Борисов "извади" 4.5 млрд. лв. помощ за почти всички

Борисов "извади" 4.5 млрд. лв. помощ за почти всички

© Правителствена информационна пресслужбаПо мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4.5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството". Това обяви на извънреден брифинг във вторник (24 март) премиерът Бойко Борисов, като преди това на няколко пъти отхвърли упреци, че правителството е закъсняло, но се аргументира не с мерките за бизнеса, а с мерките за защита на населението от заразата.


От изявлението му се разбра, че тезата на премиера е, че повечето бизнеси имат пари и резерви, собствениците също, а българите имат милиардни спестявания в банките, затова не трябва да се бърза да се вадят още пари от държавата, с които да се подпомогне икономиката. Борисов все пак каза, че ще разглеждат различните сектори и даде пример, че ще мислят за летния туризъм, защото напр. зимния почти си и завършил сезона и е направил големи приходи от "куверти по Коледа и Нова година".


От представените мерки - "за бизнеса и заетостта" не стана ясно как точно се формира сумата, нито за какъв период е. Според Борисов най-важно е първо да се спаси живота на възрастните хора, второ да се гарантира запозването на работниците и след това всички да се мобилизираме заедно. Той използва да обяви великденската надбавка за пенсиите и да гарантира, че пари за лекари, полицаи, военни - ще има.
"Аз не мисля, че тези 4.5 млрд. лв. изобщо ще бъдат достатъчни", каза в друг момент премиерът и заяви готовност за още средства. Той отново говори почти час и мина през различни теми, свързани с кризата.


От отговор на въпрос се разбра, че правителството няма разчет какви ще са евентуалните загуби на икономиката, а Борисов обясни, че това ще стане ясно в края на този месец, когато се съберат данните. Преди дни в коментар той каза, че по негови сметки около трилион ще струва кризата на Италия.


Сметката на Борисов


В сумата от 4.5 млрд. лв. премиерът даде разбивка, но тя не формира този общ сбор.


Тази вечер нито от Министерството на финансите, нито от правителствената пресслужба можаха да отговорят на въпросите на "Дневник" за несъответствието и какви пера липсват, за да е верен сборът.


- 500 млн. лв., с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие (ББР), за да поема гаранции по заеми за бизнеса. Борисов обясни, че с тях ще могат да се гарантират кредити за 2.5 млрд. лв. И ако трябва ще капитализират управляваната от Стоян Мавродиев финансова институция.


- 200 млн. лв., които са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, които според Борисов ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Банката за развитие.


- 1 млрд. лв., които ще отидат за помощи за запазване на работните места. При тази схема, която още не е приета от правителството държавата ще плаща 60% от заплатата на заплашените от освобождаване служители, а техните работодатели - 40%. Бизнесорганизации вече възразиха срещу конкретните формулировки след като видяха проекта на постановлението.


- 50 млн. лв. - за помощи за най-бедните пенсионери за Великден. Такава сума по традиция се отпуска за бюджета за всяка Коледа и Великден.


- 500 млн. лв. - за допълнителни разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната заради допълнителната работа сега. Тази сума премиерът съобщи отделно от общата от 4.5 млрд. лв. и вероятно тя не е в нея. Той прогнозира, че разходите за извънреден труд ще растат още.


- 600 млн. лв., които сега няма да влязат в бюджета, защото са от данъците на бизнеса и хората и плащането им е удължено до края на юни. Тези пари ще останат у бизнеса и хората, допълни финансовият министър Владислав Горанов. Ако са в сметката, те намаляват общата сума, която се разпределя реално.


- 20 млн. лева допълнително за социален патронаж.


Икономически съвет няма да има


В отговор на призивите на няколко бизнесорганизации от последните дни да се създаде икономически щаб, в който бизнес, управляващи и синдикати да обсъдят ситуацията в икономиката, премиерът обяви, че няма да се създава такъв щаб. Посочи, че от една страна има непрекъснати срещи с представители на бизнеса, с икономисти и освен това си има Тристранен съвет, в който тези въпроси могат да се обсъждат.


Сравни икономическия живот на страната с " артерия, която не трябва да се прекъсва", още повече, че не се знае колко ще продължи кризата.


В коментар на въпроси, свързани с мерките за бизнеса, финансовият министър Владислав Горанов на свой ред обяви, че не разбира призиви да не се плаща ДДС за известно време, тъй като това е косвен данък и реално той се поема от потребителите с покупката на всяка стока и услуга. Той се плаща от гражданите като си купят сирене, а не от "Кауфланд" даде пример Горанов. Всеки бизнес, който не иска да плаща ДДС, претендира да се кредитира от българските пенсионери. Същото е и с неплащането на данъци от физическите лица и за социалните осигуровки, посочи той.


Горанов обяви и че ще бъде подсилен капацитетът, включително управленски, на Банката за развитие, за да се справи с натоварването сега.


За пореден път той говори, че бизнесът трябва да си запази служителите, защото после трудно ще ги възстанови.


Според Горанов мерките обхващат всички, които са засегнати и социалната система има механизми.


"Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях", коментира Горанов.


Борисов посъветва "всички малко ще редуцираме, за да си запазиме най-скъпото - работниците" и този път не призова бизнесмените да си продават колите, за да плащат заплати.


"Сиреч, мазнинка има"


Премиерът анализира, че зимният туризъм така или иначе приключвал до 15-20 март, и съответно фирмите в него не са пострадали много от мерките, макар че не може да се използва времето с много сняг в момента. На няколко пъти обяви, че по празниците заетите в сектора са получили доста големи суми от продажбата на куверти. "Сиреч, мазнинка има", заключи премиерът и допълни, че въпросът е "какво ще правим с летния туризъм", решение за което трябвало да се вземе в близките седмици до началото на сезона.


Няколко пъти обяви, че много негови колеги в Европа обявявали общи суми за подкрепа на бизнеса и гражданите, но още никой не бързал да каже какво ще се плаща с тези суми. Допълни, че със сигурност ще изникнат още разходи, а "не сме нито френската, нито немската, нито икономиката на САЩ". Освен това в България се плащали 10% данък, а не 50-60% като в други европейски икономики.


Обяви, че не може всичко да се изхарчи наведнъж и че засега не се налага да се взима и държавен заем. "Нека да не похарчим всичко. Схемата 60:40" ще глътне огромни пари. Навсякъде трябват допълнителни възнаграждения", обяви той. Отбеляза и че ако се видят данните за депозитите, то "има огромни милиарди" спестявания на фирмите и хората, отделно фирмите имали големи наличности по касите си.


"Ако трябва и дълг ще направим, но когато сме похарчили парите. Засега не виждам защо да задължавам следващото поколение", обясни той. Оценката му е, че "ако се стегнем, спокойно месец и половина - два ще издържим".


А не искахте да влизаме в еврозоната


Премиерът Бойко Борисов използва случая и да порицае всички противници на членството на България в еврозоната като обяви, че страните в нея могат да разчитат на големи помощи от Европейската централна банка, както това може да се очаква и от Федералния резерв на САЩ. "Тя (ЕЦБ) извади вече 785 млрд., а ние нямаме достъп до този ресурс, защото имаше тези, че не искаме да носим рисковете на еврозоната", обяви Борисов.


"Вашите професори (веротяно репликата е по адрес на БСП - бел. а.) по финанси казваха в парламента, че това е груба грешка, ще ни вдигне цените и ние... как да обясняваш на един професор. Обаче животът ни го обясни сега на такъв хубав обем, че хората да си направят извода кой какъв е", заключи премиерът.


В началото на годината управляващите обявиха, че до края на април България вероятно ще влезе в чакалнята на еврозоната, а после премиерът обяви, че това няма да стане, докато не получи пълен обществен консенсус по темата. Малко след това обаче се разбра, че причината за отлагането е капиталовият недостиг в две банки.


Ако трябва, още ще дадем


В това увери премиерът, но призова да "не истерясваме за три дни", защото страната е в едва първите дни на кризата, породена от коронавируса.


Обясни, че има сектори, силно страдащи от кризата, но има други, които печелят добре в тази ситуация. Призова бизнеса добре да си помисли преди да реши да освобождава работници след като ред браншове са настоявали за нос на работници от "екзотични" дестинации, защото кадри в страната няма и специалистите са търсени "с лупа". Апелира към бизнеса да пази работниците, защото те после ще "ни дадат растежа".


Премиерът не пропусна да се похвали отново за мерките, които според него България е предприела сред първите и най-добре.


Завръщат се стотици хиляди


Борисов обяви и че стотици хиляди са се завърнали в България, заради кризата. Той не каза точни данни, нито коментира как те ще се включат на пазара на труда или в социалната система. В последните дни наистина има много информации за българи, които се прибират, защото са загубили работата си, защото са в отпуск или учебните заведения не работят. Според премиера това означавало, че тук е "най-сигурно" и каза, че на летището ще трябва да има терминал "София".


Борисов прогнозира, че само да открият ваксина за вируса и кафенетата и заведенията пак ще са пълни.


Реакцията на Борисов за шефа на кризисния щаб - ген. Венцислав Мутафчийски - тук.
Защо според Борисов е създаден медицинския съвет - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Икономиката е пътник с всички тия ограничения. Само 3 месеца извънредно положение и КРАЙ.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Можеха за тоя месец да отложат и плащанията за осигуровките. Такава лудница е в момента на много места, че можеха хората поне временно това бреме да си спестят.

 4. 4 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 442 Неутрално
 5. 5 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 278 Неутрално

  500 милиона за МВР, за всички останали работещи - около 1 милиард ... нямат срама :)

 6. 6 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "Борисов обяви и че 500 млн. лв. се отпускат допълнително за разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната."

  Какви допълнителни разходи за заплати имат във МВР и МО по-точно? За КПП-тата ли, като ги гледам те там са по-опасни, отколкото ако ги няма, с това пипане на всички документи и говоренето през отворен прозорец с пътуващите?
  На фона на 200 млн за всички останали + 3,3 млрд, за които още няма разчет ...

  Пак празнодумие и кризисен ПР.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  " В сумата от 4.5 млрд. лв. влизат 500 млн. лв., с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, за да поема гаранции по заеми за бизнеса."

  Заемите, дадени за бизнеса, дали не са свързани с рекордните милиони, които това управление отпусна на съдружника на почетния - вълка, както и със схемите на самия почетен ? А с ДП и ДП 1 ? 500 милиона почти за сараите ? Ей това се казва грижа за стабилността !

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Системата на лъжата и демагогията винаги се сриват, при това в най - неподходящия момент, оставяйки престъпленията на властта да тежат върху цялото ни общество .....

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":

  Имат страх, че без МВР са загубени...

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Това вече е сериозно правителствено решение, остава да бъде изпълнено както трябва.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2307 Весело

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Е нали уж сте гоУеми европейци, а не африканци ?!!!! :))))))))))))))

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Просто видяха, че се раздават пари на запад и те решиха да предприемат същото.
  Лошото е, че в БГ много от средствата ще се усвоят главно от обръчите фирми близки до властта, а обикновения гражданин ще остане с пръст в уста.

 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Борисов извади..."???? Глупости! Борисов не е извадил нищо, защото това са парите на данъкоплатците. Борисов ако иска са помогне, да продаде къщата си в Барселона и да дари парите на някоя болница...

 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Това вече е сериозно правителствено решение, остава да бъде изпълнено както трябва.
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  Приятелите на ГЕРБ няма да бъдат забравени...

 16. 16 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  2 от мерките са ми съмнителни - 500 млн за допълнителни заплати на 3 министерства ми се виждат много на този етап. Подозирам яко прахосване там. Срамно е болниците да набират стотици хиляди лева от дарения за жизненоважна апаратура, а сега изведнъж половин милиард за заплати.
  Не съм съгласен и с начина по който ще бъде похарчен милиарда отпуснат за запазване на работните места. Най-вече, че с 60% от държавата се гарантира 100% от заплатата. В този период тези работници трябва да получават 60-70% от заплатата си, а не 100%. Така този милиард щеше да обхване повече нуждаещи се.

 17. 17 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ще захраним ББР да дава кредити на Шиши? Това ли ви е помощта?

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Той и само Той".... "извади" 4.5 млрд......... Не вярвам ..."хич"....на Бойко.... Нямам причина да му вярвам ============ Има такива дни. Колкото повече говориш, толкова повече затъваш.
  Много е страшно да видиш, че властта има нужда от фройдистка кушетка.
  Трябва военно положение. Но обявено от Президента.
  Суспендиране на Парламента. Всичко свърши.
  Започваме отначало. За които останат.
  Защото епидемия има. Но това правителство няма да даде и един лев за справяне с нея.
  Защото ще се разбере едно – нямаме пари. За нищо.
  Явно нямаме и резерв. Явно нямаме и армия.
  Експериментът приключи. Още един в нашия обозрим живот, втори.
  Демокрация, която не беше демокрация е нормално да завърши с липса на демокрация.
  Щеше да стане и без вирус.
   
  Организирайте се.
  източник: Мартин Карбовски https://bit.ly/39eUQYK

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Фокусник, вади от ръкава и раздава. А парите от ЕС? Калфин каза, че това са около 2,5 млрд. лева.

 20. 20 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#3] от "kirkata":

  Горанов обясни, че ДДС и ДОД (предполагам и осигуровки) не били плащани от бизнеса, а от клиенти на бизнеса или начислявани на база на труда на служители. То много хубаво, ама трябва и малко акъл, защото парите са си пари и не им пука дали отиват в НАП или в банковите сметки на служители. Ако фирма може временно да спести едни разходи и да пренасочи парите за тях към заплати на служители, тогава има толкова по-голям шанс да продължи да работи. Цялата тази история с 60% поети от държавата е измислена за интервюта и пресконференции, на практика повечето или няма да отговарят на изискванията, или няма да могат да изкачат да минат всички процедури и да бъдат одобрени, че пък парите да дойдат, че пък служителите да останат на работа.

  Да не говорим, че временно удължаване на срокове за данъци и осигуровки допълнително стимулира бизнеси които работят на светло и ги облекчава моментално вместо евентуално. Освен това те рано или късно ще трябва все пак да платят тези пари, докато всички пари които държавата плати по програмата 60% са завинаги изядени и окончателно преразпределни.

 21. 21 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Този млрд за 60% е пълна глупост. Който работодател не иска да си запази персонала да съкращава и затваря. Хората ще отидат на борсата и пак ще получават пари. Някой може ли да каже с какво ще се отрази този млрд на икономиката? Ако до лятото не отминат нещата с какво ще се подобри положението в туризма ако хвърля пари за заплати, а няма туристи. Стига глупости. Пазарите се саморегулират в кризите. Няма нищо страшно

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Както се и очакваше голямо плюене, че Държавата бе взема мерки, когато взе икономически такива пак плюене.
  Хахаха.
  Плюене без никой да предлага нищо.
  Дано да дадем по-малко жертви другото ще си го напазаруваме. Ама осъзнайте се вече да е нормален форума. Не може да плюеш две оротивоположни неща. Или едното или другото.

 23. 23 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  антифа пак вият като бесни псета, а колежката Роси верва повече на Калфин, защото е антикомунистка

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  Еее един въпрос ако може. Ако евентуално Христо или Радан го беха казали така ли пак щеше да пишеш. С чужда пита помен, сигурен съм че щеше да пишеш ей на виждате ли как правителството на ДБ мисли за нас

 25. 25 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Къде сте бе десни. Извикайте мощно
  -никаква държава в икономиката

 26. 26 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Този млрд за 60% е пълна глупост. Който работодател не иска да си запази персонала да съкращава и затваря. Хората ще отидат на борсата и пак ще получават пари. Някой може ли да каже с какво ще се отрази този млрд на икономиката? Ако до лятото не отминат нещата с какво ще се подобри положението в туризма ако хвърля пари за заплати, а няма туристи. Стига глупости. Пазарите се саморегулират в кризите. Няма нищо страшно
  —цитат от коментар 21 на nkk81


  Абе ти знаеш ли ако отидат ако работодалите съкратят служителителите си и ги изпрати на борсата, от която да получават 10 месеца по 70% от брутната заплата.

 27. 27 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Той и само Той".... "извади" 4.5 млрд......... Не вярвам ..."хич"....на Бойко.... Нямам причина да му вярвам ============ Има такива дни. Колкото повече говориш, толкова повече затъваш.Много е страшно да видиш, че властта има нужда от фройдистка кушетка.Трябва военно положение. Но обявено от Президента.Суспендиране на Парламента. Всичко свърши.Започваме отначало. За които останат.Защото епидемия има. Но това правителство няма да даде и един лев за справяне с нея.Защото ще се разбере едно – нямаме пари. За нищо.Явно нямаме и резерв. Явно нямаме и армия.Експериментът приключи. Още един в нашия обозрим живот, втори.Демокрация, която не беше демокрация е нормално да завърши с липса на демокрация.Щеше да стане и без вирус. Организирайте се.източник: Мартин Карбовски https://bit.ly/39eUQYK
  —цитат от коментар 18 на MPetr


  духовният глист карбовски е тъкмо като за президента - и като за тия, които клекат на президента

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 28. 28 Профил на dyn14644531
  dyn14644531
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изчакай развитието на пандемията - след закъснелите ви и неадекватни мерки може да се наложи всички пари да отидат за лечение и изхранване на населението. Засега да се обещават средства само за най-важните сектори като производство, селско стопанство, ИТ-индустрията, но не и за ресторантьорство, хотелиерство и търговия, които са най-лесно възстановими.

 29. 29 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#25] от "nkk81":

  Тази опорна точка не върви. Държавата влезе в икономиката като я стопира насилствено. Това наистина не се харесва на десните. Сега искат щом ще я стопира, поне да смекчи удара адекватно.

 30. 30 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Както се и очакваше голямо плюене, че Държавата бе взема мерки, когато взе икономически такива пак плюене.Хахаха.Плюене без никой да предлага нищо.Дано да дадем по-малко жертви другото ще си го напазаруваме. Ама осъзнайте се вече да е нормален форума. Не може да плюеш две оротивоположни неща. Или едното или другото.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Ха, не беше ли ти този който казваше, че парите не трябва да се харчат и да оправдаваш идеята работодателя или да поеме заплатите или да ги съкрати

 31. 31 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Заглавието е манипулативно и само първосигналните му се връзват. Ама от Дневник толкова.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 32. 32 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Гневно

  Жалък, жалък смешник. Извадил. Какво се оказва - взимайте кредити, ще ги подпрем, ама после ще ги връщате. Плащайте 40% заплата на неработещи хора, ние ще доплащаме 60%. Абе кой луд ще плаща пари на служители при неработеща фирма.
  С две думи - ЕДНО ГОЛЯМО НИ-ЩО!!!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  На 1000 лв брутна заплата, понеже работодателят плаща допълнително 200 лв отгоре, реално държавата и работодателят и държавата си разделят разходите за труд. Само, че държавата ще си прибере веднага парите от осигуровките, а работодателя няма да получи продукт срещу своите 600 лв, които преди това са били 1200 лв, но срещу тях работодателя е получавал резултат от труда. Това е по-добър вариант за Горанката, щото ако работника отиде на борсата, разхода е пак 600 лв, ама няма да се върннат парите от осигуровки. С две думи, малко българска работа - помощ, ама не точно и %, колкото държавата да не се мине и да си прибере парите. Реално, от всички 4.5 милиарда, държавата ще похарчи само тия 500 милиона, дето са предимно за милиционерите. Другото са гаранции за заеми и помощ, която не струва нищо. Никоя мисирка няма да се сети да пита що тоя процент е най-ниския в Европа и що не се поемат и осигуровките за частта на държавата. И що аджеба в Швеция отлагат ДДС на фирмите и го считат за помощ, а Горанката вика, че тоя данък се плащал от потребителите и не можел да се ползва за облекчение на фирмите.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#26] от "stanislavdi":
  Абе ти знаеш ли ако отидат ако работодалите съкратят служителителите си и ги изпрати на борсата, от която да получават 10 месеца по 70% от брутната заплата.
  ________________________________________
  Какво ще стане. Земята ще спре да се върти ли? Ще съкращават тия които са засегнати от кризата като хотелиери примерно. Хранителните магазини не съкращават защото там кризата няма да се усети или ще се усети много малко. В кризи се затягат коланите, намалят се разходи в това число и от работна заплата. Кризите са циклични. Последната беше през 2008г.В момента ще се хвърлят много пари без никой да знае реалният ефект от това

 36. 36 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Къде сте бе десни. Извикайте мощно-никаква държава в икономиката
  —цитат от коментар 25 на nkk81


  Държавата се намеси като затвори бизнеси. Да, така се налага, но "никаква държава в икономиката" е положение в което няма пандемия и забрана за работа

 37. 37 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Видов ден наближава. Пожарникара накрая ще почуства народната любов. Безлихвени кредити които трябва да се връщат от хора без работа. Наясно сте , че ще има наказателни лихви за просрочие. Просто нямам думи .

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално


  Не възразявам срещу мерките на правителството!

  С изключение на една:

  - 50 млн. лв. - за помощи за най-бедните пенсионери за Великден. Такава сума по традиция се отпуска за бюджета за всяка Коледа и Великден.

  Това пък откъде накъде? Какъв Великден, какви пенсионери, какви 50 млн. лв. в този момент? Та пенсионерите като си седят вкъщи и не вентилират насам-натам са си направо на далавера! Казвам го от собствен опит. Никави помощи за пенсионери - ако толкова им се празнува да си празнуват със спестените!

  Бойко, един съвет от мен - няма да купиш пенсионерите с 40 сребърника. Повече ще ги зарадваш ако им дадеш възможност и те да помогнат с нещо. Така или иначе на следващите избори ти и ГЕРБ сте аут.

 40. 40 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Видов ден наближава. Пожарникара накрая ще почуства народната любов. Безлихвени кредити които трябва да се връщат от хора без работа. Наясно сте , че ще има наказателни лихви за просрочие. Просто нямам думи .
  —цитат от коментар 37 на pitanka_3


  аз мисля, че не само думи нямате

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 41. 41 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Вместо да се дават пари на калпак. Да помислят за мораториум върху кредитите но само за такива които са загубили работа в следствие на кризата и то за период не по голям от 12мес.Фирмите да предоговарят кредити и. т.н.Самите банки имат полза да не убиват кокошката която им снася яйцата и ще са гъвкави с бизнеса

 42. 42 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 67 Весело

  Леле-е-е-е, Боцко надмина Худини и Астор!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 43. 43 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Този човек Борисов е ПАГУБЕН СТОПАНИН !!!

  Изсипва милиарди без много мисъл и финансова обосновка - сега уж за справяне с вируса, в края на всяка година като излишък, за саниране, за газопроводи, за Белене, самолети в аванс и т.н., а в същото време само за да получим някакви си 0.6 милиарда (за подпомагане на БДЖ) дава Софийското летище за цели 35 години на концесия ?!?

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  "- 500 млн. лв., с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие"


  Да се чете : 500 мил за Пеефски и сие,паи за току що оздравелия Домусчиеф

  klimentm
 45. 45 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  "Отбеляза и че ако се видят данните за депозитите, то "има огромни милиарди" спестявания на фирмите и хората..."

  Тези са им трън в очите. Отдавна са им вдигнали мерника 👎

 46. 46 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 370 Неутрално

  бойка и горанка - пачаврите на шиши

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  -"500 млн. лв. - за допълнителни разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната заради допълнителната работа сега. ..."

  Вари ги, печи, ГЕРБерасти! 500 млн само за 3 министерства!

 48. 48 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Ето го!!!
  https://live.mrf.io/statics/i/ps/www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/03-23-2020.jpg?itok=JeqRv4q7&mrf-size=l

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 49. 49 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":

  500 млн. лв., с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие"
  Да се чете : 500 мил за Пеефски и сие,паи за току що оздравелия Домусчиеф
  ____________________________________
  Мярката е правилна. Друг е въпросът какви и на кой фирми ще получат кредити. Може и фирми свързани с Прокопоф да се възползват. За Домуса и Шиши едва ли някой ще се очуди

 50. 50 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Като се замисля коооолко милиарди потрошихме през последните години... то не бяха КТБта, потоци, Беляне, руски атомни чайници..
  Ще преживеем и тези милиарди похарчени без цел и посока.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 51. 51 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Каквото и да си говорим, По данните за безработицата ще видим работещи ли са мерките, и то скоро.
  Явно икономически щаб няма да има.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Мерките са добри. Не ги раздават ей така, а под условия, така и трябва. Не се отпускат директни субсидии, а безлихвени кредити, за което също съм твърдо ЗА. Отлагат се данъците. Отпуска се ликвидност за хората в неплатен отпуск. Критикувал съм ги често и с право, но този път браво.

 54. 54 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Любопитно

  Забелязвате ли, че покрай вируса започна да се говори за реални неща? Медицина, храна ... та дори и тоалетна хартия. Къде отидоха затоплистите и джендър-активистите с техните "важни" проблеми??

 55. 55 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Мистер Сенко и мистер Мити рúпа да ядат .От кой ръкав ги вади тези милярди мистер Бай .... фокустникка на това хилядолетие?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#35] от "nkk81":

  Само стой и гледай до седмица-две колко брзработни ще се изсипят и държавата ще трябва да им плаща. Пък после ако има мозък някойот герберастията, да направи един анализ колко пари ще похарчат за всички тези хора и дали не беше по-добре да подкрепят работодателите веднага, без излишни увъртания. А за това как ще се възстановява икономиката след година например няма да питам.

 58. 58 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Всъщност ако някой вземе и се вгледа наистина в мерките, ще разбере, че "държавата" не дава почти нищо, но ще вземе доста.
  1во голямата част от така нареченото даване са кредити, т.е. пари, които ще си вземе обратно в голяма си част, освен предвидените да не бъдат върнати.
  2ро от парите за запазване на работните места - прословутите 60%, държавата веднага ще си получи обратно 2/3 под формата на данъци и осигуровки;
  3то от отложените пари за данъци, държавата не дава нищо, а забавя събирането на същите - безлихвен кредит за бизнеса;
  4то парите, което се отпускат на МЗ и силовите министерства, ще трябва да дойдат от нейде - т.е. от бизнеса.

 59. 59 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#53] от "4okuto":

  Мавродиев ли ще отпуска кредитите? По какви критерии? В условия на криза, парите са нужни сега! Вместо това ще имаме поредните комисионери, които ще дават срещу някакъв процент. А Радост пак ще спи.

 60. 60 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  До коментар [#54] от "moreee":

  moreee, подготвяш ли чаршафите?

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Никога в живота си не съм вземала заем и не съм привърженик на заемите. Както тате казваше /Бог да го прости/ д-пе знае 2 и 200. Но дадени безвъзмездно помощи от родителите на двамата, баби и дядовци сме приемали.

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  " Е нали уж сте гоУеми европейци, а не африканци ?!!!! :))))))))))))))"

  Почетният, ако е свързан с с определен континент, мисля, че това е или Азия, по посока Москва, или Мала Азия, посоката е Анкара ! И никога не съм крил, че това е проблема на обществото ни вече повече от 30 години - сервилната жалка поза към " големите шефове", разбирай Кремъл, Вашингтон, Брюксел, че дори и Анкара ! Но, мисля, че този манталитет не е ограничен географски, за съжаление.......

 63. 63 Профил на almladenov
  almladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисирките питаха плахо, а Борисов им се караше.

 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanko77":

  Всъщност ако някой вземе и се вгледа наистина в мерките, ще разбере, че "държавата" не дава почти нищо, но ще вземе доста.....
  —цитат от коментар 58 на ivanko77


  Грешка е да очаквате "държавата" да дава. Тя нищо не може да дава защото и нищо няма. Може само да преразпределя. Това и прави правителството. Колкото - толкова.

 65. 65 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Гневно

  "Освен това в България се плащали 10% данък, а не 50-60% като в други европейски икономики."

  Крайно време е да се престане с тези партенки. Къде се плащат данъци от 60%??? По начина по който е написано излиза че едва ли не всички плащат 50/60 % данъци. Това е пълна лъжа. В Бг може по книга да са 10% но когато се добави всичко друго отива повече към 25%.
  Великобритания например има градивна данъчна система. Първите 12500 на година НЕ СЕ облагат с данък. След това се започва с поетапен данък. Ако взимаш 30000 на година да речем данъка който плащаме включително медицински и пенсионно осигуряване е 21.5% Тоест по нисък дори и от Бг. Защо ББ лъже постоянно?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  Едно е сяно и то е ,че обикновените хора у нас пак ще '"събират трохите"

 67. 67 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  За самоосигуряващите се няма нищо. Какво да коментираме. Значи не сме нужни на обществото.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#16] от "Големи яйца:)":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Не вярвам, че някой трезво мислещ може да се "върже на въдицата"!Няма огромната част от тази сума няма да достигне реално до редовите граждани, които работят у нас!

 71. 71 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#64] от "Един препатил":

  Не съм съгласен с вас, държавата може да даде под много и различни форми - от по-правилно преразпределение до намаляване на това, което събира.

  П.п. от мерки от държавата не очаквам да получа каквото и да е било, но изисквам разумно управление на средствата, които държавата събира от мен.

 72. 72 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#57] от "truly":

  Само стой и гледай до седмица-две колко брзработни ще се изсипят и държавата ще трябва да им плаща
  _________________________________
  Колко? Някой цифра на ангро. Именно за това е помоща при безработица. По-лесно е и по - прозрачно и по-честно

 73. 73 Профил на RebellioN
  RebellioN
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната порция селяндурски брътвеж за сланинки, ракийки, нулева конткретика, обилно самохвалене, от което човек срам го хваща, няколко калкулации в стила на домоуправител в Люлин.

  Хората си казват : - Боже дано не сътвори някоя простотия, че ще стане голям сакатлък, като свърши всичко това го разкарваме с шутове!

 74. 74 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "Борисов извади..."???? Глупости! Борисов не е извадил нищо, защото това са парите на данъкоплатците. Борисов ако иска са помогне, да продаде къщата си в Барселона и да дари парите на някоя болница...
  —цитат от коментар 14 на bez_ime2


  Добре е да си смените ника на "без_ум2": Данакъплатците избират на ИЗБОРИ, кой да се разпоражда с бюджета. И те последните години непрекъснато избират Борисов. И понеже той се разпорежда по закон с парите на данъкоплатците, в рамките на закона за бюджета и този за извънредното положение - ТОЙ е оторизиран да ВАДИ или да не вади пари за това или онова. А ти в злобата си върви и му търси къщата в Барселона и като я намериш изпрати снимки на всички да я видим. Досега никой не можа да я намери, но може на тебе да ти излезе късметчето ... Никога не съм гласувал за ГЕРБ, но толкова злоба ми идва ташкън. На следващите избори ще гласувам за него, заради отровните хейтърчета по форумите. Поне някаква свясна мисъл изваждайте от време на време ...

 75. 75 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Ако в България в момента живеят 4.5 милиарда (или както казват навсякъде по света билиона) хора това прави по хиляда лева на човек. Вместо да заровят (откраднат) тия пари по банки, бизнеси, програми да изпратят на всеки по хиляда лева. Ще помогнат на хората да преживеят месец, два.

 76. 76 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#71] от "ivanko77":

  Това вече е нещо друго. Щом сме съгласни, че държавата не дава, а само преразпределя значи нямаме противоречие.

  Естестевно е, че сте в правото си да имате своите виждания за по-правилното разпределение. Недейте само да забравяте три неща:

  - Положението наистина е извънредно и никой не може да даде гаранция кои са най-правилните мерки

  - Колкто и разумно да действа едно правителство няма начин всички да бъдат доволни

  - Наивно е да очаквате, че точно това управление, което единадесета година се разшматква във всички области сега изведнъж ще измисли най-умното и ще направи най-правилното. Затова казвам - колкото-толкова.

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Тя (ЕЦБ) извади вече 785 млрд., а ние нямаме достъп до този ресурс, защото имаше тези, че не искаме да носим рисковете на еврозоната"

  ЕЦБ ги извади!!!? Откъде, от възглавницата ли? Напечатват си ги. Ми то и ние си имаме печатница. Като теглиш от банкомат, всички банкноти са нови. Тук проблемът е, че в Еврозоната имат икономика да покрива дефицита или поне така си мислят. А нашите са напълно убедени, че икономика няма и даже не си я въобразяват. Боко ще извади всички пари за инвестиции. Хемус, Струма, Белене...... и кво още, че не се сещам, всичко умира. Ставаме треторазрядна държава в пълен застой.

 78. 78 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Фирмите за бързи кредити също дават безлихвени кредити. Но 😭😭😭😭

 79. 79 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "Освен това в България се плащали 10% данък, а не 50-60% като в други европейски икономики."Крайно време е да се престане с тези партенки. Къде се плащат данъци от 60%??? По начина по който е написано излиза че едва ли не всички плащат 50/60 % данъци. Това е пълна лъжа. В Бг може по книга да са 10% но когато се добави всичко друго отива повече към 25%.Великобритания например има градивна данъчна система. Първите 12500 на година НЕ СЕ облагат с данък. След това се започва с поетапен данък. Ако взимаш 30000 на година да речем данъка който плащаме включително медицински и пенсионно осигуряване е 21.5% Тоест по нисък дори и от Бг. Защо ББ лъже постоянно?
  —цитат от коментар 65 на padrino


  Остава да ни обясните, каква част взимат 30 000 паунда и каква взимат повече. Става дума за СРЕДНОТО, а не колко данък плащат нископлатените. Аман от пишман манипулатори. The average, or mean, earnings for a full-time UK worker are £37,428 per year. От 50 000 до 150 000 е 40%. Над 150 000 - 45%. Не знам защо се опитвате да лъжете хората. Ами това са базови ставки. Оттам отгоре има разни други удръжки.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "От изявлението му се разбра, че реално за поемане на заплати на служители, които иначе ще бъдат освободени, ще отидат малко от тези пари - около 1 млрд. лв."

  А берачите на ягоди, малини, лалета и нарциси, боровинки и пр. кво ша бачкат. Във време оно имаше гъби и билки, сега няма, щото ги изкорениха. Да посеят тикви и кратуни. То не че няма, ма още са нужни.

 81. 81 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 766 Любопитно

  Партиите трябваше да получат първия транш от парите си до края на март, сега обаче този срок се отлага с три месеца напред във времето.

  „Този път управляващите може ще намалят субсидията за постоянно, не театрално както преди. Ще го обосноват с необходимостта от пари, икономически мерки и т.н.

  Освен това другите партии популистки ще се откажат от субсидиите и ще бият по нас - ето, ние се отказваме, а вие...“, коментираха притеснени социалисти.

  Според червени депутати най-лошият сценарий е БСП да загуби регистрацията си – ако се стигне до фалит на партията. А това не е изключено, защото

  според изчисленията на социалисти БСП има около 7 млн. лв. дългове – 4,5 млн. лв. за надвзети субсидии, 1,5 млн. лв. заем, 500 хил. неплатени осигуровки за партията и партийната телевизия, още 500 хил. лв. за авторски права и 100 000 лв. неизплатени задължения за техника на БСТВ.

  "И на фона на всички финансови проблеми Корнелия продължава на ходи с лична охрана от двама бодигарда!", недоумяват социалистите.

  Финансовият удар обаче ще е най-тежък за БСТВ, защото партийната телевизия разчита изцяло на парите от субсидията.

 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#67] от "grayeagle":

  За самоосигуряващите се няма нищо. Какво да коментираме. Значи не сме нужни на обществото.
  —цитат от коментар 67 на grayeagle


  Извинете, кога някой е нужен на обществото - когато обществото му дава на него или когато той дава на обществото?

  Да, наистина се заяждам. След само две седмици извъредно положение да рьеват назначените бизнесмени или наемните работници и служители е нормално. Ама да бързат да пищят и самонаетите - вече не е нормално.

 83. 83 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ТОЯ ПОДЛЕЦ НЕ ЗНАЕ ЛИ ЧЕ ИМА МАСА МЛАДИ ХОРА С МАЛКИ ДЕЦА КОИТА НЕ ГО ЗНАМ ЗАЩО НАРОЧНО ВИНАГИ ГИ ПРЕСКАЧА АМА ПОВЕЧЕТО ГЛАДУВАТ И СА С ТОЛКОВА РАЗКЛАТЕНИ НЕРВИ ЧЕ НЕМАМ ДУМИ , СПРИ ДА СЕ ПОДМАЗВАШ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ БОРИСОВ СРАМОТА Е ПОГЛЕДНИ НАЙ УЯЗВИМИТЕ ПО ТОЧНО САМООСИГУРЯВЯЩИТЕ СЕ , ДЕЦАТА ИМ ИСКАТ ХУМАНА ИСКАТ ХРАНА И НЯМАТ МИЛАРДИТЕ ДЕТО ГИ НАКРАДЕ ,ЩЕ ГИ ТЛАСНЕШ В КРАЙНОСТИ , АКО НЕ ОТ ДРУГО ИМАЙ СРАМ ОТ ГОСПОДА ТУКА НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ПОЛИТИКА ВЕЧЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ОТЦЕЛЯВАНЕ

 84. 84 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#76] от "Един препатил":

  Като математик имам едно по-различно виждане по отношение на кризите. Имаш проблем, голям проблем, нормално е в такава ситуация да го разбиеш на множество по-малки - това не съм го видял. Нормално е да подхождаш систематично и последователно, не е нормално за 24 часа да имаш 3 заповеди по темата и след това да повтаряш едно и също. Не е нормално в ситуация като тая, която беше предвидима да имаш 600 теста... Казвам го това, защото не става дума дали са правилните мерки или не, а до колко са последователни и общоприети, а не мисля, че могат да са общоприети след като и синдикати и работодатели изказват резерви по тях.

 85. 85 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До тия дето искат да се дават по 60% от заплатата от държавата на тия които са засегнати.
  Трябва ли да плащаме на ритнитопковците които сега не играят?
  На хотелиерите които нямат гости(хотелите си работят)
  На тия в заводите които сега спряха защото няма поръчки?
  Фирмите са търговски дружества и освен печалби има и загуби. Първи който трябва да понесе тежестите е собственика на фирмата. После си е работника и чак после идва държавата с общите пари(социално подпомагане и средства за бизнеса под форма на кредити). В Ирландия примерно помощите са твърди. В момента 205 евра на седмица+за квартира ако трябва на седмица. Няма 60%,няма 100%.Помощите са твърди без значение от дохода. Работодателя няма работа и та праща с бележка, да искаш помощи от държавата.

 86. 86 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  В общи линии, никой да не чака подкрепа от държавата. Държавата ограничава, но не компенсира. От какъв зор сега пък точно ще дават допълнително на пенсионерите, пенсионерите в момента поне получават някакъв доход, има хора дето не получават нищо, по-добре дайте на тях. Досега само приказки, трябваше вече на сайта на министерството на финансите фирми, на които им е забранено да извършват дейността си заради мерките, да могат да кандидатстват за компенсация от държавата. А те говорят общи приказки, че нещо щяло да бъде някак си ама нито е ясно кога нито как точно.

 87. 87 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Спрете да си плащате данъците и тогава ше се наложи банкяснкия пидал да праща мис бикини обратно на магистралата

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 88. 88 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 875 Неутрално

  60/40 но от МРЗ. Който не е съгласен, въпреки че не работи - аут. Подозирам незасегнати от кризата монополни бизнеси с по 3-4 000 лв заплата, да се направят на умрели лисици. Нишо не чух за на практика затворена съдебна система. Още ли ще получават тройно на средната РЗ?

 89. 89 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":

  факт е , че ковентара ти е събрал много плюсове, говори за нивото ноа форумето. дневникари доволни ли сте? кликовите ще секнат сокро. такива форумета в нета бол . и то доста ппо-интересни от това.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 90. 90 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#24] от "сидер":

  ха ха ха , дори и лоената топка не те цедира. сбъркана работа

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 91. 91 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#29] от "Locke":

  кво не върви БЕ. погледни колко плюсове му е набил лоения

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Борисов "извади" 4.5 млрд. лв. помощ за почти всички

  Простия все още нищо не е извадил . И едва ли ще извади . Още по- малко от джоба си , както има навик да не прави . Просто е един сватбар на циганска сватба , който пита - А бе , това , дето се обещава , веднага ли се дава ? Не бе , може и след сватбата му отговорили . Е , пишете от мене тогава 4.5 млрд лева . И чакайте ме на Кукувден .

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Къде сте бе десни. Извикайте мощно-никаква държава в икономиката
  —цитат от коментар 25 на nkk81


  +++++++

 96. 96 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  че страните в нея могат да разчитат на големи помощи от Европейската централна банка, както това може да се очаква и от Федералния резерв на САЩ. "Тя (ЕЦБ) извади вече 785 млрд
  —цитат от коментар 0 на др Баце


  Няма ли кой да обясни на др Баце, че ецебето не раздава помощи, а дава пари назаем с лихва срещу залог на ценни книжа? Няма как със собствен капитал 10 милярда (от които внесени само 7,5) да раздаваш помощи за 785, даже да си много добър по душа.

 97. 97 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4.5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството". Това обяви на извънреден брифинг във вторник (24 март) премиерът Бойко Борисов, като преди това на няколко пъти отхвърли упреци, че правителството е закъсняло, но се аргументира не с мерките за бизнеса, а с мерките за защита на населението от заразата. Той отново говори почти час и мина през различни теми, свързани с кризата.

  Прост и неук политик , но тепегьоз и изпечен манипулатор и лесно възбудим наглец , не даващ дума да се произнесе , когато той развива и обяснява с клишета небивалиците . Винаги нямащи нищо общо със зададени или обсъждани въпроси . Горния абзац от брифинга му е точното възпроизвеждане на една съвсем малка част от обикновеното му поведение на подобни изяви пред камера и микрофон . И пред " мисирките " на пет - шест телевизии
  присъдружни към яслата на герберското котило .

 98. 98 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  За самоосигуряващите се няма нищо. Какво да коментираме. Значи не сме нужни на обществото.
  —цитат от коментар 67 на grayeagle


  "Тези граждани, които са МАРГИНАЛИ и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях. Те по-скоро спазват препоръките на медицинския щаб."

  Владислав Горанов

 99. 99 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Добрата новина е, че гробарите са политически трупове. Така става, като с години обслужваш шиши и дръндарския ром.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#10] от "xAlan Blackmore":

  Както глассеш един лозунг от комунизма : "Милицията - главната опора на народната власт"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK