Стопанската камара посочи на управляващите недостатъците в мерките за бизнеса

Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара

© Велко Ангелов

Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камараИзмененията в Кодекса на труда, въведени чрез закона за извънредното положение, ще доведат не до запазване на работни места, а до рязко увеличаване на безработицата. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара, адресирано публично до социалния министър Деница Сачева. В нея се изразява съжаление, че не се създаде щаб за обсъждане на икономическите мерки в кризата, поради което приетите текстове създават проблеми.


Организацията определя като прокризисни, а не като антикризисни текстовете, с които се урежда преустановяването на работа на фирмите и регламента за неговите служители. "Подчертаваме още веднъж, че задължението за изплащането на пълен размер на трудовите възнаграждения от работодатели с преустановена дейност е мярка, чийто директен ефект би бил съкращаване на работници и служители", посочват от камарата.


Тя изпраща и конкретни предложения за това как да се промени текстът на постановлението по темата, за което е изготвен проект. В тях се посочва, че постановлението ограничава обхвата на работодателите, които могат да ползват компенсации единствено до тези, чиято дейност е била преустановена въз основа на акт на държавен орган. Посочва се, че са включени дейности като сухопътен, железен и въздушен транспорт, хотели и др., които са косвено засегнати от ограничителните мерки, наложени със заповед на министъра на здравеопазването, но не са включени в нея. Същевременно обаче не са включени редица сектори на индустрията, пряко засегнати от свързаността им с тези, чиято дейност е преустановена.
Според камарата социалният министър трябва да инициира в рамките на тристранката изготвянето и приемането на допълнителен нормативен акт, въвеждащ нарочни икономически мерки за подпомагане на производствения сектор, който е в директна връзка и силна зависимост от секторите, преки потърпевши от налагането на извънредните мерки.


Липсва законова делегация компенсирането на предприятия, за да не освободят работници, да се извършва след прекратяване на извънредното положение или възстановяване на работа. По този начин се променя кардинално логиката на тази мярка, а именно да бъде запазена заетостта за периода на извънредното положение, обясняват от камарата и предлагат своя редакция на съответния текст.


Посочват и че е несъразмерно изискването работникът, на който държавата е поела 60% от заплатата, за да не бъде освободен, да бъде задържан за три месеца след това. На първо място, мярката ще бъде в сила по-малко от три месеца, доколкото решението на Народното събрание за обявяване на извънредно положение обхваща период от един месец, от който 1/3 вече е изтекъл, пише организацията.


Пълния текст на позицията вижте в прикачения файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Любопитно

  Да крадеш е престъпление.

  Да крадеш много е бизнес.

  Да крадеш от целия народ е политика…

  [email protected]
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3146 Весело

  Само помислете кой от правителството е бил бизнесмен преди да влезе в политиката - почти никой, тези хора не са давали заплати, винаги са получавали.
  Е как очаквате да погледнат от другата страна на барикадата.
  пп. Сещам се двама от бизнеса - Борисов е бил собственик на ИПОН, Красен Кралев също беше предприемач.
  Другите .....

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Вместо да сформира икономически щаб, който да разработи мерки за подпомагане на бизнеса и на пазара на труда, глутницата на власт остави Данчо Ментата, Владко Горанов и Мента да пишат икономически мерки. Първите резултати са налице, а последиците ще борим години наред.
  Единственото неясно е кои ли ще са предишните, с които ще се оправдае Бойко, когато без работа се окажат още 500 хил. души?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 4. 4 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darulio":

  След предишните идва ред на международното положение.
  На Барба му се отваря късмета да завърти кръга отново!

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5396 Неутрално

  "Според камарата социалният министър трябва да инициира в рамките на тристранката изготвянето и приемането на допълнителен нормативен акт, въвеждащ нарочни икономически мерки за подпомагане на производствения сектор.."

  Сачева е сложена само да се показва по телевизията и да се грижи майките да не протестират пред прозореца на премиера

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  "Стопанската камара" да не умува ... а да направи списък със "системообразуващи" компаний...... Гледам че руснаците примерно са включили и
  McDonald's даже........ https://www.forbes.ru/newsroom/biznes/395757-spisok-sistemoobrazuyushchih-kompaniy-rossii-rasshirili-vtroe-v-nego-voshli

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Малкият бизнес.... колкото и да е грозно......няма смисъл, според мен да се мисли "за сега"......той е обречен...... Помощите да бъдат насочени към хората и "системообразуващите"......... Демагогията и политиканстването няма да помогне.....

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Нека поумуват още малко, вече е късно. Много сектори са засегнати косвено, тъй като основни техни клиенти са дружества, които бяха принудени да затворят заради въведеното извънредно положение. Още другата седмица ще има лавинообразно нарастване на регистрираните безработни.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Големи нещастници сме. В такъв тежък за държавата и нейните граждани момент, да те управлява точно това некомпетентно правителство.

 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 842 Весело

  Ако коментиращите бяха *курпитентни*,щяха да бъдат на мястото на правителството.Ама не са.

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  А и тоя сняг дето наваля не е случаен... крият нещо...

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":

  Товарищ, делът на дребния и среден бизнес в икономиката на България е над 95%. При това преобладават дружествата с под 10 човека персонал. Разбирам, че в матушката ти вилнеят предимно олигарси, но тук гръбнакът на икономиката има друг профил.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  "... Борисов е бил собственик на ИПОН..."!

  М-да-а-а-а...! И като собственик на ИПОН, Борисов похлопал на вратата на Нефтохим-а и попитал, дали случайно не им трябва охрана и така му тръгнал бизнеса. И вече, като много успешен бизнесмен взеха, че го назначиха за личен прислужник на правешкия каскет. И понеже много милее за България, Борисов беше принуден да стане главен секретар на МВР-то и да се раздели с проспериращия си бизнес, нали? :)))

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Само помислете кой от правителството е бил бизнесмен преди да влезе в политиката - почти никой, тези хора не са давали заплати, винаги са получавали.Е как очаквате да погледнат от другата страна на барикадата.пп. Сещам се двама от бизнеса - Борисов е бил собственик на ИПОН, Красен Кралев също беше предприемач.Другите .....
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Охранителният и рекетьорски "бизнес" на ИПОН и оценки на предприятия и имоти за приватизация не са най-добрите примери на предприемачеството.

 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Малкият бизнес.... колкото и да е грозно......няма смисъл, според мен да се мисли "за сега"......той е обречен...... Помощите да бъдат насочени към хората и "системообразуващите"......... Демагогията и политиканстването няма да помогне.....
  —цитат от коментар 7 на MPetr


  Подпомагане на структуроопределящи предприятия по списък имаше в соца. После пак се появи за малко в началото на прехода. И последните години виждаме подаръци на държавата към определени бизнесмени.

 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#7] от "MPetr":Товарищ, делът на дребния и среден бизнес в икономиката на България е над 95%. При това преобладават дружествата с под 10 човека персонал. Разбирам, че в матушката ти вилнеят предимно олигарси, но тук гръбнакът на икономиката има друг профил.
  —цитат от коментар 12 на truly


  По принцип съм съгласен с насоката на коментара, но процентът е много грешен.
  От всички регистрирани стопански юридически лица в България 98,2 за микро, малки и средни. Те генерират 75-80% от заетостта и 2/3 от БВП.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darulio":След предишните идва ред на международното положение.На Барба му се отваря късмета да завърти кръга отново!
  —цитат от коментар 4 на ПАСТОРА


  БИЗНЕС ТА БИЗНЕС !!! Още не знаем кой ще оцелее , кой ще се разболее тежко , с кого ще се простим за винаги ! Трябва да се мисли първо за хората , а бизнес ще се въстановява от оцелелите , по мое скромно мнение , чак около септември.Немислимо е , въпреки "алгоритмите ", вирусът внезапно да ни напусне от всичките си 150 местообиталища - от Исландия до ЮАР , през Африка , Азия , Австралия ......А в някои от местонахожденията му е ЖЕЖКО ЛЯТО ! Умниците , в т.ч. "вирусолози " "инфекционисти " ПУЛМОЛОЗИ ни успокояват , че вирусът ще ни напусне , когато му станело ТОПЛО ????

 18. 18 Профил на Venceslav Uzunov
  Venceslav Uzunov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Добре е, че трябва да спасим старите от болестта,
  но е важно и децата да имат какво да ядат. То не е ден, не е два, а месеци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK