Ангелкова: Туроператорите не могат да лишават клиентите си от избор

Николина Ангелкова

© Юлия Лазарова

Николина АнгелковаЕвропейската директива за пакетните пътувания забранява на туроператорите да лишават потребителите, платили екскурзия, от право на избор как да бъдат обезщетени. Това поясни пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя отговори на протести на туроператори, които са застрашени от фалит заради епидемията на коронавируса, ако трябва да върнат парите за провалените не по тяхна вина екскурзии.


Какви са възможностите за туроператорите и туристите


"Туроператоритие искат да има само една опция за потребителя - ваучер, а Европейската комисия ни е дала указания, че не можем да задължим потребителя да приеме ваучер", каза Ангелкова. Затова министерството дава три възможности - ваучер, който да бъде ползван за друго пътуване вбъдеще, пренасрочване на конкретната екскурзия за друг период и връщане на пари. Първите две възможности и сега се прилагат. За връщането на пари от туроператора към туриста е предвидена отсрочка - 1 месец след края на извънредното положение или най-рано 13 май.
Министърът подчерта, че ваучерът се приема от потребителя за 24 месеца и е важно да е ликвиден, тоест да има гаранции, че потребителят ще може да го ползва независимо от това дали туроператорът междувременно фалира.
"Трябва да се разберете с договор с туроператора - дали ще пренасрочите, или ще вземете ваучер, а връщането на парите ще е след 13 май на този етап", поясни тя. По същия начин, по думите й, действат и авиокомпаниите - дават ваучер, презаписват или обещават да върнат парите като приключи това положение.


Как да действат хотелиерите


Прилагането на схемата, при която държавата ще поеме 60% от разходите на работодателя за заплати и осигуровки, зависи изцяло от работодателя. "Дали сме го като мярка, а негова е преценката дали да се възползва", каза тя. Предвиждат се много кратки срокове за прилагането й за 7 дни ще се одобрява искането, а в рамките на още пет дни Националният осигурителен институт ще изплаща тези 60%.


Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната, съобщи министърът. Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Ще има реклама и в съседни държави, откъдето туристите могат да пристигат с автомобилен транспорт.


В началото на годината данните бяха за между 5 и 10% ръст на туристите през лятото, зимният сезон е отбелязал 11-процентен ръст към края на януари, за февмруари също се очаква двуцифрен ръст, съобщи министърът. На този етап няма отменени резервации за юли и август, спрели са обаче и записванията.


Ангелкова съобщи, че са спрени всички проверки на хотели и ресторанти, за да не бъдат тормозени допълнително в условията на криза. Не текат и сроковете за категоризация и прекатегоризация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Супер, Ангелакова, кратко и ясно!
  В резултат изборът на клиентите ще се сведе до един-единствен: да пият една студена вода.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Евродитективата е за времена на мир, радост и благоденствие. Истинският ръководител си проличава в бурни времена —> когато трябва да взима решения самостоятелно, па били те и непопулярни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ако спадът на туристите през лятото е само 10%, сезонът ще е чудесен.

 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Между редовете.....зимния сезон е приключил успешно с 10% ръст. А за юли август няма отменени резервации а само няма нови записвания. И това по думите на министъра.
  Тогава къде е проблема. Или агенциите искат да се презастраховат. Не виждам защо трябва да се повдига темата регулацията си е регулация и не в ръцете на министъра да промени нещо.
  А и не са само нашите бизнесмени под ударите на това правило. Вижте как е решен проблема в Гърция,Италия и Испания и копирайте. Техния туристически сектор е в пъти по голям и много по важен за икономиките им.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Колкото и пари за реклама да дадат резултата ще е един и същ! Точно толкова ще "летувам" на лайноморието, колкото през изминалите 5 години - демек нула. Бива тия псевдо-хотелиери най-накрая да видят горчивия резултат от всичката чалга, която насяха.
  От сега ги виждам по телевизията как ревът лятото, че короната им е утрепала бизнеса - НЕ! Лайното, което продавате като туристически продукт - това ви утрепа бизнеса! Бетона, който нацвъхте "да укрепвате свлачища" това ви утрепа бизнеса.
  За тия не си заслужава да се харчи държавна пара и европейска пара да бъдат спасявани.

 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1584 Разстроено

  С изключение на темата за връщането на парите, пак едно кило глупости е надрънкала другарката Ангелкова. Рекламни кампании, безплатни шезлонги и спрени проверки на ресторанти (дето не работят) и хотели (дето са празни). И още си въобразява, че изобщо ще има някакъв летен сезон...
  Тази клета женица явно живее в някакъв свой измислен свят...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Туропературите първо да докажат, че са платили на хотелиерите и че са получили писмен отказ за връщането на платеното 100%.
  Веднага ще им лъснат уйдурмите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Основният проблем в момента на туроператорите и градските хотелиери са анулираните резервации за март, април и май. Голяма част от услугите са предплатени, основно за груповите самолетни резервации. От една страна не задължаваме хотели и авиокомпании веднага да връщат сумите към туроператорите или към клиентите и те само ги кредитират за в бъдеще в най-добрия случай, но от друга не позволяваме на тур операторите да издават кредитни ваучери.
  За зимния ски туризъм че има ръст, си е откровена лъжа. Имаше ръст само в броя на туристите в София заради нискотарифните превозвачи.
  А какви ще са щетите за летния туризъм, тепърва ще се разбере.

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Няма да е лошо и ако част от туроператорите фалират - качеството на мениджмънта им е отвратително.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#5] от "maddrum":

  Аз очаквам някои планински хотели да дадат добри оферти, за да ги посетя през лятото. Въобще комбинацията лято на планина е много приятна, особено когато електоратът е побягнал по морето.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  ""Туроператоритие искат да има само една опция за потребителя - ваучер, а Европейската комисия ни е дала указания, че не можем да задължим потребителя да приеме ваучер"

  ЕС е пред затваряне на границите за .... една до две години. Ваучерите няма да сработят

  https://pochivka.blitz.bg/narachnik/sobshchikha-mnogo-trevozhna-novina-svrzana-s-ptuvaneto-i-koronavirusa

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Сега е време за надлъгване, за нерви. Ако полетът ти е отменен авиокомпаниете ти възстановяват сумата, ако все още не, ти дават възможност да промениш датите. В тази неизвестност кой може да прецени нови дати?

 13. 13 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 625 Неутрално

  благодаря на ЕК
  предпочитам парите, той туроператора ако изобщо съществува догодина ще си реша за какво да си ги харча
  най-рано Май щели да ги връщат - няма проблем, може и Юни ако искат, но няма да им дам време до догодина да си прехвърлят фирмите на бездомници

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 14. 14 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 625 Неутрално

  имаше една сатия вчера за адвокатите, в която ги оплюха в коментарите, но ако туроператора не ви върне сам парите до няколко дни откакто сте му казали и ви мотае със някакви обещания на министърката точно адвокат ще е единствения шанс за връщане

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 15. 15 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 213 Гневно

  Време е да се поизчисти пазара и да останат наистина стойностните фирми.
  А и друго, аз като не мога да си платя тока, не давам ваучер на ЕРП-то, а ми спират тока.
  Да връщат парата и стига са се оправдавали!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK