Нулеви цени се появиха на борсата за ток

Нулеви цени се появиха на борсата за ток

© Юлия Лазарова, КапиталСлед като няколко пъти от създаването на енергийната борса цените на тока достигнаха високи цени, които шокираха бизнеса, тази сутрин цените за доставка достигнаха до почти 0 лева - между 0.1 и 0.39 лв. за мегаватчас в периода от 3 до 12 часа, съобщава "Капитал". В началото на месеца имаше предложения за 100 лв. за мегаватчас.


Изданието посочва, че за срива в цените сега причината е спрялото потребление на хилядите търговски обекти от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и моловете. Доставчиците на ток за тях се опитват да продадат количествата чрез платформата "Ден напред", а заради слабото търсене цените се свиват драстично.


По информация на "Капитал" и в България е имало оферти при отрицателни цени, но постигнатата средна стойност за 22 март е 14.84 лв./мВтч. При сделките за понеделник (23 март) пък цената е 38.12 лв./мВтч, което предвид прогнозата за застудяване също е изключително ниско.
По принцип март, април и май са месеците с най-ниски борсови цени на електроенергията, което се обяснява с пониженото потребление след зимата и големите водни запаси за дейността на ВЕЦ.


За индустриалните потребителите спадът в цените е положителен, ако нямат договори с фиксирани цени занапред, но за производителите може да се окаже силно негативно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK