От схемата 60/40 биха се възползвали едва 8% от фирмите, твърди проучване

От схемата 60/40 биха се възползвали едва 8% от фирмите, твърди проучване

© Цветелина Белутова, КапиталЕдва 8% от фирмите в България биха се възползвали от мярката на правителството за поемане на изплащане на част от заплатата на работниците, сочи анкета на Българската стопанска камара, направена в периода 31 март - 1 април. Тя е проведена онлайн и в нея отговори са дали 759 работодатели.


Както е известно, една от антикризисните мерки, които правителството предложи, за да подпомогне бизнеса заради епидемията от коронавируса, е държавата да изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора.


Повече от половината (52%), дали отговори на въпросите, посочват, че няма да се възползват от мярката, защото не могат да осигурят останалите 40% от заплатите, както и осигуровките. Ръководителите на всяка пета компания подчертават, че това решение не ги устройва.


Интерес от малките фирми и в сферата на услугите
От фирмите, които биха се възползвали преобладаващият процент (44%), са с персонал до 10 души. Малко повече от половината от заинтересованите компании работят в сферата на услугите. 35% са в търговията и една от десет фирми е част от индустрията.


48% от желаещите да се възползват от мярката вече работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37 на сто изцяло са прекратили дейност след заповедта на министъра на здравеопазването, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.


От анкетата става ясно, че като алтернатива на предложената от правителството мярка 42% от компаниите ще направят частични съкращения, а 48% на сто от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск. По данни на социалното министерство от въвеждането на извънредното положение на 13 март до 1 април са регистрирани 31 643 нови безработни, което прави средно по 2934 души на ден.


За 12% изходът е да намалят заплатите. Проучване на "Галъп", оповестено вчера, показа, че повече от една трета от българите декларират, че доходите им са намалели след въвеждането на извънредните мерки заради коронавируса, а близо една четвърт очакват средствата им да намалеят съвсем скоро.


До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7% от работодателите. Всеки десети от анкетираните още не е решил какви конкретни мерки ще предприеме. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали по повече от един отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK