Графика: Как се движат цените на петрола и на бензина

Графика: Как се движат цените на петрола и на бензина

© Георги КожухаровС разразяването на кризата с коронавируса по целия свят цената на петрола започна стремглаво да пада. Само в рамките на март от около 52 долара за барел средно - както при сорта брент, така и при този на ОПЕК, в края на месеца цената е около 25 долара за барел. Поевтиняването е с близо 50 на сто. (Цените са до 23 март за брента и до 26 март за ОПЕК. Картелът не обявява цени през уикедните.)


В същото време по традиция цените на горивата в България не следват плътно движението на борсите. Особено когато там стоката поевтинява.


В първата седмица на март цената на масовия бензин в България А95-Н упорито се задържаше на ниво от средно 2.22 лв. за литър. В края на месеца тя е вече под 2 лв. въпреки свитото потребление. Спадът е с малко над 12%. Цените на бензина са до 27 март, включително.
По данни на Агенция "Митници", цитирани от БНТ, в данъчните складове крайната цена на бензина е спаднала между първата и последната седмица на март средно с 20 ст. за литър.


"Стоката, която се търгува днес, е закупена и доставена преди 15 - 20 до 40 дни. Втората причина е, че пониженият оборот доведе до това, че обращението на наличната стока се бави два пъти, което означава че не можем толкова бързо и адекватно да се освободим от старите наличности, да купим нови на адекватните нови цени, което да бъде проектирано към пазара." Тази обичайна теза защити пред държавната телевизия Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.


Той не смята, че кой знае какво поевтиняване може да се очаква през следващите дни, въпреки че през седмицата асоциацията отчете спад с 50% на потреблението заради това, че много хора си останаха у дома. "Погледнато от международните цени, проектирано към българския пазар, би трябвало да очакваме. В същото време затрудненото движение на автоцистерни, които да превозват горива от Румъния и Гърция за България, създава невъзможност да се придобият стоки от съседните държави, което ще затрудни допълнително сектора за получаване на по-ниски цени", обясни тезата си той.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK