Прокуратурата възложи на антимонополната комисия пак да се заеме с пазара на горива

Прокуратурата възложи на антимонополната комисия пак да се заеме с пазара на горива

© Георги КожухаровГодина след като Комисията за защита на конкуренцията заключи, че на пазара на горива средата е конкурентна, прокуратурата й указва да прецени дали да образува производство за това как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната.


Преписката във Върховната административна прокуратура (ВАП) е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб - с 47.4%, според данните на Агенция "Митници" и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%, се казва в съобщение от прокуратурата, в което не е посочен периодът, за който са данните.


"На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. "съгласувани практики" на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти (от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др.) в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност" пише прокуратурата до антимонополния регулатор.
Последният анализ на КЗК по темата, който не установи нарушения, е от март 2019 г. Работата по него започна през есента на 2018 г., когато горивата поскъпнаха драстично и започнаха протести в различни градове на страната. Проверката обхвана периода от началото на 2016 г. до края на 2018 г. Преди това имаше друга проверка, която трябваше да установи дали търговците съгласуват цените на дребно и картел не бе открит.


С разразяването на кризата с коронавируса по целия свят цената на петрола започна стремглаво да пада. Само в рамките на март от около 52 долара за барел средно - както при сорта брент, така и при този на ОПЕК, в края на месеца цената е около 25 долара за барел. Поевтиняването е с близо 50 на сто.


Как се движат цените на петрола и бензина вижте в графиката на "Дневник":


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK