Ангелкова: Туроператорите не могат да лишават клиентите си от избор

Николина Ангелкова

© Юлия Лазарова

Николина АнгелковаЕвропейската директива за пакетните пътувания забранява на туроператорите да лишават потребителите, платили екскурзия, от право на избор как да бъдат обезщетени. Това поясни пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя отговори на протести на туроператори, които са застрашени от фалит заради епидемията на коронавируса, ако трябва да върнат парите за провалените не по тяхна вина екскурзии.


Какви са възможностите за туроператорите и туристите


"Туроператоритие искат да има само една опция за потребителя - ваучер, а Европейската комисия ни е дала указания, че не можем да задължим потребителя да приеме ваучер", каза Ангелкова. Затова министерството дава три възможности - ваучер, който да бъде ползван за друго пътуване вбъдеще, пренасрочване на конкретната екскурзия за друг период и връщане на пари. Първите две възможности и сега се прилагат. За връщането на пари от туроператора към туриста е предвидена отсрочка - 1 месец след края на извънредното положение или най-рано 13 май.
Министърът подчерта, че ваучерът се приема от потребителя за 24 месеца и е важно да е ликвиден, тоест да има гаранции, че потребителят ще може да го ползва независимо от това дали туроператорът междувременно фалира.
"Трябва да се разберете с договор с туроператора - дали ще пренасрочите, или ще вземете ваучер, а връщането на парите ще е след 13 май на този етап", поясни тя. По същия начин, по думите й, действат и авиокомпаниите - дават ваучер, презаписват или обещават да върнат парите като приключи това положение.


Как да действат хотелиерите


Прилагането на схемата, при която държавата ще поеме 60% от разходите на работодателя за заплати и осигуровки, зависи изцяло от работодателя. "Дали сме го като мярка, а негова е преценката дали да се възползва", каза тя. Предвиждат се много кратки срокове за прилагането й за 7 дни ще се одобрява искането, а в рамките на още пет дни Националният осигурителен институт ще изплаща тези 60%.


Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната, съобщи министърът. Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Ще има реклама и в съседни държави, откъдето туристите могат да пристигат с автомобилен транспорт.


В началото на годината данните бяха за между 5 и 10% ръст на туристите през лятото, зимният сезон е отбелязал 11-процентен ръст към края на януари, за февмруари също се очаква двуцифрен ръст, съобщи министърът. На този етап няма отменени резервации за юли и август, спрели са обаче и записванията.


Ангелкова съобщи, че са спрени всички проверки на хотели и ресторанти, за да не бъдат тормозени допълнително в условията на криза. Не текат и сроковете за категоризация и прекатегоризация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK