Туроператори искат промяна в Закона за туризма, за да оцелеят

Кадърът е архивен и е от изложението "Ваканция и СПА".

© Георги Кожухаров

Кадърът е архивен и е от изложението "Ваканция и СПА".Туроператори се оплакват, че няма чуваемост на техните проблеми от страна на ресорното Министерство на туризма. Те изпратиха до "Дневник" писмо, за което чакат и входящ номер от електронното деловодство на министерството, в което поставят въпроса за спешни промени в Закона за туризма.


В момемнта в два негови члена е предвидено, когато пропадне пътуване, туроператорът да върне до 14 дни парите на клиентите си. Затова настояват и повечето от тях, но това означава фирмите да фалират до края на месеца, пишат в писмото си над 170 фирми, които са го подписали.


"Нашето предложение е: Чл.88 и чл. 89 от Закона за туризма да гласят, че туроператорът трябва да върне парите в 14-дневен срок под формата на ваучер с валидност 2 години. Молим Ви да бъдем чути и да се срещнем, за да работим заедно. Ние сме на една и съща страна. Нека спасим заедно българския туризъм", пишат фирмите.
Туроператори обясняват пред "Дневник", че указанията, които е дало министерството в тази посока, са "куци", тъй като те постановяват, че на клиентите трябва да се дадат ваучери за бъдещо ползване или да се върнат парите.


Представители на фирми се оплакват и че са били заплашвани с физическа саморазправа от клиенти, на които не връщат пари.


Павлина Иванова, представител на "Аполо", обяснява, че с колегите й, които работят много с Турция, са получили уведомбения както от партньорите си там, така и от авиокомпаниите, че мога да пренасочат авансово платените суми за бъдещо ползване. Освен това обяснява, че сумите, които имат като авансови вноски от клиентите, се ползват за резервиране на самолетни билети поне 2-3 месеца предварително, за да се постигне добра цена.


Ние това "или" в указанията на министъра не можем да го изпълним, коментира тя пред "Дневник", след като е изпратила писмото и като съобщение във фейсбук профила на министъра.


Допълва, че ако фирмите върнат парите, ще фалират и тогава дори клиентите няма да си получат авансовите вноски, защото застрахователите са им казали, че няма да поемат щети заради коронавируса, тъй като това е проблем в глобален мащаб. Освен това има опасност самите застрахователи да бъдат повлечени, ако трябва да обезщетят всички клиенти на фалиралите туроператори, обясняват те.


Компаниите искат да обсъдят в разговор с министъра тези проблеми и да се промени законът в тази му част, за да бъде спасен бизнесът, който силно пострада от спрените пътувания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Любопитно

  К;ъв е проблемът да се върнат парите под формата на ваучер с валидност 2 години, па ако ще и 5 години да са - пари нали не се връщат , а само се раздават хартийки с обещания ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Нали уж имат застраховки !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Любопитно

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В застраховката съм сигурен, че никъде изрично не е упоменат ни коронавирус, ни шапкавирус, ни цървулвирус !

  [email protected]
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  1-во въпросът е застраховката дали покрива такъв риск, 2-ро претенциите могат да надвишат тавана на застраховката

  До коментар [#1] от "karabastun":

  проблмът е, че ако трябва да върнат истински пари фалират, обещанието не е просто хартийка - ваучерът е ценна книга и има парична равностойност така, че би следвало ако по някаква причина "обещанието" не се сбъдне да може да си поискаш равностойността

  Аз лично съм предплатил една почивка тази година и мисля, да изчакам преди да правя анулациии и да искам пари, а съм склонен и да приема да ми преместят резервацията за другия сезон с лек ъпгрейд например на стаята - от сюпириър да ми дадат апартаментче в същия хотел.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Ако застрахователите са събирали пари от клиентите си с ясната идея, че нищо няма да се случи и че парите си остават за тях, или пък, както е обичайно, са разчитали на статистиката и са знаели, че ще съберат пари от хиляда човека, а ще платят най-много на един... Ами то само келепир може ли? Никъде няма пълно щастие. Като свършат парите, да продават апартаментите и колите...

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Любопитно

  До коментар [#4] от "bludniq_sin":

  Ми и аз съм направил и предплатил - в момента съм на стендбай - 6 месеца / може да станат повече, а може и да пия студена вода / , ма не виждам, що ако някой ми даде пари, да не му обещавам неща в бъдеще - за какво се реве ???

  [email protected]
 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  реват щото като гледам по закон не могат да дават ваучери и да обещават за по-късно или за другия сезон а трябва да върнат кеш, с който те не разполагат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2675 Весело

  Нали уж имат застраховки !?!?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете чети бре, не бързай само винаги да си пръв :)

  "Допълва, че ако фирмите върнат парите, ще фалират и тогава дори клиентите няма да си получат авансовите вноски, защото застрахователите са им казали, че няма да поемат щети заради коронавируса, тъй като това е проблем в глобален мащаб."

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 9. 9 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Винаги изоставаме. И винаги - това е упрек към колегите от форума, пищим: "защо пак изостанахме?" То да критикува със задна дата, когато всичко е ясно, го може и последният безмозъчник. Не е ли време да покажем полезността си като Форум и да започнем да предвиждаме нещата, във връзка с които ПРЕДСТОИ ДА СЕ ИЗОСТАНЕ?
  ………………………..

  Аз например се питам, защо "Агенцията по геодезия, картография и кадастър" дреме, а не е започнала да набелязва неразработените все още места, подходящи за зеленчукови градини в страната?

  Ами в момента, в който свърши лошото време, ще трябва да се слагат една камара ранни зеленчуци. Някъде около май месец идва времето на чушките и доматите. А нали преди това земята трябва да се изоре и бранува, та да е по-лесно с мотиките и правите лопати?

  И къде дремят общините, та не започнат усиленото запасяване с мотики, докато, за разлика от предпазните маски, все още ги има?

  И какво правят бюрата по труда, та не са започнали интензивното интервюиране на хората с рискови професии - артисти, медиатори, ресторантьори и т.н., за мястото, на което предпочитат да развиват новите си, селскостопански умения?

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Неутрално

  До коментар [#7] от "bludniq_sin":

  В ЕС приеха постановление, че пари за ковида не се връщат, а се издава ваучер с отворени дати.

  [email protected]
 11. 11 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 317 Гневно

  Фирма без резерви не е читава, естествен подбор. Как фалираха световни туроператори ... те така и нашите. Ако не работи на печалба, защо да работи ? Или собствениците са точили кеша за "други работи" и сега няма .

  O sancta simplicita!
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Ми няма да оцелеят. Няма да оцелеят и артистите от съседната статия, и ресторантьорите, и още много други...
  Тъжни, но е така. Всички ще трябва да се замислим какво да произвеждаме за да сме полезни и независими...

 13. 13 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Законът за извънредното положение дава достатъчно възможности. Не трябва да се пипат други закони.

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  не знам това как влиза в нашето законодателство - знам директиви, регламенти ама ако е необходимо нещо да се имплементира значи трябва парламента да действа.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на it
  it
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Най-лесно е туроператора да фалира, след което изпраща клиентите при съответния застраховател. Ако примерно застраховката "Отговорност на туроператора" е за 50 000 лв, а исковете са за повече, туристите пият една студена вода. Вторият вариант е, туроператорът да поиска от контрагентите възстановяване на сумите. Това в сегашната обстановка едва ли ще е на 100%, т.е. туристите пак са прецакани. Третият вариант е, клиентите да започнат да съдят туроператора, който междувременно обявява фалит и се отива на вариант едно. Четвъртият вариант с ваучерите е най-малко лош: туристите си запазват парите си за бъдещи пътувания. Ако кризата се задълбочи и през лятото, за клиентите остава първия вариант. Т.е. добро решение няма.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  Държевните органи дето следят за капиталова адекватност на разни банки и осигурители какво са проследили...

  подпис
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Тия ще бъдат пометени първи от кризата, със или без промяна в закона ! Тази година ще е нулева за туризма ! след това ще видим......

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  саконът е 30 членчета и още 30ина допълнителни разпоредби. Трудно ще уреди всичко (а и това е невъзможно)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на kut44494146
  kut44494146
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А може ли някой да ми каже каква полза въобще има от туоператорите? Или от т.нар. туристически агенции, които единствено прибират едни комисионни?
  Аз пътувам често и почивам достатъчно, но никога досега не съм ползвал туристическа фирма. За мен и да изчезнат - няма да ми пука.
  Всички са против прекупвачите на зеленчук, а сега хайде да спасяваме прекупвачите на туристически услуги!

 20. 20 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Сега всички тарикати без изключение ще започнат да реват, че държавата трябва да ги ХРАНТУТИ докато си почиват по време на пандемията. Ако, както на времето, при социализъма и идиотизъма, цялата собственост беше държавна или кооперативна, а ние всички без изключение бяхме държавни роби, това би било напълно оправдано.

  Но заедно със свободата си, за която всички ревем, получаваме и цялата отговорност за живота, който ще живеем - както сами решим да си го направим, или пък напротив - няма да го живеем.

  На знамената на поборниците за националното ни освобождение е пишело: "СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА". Защо си въобразявате, че това е само някаква куха фраза, с която патриотарите да спекулират? Съвсем реално, ДЕЛОВО описание на нещата е. Или успяваш да се справиш сам, без да си ЗАВИСИМ от някого, от държавата най-паче, или мреш. От глад, например. Кво толкова? Като мине кризата, оцелелите пак ще се захванат с професията си - ако все още имат желание, а на мястото на починалите ще се намерят други. Някой да си въобразява, че е незаменим, защото без него светът ще се затрие? Някой да си въобразява, че ще живее вечно?

 21. 21 Профил на it
  it
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#19] от "kut44494146":

  Ако пътуваш в Европа или някоя цивилизована страна, туроператор не ти трябва. Обаче ти давам пример: Отиваш в Бирма, кацаш в Янгон. От Янгон до Баган - самолетен полет плюс хотел; от Баган до Мандалей - самолетен полет плюс хотел; от Мандалей до Янгон - пак самолетен полет плюс хотел. Да не забравяме и местен водач, който да ти обясни какво гледаш и кое е важно. Е, и ако не знаеш английски...

 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#15] от "it":

  Ами... Някои неща ще трябва да бъдат прежалени. Една почивка, че и един бизнес - не мисля, че това ще е най-страшното. Е, на някои ще им се разбие и животът - световната история се състои от примери за такива хора.
  --------------------
  Най-безнадеждната стратегия обаче е да пищим хорово, та чунким някой ни чуе И НИ ОСИНОВИ, та да ни отглежда. Няма да стане.

 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  НЕ ИСКАМ ДА ВИ ПЛАША, НО ЖИВОТЪТ Е ПРЕД ВАС.

 24. 24 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#19] от "kut44494146":

  От не многото което знам за туристическия бранш, хотелите (поне повечето от големите) получават основните си приходи от туроператори - т..е изглежда все още по-голямата част от потреибителите предпочитат някой да им уреди престоя (и пътуване и тн ако има) вместо те да се занимават. Аз също никога не съм ползвал туроператор, но до колкото имам представа туроператорите предоставят и понякога имат преференции за своите клиенти - т.е една и съща стая аз я получавам за 100 единици, а клиентът на туроператора за 80 (например).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  До коментар [#4] от "bludniq_sin":

  И какво ти гарантира покритието и изпълнението на този ваучер ?
  Светия Синод или Ватикана ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на it
  it
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#22] от "gr52":

  Давам ти прост пример: Един безработен по закон получава 60% от заплатата си за 12 месеца (да приемем че е на основна заплата. Сега да сметнем

  100 000 безработни х 400 лв (60% от 600 лв) х 12 месеца = 480 000 000 лв
  200 000 = 1 милиард
  300 000 = 1.5 милиарда и т.н.

 27. 27 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Ваучер след 2 години, но издаден от кого - от някой български туроператор? То Томас Кук фалира, че няма да фалира някоя българска фирма ли...
  Докато дойде време да си ползваш ваучера, фирмата е много вероятно да я няма.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Виждам много наивни хора да коментират и да се САМОзалъгват.
  Много лесно се доказва какво са направили туроператорите с парите и дали не мамят потребителите.
  Ама трябва компетентна и некорумпирана Държава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Преди 20 години говорих с един испанец и му казах, че туризма в Испания е голяма индустрия. Той ми каза - Туризма не е индустрия !!! И никой не трябва да разчита на туризма. При един катаклизъм , всичко е в канала. За това да им за урок на туристи и туроператори . Парите трябва да се връщат КЕШ, без обяснения. След като няма услуга парите обратно, като всичко.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 30. 30 Профил на kut44494146
  kut44494146
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "bludniq_sin":

  Точно затова са излишни туроператорите. Схемата която описваш е така, само че:
  - стаята реално струва 50 единици и хотелиерът е ок да я дава за толкова
  - туропратора му казва - "аз ще ти докарам 100 клиента, ама ти няма да продаваш за по-малко от 100 единици на свободен пазар
  - след това продава на балъците за 80 и те си мислят че са на далавера
  Ако я нямше тази схема, всички щаха да купуват на 50 и понеже е по-евтино, щеше да има повече клиенти и хотелите да са пълни.

 31. 31 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Получих ваучер за почивка на мой юбилей.Почнах да си правя планове кога да го използвам.Обадих се на хотела и се почна една:този уикенд имаме сватба,другия-семинар и т.н.Накрая им казах да ми върнат парите и много им здраве!Та,така с ваучерите-трай, коньо, за зелена трева!

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  До коментар [#30] от "kut44494146":

  Факт. По-евтино е да отидеш на море през немски туроператор в Бг вместо директна резервация.
  Като не ползваш и включения в цената чартър.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  До коментар [#31] от "val1320":

  Постъпили сте умно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Фирмите у нас се подчиняват на приципа "Кръв повръщам, пари не връщам". Това правило е против интересите на клиента и е лош атестат за коректност

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  "....и тогава дори клиентите няма да си получат авансовите вноски, защото застрахователите са им казали, че няма да поемат щети заради коронавируса, тъй като това е проблем в глобален мащаб..."

  Застраховката "Туроператорска отговорност" е задължителна (мин. 600 лв годишно), и ако не си я направил, губиш лиценза за ТО (на стойност 5000 лв.), и накрая се оказва че и тази застраховка си е вид данък-спокойствие.
  Свидетели сме, че към днешна дата ситуацията в страните е форсмажор и че Европа и светът се учи как да постъпи най-правилно в такава ситуация, което може да се случи само след разговори между МТ, туроператорите, и застрахователите. В случая клиентите не носят никаква вина, и по никакъв начин не бива да са потърпевши, но за ЧИЙ ЧЕП Е ТАЗИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА?

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  ...От не многото което знам за туристическия бранш, хотелите (поне повечето от големите) получават основните си приходи от туроператори - т..е изглежда все още по-голямата част от потреибителите предпочитат някой да им уреди престоя (и пътуване и тн ако има) вместо те да се занимават.....до колкото имам представа туроператорите предоставят и понякога имат преференции за своите клиенти - т.е една и съща стая аз я получавам за 100 единици, а клиентът на туроператора за 80 (например).
  —цитат от коментар 24 на bludniq_sin


  Дори и за индивидуални като теб, има 3 или 4 вида цени.
  1. Т. нар. "цена на рецепция", която е обявена на рецепцията, напр. 100 ед.
  2. Цена през различни платформи - букинг. ком и подобни ... напр. 80 ед.
  3. Предварително заявена резервация (1-2 месеца преди пътуването) при директен контакт с хотела ..... около 75 ед.
  4. Чрез Турагент, с индив. резервации .... около 70-75 ед.
  5. Туроператор, организиращ групи, мин. 10-15 възр., до 200-300 годишно - 55-60 ед.
  6. Голям туроператор като ТУИ, Т. Кук, осигуряващ хиляди - около 40 ед.

  Разбира се туроператорът или турагентът винаги си калкулират комисионна, но въпреки нея чрез тях винаги е по-евтино, отколкото сам да се изтъпаниш на рецепцията, и да попиташ за свободни легла.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#30] от "kut44494146":Факт. По-евтино е да отидеш на море през немски туроператор в Бг вместо директна резервация.Като не ползваш и включения в цената чартър.
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Един супер немски туроператор вече го няма (Т. Кук). Хиляди бяха завлечени, включ. и големи хотелиери като Албена АД.
  Ред е на ТУИ.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  [quote#37:"historama"][/quote]

  Кога пък Т Кук са били немски туроператор?

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 39. 39 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#31] от "val1320":

  Напълно си прав! Отдавна се отказах от всякакви точки от авиопревозвачи, търговци и пр. Приемам само "cash back" от немай къде и гледам да го реализирам по-скоро. Риск винаги ще има, но поне да се минимизира. То да излезеш от къщи и да се спънеш на прага също има риск. Поне да не гоним нивата на Марко Тотев.

 40. 40 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 745 Неутрално

  те вече яко крият парите и министърката Ангелкова за тях работи да откраднат всички пари които са получили

  че с твоите пари са платили само аванс за резервация?
  че авиокомпаниите са върнали парите?
  че Европейскта Комписия излезе с решение да се защитат интересите на потребителите?
  Закон за Защита на потребителите, ЗЗД, Закон за Туризма
  кого тази най-корумпирана власт се0 интересува само от подкуп и крадене?
  на баба ти ваучерите ще ползваш на куково лято
  а те Българските туроператори има професионален опит в редовния фалит и зарязване на клиентите си

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 41. 41 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  единствено се протака за да откраднат каквото имат и да прехвърлят активи
  ваучерите през крив макарон ще докарат почивка
  те са решили работят за фалит. единствено време им трябва за да няма за съдия изпълнителя нищо

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Туроператорите не са ли застраховани?

 43. 43 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  Ало красивата министърка, това е въпрос за теб....

  Роси, министърката сигурно ще те прати на някоя Интернет страница с неясно достоверна информация. Така че коментра "41" е напълно прав.

 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#19] от "kut44494146":Ако пътуваш в Европа или някоя цивилизована страна, туроператор не ти трябва. Обаче ти давам пример: Отиваш в Бирма, кацаш в Янгон. От Янгон до Баган - самолетен полет плюс хотел; от Баган до Мандалей - самолетен полет плюс хотел; от Мандалей до Янгон - пак самолетен полет плюс хотел. Да не забравяме и местен водач, който да ти обясни какво гледаш и кое е важно. Е, и ако не знаеш английски...
  —цитат от коментар 21 на it


  Наистина добър начин да оправдаеш съществуването си - със скъпите екзотични пътувания на богати хора, и то точно по времето, когато И ДЕЙСТВИТЕЛНО НЕОБХОДИМИ ПЪТУВАНИЯ СЕ ОГРАНИЧАВАТ, за да се спре заразата.

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#26] от "it":

  Ами дотук - три пъти по-малко от предвидените от Влади Горанов досега 4, 5 милиарда... Ако е само това - държавата ще се справи. А ако успеем да преориентираме безработните ТОЧНО СЕГА, когато започват градинарските работи, към селскостопанска дейност...

  Ти изхождаш от това, че трябва да работят това, което са свикнали. В условия на пандемия и остра икономическа криза това няма как да стане. А не е и необходимо. Аз спомена само слънчевата, приятна селскостопанска дейност. А санитари в болниците, ако пандемията се развихри, според теб няма ли да са нужни? Тези болни сами ли ще се почистват?

  Повечето реват, че искат да си запазят бизнеса. Е това пък съвсем! По време на големи кризи оцеляват - и правилно оцеляват, само основните, абсолютно необходими дейности.

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#22] от "gr52":Давам ти прост пример: Един безработен по закон получава 60% от заплатата си за 12 месеца (да приемем че е на основна заплата. Сега да сметнем100 000 безработни х 400 лв (60% от 600 лв) х 12 месеца = 480 000 000 лв200 000 = 1 милиард300 000 = 1.5 милиарда и т.н.
  —цитат от коментар 26 на it


  Ами ако основната ти грижа не е егоистична, както в началото си помислих, а се безпокоиш, че държавата много ще се охарчи покрай безработните, откажи се от полагащите ти се 60% и готово! Медиите ще го разгласят, ще се превърнеш в пример, ще те последват и други, и държавата ще бъде спасена!

 47. 47 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#31] от "val1320":Напълно си прав! Отдавна се отказах от всякакви точки от авиопревозвачи, търговци и пр. Приемам само "cash back" от немай къде и гледам да го реализирам по-скоро. Риск винаги ще има, но поне да се минимизира. То да излезеш от къщи и да се спънеш на прага също има риск. Поне да не гоним нивата на Марко Тотев.
  —цитат от коментар 39 на mandzo


  Между другото, бил е невероятен адвокат. Просто е бил милозлив и е имал склонност да защитава главно бедни хора - такива, дето хонорар не могат да му платят, най-много една каруца дърва да му докарат или да му ги нацепят... Останалото е фолклор.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  [quote#37:"historama"]
  —цитат от коментар 38 на padrino
  Кога пък Т Кук са били немски туроператор?[/quote]

  Некерман закупи Т. Кук заради марката. И започна да продава своите програми под марката на Т. Кук

 49. 49 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  [quote#48:"historama"][/quote]

  Я пак опитай...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Cook_Group

  Founded 5 July 1841; 178 years ago in Leicester, England as Thomas Cook[2]

  Колкото до Некерман, те бяха собственост на Т Кук (subsidiaries) тоест развивали са бизнес ПОД контрола на Т Кук.

  Subsidiaries
  Thomas Cook Retail
  Thomas Cook Airlines UK
  Thomas Cook Airlines Balearics
  Thomas Cook Airlines Scandinavia
  Condor
  Thomas Cook Aviation
  Thomas Cook Hotels & Resorts
  Thomas Cook Tour Operations (UK)
  Tjäreborg
  Spies
  Neckermann
  Neckermann Reisen
  Öger Tours
  Bucher Reisen
  Air Marin
  Ving

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK