколкомесечен престой тук дали изобщо ще искаме да се връщаме за постоянно в града.

 54. 54 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#24] от "edin drugii":А градовете за съжаление ще запустеят тогава....
  —цитат от коментар 27 на karabastun


  тоест всички, ама всички ще отидат в село долно нанагорнище където има чудесна болница, богат избор от културни събития и в хоремага се продават от външни хардове, през ананаси та до прилични дрехи?

 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#49] от "Соколов":

  Само да чуя - две, три полезни работи / без криминални / , които ще изхранят семейството за една година напред ..???

  karabastun1@abv.bg
 56. 56 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":Точно настоящата ситуация показа, че селската идилия е възможна за много повече хора, тъй като се оказа, че много хора могат да работят от дома си. И вместо докато работят да гледат в спалнята на съседа, да си гледат зелените градини. За безработните това важи с още по-голяма сила.Пиша го от собствен опит. Вместо да седим затворени в София, заминахме на вилата. Тук сме основно навън, в градината има посяти още от есента марули, лук и чесън, магданоз, рукола и спанак, копривата, лапада и киселеца вече тръгнаха. Птиците пеят, интернетът е отличен. Не знам след няколкомесечен престой тук дали изобщо ще искаме да се връщаме за постоянно в града.
  —цитат от коментар 53 на Хелиана


  и аз съм се чудил, само не знам как е с интернета извън градовете. говоря за нормални скорости примерно 100мбпс и без да пропада ако кихне кравата на съседа. а и ако се наложи нещо поправка за колко време ще дойде екип?

 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  До коментар [#52] от "boevbisser":

  А за сезонните имоти - някакво мнение - к'ъв ще сривът ???

  karabastun1@abv.bg
 58. 58 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Крайно време беше този балон с недвижимите имоти да се спука, макар че поводът затова наистина не е приятен..

  Freedom of speech
 59. 59 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#52] от "boevbisser":

  Ти по дефиниция си пристрастен.

  Oт етични съображения, всеки трябва да съобщава личното си положение, преди да изрази мнение за епидемията от Covid-19, например: - умнокрасив, от артистичната гилдия, потенциално умрял от глад, ако мерките продължат; - пишман бизнесмен, пред закриване на бизнеса; - пенсионер, изпитващ леко безпокойство, че пенсионните фондове може да глътнат вода, но като цяло, не особено притеснен; - служител, работещ от къщи, без никакво желание да се връща в офиса; - потенциален инвеститор, разполагащ със суха пара, в твърда валута, очакваш с нетърпение краха на икономиката; - повече от едно от горепосочените, и т.н.
 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#52] от "boevbisser":

  С офисите нещата са по-странни. Там като се вдигне една сграда, за 10 год си правят парите и после не им дреме, могат да в съборят. Хората вече гледат новите с повече "екстри". Точно като с колите става 10 год. и хвърляш, даваш на безценица на мизерниците или за скрап

 61. 61 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  До коментар [#57] от "karabastun":

  повече от на жилищните, особено на тези, взети за инвестиция - те са над половината, доколкото знам.
  едно нещо като не ти носи доход - а то тази година лятото няма да носи, а следващите вероятно ще носи по-малко, естествено е да падне стойността.
  да видим - поне 10-15 % вероятно ще паднат, но те там никога и не са били толкова скъпи, по-скоро последните години се стабилизираха сделките с тях.
  жилищните в София за 5 г. се покачиха с 35-40 %, ваканционните - с 10 %

 62. 62 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#56] от "block":

  Ние ползваме мобилен интернет, той е без проблем. Много бърз. Като цена е ОК, можеш да правиш, четеш и гледаш всичко, което пожелаеш.

 63. 63 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  До коментар [#59] от "klecho":

  не съм пристрастен, аз мога да търгувам и на по-високи, и на по-ниски нива.
  въпросът е да има сделки.
  лошото е не само като има спад, два пъти по-лошо е като има неизвестност.

 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  Един колега има син финансист, та той каза, че се очаква драстичен спад на цените: 40-50%, но (дебело подчерта!) само за тези, които имат кеш!!
  Банките може скоро да са аут, с ограничения за теглене, евентуално само безкасови разплащания.

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#52] от "boevbisser":

  Е вече ми е ясно защо цял ден ревеш за държавна помощ.
  Поне 50% ще се сринат жилищните имоти. Затова ги няма в статията.

 66. 66 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  До коментар [#60] от "uq":

  отдавна това не е вярно, ако успеят да избият една офис сграда за 15 г. - супер, вече годините отиват към 20.

 67. 67 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#53] от "Хелиана":

  Хората са го измислили. Село в града, казват му събърбан. Селска идилия с предимства на град. С един декар двор, и съм си насадил марулките, Лука и чесъна, орязал съм си дърветата, лапада расте. Има доста градове в България с място около тях за подобни квартали, или селата на 20-30 км.

 68. 68 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#58] от "Petar Ivanov":

  Точно така.
  Цените на панелките в Младост примерно от 1200 на 400-500 евра.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 69. 69 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Весело

  на мен държавна помощ не ми трябва, справям се прилично сам от много време.
  но имам много приятели с дребен и среден бизнес в хотели, ресторанти, търговия, реклама - направо стоят като замръзнали.
  иначе - мразя участието на държавата под каквато и да било форма, слава богу, на пазара на жилища я няма - супер.
  просто ситуацията е чрезвичайна и може би си струва да се дадат по-малко пари умно сега, за да се съхранят някакви бизнеси, отколкото много повече по-късно, когато ще са умрели.

 70. 70 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  До коментар [#68] от "БМЗ":

  "Точно така.
  Цените на панелките в Младост примерно от 1200 на 400-500 евра."

  Ами това е прекрасна цена, всъщност! При себестойност 200-250 евра, а за новото строителство 250-300 това си е една добра пепалба за продавача! Още повече за амортизирани жилища на 4-5 десетилетия!

  В Русия съм! В Русия съм!
 71. 71 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#68] от "БМЗ":

  от 1200 на 900-1000, по надолу - едва ли.

 72. 72 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Ако народа не бе ползвал брокери за услуга дето не е толкова сложно и трудно сам да си свършиш, нямаше да плаща такива 30 годишни ипотеки. Защото брокера получава % на общата сума, тоест е в негов интерес сумата да е по-голяма.

 73. 73 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#64] от "Веселин Дечев":

  И моята прогноза е такава, на този етап дори такъв срив може да се очаква..

  Freedom of speech
 74. 74 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  А дано. Ако стане може ли да дойда като доброволец да мятам и да бутам големите курници на първа линия, че ми пречат на изгледа към морето от караваната у гората. Щото от тези огромни краднати от държавата изпрани "честни" инвестиции и тази инфраструктура дето държавата им изгради, за нас простосмъртните ни оставиха само място у драките! Първите няколко линии за нас са забранени. А като гледам с каква скорост работи съдебната ни система може и другото лято да съм без изглед!

 75. 75 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#72] от "Бай Ганьо":

  брокерът получава 3 % от общата сума, като платиш 3 % по-малко цените ще паднат, така ли, или пък ипотеките от 30 годишни ще станат 15-годишни.
  ганьо, ганьо....

 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Тези кризи не са страшни за пазара на недвижимите имоти. По-голяма заплаха за апетитите на Министерството на Финансите да повиши чувствително данъците върху недвижимите имоти. както и да обложи пенсиите с данъци, какъвто съвет бе даден от МВФ ... Представям си какво ще последва. БСП пък имаше идея да наложи 1000 лева допълнителен месечен данък на ... програмистите, понеже ... нищо материално не произвеждали !!!!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#73] от "Petar Ivanov":

  Двамата с Дечев чакайте, може и до 150 евро на кв. да паднат, щом казвате.
  Само дано има междувременно къде да живеете.

 78. 78 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Аз търгувам с жилищни имоти в София.Не ми се струва да се сринат цените, но падане от 5-10 % ще има - и при новите, и при старите, а също така банките ще затегнат кранчето.
  —цитат от коментар 52 на boevbisser


  Задава се най-голямата депресия от 30-те години на миналия век. Изкарайте си главите от пясъка, щрауси.

 79. 79 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1916 Любопитно

  До коментар [#15] от "MPetr":

  историята е друга
  Отива на път за офиса да си лъсне обувките, и четкащията го пита за ръста на акциите на ЖП компаниите защото баща му си бил купил
  Тогава разбрах че тябва да продавам защото щом и обущаря чака печалба от акции значи балона се е надул до безобразие

 80. 80 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Разстроено

  До коментар [#78] от "danubian.whale":

  Оная най-голямата депресия от 30-те години на миналия век ще ни се види песен....сега всичко е виртуално и ще изчезне за три месеца, няма да се мъчи с години !

  karabastun1@abv.bg
 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Весело

  До коментар [#75] от "boevbisser":

  "брокерът получава 3 % от общата сума, като платиш 3 % по-малко цените ще паднат, така ли, или пък ипотеките от 30 годишни ще станат 15-годишни.
  ганьо, ганьо...."

  Цената няма да падне много ако се намали 3%. В друго е въпроса! Че брокерите имат интерес да бутат цените нагоре, за да може техниъе 3% да възлязат на по-голяма сума. Елементарно Уотсън! И хвм купувача плаща тези 3%, хем брокера не само не защитава интереса на същуя този купувап, но работи пряко срещу интереса му.
  Отделно брокера има интерес да крие недостатъци и проблеми с имира за да се сключи сделка и да си вземе парите. А на колко лева е отговорността на брокера? Нула! Да сте чули брокер да е платил обезщетение за скрит от клиента недостатък на имот???

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#56] от "block":Ние ползваме мобилен интернет, той е без проблем. Много бърз. Като цена е ОК, можеш да правиш, четеш и гледаш всичко, което пожелаеш.
  —цитат от коментар 62 на Хелиана


  боя се, че нещата с които работя мобилния интернет не ми е особено подходящ. но все пак е хубаво че има такива възможности. както казах и аз съм се замислял

 83. 83 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Весело

  До коментар [#76] от "Сатана Ликующий":

  "По-голяма заплаха за апетитите на Министерството на Финансите да повиши чувствително данъците върху недвижимите имоти. "

  Че това е супер за нас, клиентите!
  Защото със сегашните ниски данъци хиляди имоти стоят заключени с години. А банките не продават придобити имоти за да не наводняват пазара и да свалят цените!
  Ма я данъците да станат по 1000-2000 евро! Ще държиш ли години заключена цяла кооперация?е държиш, ама друг път!

  В Русия съм! В Русия съм!
 84. 84 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  И да не забравяме, че при една рецесия или икономическа криза, банките вдигат много лихвите, за да се презастраховат..
  А на всички е ясно, че именно банките с кредитната си политика в най-голяма степен влияят на имотния пазар.
  При ниските лихви, които имаше досега много хора се изкушиха да теглят ипотечни кредити, даже към 80% от цената на имота, и то хора с заплати от 2000 лв, дори в работещи в колцентрове...и съответно цените вървяха нагоре..
  Не ми се мисли като се вдигнат лихвите и ако тези хора си загубят работата, как ще могат да си изплащат вноските по заемите...
  Определено сривът на имотния пазар ще е сигурно доста голям като през 2009/10...

  Freedom of speech
 85. 85 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":

  И как ще се получи да има спад на наемите , увеличение на цените на имотите , нулеви лихви и хиперинфлация...... Това дори в сферата на фентъзито го няма.
  Освен ако не си мечтател набулбукал се с кредити и живееш под наем.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 86. 86 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":

  И как ще се получи да има спад на наемите , увеличение на цените на имотите , нулеви лихви и хиперинфлация...... Това дори в сферата на фентъзито го няма.
  Освен ако не си мечтател набулбукал се с кредити и живееш под наем.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 87. 87 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":

  И как ще се получи да има спад на наемите , увеличение на цените на имотите , нулеви лихви и хиперинфлация...... Това дори в сферата на фентъзито го няма.
  Освен ако не си мечтател набулбукал се с кредити и живееш под наем.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 88. 88 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":

  И как ще се получи да има спад на наемите , увеличение на цените на имотите , нулеви лихви и хиперинфлация...... Това дори в сферата на фентъзито го няма.
  Освен ако не си мечтател набулбукал се с кредити и живееш под наем.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 89. 89 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Альоо Модератора. Много моля изтрийте излишните копия... много гадно се получи с тоя поразяващ пръст 😁
  Извинявам се на всички за повторенията.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 90. 90 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#83] от "Веселин Дечев":

  брей, че в теб имало и малко икономически смисъл, имаш надежда.
  точно така е, както казваш, но трябва да го направят общините, а не МФ, но те пък не го правят по политически причини - да не пищи народонаселението.
  за брокерите не си прав - на тях им е почти все едно, дали ще вземат 3 % от 90 000 или от 100 000 евро, разликата е незначителна.
  други са тези, които бутат цените нагоре.

 91. 91 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сатана Ликующий":"По-голяма заплаха за апетитите на Министерството на Финансите да повиши чувствително данъците върху недвижимите имоти. "Че това е супер за нас, клиентите!Защото със сегашните ниски данъци хиляди имоти стоят заключени с години. А банките не продават придобити имоти за да не наводняват пазара и да свалят цените!Ма я данъците да станат по 1000-2000 евро! Ще държиш ли години заключена цяла кооперация?е държиш, ама друг път!
  —цитат от коментар 83 на Веселин Дечев  До коментар [#83] от "Веселин Дечев":

  Надеждите на голтаците! Ще се разпродадат свободните апартаменти. А кой ще инвестира след това в недвижима собственост ... питам аз. Ти инвестирал ли си в жилище. Знаеш ли какви лишения са това. Отказваш се от много удоволствия, понякога от необходими неща - за да имаш пари за едно измазване, за поставяне на теракота и плочки, да си поставиш паркет. Довършителните работи струват поне колкото грубия строеж, но ако искаш качество и лукс - може да скочи в пъти. Ти си мислиш, че собствениците на имоти са патазити, спекуланти и че имотите са им паднали от небето в ръцете. Комунистическо мислене!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#87] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.": И къде съм го написал тва колега...?????
  ====увеличение на цените на имотите====...... [#19]

 93. 93 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  До коментар [#53] от "Хелиана":

  Не обичам да задавам лични въпроси ама вашият ентусиазъм ме подкокоросва —> деца в училищна възраст имате ли? Как ходят на училище? Спокойно може да не ми отговаряте.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 94. 94 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  До коментар [#47] от "karabastun":

  Баща ми имаше една приказка ”От град и оня свет никой не се е върнал”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#87] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Фалшиви новини създаваш а?.........шта топна.......

 96. 96 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3979 Неутрално

  До коментар [#39] от "uq":

  " Не съм казал, но пак повтарям, имотите ще бъдат най-слабо засегнатият актив. Само дето за времето на кризата ще са абсолютно неликвидни
  Що се отнася до тоя, дето са му смешни ипотечните кредити....с немалката вероятност за изливане на пари в световната икономика, се създават предпоставки за ускорена инфлация след кризата, така че ипотечен кредит сега при тези лихвени нива, изобщо не е лоша идея, стига да успееш чисто физически да събереш и придвижиш документите"

  И стига да успееш да издържис с плащанията по кредита и достигнеш до момента, когато пазарът на имоти пак ще започне да представлява притегателно място за много инвеститори и да бъде бързооборотен, защото има много кеш в него ! Иначе събирането на документите е досадна работа, но не е чак толкова трудно да се направи. Още повече като се има предвид, че така или иначе продавачът следва да те снабди с всички документи за собственост, скица от кадастъра, данъчна оценка за имота и удостоверение за тежести ( последното може и ти да си го набавиш от ИР). Ти трябва да имаш документ за недължимост на публични задължения, семейно положение, документ за доходи за пред банката от твоя работодател и кредитно искане, естествено. Другото е процедура и нерви по разглеждане на искането, после се стига до сделка, по която обикновенно купувача поема разходите на 100 %. И започва регулярното плащане на кредитната вноска.....

 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  До коментар [#91] от "Сатана Ликующий":

  Аре,аре!
  300-400% надценка над себестойността нормално ли е???

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Да не говорим, че има и доста хора инвестирали в имоти с цел инвестиция и покрай бума на арбнб...
  Със срива на туристическия бранш поне в средносрочен план, от там също се очаква да излязат доста изгодни имоти на пазара..

  Freedom of speech
 99. 99 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1551 Весело

  До коментар [#52] от "boevbisser":Е вече ми е ясно защо цял ден ревеш за държавна помощ.Поне 50% ще се сринат жилищните имоти. Затова ги няма в статията.
  —цитат от коментар 65 на Да вярваме на истината


  Що да се спираме на 50%.
  Дай, направо 200-300% да се сринат!
  :)

  Няма какво да си играем на дребно!

 100. 100 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2336 Весело

  Ееееее, не е така!
  Пазарът на имоти особенно във България ще получи невероятен подем, броят на сделките ще се увеличи, цената също, единствената особеност е, че няма да има огледи на живо.
  Даже за жилища в София вече се минава на борсово определяне на цената, собственикът обявява жилището за продажба и клиентите надават, който предложи най-много той получава ключовете.

  В крайна сметка нали всеки трябва по закон да се скрил внякякво жилище...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK