Пазарът на имоти в България е на пауза

Пазарът на имоти в България е на пауза

© Юлия ЛазароваКризата и неизвестността, която коронавирусът предизвиква навсякъде по света са засегнали мощно пазара на имоти в страната. Той е поставен на пауза с неясен срок за размразяване. Сделките се отлагат за бъдещ момент, който никой не се наема да прогнозира кога ще настъпи. Управляващите имоти за краткосрочно наемане спешно търсят начини за пренастройка. Важните дългосрочни решения, сред които е покупката на имот, са замръзнали. Такава картина чертаят брокерите и управителите на фирми в сектора пред "Дневник".


Вижте този имот на...видео


Офисите на агенциите за имоти са на практика празни - бизнесът е минал онлайн, доколкото е възможно, а клиентите, ако се били приемани с дистанция между тях допреди седмица, на практика вече не ходят там.


Не всичко може да се върши от дистанция, преориентирахме и пренесохме всичко, което е възможно онлайн. Правим виртуални турове, на място можем да отидем в даден имот и да включим клиент за оглед по видеовръзка, правим виртуални срещи, изрежда Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан пропъртис" (Bulgarian properties). Към списъка добавя онлайн оценките на имоти, което е услуга за продавачи, както и да се обявяват за продажба имоти само на базата на снимки без да се посещава в следващия месец.
В "Явлена" също предлагат видеоогледи 360 градуса. "Работим силно с видеа с готовност от страна на брокерите да изпратят всякаква информация дистанционно и с която да се опознае точната локация на имота, средата, за да може интересът на клиентите да не спре изцяло този бизнес", обяснява Страхил Иванов, управител на компанията.


Имали сме случаи на клиенти, които правят по 20-50 огледа преди да пристъпят към сделка, сега много ще намалеят тези случаи и работим там, където имаме ключове на апартаментите, за да няма физически контакт, допълва той.


Страхил Иванов

© Георги Кожухаров

Страхил Иванов


Видеоогледи се предлагат, но е изключително трудно хората да се адаптират, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "АДРЕС Недвижими имоти". "Да сме откровени - те са свикнали да гледат един имот в най-малки подробности 3 пъти преди да подпишат предварителен договор. Не можем да очакваме, че сега ще вземат решения въз основа на видео. Настройването толкова значима покупка да се прави дистанционно няма да се случи скоро, ще ни е нужно време. От друга страна и ние тестваме - все още не сме наясно какъв тип на показване е привлекателен и достатъчен за клиентите ни", допълва тя.


Борис Павлов, управител на "Флат Мениджър", която менажира около 120 имота за краткосрочно настаняване в София, а също и в Пловдив, Варна и Букурещ, обяви, че в рамките на седмица платформата на компанията, която корпоративните клиенти използват за настаняване на свои служители FlatAway.eu в платформа за всеки, който би искал да запази временен дом. "Изградихме технологична инфраструктура целият процес по настаняване да се случва дистанционно и в съответствие с всички законови изисквания.", обяснява той.


Покупката се отлага за...неясно кога


Това, което се случи доведе до спад в интереса в пъти по отношение на сделките. Освен това заради здравните мерки имаше ограничения и при работата на нотариусите и Агенцията за вписвания, обяснява Страхил Иванов. Обяви, че вече твърдо се е установило отлагане на сделките за продажба, въпреки че в повечето договори няма форсмажорна клауза. В момента има разбиране между купувачи и продавачи за удължаване на срока без да се знае точното време и този срок се вкарва в клауза, че ще се реализира сделката като се изпълнят кумулативно всички условия - ваденето на нужните документи, възстановяване работата на нотариусите, ваденето на удостоверение за тежести и работата на Агенцията на вписванията, обяснява Иванов.


Има градове, където при нотариусите има силни ограничения - колко сделки дневно да се изповядват, хора над 60-годишна възраст да не влизат и да правят сделки неприсъствено. Така че вече се изповядват само неотложни сделки.


Допълва, че има трудности и когато сделката се финансира с кредит, за който е нужно потвърждаване от банките. Всичко от това, което не е могло да бъде свършено в рамките на първата седмица от извънредното положение, е било отложено за следващите 3 до 6 месеца.


Хората, които са в процес на сделка, не отлагат, коментират от "Адрес". Но тези, които са имали интерес, правели са огледи, но нищо не ги е притискало да вземат решение, сега изчакват. "Няма как да знаем колко и докога, минала е само седмица. Хората са по-скоро с нагласа, че този период ще отмине, ще се върнем към нормален ритъм на живот и тогава ще продължат с избора", смята Гергана Тенекеджиева.


Гергана Тенекеджиева

© Кристина Камбурова

Гергана Тенекеджиева


В агенцията в рамките на една седмица отчитат "просто замръзване" по отношение на нови клиенти и сделки. Тя посочва, че това е съвсем разбираемо - "извънредното положение е за срок от един месец, а сделката с имот не е като покупка на бързооборотни стоки. Тя е важно дългосрочно решение". Допълва, че сделките, които обявяването на извънредно положение е заварило на различен етап - депозит, предварителен договор, се довършват.


Със сигурност това е шок за всички, ситуацията е такава, че колкото и ние да сме отворени, спад в запитванията има, приоритетите на хората вече са съвсем други, анализира Полина Стойкова. "Всеки се е загрижил за настоящото положение. Хората просто отложиха, всичко е сложено на пауза", обяснява тя. Казва, че засега не се наблюдава отмяна на плановете за покупка, а са отложени до преминаването през кризата. Допуска все пак да има хора, които ще преосмислят решенията си за покупка и ще изчакат по-голяма видимост.


Полина Стойкова

© BULGARIAN PROPERTIES

Полина Стойкова


Резервациите през онлайн платформи като Airbnb бележат спад от близо 90% през март и април. Останалите 10% са предимно от българи, които имат планирани пътувания. За момента потвърдените резервации за май и летния сезон не се отменят масово, но все пак са далеч под нивата, които очаквахме преди пандемията, казва Борис Павлов за пазара на краткосрочно наемане.


За тези имоти сега възможната посока на развитие е в тях да се настаняват хора, които не желаят да живеят с по-възрастни близки като превантивна мярка. "Имаме запитвания и от хора, които са принудени да работят от вкъщи, но предпочитат да го правят на спокойствие от временен дом. Някои от тях дори подхождат с чувство за хумор към ситуацията - получихме шеговито запитване от мъж, който ни помоли да спасим брака му като му предоставим жилище за няколко седмици", разказва Павлов.


Какво се случва с цените


Работещите на имотния пазар са единодушни, че е рано за ценови анализи и прогнози доколкото те са силно зависими от дължината на кризата.


За една седмица не можем да правим заключения, още по-малко за ценови нива. Имотът не е сделка за седмица. В момента сме във фаза на замръзване и изчакване, обобщава Тенекеджиева.


Вероятно ще има ефект върху цените, но сега е трудно да се прецени какъв ще е той. Пазарът реагира по-бавно на кризите, но трябва нещо да се случва, а сега нищо не се случва. Трябва да минат 1-2 тримесечия, за да има наблюдения върху цените, казва Стойкова, която очаква първите данни след 3 до 6 месеца. Допуска, че може да има "корекция" закратко, а после да се върнат на предишните си нива.


Ефектът върху цените е също функция на срока, в който ще продължи кризата с вируса, коментира Страхил Иванов. Според него, ако ситуацията се нормализира в рамките на април, до края на май максимум, "някакво сериозно събитие" по отношение на цените не може да се очаква. "Но ако е след 6 месеца се натрупа енергия у продавачите, които имат нужда от пари, ще са по-склонни към снижение на цените, за да може бързо да излязат от сделките. Нуждата от пари скланя към гъвкавост с цените", посочва той.


Отдаваме апартаментите на изключително ниски цени при резервации от над 14 дни, защото не искаме да затрудняваме допълнително наемателите в тази обстановка, разказва Борис Павлов като допълва, че никой не е предвидил подобен разход в бюджета си. За по-кратките срокове престои цените също да са значително занижени, но няма и търсене за такива периоди поради липсата на чужденци.


Борис Павлов

© Личен архив

Борис Павлов


Дали пък да не си останем под наем


Досега при анализът покупка или наем важен фактор са били лихвите по кредитите и готовността за самоучастие. Сега обаче е възможно да се намесят други фактори при този избор.


Дали ситуацията ще накара някои сигурни до вчера купувачи да останат под наем е трудно да се каже в момента, трябват ни поне няколко седмици, за да преценим как се отразява промяната, казва Тенекеджиева. Моите лични очаквания са хората, които са си отдавали имотите за краткосрочно ползване, сега да ги предложат за по-дългосрочно наемане. Да не забравяме, че много от хората, които се прибраха от чужбина, нямат имоти и няма къде да отидат. Мисля, че ще се появят движения в тази посока", прогнозира тя.


Хората, които през последните години се отказаха от дългосрочните наеми и предлагат имотите си през платформи за кратък престои като Booking и Airbnb сега се връщат към дългосрочните наеми, потвърждава Борис Павлов. Неговата компания вече обслужва и този сегмент на пазара за наеми, макар да не препоръчва на клиентите да се отказват от отдаването на нощувки. "Причините са две: първо, пазарът на дългосрочни наеми също е в застой и не е препоръчително да се правят огледи; втората причина е, че след като се справим с пандемията пътуванията ще се увеличат значително. Нашата прогноза е, че след месеци в социално дистанциране и изолация хората ще използват всяка възможност да пътуват", смята той.


В момента работим пазара на наеми, защото хора се интересуват да наемат, казва Страхил Иванов. Според него отдаването под наем е сектор, който изключително силно ще се развие в следващите няколко седмици. Причината за това е, че има силно предоговаряне на наемните условия в страната.


След 6 месеца пазарът няма да бъде същият


В това е убеден Страхил Иванов, който се смята за един от основоположниците на пазара на имоти в страната. "Но и икономиките на страните няма да бъдат същите. Хората ще обръщат внимание с кого имат досег, до кого се доближават и т. н.", посочва той.


Според него много ще намалее търсенето на офисни площи, защото ако работата от дистанция, която се практикува в момента, се развие достатъчно добре, "а това ще стане", хората ще започнат да свикват да работят така. Затова очаква да намалее търсенето на общо пространство и това ще бъде една посока, в която пазарът на имоти ще пострада, според него. (Първите прогнози на чуждестранните компании за този и индустриалния сегмент четете тук.)


Полина Стойкова смята, че процесите по дигитализация в различни сфери, които дълго се бавеха, сега ще се актуализират, ще се види кой действа професионално и кой влага в бизнеса. Тя прогнозира професията на добрия брокер след тази криза да бъде оценена по-добре, особено на фона на лоши практики от непрофесионалисти на пазара.


Гергана Тенекеджиева е предпазлива в оценките си. "Следим внимателно кой как се държи и как се адаптират различните участници. Ние сме посредници, около нас са продавачи, предприемачи, банки, купувачи, тепърва ще е важно какви ще са решенията на държавата, на Националния оперативен щаб, на банките, процесът е изключително динамичен", посочва тя.


Според Борис Павлов започващата икономическа криза ще е по-тежка от тази през 2008 г. и заради това очаква цените на имотите и на дългосрочните наеми силно да се понижат от високите си нива през 2019 г. "Това ще създаде добри възможности за инвестиции в сегмента краткосрочни наеми за хората, които успеят да съхранят спестяванията си през близките 6-9 месеца", анализира той.


Вижда ли се светлина в тунела


Засега агенциите опитват да задържат хората си, в "Явлена" даже правят подбор за назначаването на още хора, включително такива на заплата и процент от сделките, "защото това не е първата, а четвъртата криза за този сектор", обяснява Страхил Иванов.


В "Бългериан пропъртис" задържат хората си с идеята "да се премине през това". Но няма как да продължи прекалено дълго и ако потреблението не подкрепи бизнесите, то ще трябва да се освобождават хора, посочва Полина Стойкова.


В "Адрес" се вземат мерки, които "искаме да се погрижим за бизнеса си, за хората си и за клиентите си и да продължим с минимални загуби", казва Тенекеджиева без да влиза в подробности.


Борис Павлов смята, че правителството ще последва примера на много други европейски държави и ще подкрепи бизнеса, но не очаква тази помощ ще е достатъчна да предотврати всички фалити в туристическия сектор. "Ако кризата продължи и през летния сезон, ще оцелеят единствено фирмите с ликвиден буфер и тези, които успеят да намерят алтернативни източници на приходи", прогнозира той.


Такова превключване от бум в криза никога не сме виждали, дори и през 2008 г., смята Полина Стойкова. Според не я е възможно възстановяването да бъде бързо.


Жилищният пазар е много напред в списъка с потребности като тези от храна и лекарства, защото хората имат такива потребности, затова той не спира никога тотално, а само намалява темпа си, посочва Страхил Иванов. Той също смята, че българският пазар на имоти сравнително бързо се възстановява - в рамките на няколко месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3144 Любопитно

  Балансиран текст, основното е, че е няма много сделки и рано да се правят изводи за цените. Така си мисля и аз, ще трябва да изчакаме.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Неутрално

  В момента си търся апартамент за покупка. Предлагане има, но има брокери, които са си взели отпуск, изглежда. Колкото до онлайн предлагането - нищо не може да замени огледите на място. Да видиш какво има наоколо, състоянието на предлагания имот, всичко, което и най-добросъвестната камера не може да покаже е задължително. Затова с жена ми ( и двамата сме 70+) страх не страх, ходим на огледи. Знам, че цените ще паднат, но не мога да чакам до юли-август. Обикаляме и се надяваме да не ни хване вируса.

  без подпис!
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Гневно

  В момента си търся апартамент за покупка. Предлагане има, но има брокери, които са си взели отпуск, изглежда. Колкото до онлайн предлагането - нищо не може да замени огледите на място. Да видиш какво има наоколо, състоянието на предлагания имот, всичко, което и най-добросъвестната камера не може да покаже е задължително. Затова с жена ми ( и двамата сме 70+) страх не страх, ходим на огледи. Знам, че цените ще паднат, но не мога да чакам до юли-август. Обикаляме и се надяваме да не ни хване вируса.
  —цитат от коментар 4 на Лопе де Вега


  Коя част от ОСТАНИ СИ У ДОМА не е разбираема за Вас и съпругата Ви????
  Точно заради хора като Вас този вирус продължава да се разпространява. Живеете на НАДЕЖДАТА че няма да Ви хване???
  Тя глупостта ходи по хората както е добре известно......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1179 Весело

  КУПУВАЙ НАРОДЕ докато е еФтино! 1000-1500-2000 евро, к'во му плащаш?

  ахахаааха

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Липсва коментар от големите брокерски агенции ,колко ще поевтинеят апартаментите навсякъде след кризата ,моята прогноза е поне 50% на фона на световното падане на валутите ,а и точно във каква валута ще бъдат продавани имотите ,също е спорно след кризата ,но е сигурно ,че няма да купувам нищо през брокери ,защото са долни мошениции ,товарят имота 20% -120% или в пъти ,като те видят с пари , лично изпитах на гърба си опита да ми натоварят жилище с над 23500 евра във Варна ,от тогава не ползвам такива .Като гледам обявите ,умирам от смях ,стари къщи на по 10 години във Варна по 300-400-500-600000 евра , малоумници или сложили циганско бароково обзавеждане и хоп 550000 евра ,дето са я строили за по 30-40000 лв .

 8. 8 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Падрино, добре разбираме всички части на този призив и ги следваме. Винаги, когато можем. Ето, след 10 минути отивам до селския магазин за хляб. По твоему това е глупост, но животът го изисква. Колкото до лошото ти възпитание - това е непоправимо. Нямам предвид обръщението на "Вие".

  Неам нерви. Абе, суек, тебе кой те храни? Кой ти купува хляба и сиренето? Колко ли е глупав?

  без подпис!
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":.....Неам нерви. Абе, суек, тебе кой те храни? Кой ти купува хляба и сиренето? Колко ли е глупав?
  —цитат от коментар 8 на Лопе де Вега


  И Вие ми правите забележка за възпитание???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лопе де Вега":

  Точно сега ли ви е тумнало да купувате?
  Моя съвет е да почакате 2-3 месеца поне.
  Със задаващата се масова безработица и глад, цените няма накъде да вървят освен надолу. Балона каза "ПУККК".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  И Вие ми правите забележка за възпитание???
  —цитат от коментар 9 на padrino


  Забележката, чини ми се, беше за Тайпи моя преател.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  [quote#11:"БМЗ"][/quote]

  Пост 8

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Весело

  Спомних си времето, когато купувахме апартаменти. 🤦🏻‍♂️ Това беше просто песен)))
  Оставих ме недвусмислена поръчка: 2 и 4 стайни апартаменти, в историческия център на София и Докторска градина и в добре поддържани сгради. Отначало обаждания за огледи бяха всеки ден и предлагаха апартаменти в различни райони на града, но не там където търстхме))))
  Вече започна да ми се струва, че агентите работят в някакъв клон на лудница. И включително агенциите, посочени в статията, особено се отличиха в това отношение. Накратко, беше ад! Успяхме да намерим това, което търсихме, само с една малка агенция)) Един човек беше в него! Ясно търсех от какво имаме нужда. И в крайна сметка го намерих.
  Продавачи, това е отделна песен. Агентът ни разказа шега за тях.
  - "Ако българин не може да продава имот дълго време, какво прави? "
  - "Намалява цената? "
  ' "Не, той повишава цената"
  - "Защо?"
  '- "Щом види интерес към нея! "
  И най-често чувах фразата - "Това е България":))))
  Между другото и в Варна беше точно същата песен:))
  И това е!

  "Чуждестранен агент"
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Бодряшките снимки на брокерите не могат да излъжат никого.
  Цените в обозримо бъдеще ще са надолу.
  А хората не бързат, защото го знаят, защото си стоят вкъщи, пък някои не знаят дали ще дочакат Коледа.

  Еретик
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  Именно.
  50% надолу ми се струва доста вероятно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Неутрално

  [/quote]

  Това не е забележка, а констатация! Всеки, който ме нарича глупак, без да ме познава поне бегло, очевидно страда от дефицит на възпитание.


  [quote#10:"БМЗ"]До коментар [#8] от "Лопе де Вега":Точно сега ли ви е тумнало да купувате?Моя съвет е да почакате 2-3 месеца поне. Със задаващата се масова безработица и глад, цените няма накъде да вървят освен надолу. Балона каза "ПУККК".
  —цитат от коментар 9 на padrino


  Не е каприз. Обстоятелства!

  без подпис!
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  [quote#16:"Лопе де Вега"][/quote]

  Аз не съм Ви нарекъл глупак. Аз споделих че глупостта ходи по хората.
  Ако Вие сте го приели лично и реагирате така това може би е самопризнание, но аз не мога да бъда съдник за това как Вие самия се чуствате за себе си.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Po4ti vsi4ko Irvin stoki ot purva neobhodimost e na pauza. O4akvam cenite na tehnika I pro4ee da pada postoqnno.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 19. 19 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Zlatoto se sriva su6to.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 20. 20 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Като се има в предвид, че банките са спрели кредитирането преди акт 14, ситуацията в строителния бранш май допълнително се усложнява.

 21. 21 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Спадът ще е много сериозен. Особено на големите офис площи. Ще си останат празни. Умните глави няма да се навират в общи помещения. Ще дойде време и да се бутат тези мастодонти наречени офис сгради.

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#20] от "bpcorp":

  Май са спряли всякакви операции. На моя позната й отказаха предсрочно погасяване на кредит.

 23. 23 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правителството да купи от Германия лекарството
  resochin и да го пусне по аптеките .

 24. 24 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Балона се спука, кой продал на скъпото продал, който е купил да си
  чука главата. От тук нататък има само една посока - стремглаво
  надолу.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според малката смъртност в Германия е благодарение на много голямото тестване и хващане на болеста в ранна фаза .

 26. 26 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Цените със сигурност ще падат, но проблема е друг, а именно дали ще има въобще някой да купува дори на ниски цени. Живеем в много несигурни времена, никой не знае какви ще са доходите му утре. Един нищо и никакъв вирус, успя да съсипе доста бизнеси, някой са безработни, на други доходите падат. Цените на хранителните стоки растат. В тази връзка си мисля, ако си вложа парите в имот и след 6 месеца, остана без доходи, ще мога ли въобще да го продам? При падащи цени и липсващи купувачи. Някой съветват да се купи къща на село, поне да не гладуваш. Само че и тук има много голям проблем, ако кризата е такава каквато се прогнозира, тогава тълпи изгладнели мургавели, ще щурмуват най-вече селата. За тях закони и лична собственост не съществува, ще убиват и грабят. Така че и това не е опция. Най-вероятно в следващите години пазара ще е напълно блокиран, поне докато не преминем кризата.

 27. 27 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добър момент да се огледате по-внимателно.
  Чаканото намаление на цените на имотите ще е свързано и с покачване на лихвите, така че за тези, който ще купуват на креди разликата няма да е драматична.

  ДОтогава - препоръчвам тази книжка със съвети за избора на имот ;)
  https://pytevoditel.irchitect.com/

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Чета коментарите и се убеждавам , че и война да пламне - пак ще има ш*бани еснафи да се дуят с откраднатите мангизи ! Дали ще е селяндур с анцузи и ланци , или умнокрасавец с АБПФК потекло - селяндурщината не умира !

 29. 29 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Някой дава ли си сметка какво означава нотариусите да "правят сделки неприсъствено"? Все пак този вирус не засяга мозъка!!!

 30. 30 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Преди 3-4 месеца един пловдивски архитект, в друга медия, се бе изказал, че цените в момента са силно надути, броят сделки не се е повишил, а над 30% от жилищата са празни, та той очакваше спад на пазара през тази година.

  Аз лично очаквах финансова криза около 2022-2025, спрямо тяхната цикличност, но явно ще е през тази година. Твърде много държави, затвориха голяма част от секторите си, а пазарът на имотите е най-крехкия, поне тия които не перат пари, макар че и тях ги е ударило в момента.

 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  След вируса много от фирмите въобще няма да се върнат в офисите - или ще са се преориентирали или ще са фалирали. Офис площи на безценицА ще има мнооого, но жилищата няма да поевтинеят. Това може да се случи само, ако данъците бъдат увеличени няколко пъти и на собствениците им стане прекалено скъпо да притежават по няколко имота. Наемите няма да мръднат - нали сте чували - "аз толкова пари съм налял... по-добре да стои празен!"

 32. 32 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони КОСТОВ":

  Доста оптимистична прогноза. Все пак да се замислим. Над 200 000 хиляди се върнаха от чужбина, поне половината скоро няма да тръгнат наобратно. Това променя като цяло ситуацията на трудовия пазар, дори и при липса на съкращения във фирмите. Нима смятате, че Америка са недобре, че наливат безпрецедентните 2000 милиарда само и само да не колабира икономиката. Ако случайно вирусът не изчезне до три месеца от само себе си, имотите с лоша локация и идиотска инфраструктура ще поевтинеят с 50%. Просто никой няма да иска да ги купи, ще има малко сделки за хубави имоти. Другото е празни надежди.

 33. 33 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони КОСТОВ":

  При минимална заплата 300 евро и при пандемия и безработица ако правителството вдига данъци ,дори данак сгради това е престъпление

 34. 34 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това няма да е финансова криза като тази 2008 . Това ще е финансово цунами което ще разглоби целия фонансов ред саществувал до сега . Света няма да е същия

 35. 35 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано само УСА да не нанесе мощен ядрен удар над Китай

 36. 36 Профил на kikaha4
  kikaha4
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Предстои за пореден, а може би и последен път да се види че тухлите и цимента не са инвестиция, особено в период на световна финансова катастрофа, увеличаваща се безработица и спад на реалните доходи, особено със заемни средства.... който продал- подал

 37. 37 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  С моят късмет купихме жилище януари :) Сега е драма с обзавеждането - половината магазини не работят, няма неща на склад и се чакат от Германия и Италия... А през това време наема си върви. Абе здрави да сме, останалото не е кахър.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 38. 38 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вземете тагнете указ на президента...поне да знаят какви са им правата в момента...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 39. 39 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лопе де Вега":

  Всеки сам си носи отговорност за здравето. И някакъв педрино няма право да ти мрънка и според мен. Това е типична гадна черта на българина. Никога не гледа себе си. Щото е по лесно да мрънкаше и поучаваш другите.

 40. 40 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#32] от "stoiank":

  Поне половината от тези 200 000 са цигани със собствени къщи. Освен това, те са с "професии" , които по никакъв начин не биха повлияли на трудовия пазар. По-скоро ще се натрупа критична маса от местни безработни, които няма къде да емигрират и доброволно ще влошават условията на труд в останалия жив бизнес. За жълти стотинки.

 41. 41 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#33] от "fjp58603113":

  На бездомното счетоводителче малко му трябва. А ако получи и благословията на Д(п)Сарските свине, Бойчето въобще няма да има думата.

 42. 42 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "kikaha4":

  Собственото жилище е много важен фактор при пандемия . Имаш покрив не си на улицата . Няма наем няма ипотечен кредит . За два картофа пари ще има да хапнеш

 43. 43 Профил на Yavor Angelov
  Yavor Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кризата идва. Ще бъде много силно изразена.
  Само Дневник продължава да бълва статии, в които основен източник на преценка и оценка са агенциите - същите тези, които години наред пречат за нормални преговори и пазар, защото ги интересува само комисионната. Независими анализатори и икономисти нямате ли?

  Пазарът на имоти ще падне поне с 30%.
  Много хора ще загубят работа, няма да могат да плащат вноски; или поне няма да имат сигурност да теглят кредит в близките 24 месеца.
  Вече се забелязва падане на цените в по-крайните квартали, където се сринаха до 600Е. Това е само началото. С времето на много хора ще им дотрябват пари, много строители ще предпочетат да продадат на разумна цена (

 44. 44 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тони КОСТОВ":

  Няма да вдигнат данък сгради защото управляващите имат по 5 -10 имота

 45. 45 Профил на antubis
  antubis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Трудно мога да направя покупка на имот сега, като не знам какво ще стане с работата ми утре. Дори хората, които работят в момента, утре може и да не работят. Трябва да се види и дали наливането на трилиони от страна на САЩ и ЕЦБ няма да доведе до голяма инфлация. Възможно е да има хора изпаднали в несъстоятелност и да продават апартаменти и имоти "на бързо", което пък да отвори възможности за добри сделки на под-пазарните цени. Разбира се, хората с пари в кеш пак ще намажат.

 46. 46 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Yavor Angelov":

  По време на такава огромна пандемия никой не купува имоти . Спада ще е над 50 % само до 5 месеца .

 47. 47 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#42] от "fjp58603113":

  А и кредити могат да се разсрочат, наемите не.

 48. 48 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#21] от "Tod":

  В Русе стоят цели луксозни 9 етажни офис сгради с всички екстри абсолютно празни вече над 7 години ,дондуркат си ги собствениците и не смъкват цените ,чудят се как от наемателите и контрагентите на другите си обекти да им вдигнат цената на съпътстващите услуги ,които предлагат .

 49. 49 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Вече се забелязва падане на цените в по-крайните квартали, където се сринаха до 600Е.(
  —цитат от коментар 43 на Yavor Angelov


  Това с кой град? В София няма под 1000 евро

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 50. 50 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drugii":

  Липсва коментар от големите брокерски агенции ,колко ще поевтинеят апартаментите навсякъде след кризата ,моята прогноза е поне 50% на фона на световното падане на валутите
  __________________________________________________________________________________
  При предишната криза 2008г,цените паднаха 25-30%.Сега са сходни цените кото тогава.Да има и много надути цени ,най вече на къщи и панелки.Не очаквай повече от 30% да паднат цените.Сега тези които са имали намерение да строят,ще отложат малко.Ако имаш пари скоро като паднат цените на материалите и труда е моментът да строиш.А иначе точно в такива времена на криза ,най сигурно е парите ти да са инвестирани в имот

 51. 51 Профил на Petko Petkov
  Petko Petkov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Четейки статията и информирайки се за ситуацията в момента в глобален и локален мащаб, само едно нещо ми идва на ум: криза и главоломно падане на цените на имотите.
  Дори в самата статия се казва, че бизнес имотите ще се търсят много по-малко. Следователно този сектор ще претърпи големи загуби.
  След това - глобална финансова рецесия. Без свежи инвестиции в България и излишък от пари, никой няма да тича да закупува имоти за деца и внуци с излишните си пари, просто защото няма да има излишни пари. Настъпва време на оцеляване, не на разгул.
  На локално ниво също доста бизнеси ще затворят, а това ще свие и локалната икономика. И ако до сега всички са продавали къщи на село и ниви, за да си вземат някакво кашонче в голям град, май май нещата ще се променят значително. Както казах, влизаме в режим на оцеляване.
  Нещо повече: пазара може и да е на пауза (очевиден евфемизъм за криза), но тези дето са строили или инвестирали пари в нови имоти дали ще са на пауза? Ами техните бирници? Като имаш да плащаш сметки, но си "на пауза" с приходите, какво се получава? Най-често фалит. И като стане домино ефекта от фалирали инвеститори/строители, ето ти я новата имотна криза и обезценка на имотите.
  Само не знам защо не си кажат истината право в очите, а извъртат фактите да звучат позитивно...
  Това говори достатъчно за нивото на експертност и желанието за спекулация!

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Весело

  "Това, което се случи доведе до спад в интереса в пъти по отношение на сделките. Освен това заради здравните мерки имаше ограничения и при работата на нотариусите и Агенцията за вписвания, обяснява Страхил Иванов. Обяви, че вече твърдо се е установило отлагане на сделките за продажба, въпреки че в повечето договори няма форсмажорна клауза. В момента има разбиране между купувачи и продавачи за удължаване на срока без да се знае точното време и този срок се вкарва в клауза, че ще се реализира сделката като се изпълнят кумулативно всички условия - ваденето на нужните документи, възстановяване работата на нотариусите, ваденето на удостоверение за тежести и работата на Агенцията на вписванията, обяснява Иванов."

  С други думи - снеготпенето на пазара на имоти започва. Оàквано ще е интензивно, но да му мислят мераклиите да продават имоти над 1000 евра квадрата в атрактивните дестинации....Скоро и 1000 евра ще е доста добра сделка !

 53. 53 Профил на Readit Design
  Readit Design
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисленето в България е на пауза. Пазара се командва не от реалността а от нивото на незнание и нежелание за адекватност. Българина е като цяло неграмотен и самовлюбен, не е чудно че паразити желаещи да се възползват са налични. Ще има хора, които в паниката ще закупят на неадекватна цена, ще има доволни измамници, ще има отчаяни и прецакани. Нищо ново под слънцето. Хората с малко акъл ще са наясно какво идва, кризата от 2008 ма е бледа разходка пред предстоящите събития, които ще върнат света на ниво след втората световна. Естествено парите няма да имат никаква стойност, но и перспективните апартаментчета също ще са майтап. Имота има стойност отнесена към икономическа логика, не към някаква измислена от продавачите идея.

 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Весело

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  " Бодряшките снимки на брокерите не могат да излъжат никого.
  Цените в обозримо бъдеще ще са надолу.
  А хората не бързат, защото го знаят, защото си стоят вкъщи, пък някои не знаят дали ще дочакат Коледа."

  При имотен балон като днешния, има си хас да е другояче ! Защо да се кося за инвеститорската лакомия, която очаква 2000 ерва на квадрат при реално вложени между 400 и 500 евра макс средства в завършването на строителството, което излиза на пазара ! А то се очертава да е много ! При това, вече без " отчаяни" купувачи, които бързат да вложат средствата си, често банкови кредити някъде ! Тепърва ще сме свидетели на сериозни спадове именно в този сегмент ! Има накъде !

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Хората не знаят дали ще са на работа, не могат да се товарят и с жилищни кредити.

 56. 56 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ехее, как се размечтаха някои :) Бизнес площите ще паднат със сигурност. Жилищата ще се балансират - част от имотите ще се види, че са били надценени и ще паднат (надали с 50%, надали и с 25%) - ще има строители с жилища в строителство, ще има и хора със затруднения с ипотеките. Но има и имоти, които не само няма да паднат, но и ще си повишат цените - домакинствата у нас имат 55 млрд лв. депозити към Декември 2019 - при тези ниски лихви и при смутна ситуация част от тях ще подхранят имотния пазар много бързо след реактивирането му. И смутност може да внесе не само световната ситуация, стига и едно "шумолене" около ПИБ примерно за да се повтори случая с КТБ - върнатите депозити на 50% бяха вложени в недвижимо имущество, а не депозирани наново в други банки.

  Инак брокерите са гниди по принцип, но самият факт че не препоръчват спешна покупка веднага след отварянето на пазара означва че не залагат толкова много на поевтиняване в дългосрочен план. Може да са нагли, но не са прости (повечето де :) )

 57. 57 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  На пауза ще да е... а скоро и в свободно падане, който има свободен кеш след година-две ще може да пазари на кило на цени на 1/3 от сегашните силно балонизирани нива. За ремонти също може да се изчака, че де що има майстор взе да не познава стойността на парите и разценките им се изравниха с тези в Лондон. Е, време е за приземяване и отрезвяване.

 58. 58 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#36] от "kikaha4":Собственото жилище е много важен фактор при пандемия . Имаш покрив не си на улицата . Няма наем няма ипотечен кредит . За два картофа пари ще има да хапнеш
  —цитат от коментар 42 на fjp58603113


  Забрави да добавиш собствено жилище БЕЗ тежести - напълно изплатено.
  Голям процент от живеещите в "собствено жилище" изплащат ипотека.
  Т.е. са наематели на рентиера - банката. И един ден, АКО успеят да изплатят ипотеката, ще придобият жилището.

  Every cradle is a grave.
 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Пак манипулативни заглавия. Не е на пауза пазара на имоти, животът е на пауза. Кой ще ти тръгне по огледи, когато му казват да си стои вкъщи? Кой ще тръгне да вади скици от кадастъра, удостоверения за тежести, бележки за доходи, удостоверения за семейно положение.... Покупката на имот не е покупка на кило домати. Бизнеса с имоти в момента е един от тези бизнеси, които са затворени на практика

 60. 60 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Ще последва взрив при имотите.
  Но имплозия.
  Невиждана.

 61. 61 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#36] от "kikaha4":

  Вече 20 години я пеете тая, а пазара си върви и цените се утроиха

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#56] от "frankie...says":

  " Ехее, как се размечтаха някои :) Бизнес площите ще паднат със сигурност. Жилищата ще се балансират - част от имотите ще се види, че са били надценени и ще паднат (надали с 50%, надали и с 25%) - ще има строители с жилища в строителство, ще има и хора със затруднения с ипотеките. Но има и имоти, които не само няма да паднат, но и ще си повишат цените - домакинствата у нас имат 55 млрд лв. депозити към Декември 2019 - при тези ниски лихви и при смутна ситуация част от тях ще подхранят имотния пазар много бързо след реактивирането му. И смутност може да внесе не само световната ситуация, стига и едно "шумолене" около ПИБ примерно за да се повтори случая с КТБ - върнатите депозити на 50% бяха вложени в недвижимо имущество, а не депозирани наново в други банки."

  Темата наистина е по -комплексна и аз се извинявам, че нямам време за по - детайлен анализ, защото доста неща са ми на главата, НО: имоти в по - отдалечени локации и по неатрактивни квартали ще оспаднат - не с много, защото те така или иначе не са били особено високо котирани и досега, но все пак ще поспаднат едни нормално 20 % мисля. Имоти, обаче, на атрактивни локации и в търсените райони - ще зависи на колко са били досега предлагани досега ! Има такива, които гонят 2 - 3 000 евра, че и нагоре, основно в столицата ! Според мен те няма да задържат там. Колко ще свалят - зависи от дълбочината на кризата. Никой не може да каже със сигурност. Има обаче такива, по - близко до 1000 - 1500 евра, в райони, където има сериозно търсене, но никакво сериозно предлагане на качествено строителство, които наистина си заслужават. Тук може да има задържане или лека корекция на цените, но аз лично не очаквам нещо повече. Лека корекция, защото почти във всяко голямо населено място да намериш наистина читав имот е доста по - трудно начинание, отколкото изглежда на пръв поглед ! Просторен, слънчев, топъл имот, монолит, добре разпределен с прилично отопление, в добро състояние - такива или изобщо не се продават от години, по обясними причини, или се продават в краен случай ! Продават се ново строителство в големи кооперации тип едно село, без инфраструктура, с големи общи части, на климатици....Такива могат да паднат и до 50 % от стойността си в момента, но пак всичко много зависи от неща, оито в момента не можем да ги предвидим изцяло.....

 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Ей омръзна ми да обяснявам. В момента цените са на нивата от преди кризата през 2008ма, дори не са ги достигнали. Тези имоти на тези цени, са се продавали тогава. В момента с 12 годишната инфлация и със стандарт на живот в страната поне 3 пъти по-висок от 2008ма, няма как някой да ме убеди че има балон и предпоставки за значително и дълготрайно намаление на цените.

 64. 64 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Предишната криза удари при нас септември 2008 г., към 2011-2012 г. удариха дъното - средно около 1/2 надолу. Сега имаме още по-голяма балонизация, а и кризата се очертава да е доста по-брутална. Очаквания за 60-70% спад са съвсем релевантни при нормални инфлационни нива, при завишена инфлация картинката естествено се променя. Лично мнение.

 65. 65 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 440 Любопитно

  След вируса много от фирмите въобще няма да се върнат в офисите - или ще са се преориентирали или ще са фалирали. Офис площи на безценицА ще има мнооого, но жилищата няма да поевтинеят. Това може да се случи само, ако данъците бъдат увеличени няколко пъти и на собствениците им стане прекалено скъпо да притежават по няколко имота.
  —цитат от коментар 31 на Тони КОСТОВ


  Завиден оптимизъм притежавате. А хората, които работят в тия фалирали фирми и останат без доходи няма ли да тръгнат да продават празните апартаменти, че да имат какво да ядат?

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#63] от "uq":

  " Ей омръзна ми да обяснявам. В момента цените са на нивата от преди кризата през 2008ма, дори не са ги достигнали. Тези имоти на тези цени, са се продавали тогава. В момента с 12 годишната инфлация и със стандарт на живот в страната поне 3 пъти по-висок от 2008ма, няма как някой да ме убеди че има балон и предпоставки за значително и дълготрайно намаление на цените."

  Някъде са преди, другаде - след тези нива ! Съгласен съм за инфлацията ! 2008 например, розовия домат в сезон можеше да се намери под 50 ст. килограма, а изминалата година - под 1.50, 2.00 и то на известни тържища в страната, просто нямаше добра продукция ! Животът е поскъпнал и съответно детската мечта на строителството от тогава - да надхвърли 1000 евро кв.м. вече не е меродвна. Но я виж цените на новото строителство на Артекс на Тинтява, например ! Как ти се струва 3800 евра на вкадрат за апартамент на 12 етаж ? А на последните етажи се е продавало на 5 000 евра на квадрат ! Говоря цени, обявени при сделки, не просто заявени такива ! Изкупено е ! Всичко !
  Това за мен си е просто пране на пари, нищо друго ! А у нас такива капитали да искаш.....

 67. 67 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Тези какво са се налензили на снимките, ще кажеш, че имотите са станали по 2 лева.
  Скоро, скоро.

 68. 68 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Сега е на пауза, а скоро на Rewind

 69. 69 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Ехее, как се размечтаха някои :) Бизнес площите ще паднат със сигурност. Жилищата ще се балансират - част от имотите ще се види, че са били надценени и ще паднат (надали с 50%, надали и с 25%) - ще има строители с жилища в строителство, ще има и хора със затруднения с ипотеките. Но има и имоти, които не само няма да паднат, но и ще си повишат цените - домакинствата у нас имат 55 млрд лв. депозити към Декември 2019 - при тези ниски лихви и при смутна ситуация част от тях ще подхранят имотния пазар много бързо след реактивирането му. И смутност може да внесе не само световната ситуация, стига и едно "шумолене" около ПИБ примерно за да се повтори случая с КТБ - върнатите депозити на 50% бяха вложени в недвижимо имущество, а не депозирани наново в други банки. Инак брокерите са гниди по принцип, но самият факт че не препоръчват спешна покупка веднага след отварянето на пазара означва че не залагат толкова много на поевтиняване в дългосрочен план. Може да са нагли, но не са прости (повечето де :) )
  —цитат от коментар 56 на frankie...says


  Абе стига го повтаряхте това 55 млрд лв. депозити имало. Нали като купи някои тия същите пари отиват пак на депозит в продавача. Тия 55 милиарда са се извъртели вече и са им сърбали попарата на имотите, няма къде да отидат. Лихвите може да са ниски ама за банките, Понеделник уникредит вдигна ГПР-то от примоцията с 1% до 6 и нещо за ипотечен. Безработицата ще е огромна, дистанционната почасова работа ще доминира от извън София. Моля ви се стига фалшиви новини.

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Мисля, че приказките по-горе за предстоящ апокалипсис с цените на имотите са доста пресилени. Вярно, че в София на места са доста раздути, но това е така, защото там е най-активния пазар. За да тръгнат цените на имотите устойчиво надолу, трябва да има продължителна и много тежка криза. Поне 3-4 години... Но добрите имоти все пак си имат търсене и не се продават на всяка цена.
  Все още е рано да се говори, накъде ще отидат цените на имотите. Застой в сделките от 2 или 3 седмици не е показател за нищо. Банките така или иначе са препълнени с имоти, но защо да не оберат още малко? Все пак имат огромен натрупан ресурс. Ако кризата задържи, лихвите пак ще отидат нагоре. Който има да плаща големи кредити - да му мисли...!

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#63] от "uq":

  1. 2008 имаше силен интерес от чужденци. Сега е нулев.
  2. 2008 имаше силен оптимизъм на пазара, в контекста на току ще състоялото се присъединяване към ЕС. Сега няма.
  3. 2008 имаше много по-религиозно, почти сакрално отношение към инвестицията в "собствен дом". Конкретно, много емигранти купуваха чисто нови жилища, я които не живееха. Обзавеждаха ги, заключваха ги с двоен катинар и се връщаха на Запад. Сега същите емигранти вече са свикнали с мисълта, че нямат бъдеще в България, гледат да продадат жилищата си. Досега ги държаха, защото цените се покачваха.
  4. Периодът 2000-2008 беше изключително силен в Западът Европа, особено за нискоквалифицирания труд (тираджия, добър плочкаджия и пр. вземаха по 3000-4000 евро чисти). Докато периода 2011-20119 си беше рехав, заплатите никога не се върнаха на нивата отпреди предната криза.
  5. Банковия сектор...не му се почва, ще ме затворят. С две думи, не е като 2008.
  6. Цените в Гърция се сгромолясаха, и сега прогнозата е подобна, българинът разбра , че светът е голям и инвестиционни възможности има навсякъде.
  7. Дълбоко се съмнявам, че сега заплатите са 3 пъти по-високи от тогава. В ИТ сферата, при мениджмънта в търговията на дребно и леката промишленост, банковите служители на гише вероятно са по-ниски.

  И т.н., и т.н

 72. 72 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 440 Любопитно

  Мисля, че приказките по-горе за предстоящ апокалипсис с цените на имотите са доста пресилени. Вярно, че в София на места са доста раздути, но това е така, защото там е най-активния пазар. За да тръгнат цените на имотите устойчиво надолу, трябва да има продължителна и много тежка криза. Поне 3-4 години...
  —цитат от коментар 70 на Petleshev


  Според Вас предстоящата криза няма ли да бъде изключително тежка? По-лека от тази през 2008-09 ли ще бъде? Ако, да какви индикации за това виждате?

 73. 73 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#70] от "Petleshev":

  Например, като общоевропейска мярка за излизане от кризата, може да бъде наредено на банките, да се изчистят от имотите в балансите си.

 74. 74 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1492 Весело

  Копирам една статия от 24 часа, която е показателна как се движи даден пазар при променено търсене. Да ми извинят от вестника.
  Може всеки да сметне каква е промяната в проценти......
  Същото ще се получи и с жилищата.
  https://www.24chasa.bg/region/article/8366751

 75. 75 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#73] от "klecho":

  Банките редовно се чистят от имоти и лоши кредити в баланси и отчети. Просто си ги прехвърлят в техни дружества. ;)

  Бивш tww09306483.
 76. 76 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#72] от "danubian.whale":

  Не. Текущата криза е предизвикана от не-икономически фактори и възстановяването ще е сравнително бързо след края на епидемията.

 77. 77 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#71] от "klecho":

  В ИТ сферата тогава се работеше на 1500 лева горе долу. Сега е около 5000. Само това е достатъчно за да стане ясно колко си неадекватен

 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#74] от "stoiank":

  Цената на калкана не е падала. Скоро ми предлагаха от Шабла.

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#66] от "samoedin":

  Сега..цените на Артекс и на Сан Стефано Плаза не ги коментираме, това не е пазара. Това са някакви специални бутикови далавери които са незначителен процент?
  Пазара в момента в София е на около 1900 евро на квадрат в търсените райони (след лека корекция от около 5% в последните месеци) и на около 900 евро на квадрат по кварталите, след подобна корекция и там.

 80. 80 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ген. Колев":

  За 70% спад може да говори само напълно неадекватен човек, не се обиждай но това е истината. 70% спад в цените на имотите не зная дали се е случвало в човешката история. Може би при война или природни бедствия в някакви конкретни градове

 81. 81 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#79] от "uq":

  Значи, ако сме живи и здрави след година дай господ, моята прогноза е около 1000-1200 за търсените райони, за останалите просто хората под наем. Тези заплати от 5000 лв, ще са мечта за повечето бизнеси на ишлеме, т.н. Аутсорсинг. Вярно ще има една група бизнеси, които ще ударят в тавана но те първо ще имат голямо поле за наемане на персонал, второ за тях не става с 6 месечен курс по програмиране. И в момента тези хора, които получават от 8,10 и нагоре хиляди ще продължават да си ги получават, но за другите борбата ще е безмилостно жестока. Пожелавам Ви здраве на Вас и на всички от форума, да видим кой ще излезне прав. Очаквам Вашата прогноза за април 2021.

 82. 82 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#80] от "uq":

  Не се обиждам, лично мнение съм споменал. 2008 г. някои твърдо отричаха възможността за какъвто и да е спад, платените статии заливаха всякакви вестници, тв студията бяха пълни с експерти да шаманстват как нямало как да има чалъм нищо да пада. Какво се случи, знаем. Сега изгледите са доста по-мрачни /дано се размине по-леко/. Това че ни се ще реалността да е една, не значи, че тя няма да се случи по друг начин по стечение на обективните обстоятелства. Самият аз съм нетен собственик на няколко имота с прилична пазарна стойност, но не си правя илюзии относно това каква ще бъде тя средносрочно. Да сме живи здрави да поживеем пък да видим. Ще дойде време да си ги припомним тези писаници.

 83. 83 Профил на Mr Jackpot
  Mr Jackpot
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Направо е на командно дишане в последен стадий. Разни брокерчета дрънкат небивалици за собствено успокоение, но с молитви няма да стане.

 84. 84 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":

  Ще Ви помоля да спрете! Изглежда, разговаряте с човек, поставен на тясно. Не е необходимо да знаем всички подробностите. В този момент се нуждаем от разбиране.
  Аз бих си позволила съвет, въпреки, че се въздържам от това по принцип.
  Не е ли възможно да наеме нещо временно, докато се избистри хоризонта?
  Останете си със здраве!
  Пазете се!
  Добрата дума също пази!

 85. 85 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 801 Неутрално

   

  Как ти се струва 3800 евра на вкадрат за апартамент на 12 етаж ? А на последните етажи се е продавало на 5 000 евра на квадрат...
  —цитат от коментар 66 на samoedin


  Те глупаците никога не свършват. Финансови инвалиди и импотентни строители винаги ще има.

  Такова набълбукване са имотите, че след месеци и 800 Е/кв.м. ще ни се струват много. Само да сме живи и здрави да видим. Че както се е почнало може да се окаже, че няма да остане кой да живее в тях. Дано да греша.

 86. 86 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#77] от "uq":

  Представих 7 аргумента, в отговор получих една обида.

  Държа да се отбележи, че заплатите в ИТ сектора съм поставил на последно място в аргументацията си, и то не безусловно. Или не ти е ясно, какво е значението на думата "вероятно". А казвам вероятно, защото се базирам на лични впечатления, не на цялостен анализ. Лично познавам към 7-8 човека, които 2008 вземаха към 3000-3500, без особен стаж, някои дори без диплома. Сега същите вземат към 2000-2500. По тяхно мнение, 5000 вземат единици и то основно мениджъри в ИТ фирми, не програмисти.

  За момент си помислих, че с теб би могло да се води стойностна дискусия. Заблудил съм се, явно сериозно съм те надценил. Жалко.

 87. 87 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#80] от "uq":

  2010 в Испания имаше 80% спад на ваканционните имоти. Не места като Канарските острови, където сезона е 12 месеца, а отдаването под наем елементарно.

  Явно знаеш много по-малко, отколкото претендираш.

 88. 88 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Абе стига го повтаряхте това 55 млрд лв. депозити имало. Нали като купи някои тия същите пари отиват пак на депозит в продавача. Тия 55 милиарда са им сърбали попарата на имотите, няма къде да отидат.
  —цитат от коментар 69 на kkl38598034


  Алеее :) Според теб броя на имотите за последните 10 години е все един и същ? Или се увеличават във времето? Или намаляват?

  Логиката е хубава черта, за съжаление не е разпределено по равно сред населението.

 89. 89 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Кризите са лошо нещо, ни имат и едно добро качество, плявата се отвява от житото. А в българските агенции за недвижими имоти има доста плява. Лъжи, криене на адреси, криене на недостатъци, неспазване на уговорки, неотговаряне на имейли. Може би бизнесът им вървеше въпреки плявата? Вече не!

 90. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ген. Колев":

  " Не се обиждам, лично мнение съм споменал. 2008 г. някои твърдо отричаха възможността за какъвто и да е спад, платените статии заливаха всякакви вестници, тв студията бяха пълни с експерти да шаманстват как нямало как да има чалъм нищо да пада. Какво се случи, знаем. Сега изгледите са доста по-мрачни /дано се размине по-леко/. Това че ни се ще реалността да е една, не значи, че тя няма да се случи по друг начин по стечение на обективните обстоятелства. Самият аз съм нетен собственик на няколко имота с прилична пазарна стойност, но не си правя илюзии относно това каква ще бъде тя средносрочно. Да сме живи здрави да поживеем пък да видим. Ще дойде време да си ги припомним тези писаници."

  Така е ! 2008 много бяха тези, които се изредиха да обясняват, че спадът бил невъзможен, просто някакво задържане ни чакало, после смело напред и нагоре....От 2008 до 2012,3 повечето имоти паднаха с от по 20 до към 40, 50 % в зависимост от много фактори, основно локация и състояние.
  Няма да бързам да давам оценки, но мисля, че всички, които сравняват страната ни през 2008 с тази от 2020 пропускат нещо много важно : сега имаме переспективата за членство в еврозоната ! Това ще повлияе сериозно върху лихвите, структурата и броя на банките у нас, което пък пряко рефлектира върху цените на недвижимите имоти ! Разбира се, ако влезем в т. нар. чакалня ! Това е в полза все пак на някакво задържане на снеготопенето в разумни граници, затова го казвам. 2008 бяхме с тройната ламя и след това влязохме в режим на свободно падане без никакви переспективи за еврозона !

 91. 91 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3144 Весело

  В София цените на приличните жилища няма да паднат повече от 10 %.
  Не че може да се изчисли дали това ще е така или не - няма единна статистика, но съм готов да сложа един малък бас.
  В момента цените са 10-15-20 % над изкуствения пик през 2008 г., но заплатите са 2-2.5 пъти по-високи, а лихвите 2 пъти поне по-ниски и няма почти никакви други инвестиционни алтернативи на пазара.
  Тези, дето чакат 30-40 % спад в София - а дано, ама надали.
  пп. И искам да разкажа какво правят банките при гръмнали ипотеки - задържат максимално дълго, не се освобождават бързо от тях, щото ще стрелят в крака си.

 92. 92 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#91] от "boevbisser":

  Това, че лихвите са ниски, по-скоро работи срещу аргумента за покачване/задържане на цените.

  Значи, при тези ниски лихви, всеки който е имал желание да вземе кредит, вече е взел, този ефект отдавна е смлян от пазара.
  Обаче, ако активността на пазара се понижи, БНБ просто няма механизъм чрез който да я стимулира.
  Докато държателите на кеш до един са с дефлационни очаквания (нормално, всеки ден тръбят как 80 процента от фирмите щели да фалират) така че твърдо ще се въздържат от сделки.

 93. 93 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ако имах голяма сума в банките сериозно би ме притеснила борбата на големите държави с кризата посредствум наливане на хиляди милиарди. Това още в началото и, със сигурност печатането ще продължи. За да не гледам как парите ми се топят първо бих помислил за злато, но дали е възможно към момента да се купи и тук го има проблема със съхранението, другата алтернатива е имот, все пак тухлите са нещо реално, а парите хартия която хората вярват, че нещо струва. По едно време всички бяхме милионери, после 1 000 000 лева станаха 1000.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 94. 94 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Крещяхте срещу природозащитниците, когато се опитваха да спасят поредния плаж по Черноморието, опитахте се да вкарате Иванчева в затвора, затова че искаше да спре грабежите в "Младост", грабихте и унищожавахте природата, убихте България. Е дойде време за разплата,, Пазарът не е на пауза, идея си нямате какъв ще бъде този пазар след като излезем от тази криза. ако си отговорите на въпроса защо дойде коронавируса, може би ще имате и отговори на други въпроси.

 95. 95 Профил на Mr Jackpot
  Mr Jackpot
  Рейтинг: 12 Весело

  Хаха, брокерчетата налазили гледам. И дават "ценни" идеи как да си защитим парите с тухла и бетон :) Жалки сте!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK