Красен Кюркчиев: Има решение как да запазим и хората, и икономиката

Красен Кюркчиев: Има решение как да запазим и хората, и икономиката

© Надежда Чипева, КапиталИдеята на Красен Кюркчиев за преминаване през кризата "на две скорости", за да се ограничи заразата от коронавирус, предизвика силен интерес, реакции и въпроси сред читателите на "Дневник" след като в събота публикувахме информация за нея (тук). Разговаряхме с него, за да изясним дали мерките, които предлага трябва да са задължителни, какво означават за рисковата група, колко биха стрували, защо е важно да се действа бързо и други важни въпроси. Изяснихме и дали наистина българите се запасиха с тоалетна хартия. Кюркчиев е управител и собственик на компанията за бързооборотни стоки "Фикосота".


Може ли да представите накратко идеята си за стратегията "на две скорости" ?


- Имаме да решим сериозните въпроси как да запазим живота на хората и как да не съсипем икономиката, което би могло да бъде равно на още по-големи щети включително и на много неродени деца.
Накратко стратегията "на две скорости" е за физическо разделяне на обществото на две групи и за прилагане на различни мерки спрямо двете групи - едната наричам "защитената" (хората, които са най-рискови - тези над 65 години и тези с хронични заболявания) и "активната" (останалите и особено тези, сред тях, които работят).


Стратегията предполага максимална защита за уязвимата група и в същото време мерки, които да позволят на активната група да запази икономическата си активност. Това може да стане в 4 стъпки:


1. Идентифициране и ясна дефиниция на двете групи.
2. Кампания за физическо разделяне на групите, дори и в домакинствата.
3. Създаване на организация в публичното пространство за паралелно движение без физическо пресичане на двете групи.
4. Въвеждане на различни мерки за активната и защитената група.


Мерките, които до момента са приложени са добри. Приветствам ги, но трябва да мислим за утре.


Като казвате "утре" - буквално утрешният ден ли имате предвид или друг средносрочен период, защото виждаме с каква скорост се развива заразата?


- Не можем да издържим с настоящия план повече от 2 месеца, най-много 3. Трябва да имаме стратегия какво правим след това, ако искаме да продължим да работим. Тя трябва да бъде осъзната и да започнем да прилагаме веднага подготовката си за нея.


Трябва ни ясна посока. Но подходът, който предлагам е нещо, което без значение накъде се движим, ако започнем да го прилагаме от днес е изключително полезно - първо да запазим живота на най-рисковата група от хора - възрастните и тези с различни заболявания. Второ да се опитаме да направим модел така че, ако се наложи да преминем през заразата, което ще се случи в Европа и в Америка - милиони ще бъдат заразени. Това беше и прогнозата на Ангела Меркел, която каза на германците, че очаква 60-70% от тях да бъдат заразени.


Затова ни трябва подход. Целта на "две скорости" е да спасим повече животи и да не разрушим икономиката, ако се наложи да вървим през заразата.


Азия се справи. Европа, Америка - не се справят. Няма как да останем изолирани. Но ако разсъждаваме как взаимодействаме с Германия, Франция, Англия. Ако те утре са заразени държави, а ние се пазим да не сме - означава икономическа блокада. И затова тази концепция е за преминаване с ограничено заразяване през кризата.


Изглежда че ще е неизбежно да вървим през заразата, казват го в прогнозите си и от кризисния щаб в България ? Ако трябва да обясните идеята си на правителството - как ще я разкажете ?


- Предлагаме решение без никакви разходи от правителството. Въпрос е на организация и на кампании.


Наричам стратегията балансирана, защото тя не отхвърля нито подхода на държавите, които мислеха за "стаден имунитет", нито на тези, които прилагат пълна изолация.


Затова балансът е пълна изолация за "защитената" група и мерки за "активната" група, които да й позволят да е активна. Големият бич на този вирус не е смъртността, а експлозивното му разпространение, което пълни болниците и създава невъзможност да се помага на болните.


Тази стратегия развързва ръцете на правителството за мерки по групи - за "застрашените" и за "активните". В момента такова разделяне няма, не съм видял и кампания, която да предупреждава хората да пазят повече възрастните си близки.


Има въведено специално време за пазаруване за възрастните хора ?


- Това е мини стъпка, но не е достатъчна. Правителството трябва да започне с разделяне на мерките, което е по-важно дори от мисленето за разделяне на домакинствата.


Целта е да мислим как ще организираме паралелен живот на двете групи с най-малък риск от физическо пресичане.


Мярката за пазаруване може да се промени и напр. от 8 до 12 - само за възрастни, а следобед те нямат право, остава време за активните. Защото сега хората от рисковата група ходят през целия ден.

Красен Кюркчиев: Има решение как да запазим и хората, и икономиката

© Цветелина Белутова, Капитал


Да се помисли за обществения транспорт, ако искаме "защитената" група да се движи - някои от автобусите да са изключително оборудвани и дезинфекцирани и да са за тях. Да има отделен вагон в метрото.


Парковете - повече вреди за здравето, ако стоим вкъщи, отколкото ако излезнем - може да има зони и часове за парковете отново, за да не се среща "защитената" с "активната".


Но най-бързо е въвеждането на времеви коридори за двете - в аптеки, в магазини, в болници, при личните лекари, в държавните учреждения - също. Там където е възможно и различни входове.


Тоест като първа стъпка е важно правителството да раздели хората на две и да обяви нови или да потвърди мерки за всяка от групите ?


- Мисля, че първата стъпка е ясно осъзнаване коя е рисковата група и прилагане на мерките за двете групи. Втората е кампания - правителството поне да подкрепи, да я насърчи. Сигурно ще има организации, които да се включат да финансират.


Хората трябва да се опитат да направят максималното, за да се разделят от възрастните си роднини. Това е втората важна част от идеята.


Гледахме статистики, НСИ сигурно може да ги направи веднага, но ние по логически път извеждаме, че между 500 000 и 700 000 биха могли да са смесените домакинства. Няма нужда държавата да прави логистика за тях, а само да организира в публичното пространство да не се смесват тези две групи. Или да се смесват и пресичат най-малко. Това не е въпрос на пари, а на организация.


Хубаво е, че генералите досега взеха тези мерки. Дяволът е от тук нататък. И действията трябва да започнат днес.


Ако трябва да обясните на възрастен идеята си ?


- Ще има мерки за вас, които са най-доброто за възрастта ви и то в този момент е да си останете вкъщи. Ще има специален режим и е важно да го спазвате. Близки могат да идват да ви носят нужни неща и да ви виждат, като спазват защитните мерки.


Според мен за възрастните е най-добре да останат там, където се чувстват най-добре. Не е идеята да ги местим някъде. Още повече масово. По-добре младите да се преместят, ако решат и имат възможност.


Майка ми е на 82 години живее в малък град - Смядово. Говорили сме със съседите да й помагат, ако има нужда се обажда или ходи до близкото магазинче - 30 метра, като спазва мерките. Ние засега не ходим. В Смядово кметицата е взела впечатляващи мерки - има дезинфектанти по банкоматите, дезинфекция на влизащите в града автомобили, грижи се страхотно.


Не говоря за прекъсване на връзката с родители и роднини, а за възможност за по-нисък риск от заразяване на по-рисковата група.


От идеята ви следват конкретни важни въпроси - ако едно домакинство иска да се раздели, но няма възможност - няма селска къща, не може да се позволи наем - тогава какво да прави, има ли избор ? Не трябва ли тук да се включи държавата или други програми, които да финансират ?


- Мисля че подценяваме подходът, който не е императивно да нареждаме какво да се прави, а да препоръчваме какво да правят хората.


Ако успеем да свършим работа и за половината от смесените домакинства - малко ли е да предпазим 300 000, отколкото да не го направим. Не бива да се подценяват мерките, ако не могат да обхванат 100% от групата.


Тези, които не могат да си позволят или нямат решение - може да се провокира солидарност и сигурно ще има хора, които да предложат помощ. Може в самите компании да предложат помощ на техни служители и работници. Всеки да види във фирмата си - ако имаш 100 души, а 15 живеят с родители - може би ще се измисли начин да се преместят, ако разбира се имат желание.


Всяко семейство трябва да реши за себе си как да го направи. Не се изисква логистика. И не е идеята да се местят възрастните хора по селата, ако имат затруднения или заболявания. В селски къщи могат да отидат младите , ако могат да работят дистанционно. Всеки може да намери различен подход, ако се замисли.


Тоест вие не смятате, че нещо би трябвало да е задължително, а да бъде стимулирано да се търсят различни решения?


- Не би трябвало да е задължително. Ако държавата прецени, може да помогне под някаква форма. Но може да свършим много работа, ако провокира този модел и това е без никакви разходи за нея.


Има варианти - роднини да предложат, да се съберат млади с млади, стари със стари. Да се намерят решения за по-малко съприкосновение дори и да останете в едно домакинство. Ние работим по различни варианти, които да предложим.


Целта е как да се разделим сега за малко, за да сме за дълго заедно после. Ако това стане голямата тема на България в този момент - младите и старите да се пазят от физически контакти - ще ни донесе повече ползи и не пречи на никакви други мерки, които щабът ще предлага.


Какво да правят семейства, в които има болен или болни възрастни или трябват здравни грижи - няма как да го изпратиш на вилата - няма достъп до лекар, ако нещо се случи - това е сред честите въпроси от читателите на "Дневник" ?


- Пак казвам искам възрастните по възможност да останат там където са. Младите да се движат. Нямам статут да препоръчвам мерки за разходи на държавата. Препоръчвам мерки без разходи, които да водят до резултати.


Може би с минимални разходи все пак ?


- Може би с минимални, но мисля че и без. Това е, в което предприемачите са добри е да търсят варианти от на пръв поглед безизходни ситуации.


Който има болен роднина или някой, за когото трябва да се грижи - не пречи да продължим да се грижим и сега - със защитни средства, с повече внимание, дезинфекция.

Красен Кюркчиев: Има решение как да запазим и хората, и икономиката

© Цветелина Белутова, Капитал


Това е препоръчителна кампания. А всяка фирма може да прецени - хора с такива родители/роднини - да работят дистанционно, да се помогне и с други средства.


Трите линии в стратегията ви са - различен тип мерки за двете групи и по възможност разделяне на смесени домакинства, но и увеличаване на капацитета на здравната система и усилено тестване.


- Това е най-сложно с капацитета. Трябва скоростно да бъдат обучавани медицински кадри, които да поемат това заболяване - може и да го правят - не знам.


Защото по-лесно ще е да наредим леглата в залите, отколкото да намерим кой да се грижи за заразените. Трябва по-голям капацитет. Говоря с лекари и те казват, че това е най-голямата им грижа. Няма толкова специалисти и второ - тези, които работят ги е страх, че не са добре оборудвани. Затова търсим възможности през кампании да се купуват супер високо ниво защитни костюми.


Може ли стратегията ви да бъде приложена в Шумен на местно ниво и прилагате ли я в компанията ви ?


- Тази идея може да се приложи от много държави, но е важно да бъде на държавно ниво, защото тези мерки не могат да са само на общинско или на ниво фирма.


Ние сме работили доста да приложим мерки в нашите компании, споделихме ги с работодателски организации и някои фирми вече също ги прилагат.


Може ли да дадете конкретни примери за такива мерки ?


- Едната е индивидуален план за движение на работещите. Това означава, че един работещ в нашите фабрики - от момента, в който се качи на автобуса до слизането пред завода и след това за цялото му движение - има ясни правила. Зонирали сме всичко. Идеята е, ако се появи заразен - пет дни назад да знаем с кого е контактувал, за да има веднага карантина на хората, с които е бил в досег. Така сме определили границите на движение във фабриката, че да не могат да се смесват много хора. Хората от една смяна са в един автобус, на едно място се приготвят, в едни пространства обикалят, имаме цветово разделение. Така няма как с повече от 20 човека да се засече.


Другата е как при възникване на заразен за 16 часа всичко се дезинфекцира, как се прилага карантина, за да заработим отново.


Кога започнахте с мерките ?


- Много преди въвеждане на извънредното положение - 23-24 февруари, когато видях 200 заразени в Италия и си казах, че това ще се развие бързо и то се разви по-бързо отколкото очаквах. Но веднага спряхме командировки, започнахме да внимаваме, разработихме другите мерки.


Затова и кампанията "Помогни сега" в подкрепа на болницата в Шумен излезе преди извънредното положение. Бяхме наясно, че нещата се развиват и светът е толкова свързан, че е неизбежно.


Аз подкрепям навременните свръхмерки на правителството. Имаме късмет. Хиляди животи се спасиха, за което им прави чест. Важно е обаче от тук нататък коя е концепцията, по която трябва да се движим, ако трябва да издържим една година или 6 месеца ? Дори и за 2-3 трябва да имаме план.


Малките и средни бизнеси, които са затворени или не могат да работят ще реагират, че вашият работи и е лесно да мислите за други решения, докато те се чудят дали и как ще оцелеят?


- Тази стратегия е пътят - тя ще отвори по-бързо ресторантите. Не казвам днес, не казвам утре. Просто активната група - ще може да се наблюдава и да се прецени как да се действа.


Могат да се мислят различни решения за бизнесите, които страдат най-много в момента. Напр. хотелите в София могат да опитат - 10 лева на стая за хора от "активната" група - по-добре да се преместя и да ходя по-лесно на работа. Автобусите работят и шофьорите ходят на работа - може такива групи работещи да бъдат настанени в хотели. Ако те са с преференциални цени и с мерки за дезинфекция.


Как оценявате все пак икономическите мерки на правителството, които изглеждат недостатъчни особено за малкия бизнес?


- Не искам да давам акъл в тази посока. Това, което мога да кажа е, че в този момент тъй като цял свят е пламнал, освен Азия - помощ няма да дойде от никъде, ако ние сами не си помогнем.


За икономическите мерки на правителството - аз не мога да препоръчам или съдя, защото нямам такъв поглед.
Но мога да кажа, че бизнесите, които работят ще трябва да подкрепят бизнесите, които не работят. Сега е време да се помага - трябва да обсъждаме как.


Мога да кажа отново и, че правителството може да създаде в публичните пространства да има паралелни коридори на движение на двете групи, за да запазим по-добре хората и да ограничим заразата. И може да тестваме - да пуснем първо бързото хранене и да видим какво става, после детските градини. Може да се тестват мерки. Трябва вече да има сегментация и да се осмисли на правителствено ниво, че може да се действа сегментирано. Не за всички заедно и еднакво. Ако решат да разделят дори на три групи.


Това е начин да си връщаме живота.


Всички са предпазливи на прогнози, освен общите, че кризата ще е дълбока, че влизаме в нова нормалност и някои неща може би никога няма да се възстановят както преди. Какво предстои според вас ?


- Новото е да се справим със страха на хората - както в болниците, така работещите, и в предприятията. Аз се опитвам това да правя - работниците се чувстват по-защитени в заводите, откъдето и било. Раздаваме дезинфектанти, но и за вкъщи. Раздаваме маски, ръкавици, супер ги оборудваме. Всеки ден правим кампании за обясняване. Разпространяваме бюлетин какво и как се случва.


Винаги съм оптимист и винаги вярвам, че е за добро всичко, което се случва и вярвам, че България може да премине умно през тази криза.


Ген. Мутафчийски говори за камиони с трупове, но има две причини за камиони с трупове - да заразим възрастните хора и да изпуснем експлозивно заразяване на всички. Затова тази стратегия е да ограничи заразяването и да избегнем такъм сценарий.


И един страничен въпрос - произвеждате и тоалетната хартия - защо се презапасяват хората с нея и направиха ли го и българите ?


- Имам друго обяснение, което е различно от всички хуморески. Тоалетната хартия е обемна и евтина стока. Когато започне да свършва тъй като обемът е бил голям се появяват големи празни пространства в магазините и супермаркетите и това провокира хората да купуват повече, защото виждат, че тази категория липсва. Заради обема - търговските обекти нямат и в складовете, не могат да реагират бързо, при нас също не държим големи количества, защото едно е да държиш един палет шампоани, друго - един палет тоалетна хартия. Така че този обем и ниската цена обясняват реакцията.


Да, българите се презапасиха. Продажбите на тоалетна хартия при нас пораснаха, но и на други категории - течен и твърд сапун, почистващи, перилни - също. Компанията ни върви нормално, имаме проблеми с осигуряване на суровини и се налага да действаме и пожарно - някъде свършва, търсим нови доставчици, после решения как да се докара. Засега се справяме. Тоалетна хартия засега има, въпреки че и нашите доставчици за суровина издишат.


Красен Кюркчиев: Има решение как да запазим и хората, и икономиката

© Велко Ангелов


* Красен Кюркчиев е председател на съвета на директорите на Фикосота холдинг и изпълнителен директор на компаниите за бързооборотни стоки "Фикосота" и "Итал фууд", част от "Фикосота холдинг", който създава заедно с брат си Жечко. Завършил е математическа гимназия в Шумен и Лесотехническия университет в София. Развива групата до един от най-големите производители в България, изнасяща на десетки пазари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 96 Неутрално

  "Силен интерес".... дръжки.
  Всяко надуто л@но седнало акъл да раздава.
  Единия любимец на сия газета дарявал респиратори, ама първо за негови хора...
  Тоя па откъде го изкопахте .. аре да си гледа там сапуните...

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Освен в политиците,лекарите трябва да се вслушваме и в хората на терен,те също могат да бъдат полезни с решения!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  И вълкът сит, и агнето цяло. Или нещо като полумерки ! Или просто вой, защото бизнеси и много пари в момента потъват безвъзвратно, а никой не му се разделя с тях.....

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Ето му от корифея от другата статия за Испяния, какво е решило испанското правителство:

  Правителството в Испания одобри почти пълното спиране на икономиката, с драстични ограничения в производството, за да ограничи разпространението на коронавируса и да избегне срива на здравната система.


  Тия явно изобщо не са осенени от подобни идеи или, може би, точно поради тях са стигнали дотук......

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  ”Защото сега хората от рисковата група ходят през целия ден.”
  Ами как няма да ходят като повечето с действие или бездействие през активните си години са създали условия с които щастливо да изгонят по голяма част от младото поколение извън страната или са му внушили, че ”кариерата” и ”да си пиживееш” е на първо място. И сега няма кой да им купи един хляб от магазина ...😨

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Едва ли тези мерки могат да бъдат приложими.

 7. 7 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Пак ще кажа, някои хора се държат , сякаш бизнесът им е най-важното нещо за обществото.Не е..Ако фалират, утре други ще ги заместят.Това , което чета е по-скоро фантастика, и то не от най-добрите, отколкото реално решение, което може да се приложи.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Браво на Кюркчиев, сериозен бизнесмен! С един от неговите артикули, пелени "Пуфис", произведени в България, успешно се конкурираше на местна почва с оригиналните "Памперс" и турските "Молфикс", както и с ред други знайни и незнайни марки пелени със странни качества и ниски цени.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Най-добре ще трудоспособните да бъдат заключени по фабрики, заводи, офиси и там да живеят. Така ще се гарантира работа работа работа и бизнесмените като този ще са адски доволни.
  Деева и изчанченото мислене.

 10. 10 Профил на Дон бульон
  Дон бульон
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Концлагери за възрастните? И евтаназия? Още мисля върху въпроса дали може да е доброволно. До 12 април трябва да измисля.

  Камараден, обичате ли Уикилийкс? Яз обичам Уикилийкс!
 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Щом е богат, значи е учен. Такива хора трябва да се изслушват с внимание.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  ”... успешно се конкурираше ...”
  Защо в минало време?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Интересно защо този индивид се пуска всеки ден с безумията си.
  Фикосота сега й е златна мина. Да работи там и толкова.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Весело

  До коментар [#12] от "DDR":

  Благодаря за поправката, моя грешка. Рядко се случва...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#9] от "Големи яйца:)":

  Това, което предлагате —> хората да останат по местоработата си е добро и работещо решение (в Азия е правено и то доброволно). Така, хората свеждат до минимум възможността да се заразят, имат приходи а предприятието работи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Минимални контакти между възрастни и млади в едно семейство, разрешаване и поощряване на разходките на открито с дистанциране. Тези две идеи са добри. Останалите са излишна полицейщина и висок риск,

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Кюркчиев от 10тина дни лансира тази идея, първоначално при Дремджиев, след това по Нова(тук обаче смятат медията за токсична) и пр.
  Не виждам как ще сработи с циганите - като започнат да се тръшкат от Факултета и Столипново и на тумби се отсервират в Пирогов и т.н.
  Без лекарство и ваксина единствения вариант е китайския.
  Народът се прехласва, колко дисциплинирани са китайците, докато заобикаля забраната...

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  Дори няма да коментирам.Ниско ниво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Същото си го мислех и аз. Как точно ще разделим физически млади от стари обаче не е ясно? Нямаме свободни апартаменти за всеки. Остават хотели (най вече по морето) и други форми на старчески общежития които ще са силно уязвими ако вирусът проникне. Няма да е лесно и докато се организира най вероятно пикът на заразата по един или друг начин ще е преминал.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 20. 20 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трябва се затвори всичко и всички хора в къщи да стоят трябва! Иначе ще умрете голям номер хора от просто безотговорни.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Не съм видял работата даже спряла. Напротив. И сегашните мерки не пречат на работата.
  15 заразени за денонощие да доказателство.
  Всякакви нещастници се упражняват от сутрин до вечер с идиотии.

 22. 22 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Лошото е, че ако един се зарази, се заразяват всички.А и честно казано, във време на пандемия, ти е през макарона за предприятието..В Макдоналдс, Великобритания, мислеха ли за тези, на нулеви договори и минимално заплащане, когато СЕО-то им тук прибираше по £ 11 млн на година, преди пандемията?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#22] от "Noise":

  Големият проблем в момента в световен мащаб е, че всички мерки се правят на базата на сегашният стандарт. Всякакви бомбастични числа от Германия до САЩ. А според мене изходният стандарт ще е много по-нисък ако ми разбираш мисълта.

 24. 24 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Разумни предложения. Може и да се задължат всички минувачи да носят маски. Така безсимптомните не ще могат да заразят останалите.
  Прочее, вчера купих с/у 4то РУ на МВР (София) две многократни сертифицирани маски (50 пранета) за 2 лв. парчето от квартално магазинче за битовизми. Имаха и ръкавици, и дезинфектант.

 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Ще има приземяване и реална оценка на пазарните субекти..Време беше..Ще има и "пук" тук там.. Нормално.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#22] от "Noise":

  В случая никой не мисли за предприятието и чорбаджията а мисли за хляба си. Отивайки всеки ден на работа и връщайки се от нея, шанса да се зарази някой, после да зарази колегите си и после да карантират предприятието (да му хлопнат кепенците за неопределено време) с опция за фалит е много голяма. За това, там където има възможност са предлагали хората да не си ходят в къщи а да останат в офиса/предприятието като са осигурявали храна и т.н. И това на много места е работило —> дали доброволно, дали доброзорно не знам. Но идеята не е лоша.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 315 Неутрално

  "Трите линии в стратегията ви са - различен тип мерки за двете групи и по възможност разделяне на смесени домакинства, но и увеличаване на капацитета на здравната система и усилено тестване.

  - Това е най-сложно с капацитета. Трябва скоростно да бъдат обучавани медицински кадри, които да поемат това заболяване - може и да го правят - не знам."

  За времеви прозорец от 3-4-5-10 години ли говори? Хубаво, за тестовете, всеки молекулярен биолог може да ви свърши работа, ма лекари, мед.сестри как ще ги обучите, като от матрицата...бам в главата и наливай? Или ще върнете всички, които избягаха от стабилната гербоурунглеска мизерия?

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#24] от "balgariez":

  В Холандия днес са спрели китайските маски. Дето тука ми се присмиваха като говорех за качество и че лекарите на Запад не да защитени.
  Толкова струват. 1,60 да при производителят значи аптеката сине сложила нормална надценка.

 29. 29 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#26] от "DDR":

  В нормалните държави, хората в момента получават 80% от доходите си и си запазват работните места..Никой не ги кара да спят по фабриките..Нито да рискуват здравето си и това на околните.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#27] от "cavenn":

  Те сами се връщат:)
  В Габрово 29 от 29. Така,бче явно те усещат по-добре от мене и тебе какво става на Запад.

 31. 31 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има един единствен начин - всички /!/ фирми , които не могат да работят дистанционно, при тези условия, започват обратно работа, вкл. и тези за услуги, държавни учреждания е ресторанти , вкл. кина, салони и пр. и пр. Вместо да се раздават само популистки помощи , държавата да осигури и контролира препарати за дезинфекции, всички задължително да носят маски. Да, неприятно и даже рисковано , но алтернативата е по-страшна... Производствено предпирятие се затваря лесно, но много трудно е да го пуснете обратно и физически и финансово , защото известно време след пускането му, липсват платежоспособни клиенти... Но колкото повече се отлага рестартът , толкова по зле става. И още нещо- човешкия фактор- хора привикнали да не работят, трудно се адаптират обратно на работа. Справка публикации - Психологията на безработния от 6м-година. Част от хората са така устроени, че неработейки , свикват с малкото, което имат, свиват разходи още и още, примиряват се но и се деквалифицират , в резултат се страхуват да почнат обратно работа. Колкото по дълго продължава вирусът , толкова повече фирми няма да се възстановят, което затрудява и останалите фирми. Добре е да се тури точка на паникьорството и се започне още сега възстановяване на стопанската дейност... Някой ще кажат "Здраве да е... " Само че тази поговорка има неприятно допълнение- "Здравето без пари си е жива болест..."

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#29] от "Noise":

  Ден до пладне ще е тази работа. След като отмине ”бурята” много неща вече няма да са същите .... особено в социалната сфера.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#31] от "Петър Иванов":

  Това в коя нормална държава го видя да се прилага?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#32] от "DDR":

  Със сигурност и на пазара на труда...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#31] от "Петър Иванов":

  Пак повтарям. В някой сектори няма даже йату преди. Даже в ресторанта и в баничарницата. В авиокомпаниите също. Ще има фирми дето в кризата ще забогатеят, ще има и да фалират или просто да го обясня ще има приходи от 0 до 150 % при различните фирми.

 36. 36 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Кюркчиев когато се разболее (а той ще се разболее след като намира време за интервюта) ще си купи СофияМед или поне един етаж от нея и ще си внесе всички лекарства от някъде. А всички по-горе коментирали, които се радват на идеите му, ви чака зала Армеец и по една банка физиологичен разтвор. И когато майка ви умре от усложнения, моля, припомнете си, че парите са най-важни и обвинете Луната, звездите, международното положение...

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Отново същият буламач,неизпълнимо на практика а за моралната и етическата страна на въпроса да не говорим!

  klimentm
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#34] от "Noise":

  За да има пазар на труда, трябва да има търсене на работна ръка. Сега много работодатели ги попари сегашното законодателство, създавано във времената на пидем и популистката ”грижа” за малкият човек. Та който работодател оцелее, ще се мъчи да възстановява дейността си с максимум проверени хора и хора от най близкият си кръг. Изведнъж се оказва, че можеш и бе 25% от персонала... или можеш да си ги наемеш като външни с опцията да прекратиш сътрудничеството по всяко време.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#27] от "cavenn":Те сами се връщат:)В Габрово 29 от 29. Така,бче явно те усещат по-добре от мене и тебе какво става на Запад.
  —цитат от коментар 30 на Да вярваме на истината


  29 какво?... ракии си изпил днес ли? ))) Иначе, много обнадеждаващо, ако са лекари инфекционисти и реанимационни мед сестри. 29 си е сериозна бройка, която съществено променя ситуацията.

 40. 40 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Маските няма да спасят никой, когато дойде безплатното пазаруване, от гладни останали без работа!
  Предложенията, които прави Кюркчиева са смислени. А за социалистите по-горе, ще ги питам, от къде ще дойдат помощите за безработни, като няма кой да внася в хазната...

 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#38] от "DDR":

  Или може изобщо да не ги намериш, щото си в остра конкуренция с всички останали, които изведнъж се изсипват на пазара и търсят служители...Да не говорим за сфери, в които пандемията само натрупва проблеми и повече работа, която просто няма как да не бъде свършена... Строителството е първият, който ми идва в главата, като пример..Иначе, някои банки, застрахователи, адвокатски кантори и прочие, може и да им се наложи да редуцират.. Успокояващото е, че има свободни места за бране на ягоди и офисните мишки може и да разберат как се берат за £9 /час..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Абсолютно подкрепям!

 43. 43 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Защо ли не вярвам на нито един богаташ, който твърди, че мисли за хората... Явно неговото решение устройва най-вече него...

 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 560 Весело

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Пуфис протичат отстарни.

 45. 45 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 560 Весело

  До коментар [#19] от "emil":

  Старите в концлагери и бизнесът ще е доволен.

 46. 46 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Драги съфорумци. Малко са хората ,които дават идеи. Това е по-трудното. Поне не ги критикувайте.
  Да критикарстваш е много лесно, но това не решава проблеми.
  Трябва да се помисли и за икономиката.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 47. 47 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#41] от "Noise":

  Разбирам ти напълно логиката - гледаш от камбанарията на наемника. А от нея винаги се вижда в далечената един плакат, на кой май пишело -> недостиг на работна ръка. Дай боже да е така след кризата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 48. 48 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#40] от "Zdravko Z.":

  Как от къде? От Русия, Китай, Венецуела, Куба и С.Корея естествено :)

  Поздрави!
 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#39] от "cavenn":

  Нещо да съм написал и да не съм го видял, когато става въпрос около мене?! Не себе случвало. Още повече, че обществото е негативно настроено към завръщащите се нищо, че Бойко Борисов им се радвал.
  Сега да в карантина, а дали ще работят и колко са инфекционисти не знам.

 50. 50 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Мерките ще са приложими при постепенното разхлабване, когато и да стане това. Нали не си представяте, че изведнъж всичко ще бъде по старому? И да, трябва да се говори отсега, да се анализира и организира, да се разпространява информация. "Ще му мислим после" може да ни е любимо, ама няма да е работещо.
  Само това че от 24-ти февруари е осмислил ситуацията показва, че човекът е умен и отговорен. За сравнение - Мутафчийски на 9-ти март бръщолевеше за "лек грип". Уж обучен за извънредни ситуации.

 51. 51 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 587 Гневно

  Той е комунизма е така - добър ама само на приказки.

  1/ от осем души починали 3 или 4 са под 65. Та кой му каза, че умирали само възрастни?
  2/ младите не умират, но боледуват! Ако 20% от работниците са в болничен с висока температура, как точно ще работят фирмите?
  3/ Тези от нас, които съжителстваме с човек/хора над 60 г.,какво правим? Искам да го питам тоя умник той ли ще сменя памперсите на баба ми, която е с деменция?

  I don't want to believe. I want to know.
 52. 52 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Разстроено

  Много е трудно да изпълниш каквото и да е от плана на господина, много. Ок, отивам на работа и спя там, не че има къде. Там сме 30 човека с една тоалетна, без душ, без легла. После звъня в къщи да видя как са: жена ми, децата, бабата, дядо на почти 100 години на легло (ох, дано са добре), после звъня на родителите си, на 100 км от мен, по на 75 години (ох, дано и те са добре), отивам да си мия зъбите(?!), да ползвам кенефа (ако е свободен), да си легна на походното легло и ако успея да заспя, се налага да стана сутринта и да започна работа, като се чувствам наспан и удовлетворен от мисията си..
  Алоооо, има ли нормално мислещи хора тук? Или само идиотии ще се публикуват в последните седмици? Честно ви казвам - турям пепел на всичкия бизнес, събирам си семейството на едно място и започвам да оцелявам. Няма никаква земна сила, която ще ме накара да пренебрегна семейството и задълженията си към него, за сметка на работата. Вече 15 дни съм без заплата, ще устискам още година ако се наложи, но роб на никой за нищо на света не ставам. Защото ако/когато (недай си Боже) се случи нещо (лошо) с член на семейството, няма сума пари, която може да компенсира това, че в най-кофтия за семейството момент ти си бил... на работа, пфуу, де*ба материализма, дето е обзел всички и всичко...

 53. 53 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Вчера споменах, че идеите на господина са неприложима утопия. По много причини.
  Където може разделяне и обособяване на места за млади и стари, хората с възможност и сега го правят. Но да се облече всичко това в някакви формални правила е пълен абсурд. Най-малкото - чиновническият и контролиращ правилата апарат ще трябва да се увеличи двойно. Да не говорим за моралната страна - как някой дори ще посмее да ограничи правата ми като личност - правото ми да бъда до възрастния си родител, когато има нужда от помощ, или обратното - да не мога да помогна на детето си, защото съм на 65 и половина години, примерно - здрав, прав и активен човек, и ще трябва да ме изолират някъде си само заради ЕГН-то ?! Абсурд!!!
  Чудя се на "Дневник", каква е тази фиксация към фантасмагории? Журналята, потърсете помощ при психолог, ако вече се чувствате неуверени и паникьосани ! Но не всявайте чрез медията си допълнителна тревога и паника сред и без това изтормозените хора!

 54. 54 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всичките, които плюят подобни предложения и се изкарват много загрижени за здравето на хората ясно ли им е, че без икономика няма нищо, включително и здравеопазване?

 55. 55 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 468 Неутрално

  > Азия се справи

  Газ ли е пил тоя? Кога точно се е справила Азия? То тепърва започва там.

 56. 56 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  До коментар [#54] от "r3tro":

  А на теб ясно ли ти е, че без хора няма икономика, а? Айде скрий се някъде с комунистическите си призиви, още малко ще поискате да върнем и ангарията в името на бизнеса...

 57. 57 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#39] от "cavenn":Нещо да съм написал и да не съм го видял, когато става въпрос около мене?! Не себе случвало. Още повече, че обществото е негативно настроено към завръщащите се нищо, че Бойко Борисов им се радвал.Сега да в карантина, а дали ще работят и колко са инфекционисти не знам.
  —цитат от коментар 49 на Да вярваме на истината


  Първо, 29 трябва да обозначава нещо - круши, ябълки, чаши с ракия...айде, предполага се медицински персонал. 29 от общо 29 лекари и мед сестри от емигриралите през последните 10 години са се върнали или? То това тъкмо всичките, уау!))) Защо сметна, че това е някаква тенденция? Въз основа на 29 човека? И последно - ти поредният функционално неграмотен ли си... Риторичен въпрос. Ай, наздраве)))

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Минимални контакти в комуналки...
  трудно осъществимо.

  Открити разходки с млади професионалистки...
  дистанцирани.
  Тази ли е идеята?

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  Минимални контакти между възрастни и млади в едно семейство, разрешаване и поощряване на разходките на открито с дистанциране.
  Тези две идеи са добри.

 59. 59 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#54] от "r3tro":А на теб ясно ли ти е, че без хора няма икономика, а? Айде скрий се някъде с комунистическите си призиви, още малко ще поискате да върнем и ангарията в името на бизнеса...
  —цитат от коментар 56 на Дългия


  Че ти къде видя хора? :) Па и ква икономика?

 60. 60 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Без да съм чел нито един коментар до тук, съм сигурен, че огромното мнозинство от тях ще са подигравки и разгром към автора как не може да стане. Ситуацията напомня на онази притча с двете жаби, които паднали в делва с мляко. Едната - прекалено умната, осъзнала безнадежността на положението; предала се и се удавила. Другата, която не била толкова умна, ритала и т.н. - краят е известен.

  В тази връзка - питам се, ако коронавируса дойде и догодина и по-догодина и по-по-догодина по същия начин, както през тази, дали ще можем да си позволим лукса всяка година да се парализираме (или поне - да бъдем в хибернация) за по пет месеца. Ако слушаме ген. Мутафчийски, това е единствената опция. И скоро ще се върнем на нива на обществения живот от ХVII век... Явно е, че не е решение.

  Та, ако сравним смъртта, която сее коронавирусът със смъртността, предизвикана от ПТП, двете ще излязат напълно съпоставими. На никой и през ум не му минава да забрани шофирането. Отговорът е напълно видим. Вземете в ръцете си Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му. Заедно с наредбите по тях ще получите НАД 1000 члена с правила.

  Точно това се опитва да лансира човекът: шофирането води до ПТП, а ПТП-тата - до свърт, но за да не забраним шофирането, изходът е в налагането на правила...

  Ако короната си отиде с този сезон (което ми изглежда твърде вероятно), този човек ще си остане осмян от форума с идеите му. Но ако този вирус започне да прави всяка година това, което направи и тази, сами ще узреем, че подобни неща на тези, казани от господина, ще се наложи да се прилагат...

 61. 61 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не виждам как може да се приложи на практика. Доказано е за 30г, че ни управляват бездарни, безхаберни, алчни и корумпирани идиоти. Какви адекватни решения можем да очакваме от тях ? По-скоро в другата крайност, понеже целта на прехода беше да се правят възможно най-много пари, за възможно най-кратко време, без оглед на щети и дългосрочни последици, тука е по-вероятно да се правят тънки сметки колко пари ще се спестят от пенсии и разходи за здравни грижи, ако си "заминат" ... % възрастни хора. Също така какво ще може да се опоска от неочакваните и добредошли евросредства в името на кризата.

 62. 62 Профил на Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Драги съфорумци. Малко са хората ,които дават идеи. Това е по-трудното. Поне не ги критикувайте.Да критикарстваш е много лесно, но това не решава проблеми.Трябва да се помисли и за икономиката.
  —цитат от коментар 46 на haq30626233


  Абсолютно. Булгаристанецът винаги ще ти обясни как нещата няма да станат. Е, разбира се, не трябва да се подценява факта, че тук се е превърнало в свърталище на про-правителствени тролове, чиято цел в момента е да ни обясняват, че към социалната изолация не бива да се прибавят никакви мерки, просто защото усещат всякакви подобни идеи като критика към любимото им правителство.

  И, между другото, подобни идеи са необходими не само заради икономиката. Социалната изолация в продължение на месеци, без ясна стратегия как и кога ще свърши, ще ни побърка и ще унищожи животите ни, такива, каквито ги познаваме.

 63. 63 Профил на dnevnik86
  dnevnik86
  Рейтинг: 217 Неутрално

  23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3098
  20:05, 28 мар 20
  Неутрално
  Май все още има неразбрали? Вирусът не може да се избегне,никакви карантини не могат да го спрат. Идеята за социално дистанциране и изолация е да се забави за да няма много заболели хора наведнъж. За да има шанс да се помогне на заболелите. Това ще отнеме повече време, но може би ще има по малко жертви. И ще продължи докато голяма част от населението изработи имунитет.
  ==============================
  Споделям горният коментар от първата статия за Красимир К. като резонен. Язък за бизнесмена,че е завършил МГ .Ако беше внимавал в час /мат статистика/-щеше да знае,че всеки процес/епидемия/ има фаза на нарастване,фаза на стабилизация и спад.За оценка на динамиката са важни два показателя - общ брой заразени и брой приключени случаи/починали плюс оздравели.При съотношение 50% и повече почва спад- епидемията няма "гориво".Вчера Китай бяха 95 %,Италия - 25-26%.България днес сме 6.4 %. Динамиката е около 1 % дневно нагоре.ЩАБЪТ гони тези заветни 50 % за да се захване с икономиката.Знае,че всяка епидемия има край.Както и че всички ще преболедуват - затова виж цитата в началото.
  Малко не вярвам че пикът ще е по Великден.Дано ЩАБЪТ имат по-друга инфо..
  Повече утре следобед тук https://www.facebook.com/vbccluster/

  Дневник,дано всичко не е заради рекламата на Ф...

 64. 64 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  До коментар [#62] от "Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби":

  Що, много си се кефил на живота, който си водил досега ли? И искаш да кажеш, че всичко в досегашния ни живот е било префектно? Не съм съгласен, защото хората просто прекаляваха с всичко - и с храната, и със забавленията, и с пътуванията, всичко беше на мах, като за последно. Е, благодарение на тоя вирус, дойде време за малка корекция и равносметка, както и за промяна на начина ни на живот към доста по-умерен такъв. Всичко (ресурса) на тая планета си има лимит не ни се полага по право, та не е лошо да се позамислим накъде и как сме я подкарали (според мен - през просото) и да си дадем сметка, че така не може да я караме повече...

 65. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Моля да не давате Испания (а и Италия) за пример в справянето с тази криза! Същото се отнася и за Великобритания и още повече за САЩ! Може да дадете за пример Ю. Корея, Тайван, Сингапур.

 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4429 Любопитно

  До коментар [#7] от "Noise":

  А когато всички фалират кой ще ги замести? И по-важното - кога? Знаете ли колко време отнема да се развие един бизнес?

 67. 67 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  А защо не си гледа пелените? Пардон чак сега разбрах прозрението на господина- " много деца няма да се родят" и защо се е погрижил за нероден Петко а той просто произвеждал памперси. Няма деца няма потребители на памперси. Но така и не разбрах как факта, че си успешен бизнесмен ти дава право да се правиш на епидемиолог?

 68. 68 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#44] от "znaya":


  До коментар [#40] от "Zdravko Z.":

  На теб явно господ ти е обещал вирусчо да не закача теб и роднините ти.

 69. 69 Профил на Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "Дългия":

  Извинявай, но това са някакви налудничави приказки, които само ме карат да вярвам още повече в това, че хората ще почнат да губят разсъдъка си след още малко социална изолация.

  В това да можеш да отидеш на море, ресторант, кино или концерт няма нищо прекалено консуматорско. Нито пък да излезеш на разходка с детето си в парка.

 70. 70 Профил на conteng
  conteng
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най- обикновен измамник, който открадна боновете от масовата приватизация и направи бизнес от това. Не му се връзвайте. Ще ви подведе.

 71. 71 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 269 Неутрално

  > Азия се справиГаз ли е пил тоя? Кога точно се е справила Азия? То тепърва започва там.
  —цитат от коментар 55 на katerina_slavova


  Китай и Южна Корея се справиха.

 72. 72 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 669 Неутрално

  който има акъл и е прочел и разбрал идеята - няма как да ѝ възрази!
  Във всеки случай е по-добра от сегашните фашизоидни идеи на властолюбивия генерал - всички в къщи! без слънце ,чист въздух и невротизиран!
  а глупостта с паркове - в магазин. в затворен пространство може, ама в парк или витоша на 10 метра разстояние не може.!!
  Прав е човека - "повече вреди за здравето, ако стоим в къщи, отколкото ако излезнем "
  Разбира се при условие че се движим на разстояние един от друг-
  Може за всеки парк да се въведе лимит - както пускат в магазините до 12 - 20 души - разделя се площта му и се допускат хора - толкова че да има поне 50 кв. метра на човек така за всеки ще има квадрат> 7х7м предостатъчен и изключващ заразяване!!!
  А за Витоша пък е безумна глупост - ами тя е огромна -и в най натоварените туристически дни съм се движил на 20 метра от другите. Само трябва да затворят храните в хижите! и да се следи да няма струпване на хора около тях! И там да допускат само спешни случаи на контузени или заболели.

 73. 73 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 771 Любопитно

  Не виждам как ще сработи с циганите - като започнат да се тръшкат от Факултета и Столипново и на тумби се отсервират в Пирогов и т.н.Без лекарство и ваксина единствения вариант е китайския.Народът се прехласва, колко дисциплинирани са китайците, докато заобикаля забраната...
  —цитат от коментар 17 на 2.5


  Щото сегашната карантина страшно е 'сработила' при сиганите?!
  Не ги мисли тях. Средна възраст на популацията им е много под смъртниците.
  За 'китайският опит' пък е наистина печално да слушам?
  Ти наистина ли си верваш, че в Ухан се е случило само това, което китайските другаре пускат? И дали крематориумите не са били претъпкани?
  И в момента броят на заразените и починалите там е силно филтриран просто защото няма друг източник на инфо.
  Така че айде нема нужда от 'китайски опит'.
  ----
  Ю. Корея, Германия и Израел са най-адекватни.
  Това което предлага въпросният господин го правят в Израел още от самото начало.

 74. 74 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак същата неморална и незаконна простотия. Сегрегация в пълния смисъл на думата, а някои са готови да им сложат хамута и да са роби на секундата.
  Само два въпроса, защо тази "велика" идея не е приложима и защо не се коментира дори в развитите държави?

 75. 75 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Уви!
  Щете или нещете ще стане точно това което ви казва господина. Просто, защото след месец бездействие няма да има нищо по магазините. Това не може да бъде спряно със сегашните мерки.(това не е и точно 'карантина'), а само може да се забави за месец, два или три. Ако в този период НЯМА меицицински пробив в лечението и тестването(за ваксина не можа и дума да става) щетите ще бъдат много по-сериозни. Имам предвид човешките. За икономическите не ми се мисли.
  Само абсолютно неграмотни хора може да си мислят, че вятър може да се спре с решетка. В момента просто отлагаме удара, но не и силата. И след месец няма да сме по-добре, нито медицински, нито финансово, нито организационно.
  Дано да греша и някак си да ни подмине.
  ----

 76. 76 Профил на Мирослав Симеонов
  Мирослав Симеонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако застрашената група има превилегии, изведнъж всички цигани ще станат астматици, че да влязат в групата, която ще е неактивна.

 77. 77 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  До коментар [#69] от "Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби":

  Социалната изолация не е нещо толкова страшно, колкото се опитвате да го представите, поне за мен и тези около мен не е. Но предложенията на господина от статията са меко казано несериозни и на практика неприложими. Всеки, който има семейство зад гърба си знае за какво говоря, а всеки, който мисли само за себе си, може да прави с живота си каквото поиска. Защото искам да попитам инициатора на статията - кой ще ми гледа децата, докато трае карантината и докато аз спя в офиса? Ако е жена ми - какво става с нейната работа и заплата? Ако не е тя - кой е? Не разбирате ли, че въпросът е много сложен за стотици хиляди семейства и повечето от тях нямат разумно разрешаване? В състояние на оцеляване социалната изолация ни е най-малкия проблем...

 78. 78 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":

  В условията на пазарна икономика е така.Някои фалират, други ги заместват.Дали господинът ще произвежда сапун или не, не е от особено значение за обществото.Сапун ще се произвежда.Основна цел в момента, е спасяването на човешки животи, не спасяването на бизнеса на този и онзи..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 79. 79 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1705 Гневно

  Този красавец не дари чак толкова много пари, за да го четем всеки ден, нито пък има кой знае какви "идеи". Но, естествено, тук вече почти няма такива, които да разпознават "идеите" сред неспирния поток от смислени и безсмислени думи. Нито бизнесът, нито проклетите асоциации като КРИБ и АИКБ могат да дадат добри идеи. Това са хора, които нямат големи идеи, само големи планове. Те не могат да съществуват без връзки, тоест в реално конкурентна среда. А именно това е тестът за хората с големи идеи - дали могат да се справят в среда, в която няма как да "вдигнеш един телефон и..." Имаме нужда от хуманисти с големи идеи, не бизнесмени, които си въобразяват, и скоро ще си повярват, че са интелектуалният елит на нацията! Не са!

 80. 80 Профил на Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "Дългия":

  Социалната изолация не е толкова страшна, ако си я представиш за седмица-две. Но ако си помислиш, че е безсрочна, както в случая, тогава мисля, че животът се превръща в нещо, което на никого няма да му хареса. Включително на възрастните хора, чиито животи са най-застрашени.

  Що се отнася до идеята на Кюркчиев, не мисля, че тя включва задължително заразяване и карантина. И сигурно има неща за доизмисляне, да. Но това са неща, които трябва да се обсъждат. Идеи трябва да се дават. В момента нашият щаб единствено говори за още по-голямо огрничаване на придвижването - това им е единствената идея.

 81. 81 Профил на Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този красавец не дари чак толкова много пари, за да го четем всеки ден, нито пък има кой знае какви "идеи". Но, естествено, тук вече почти няма такива, които да разпознават "идеите" сред неспирния поток от смислени и безсмислени думи. Нито бизнесът, нито проклетите асоциации като КРИБ и АИКБ могат да дадат добри идеи. Това са хора, които нямат големи идеи, само големи планове. Те не могат да съществуват без връзки, тоест в реално конкурентна среда. А именно това е тестът за хората с големи идеи - дали могат да се справят в среда, в която няма как да "вдигнеш един телефон и..." Имаме нужда от хуманисти с големи идеи, не бизнесмени, които си въобразяват, и скоро ще си повярват, че са интелектуалният елит на нацията! Не са!
  —цитат от коментар 79 на Victoria


  Кажете бе, г-жа, какво предлагате вие. Айде да ви чуем най-накрая. Че сте изтрещяла от няколко месеца е видно за всички. ОК - права се оказахте: бичът е по-страшен, отколкото се надявахме. И сега, след като сте толкова прозорлива и претенциозна към бизнесмени и журналисти, айде кажете сега какво трябва да правим всички и как да продължим да живеем?

 82. 82 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":В условията на пазарна икономика е така.Някои фалират, други ги заместват.Дали господинът ще произвежда сапун или не, не е от особено значение за обществото.Сапун ще се произвежда.Основна цел в момента, е спасяването на човешки животи, не спасяването на бизнеса на този и онзи..
  —цитат от коментар 78 на Noise


  И кой ще го произвежда ако всички седят по къщите бе , умньо ? Тоя сапун да не би да се самопроизвежда ?

 83. 83 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "Rex":

  Ще го произвеждат тези, които да решили проблема си с пандемията..Или ти смяташ, че някой трябва да поставя здравето на хората в обществото, за да може господинът да трупа печалби? Съжалявам, Рекси, в нормалните държави на никого не му минават и през алъла подобни дивотии..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 84. 84 Профил на Nuage Blanche
  Nuage Blanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересен поглед на един явно умен и предприемчив бизнесмен. Не съм икономист и не мога да критикувам предложените мерки.

  Мога само да кажа, че подобна идея имаше и в Германия преди 10 дни. Прецени се обаче, че за момента не е вариант. Математически модели показват, че дори възрастните и хората с придружаващи заболявания да се поставят под пълна карантина, при едно по-масово заразяване, то само сред "активното младо" население ще има толкова заболели, че здравната система ще колабира и ще настанат състояние подобни на тези в Италия.

  А за сравнение Германия разполага с 30 000 интензивни легла, като в момента се работи да се удвоят.

 85. 85 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#84] от "Nuage Blanche":

  Идеи като тази, само показват колко безскрупулни могат да са някои хора.. Практически е невъзможно да организираш предложеното от господина , на 100%..Тоест, ще има хора, които ше умрат, ако подобна идея тръгне да се прилага.Това обаче изглежда не го притеснява особено, щом от другата страна е спбствената му печалба..Не живеем в перфектен свят, в който може да изградим перфектната стерилна среда, за хората в опасност..Затова и написах по-рано, че идеи като тази са фантазии, които обаче могат да имат ужасяващи последици, ако тръгнат да се прилагат.Съответно, никъде в нормалните държави не ги прилагат.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 86. 86 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#82] от "Rex":

  Рекси, един бърз въпрос, понеже гледам, че си фен на господина, ти да не предлагаш да заразим всички под 60 с вируса , щото точно това ще се получи....

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 87. 87 Профил на XYplorer
  XYplorer
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Такава граандиозна измама спретнаха световните властовите елити на населението че ще ни държи най-вероятно докато сме живи. Гответе се за бунтове, размирици и обири и това в най-добрия случай. Знаете ли защо? Защото не (си) задавате въпроси. Никога през живота си. Въпросите които един критичен ум винаги трябва да (си) задава. Особено за голямата картина на нещата. Това което вие правите е като се върнете у дома да седнете пред телевизора, ядете и пърдите докато зяпате с изцъклени очи как същите олигофрени които довчера не можехте да понасяте и плюехте, как същите тези овластени мутро-ченгета ви зомбират мозъците и ви затвориха като телета в железница незнайно докога и защо. Веднага надянахте маските и като едни тотално изперкали от страх малоумници сами поискахте от тях да "вземат мерки". Сами им дадохте въжето и ножа да колят и бесят с очакване да ви спасят. Да, да ви спасят тези които сън не спят да мислят за вас. По цял ден това правят от трийсет години насам всеки ден. Днес вече им пляскате и викате ура! Тези които ви крадяха години, сега на тях им гласувахте доверие да "вземат мерки". Знаете ли какво направихте? Изпълнихте им мечтите. Извънредно положение? Че това е мечтата на всеки политик с амбиции за кражби и контрол. Ето това им предоставихте. Сами. От страх. Знаете ли какво ще ви кажа? Когато на човек почне да му стърже корема от глад, когато няма какво да сложи на масата последното нещо за което ще се притеснява е някакъв вирус. И това важи не само тук на територията. Това важи навсякъде и винаги. Това е елементарния хилядолетен човешки опит който вие пренебрегнахте заслепени от емоции и най-вече невежество. Това не видяхте, а това е най-страшното не някакъв вирус.
  Разберете едно нещо, когато най-накрая разберете че тази "пандемия" е прецизен план за съсипване на световната икономика като вируса е само претекст, когато най-накрая разберете че това човечество се управлява от усмихнати до ушите демони в човешки облик в костюми и вратовръзки, когато разберете най-сетне че за това което се случва в момента се пише от десетки, стотици и хиляди години, особено след приключването на комунистическия експеримент и 11 Септември, когато разберете също че това се знае от хиляди хора по света които следят ситуацията и очакваха подобна тотална манипулация над човечеството с цел неговото икономическо и идеологическо заробване и създаване на една огромна тоталитарна система, когато НАЙ-НАКРАЯ разберете тази реалност, тогава ще разберете че сте прекарали една голяма част от живота си в невежество, а невежеството може да убива. Буквално. Затова на първо време, отделете време за това да се информиратеи за дълбоките идеи и процеси които движат света, а не тези с които ви облъчват всеки ден от любимия ви телевизор, радио или вестник. Информирайте се също и за световните властови елити и структури за които също няма да чуете по медиите. И най-важното което трябва да направите оттук нататък е да не падате духом!

  Somnus est imago mortis
 88. 88 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Вече напълно разбирам защо такива са ги разстрелвали по Девети септември.

 89. 89 Профил на Nuage Blanche
  Nuage Blanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Noise":

  А, не. Може би хората си нямат представа какъв мащабен и солиден бизнес развиват братята Кюркчиеви в Шумен. Те нито ще фалират, нито ще претърпят сериозни загуби, защото продукцията им са стоки от първа необходимост, които са успешни и на интернационалните пазари.

  Наистина трябва са се помисли овреме какво да се направи, когато паднат драконовските ограничения и как да се съживи икономиката на региона и на страната. По това отношение нека бъде проактивен човекът, да дарява, да излиза с предложения, които да се обсъждат.

  Казвам само, че на този етап от пандемията разделение на активно и застрашено население не е вариант, защото и 15% от младите до 60 години да се разболеят с пневмонии и да станат интензивни, както показват анализите в Европа, това ще постави на колене немската здравна система, а за българската да не говорим.

 90. 90 Профил на Nuage Blanche
  Nuage Blanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Noise":

  А, не. Може би хората си нямат представа какъв мащабен и солиден бизнес развиват братята Кюркчиеви в Шумен. Те нито ще фалират, нито ще претърпят сериозни загуби, защото продукцията им са стоки от първа необходимост, които са успешни и на интернационалните пазари.

  Наистина трябва са се помисли овреме какво да се направи, когато паднат драконовските ограничения и как да се съживи икономиката на региона и на страната. По това отношение нека бъде проактивен човекът, да дарява, да излиза с предложения, които да се обсъждат.

  Казвам само, че на този етап от пандемията разделение на активно и застрашено население не е вариант, защото и 15% от младите до 60 години да се разболеят с пневмонии и да станат интензивни, както показват анализите в Европа, това ще постави на колене немската здравна система, а за българската да не говорим.

 91. 91 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Рекламите за бързи кредити и лекарства, вървят ли по телевизиите?
  Без храна и вода, земеделие... Скоро ще изиграем "Сталинград"

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  Прави обаче впечатление, че липсва финансовата част на това предложение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дългия":

  "Вече 15 дни съм без заплата, ще устискам още година ако се наложи" - чудесно, подкрепям Ви напълно, но какво да правят хората, които не могат да си го позволят, а те са много? Ясно е, че този бизнесмен има интерес сега производството му да работи на пълни обороти. Ясно е, че за да съществуваме сега и малко по-нататък трябва и да произвеждаме. Въпреки личният му интерес човекът предлага разумни неща и сам се опитва да вземе мерки, които освен, че защитават интереса му поне малко са полезни и за служителите му. Ако повече такива, като него прихванат от това ще е само за добро, адмирирам!

 94. 94 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 360 Весело

  Абе тоя още не е станал политик и започна да разделя хората. Ако го питаш него, той сам ще си е най-добре...Но пък ако остане сам, няма да има върху кой да паразитира, няма да има кой да го обслужва, кой ще му слуша братвежите?
  Какво става с обеднинението прави силата или това няма приложение по нашите ширини?

 95. 95 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  Едва ли тези мерки могат да бъдат приложими.
  —цитат от коментар 6 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  И за мен това е слабото място на иначе ддостатъчно обоснована логически теза на автора.
  А когато става дума тези мерки да се приложат не в швеция, Дания или в Германия, а у нас...някак не ми се вярва, че е възможно да бъдат приложени.

 96. 96 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  "Вече 15 дни съм без заплата, ще устискам още година ако се наложи" - чудесно, подкрепям Ви напълно, но какво да правят хората, които не могат да си го позволят, а те са много? Ясно е, че този бизнесмен има интерес сега производството му да работи на пълни обороти. Ясно е, че за да съществуваме сега и малко по-нататък трябва и да произвеждаме. Въпреки личният му интерес човекът предлага разумни неща и сам се опитва да вземе мерки, които освен, че защитават интереса му поне малко са полезни и за служителите му. Ако повече такива, като него прихванат от това ще е само за добро, адмирирам!
  —цитат от коментар 93 на zhoo


  Добре де, нали го казах вече - има хора и хора, едни ще ходят на работа каквото и да им струва, просто защото няма какво друго да правят с живота си (имам цели 5-тима колеги покрай мен от тоя род, дето са сам сами на света), има такива като мен, които да се грижат за голяма фамилия с много възрастни хора в нея. Сега, аз не съм накарал никой да мисли и действа като мен, това е въпрос на личен избор и преценка. Но, когато съм решил, че няма да ходя на работа, понеже рискът е много голям, не искам да ми се обяснява, че някой трябва (че е длъжен) да произвежда. Да, трябва и този някой все ще се намери някъде, защото няма как всички да сме на един акъл най-малкото. Винаги ще има хора, които ще работят някъде нещо и затова е важно да се разбере, че няма как в действителност да се случи така, че всички бизнеси изведнъж да спрат, това е невъзможно...

 97. 97 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Препоръчваното решение е класически фашизъм. От либерасти - толкова! Либерастия=фашизъм! Ето статията си го казва в пряк текст.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 98. 98 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#56] от "Дългия":

  Като останеш без работа (ако все още не си) и като свършиш парите и по магазините няма нищо пак ще си говорим. От глад се мре много повече и е сигурно.

 99. 99 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Чета коментарите, и ми прави впечатление разликата с либерастките статии за нарушени права. Там рев, как на някой му нарушили либерастията! А тук рев, как да нарушим същите тея права на грубо 2млн човека. Изводи:
  - либерастията е загрижена единствено за собствените си права,
  - по отношение правата на другите, либерастията не се различава от фашизма.

  Толкова! Кой разбрал - разбрал!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 100. 100 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#17] от "2.5":

  Прави се импровизиран клон на Пирогов в самия факултет, ако се наложи се загражда цялото гето и така. Ако видиш налагането на карантина в Индия от полицията, ще разбереш какво работи с популацията на факултето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK