Калоян Стайков, ИПИ: Подходът на кабинета с бюджета изглежда разумен

Калоян Стайков, ИПИ: Подходът на кабинета с бюджета изглежда разумен

© Надежда Чипева, КапиталСамо преди дни премиерът Бойко Борисов обясняваше, че България няма да взима нов дълг, за да не плащат идните поколения, и ето че такава възможност вече се създава в проектозакона, с който управляващите искат да актуализират бюджета. Засега това е само възможност. Днес започват дебатите по проекта в ресорната комисия по бюджет и финанси и се очаква до края на седмицата проектът да бъде приет. Какво предвижда проектът вижте тук, а мотивите към него - тук.


За актуализацията, евентуалното поемане на дълг и първи анализи какви са ефектите от заразата разговаряме с Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.


Каква е оценката Ви за предложената актуализация на бюджета?
- На фона на всички условности около правенето на прогнози за икономическо развитие, а оттам - и бюджетна политика, в такъв момент консервативният подход на правителството изглежда разумен, вместо да разчита на пълно възстановяване на икономиката до края на годината. Разбира се, предвид цялата несигурност около дълбочината и продължителността на ефектите от пандемията ситуацията може да се окаже както по-лоша, така и по-добра от планираната. Но като цяло в такива условия е добре да се планира консервативно за разлика от това, което видяхме при бюджетното планиране за 2009 г.


Защо смятате, че правителството промени позицията си за поемане на нов дълг?


- Не бих казал, че позицията е променена, а по-скоро беше изчаквателна. Има твърде много несигурност около планирането в момента - както виждаме, разпространяването на пандемията в ЕС и останалите страни; предприеманите ограничителни мерки; очакваните икономически последици и предприеманите мерки от страна на правителствата се менят ден за ден. Разбира се, в ретроспекция от гледна точка на края на март всеки може да каже, че всичко е било ясно, но това не е така. Най-малкото не беше ясен обхватът на помощта за запазване на работни место, размерът ѝ, допълнителните средства за ликвидна подкрепа на компаниите, както и на домакинствата и т.н. Всичко това отнема време, изготвяне на оценки, преговори и т.н. И отново в ретроспекция, вероятно най-рано догодина, ще можем да правим оценки дали мерките са били достатъчни и навременни и дали бюджетната актуализация е била премерена.


Имате ли вече актуализирани прогнози за българската икономика през 2020 г.?


- На този етап нямаме прогнози за развитието на икономиката на страната през тази година.


Какъв дълг е по-добре да поеме България, ако се наложи - вътрешен или външен?


- Това ще зависи от състоянието на финансовите пазари, като целта е поемането на дълг да е при оптимални условия. Ако финансовите пазари работят сравнително нормално, доколкото това е възможно в настоящата ситуация, се създава известна конкуренция между вътрешен и външен пазар. Ако обаче ликвидността на международните финансови пазари пресъхне, както това се случи през 2008-2009 г., тогава въобще няма такава дилема. През последните години политиката по управление на публичния дълг претърпя сериозни промени, включително чрез няколко международни емисии, което е добре за страната от гледна точка на привличане на бъдещо финансиране. Предстои да видим как ще реагират финансовите пазари, вътрешни и външни, на развитието на икономиката и предлаганите от правителствата и централните банки мерки за справяне с последствията от пандемията.


В каква степен очаквате да пострада вътрешното потребление, което бе двигател на ръста на икономиката през последните години?


- За момента се проявяват два ефекта върху потреблението - обективна невъзможност, като посещения на ресторанти, увеселителни мероприятия, пътувания и т.н., и несигурност за бъдещите доходи, което води до отлагане на редица дейности като покупки на автомобили, техника, ремонти и т.н. Част от това потребление е вътрешно - например, ресторанти, ремонти и др., което ще окаже влияние върху растежа на БВП, но друга немалка част е потребление на вносни стоки и услуги, което няма да има ефект върху растежа, тъй като заедно с него намалява и вносът. Разбира се, ние сме в началото на забавянето на икономическа активност, която е породена повече от първия ефект - невъзможност за потребление, т.е. хората не ходят на ресторанти и кафенета, но продължават да си купуват храна и да пият кафе вкъщи например. Ако обаче ограничителните мерки продължат твърде дълго, икономическите мерки на правителството не доведат до желания резултат, може да се очаква замразяване и дори загуба на доходи за домакинствата по линия на намалени възнаграждения, намалено работно време и съкращения. В тази ситуация на потреблението естествено може да се очаква промяна в потребителските навици и свиване на вътрешното потребление, а оттам - и на икономиката като цяло.


В тази ситуация шансовете на България за влизането в така наречената чакалня на еврозоната в каква степен се отдалечават?


- В тази ситуация може да се очаква известно забавяне на процеса от страна на страните от еврозоната и ЕЦБ, тъй като ситуацията е непредвидима. На фона на справяне с настоящата ситуация и присъединяване на страна към ERM II мисля, че на всички е ясно какъв би бил приоритетът на страните от еврозоната. Това обаче би трябвало да се трансформира единствено в забавяне, което е ясно комуникирано от тяхна страна през лятото, когато се очакваше окончателното решение. От българска страна стъпките са изпълнени, остана единствено увеличението на капитала на двете банки, като там също се наблюдава напредък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Мнооого салам има в поемането на дълг, много. Да му мисли матряла, ще му разпорят джобовете.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Тия другарчета от ИПИ въобще не ги чета. Хората нямат и минута в реалния бизнес ама дават акъли и анализират на килограм!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  Личи си, че не ги четеш, а няма да ти е излишно.
  За да си анализатор не е необходимо да си се занимавал с бизнес, а да имаш подходящо образование и опит в тази сфера, както и достатъчно време, за да четеш и да си в час с тенденциите.
  За което един предприемач пък обикновено няма време.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Не знам ,но по магазините има увеличено потребление , а и данъците са си същите

 5. 5 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Безумен е подходът на правителството, но едва ли някой е очаквал друго от тиквата и томето...

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Всъщност това е един от малкото пъти, в които не съм напълно съгласен с мнението на ИПИ.
  Според мен бюджетът има много за дялане преди вземането на дълг - увеличените заплати на администрация и публичен сектор, големи инвестиционни разходи и т.н.
  Редно е да се направи първо това, а след това да се погледне към пазара, особено при такава неизвестност.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":Личи си, че не ги четеш, а няма да ти е излишно.За да си анализатор не е необходимо да си се занимавал с бизнес, а да имаш подходящо образование и опит в тази сфера, както и достатъчно време, за да четеш и да си в час с тенденциите.За което един предприемач пък обикновено няма време.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Първо драги, икономиката не е наука, че да я научиш и да правиш анализи! Икономиката се поддава най-много на слухове и предположения на някои хора, така, че е по-добре да отидеш на врачка отколкото да слушаш икономически "анализатори"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#7] от "lz2":

  Икономиката отдавна е наука, дано си чувал, че и нобелова награда дават даже, и то винаги на едни странни хора, които никога не са се занимавали с бизнес.
  Чети повече и не ходи на врачки!

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Когато кризата дойде се оказва, че никой анализатор не я анализирал и започва говоренето на общи приказки. Сега всички, на които работата им е нищоправене започват да дават акъл, държавата няма нужда от анализатори, а от предприемчиви бачкатори.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":Икономиката отдавна е наука, дано си чувал, че и нобелова награда дават даже, и то винаги на едни странни хора, които никога не са се занимавали с бизнес.Чети повече и не ходи на врачки!
  —цитат от коментар 8 на boevbisser


  Това, че са я кръстили "наука" въобще не значи, че е наука! Те и джендъризма кръстиха наука, ама не е! Каква наука е след като примерно едно изказване на шефа на ФЕД след як запой може да срине цялата икономика в света?! Или едно изказване на дядо Дони?! Кое и е точното на тая т.н."наука", че да правиш анализи?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#10] от "lz2":

  Както се казва, няма да се разберем.
  Но да си жив и здрав, а аз отивам да поработя.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Не си губи времето точно с този милиционерски чугун.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":Не си губи времето точно с този милиционерски чугун.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Хахахаха! Комуне обижда на "чугун" Хахахахахаха! Да ви имам металургията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Весело

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Приятна работа!

  Но като си заговорил за икономика - ИПИ и точно въпросния господин винаги са разчитали на слухове, популизъм и да са интересни. Груби грешки в анализите и неверни тенденции. Няма лошо - който се е занимавал с бизнес знае че не трябва да им вярва на такива "икономически гурута" - те са вървежни само сред червените "капиталисти" .

  Като видях статията, веднага си помислих че ИПИ са се облажили нещо от ГЕРБ и са ги изчеткали. Честта си е чест, но сиренето е с пари - явно като опозицията не плаща за хляба, ще се работи за всластта. Фурнаджийските лопати често са добре платени.

 15. 15 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Калоян Стайков, ИПИ: Подходът на кабинета с бюджета изглежда разумен

  Аааа... не може така другари. Трябва да се плюе и квичи, яко при това. Бързо форумждиите да се заемат!

 16. 16 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Мнооого салам има в поемането на дълг, много. Да му мисли матряла, ще му разпорят джобовете.
  —цитат от коментар 1 на 442


  И много плювалници са специалисти по всичко във форумите.

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Аре стига с тия кръчми. У наше село почти ги няма. Туризъма още не е почнал, въпреки че много хотелиери са отписали сезона, но надеждата умира последна. Сигурно е кофти да вземаш гоуема заплатка и да нема как да я изхарчиш, ако ти е затворен мола, кафенето и кпп-то у Гръцко....

 18. 18 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Безумен е подходът на правителството, но едва ли някой е очаквал друго от тиквата и томето...
  —цитат от коментар 5 на Мишо Петров


  Ами кажи ти какъв подход предлагаш? Сигурно умен и красив ...

 19. 19 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Кризата е мащабна и трябва да се износи от всички. Не може народа масово да оскотява, а политици, чиновници, съдебна власт и т.н. да продължават да получават големите си заплати и бонуси, които вече народа не е в състояние да изработва. Против съм задлъжняване с 10 000 000 000лв. които те ще изпапкат за месеци, а такива като мен ще иплащат десетилетие поне.

 20. 20 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всъщност това е един от малкото пъти, в които не съм напълно съгласен с мнението на ИПИ. ..
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  Отново напомням, чe Инcтитyт за пазаpна икономика НЯМА ! Има ФОНДАЦИЯ "Инcтитyт за пазаpна икономика" c пpeобладаващо чyждecтpанно финанcиpанe. Наpочно нe ce cпомeнава иcтинcката им оpганизационна фоpма, а ce набляга на "инcтитyт" c цeл пpидаванe наyчна cтойноcт на пyбликациитe cи. Доcта агpecивно мeдийно пpиcъcтвиe, нeобяcнимо от глeдна точка на качecтвото на пpодyктитe им.
  Докyмeнтът им за peгиcтpация:
  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

  ПП: Това е коментар от колега под друга статия

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Като гледам, няма много желаещи да се възползват.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":


  Не знам ,но по магазините има увеличено потребление , а и данъците са си същите
  —цитат от коментар 4 на edin drugii


  За съжаление, при това на всички от нас, нещата въобще не стоят така.
  Не говорим за потреблението на консерви, маски или тоалетна хартия, а потреблението като цяло и с просто око се виждат празните от към клиенти магазини и скучаещите продавачки там, където директно не са затворили.
  Да не говорим, че за отворена икономика като нашата, вътрешното потребление е доста скромна част от БВП.
  Но иначе и това, което се предлага от правителството и това което доста честно казва интервюирания си е хвърляне на боб или карти таро, ако предпочитате.
  Може и дано първо тази история приключи по-бързо и настъпи бързо и мощно оживление след края на епидемията, но може нещата да се проточат и да ни нападне тежка инфлация и криза.
  Така че, едно е сигурно, ние ( поне тези от нас, които останат здрави) ще бъдем свидетели, а на какво, предстои да видим.

 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#13] от "lz2":

  Много намясто ти го каза комунето и може би е време да се замислиш върху това. 😉

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 712 Весело

  Всъщност това е един от малкото пъти, в които не съм напълно съгласен с мнението на ИПИ. Според мен бюджетът има много за дялане преди вземането на дълг - увеличените заплати на администрация и публичен сектор, големи инвестиционни разходи и т.н.Редно е да се направи първо това, а след това да се погледне към пазара, особено при такава неизвестност.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  По принцип си прав. Само че заем се взема тогава , когато условията по заема са по-изгодни. Т.е. тогава когато пари "не ти трябват" (поне не спешно) и си в позиция да преговаряш.
  Когато яйцето опре ...(знаеш къде), вече е късно. Слагат те на пангара и те работят само както банките си знаят, че и искат да пъшкаш от удоволствие.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Много е разумен, наистина ! Дългове, дефицити, все неща, които всеки прави ! Някои викат : ами какво друго ? Хич и не се замислят да си прибират вересиите от Вальо, ДП, редник Киро и тям подобни ! И такива кухи подлоги наизлезли да венцехвалят групировката на властта.....

 26. 26 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#18] от "iradev":

  За този е важно да се свали Орбан, ББ... Вируса е последното, което го вълнува...

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 27. 27 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Това е чудесно! Дай Боже никой не се възползва!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK