Горанов: Ако имаме пари, може да вземем всякакви решения, без пари не можем нищо

Горанов: Ако имаме пари, може да вземем всякакви решения, без пари не можем нищо

© Юлия ЛазароваКогато имаме достатъчно ликвидност, заедно можем да вземем всякакви решения, а ако нямаме, не можем да взимаме никакви решения. Така министърът на финансите Владислав Горанов мотивира за пореден път искането си чрез актуализацията на бюджета таванът за поемане на държавен дълг да се вдигне от сегашните 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Депутатите обсъдиха на първо четене проекта на правителството и се очаква гласуването по-късно заедно с другите решения от дневния ред.


Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност, във валутен борд нямаме друг вариант, допълни той.


Той посочи още, че проектът е само плаха прогноза за това какво ще загуби бюджетът заради ограниченията в стопанския живот. Посочи в отговор на критики от деня, че дори в Румъния се предлага по-голяма помощ за хората и бизнеса, че тази страна и преди кризата имала дефицит от 7%, и ако няма пари да финансира сегашните извънредни разходи, то алтернативата й минава само през централната банка - като девалвира валутата си. "Искате ли това, аз не го искам!", обърна се той към депутатите от БСП.
Обяви, че единственото, което се иска в момента са 1.070 млрд. лв. допълнително да бъдат похарчени - 1 млрд. лв. за мерки срещу безработицата, които включват и схемата 60/40, а останалите като допълнителни разходи за лихви.


Отговори на съмненията на БСП, че Българската банка за развитие (ББР) ще дава непрозрачно


парите за кредити, че за заемите до 1 млн. лв., които ще отпускат търговските банки, държавната изобщо няма да се меси, а за тези между 1 и 2 млн. лв., ще има право на преценка. От началото на мандата си банката натрупа определени подозрения дали е насочила парите към малки и средни предприятия, мисля, че инструментите, които предлагаме сега ще разсеят подозренията. Няма да се получи нито един лев трансфер от ББР към конкретен получател, обяви Горанов в отговор на упреци по темата от депутата Румен Гечев от БСП.


Пак в отговор на негови критики за това, че явно държавата ще гарантира само 20% от заемите, ако очаква с 500 млн. лв. мултиплициращият ефект да е за 2.5 млрд. лв., посочи, че има различни счетоводни метози за мултипликация. От думите му се разбра, че портфейлните гаранции ще бъдат върху тази част от влошения кредит, който ще повлияе негативно на капитала на търговските банки. Обяви, че даже мулипликационен ефект от 2.5 млрд. лв. е твърде нисък, потенциално би могъл да е "десетки милиарди" в зависимост от влошаването на портфейлите на банките.


Най-активният говорител на БСП по бюджета Румен Гечев обяви, че за разлика от политици като Тръмп и Меркел, през последните години


премиерът никога не е в парламента, когато се гледа бюджетът.


Той посочи, но без да получи отговор, че не вижда в актуализацията отказът на правителството, заявен през март, от покупката на военна техника, от което биха се появили резерви. Предложи на медиците, които се борят на първа линия със заразата, да се пратят снимки на платените в аванс самолети Ф-16 след като не може да им се осигурят защитни средства.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова произнесе дълга реч, в която посочи, че на практика правителството няма да помогне на най-силно засегнатите в момента и обяви, че за второ четене партията й ще внесе предложения, с които това да се промени. На свой ред цитира данните от проучване на Българската стопанска камара, според което едва 8% от фирмите биха се възползвали от схемата 60/40, на което по-късно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова противопостави статистиката, че вече над 200 фирми са заявили желание да се възползват.


Нинова посочи, че не се предлага никаква помощ за самоосигуряващите се, нито за пенсионерите, нито насрещни мерки срещу очакваното свиване на потреблението.


Тази актуализация не решава, а задълбочава проблемите,


възникнали от кризата, заключи тя.


Депутатът от ДПС Йордан Цонев и сутринта, и сега се превърна в основен говорител в защита на правителствения проект. Посочи, че много спекулации се правят по адрес на предложения проект, а не било морално да се извличат от това политически дивиденти в криза. Посочи, че спорният въпрос е единствено дали са достатъчни обявените мерки за подкрепа на бизнеса и хората. Обяви, че ДПС ще подкрепи актуализацията заради предпазливия подход на управляващите.


В неделя депутатите от бюджетната комисия ще гледат проекта и внесените предложения на второ четене, а в понеделник това се очаква да стане и в пленарната зала. Какво се предлага в проекта вижте тук, а мотивите за него - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 3 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 542 Гневно

  Вземете от ЛУКОЙЛ, невзетите 4-5 милиарада за последните 10г. и сте готови! Ама сте на каишка продажници!

  artmosphere
 3. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  И да не вземете да купите тестове. Сакън. Много скъпо. По-добре да седим в къщи да викаме пу-пу-пу и да не работим, по-евтино ще излезе.

 5. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мунчету на Боeку":

  Лесно се харчат парите на децата и неродените :) Дай направо 20 милиарда, защо да скромничим ? Ние ще ядем безплатно пък някой друг в бъдещето ще я плати тая сметка. :)

  Парламента ни е като кофа с дупка.. Ама като нямаме друга кофа, за съжаление ще трябва да наливаме в това, което имаме..

 6. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Весело

  "От кадя на кадя?" шъ МУ търсят сметка? Човек, който спестява от режийни за да Оправлява финансите на една "малка страна, но с много проЗт народ" е достоен за всичко на годината.
  п.п. Цитатите са от преди ерата на ВлГ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мунчету на Боeку":

  Да в купуване на комплекс Камчия, издръжка на русофилите в БГ и тестове за коронавирус в Русия.

 8. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Весело

  "Горанов: Ако имаме пари, може да вземем всякакви решения, без пари не можем нищо"

  Що бе, Горанов ? Как без пари не можете нищо ? Ми ти нали живееш без пари под наем ? Виж, че можело някои рабти ! Всъщност, то твоето беше свързано с редник Киро и там сметката се плащаше от всички нас, забравих.....

 9. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Любопитно

  До коментар [#6] от "Ramon Asvalda":

  " Лесно се харчат парите на децата и неродените :) Дай направо 20 милиарда, защо да скромничим ? Ние ще ядем безплатно пък някой друг в бъдещето ще я плати тая сметка. :)

  Парламента ни е като кофа с дупка.. Ама като нямаме друга кофа, за съжаление ще трябва да наливаме в това, което имаме.."

  Т. е да изливаме всичко на земята, през пробитата кофа ? Не е е ли по - добре да сменим кофата с нова ?

 11. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Парите сами по себе си нямат стойност :) Не можеш да напечаташ 50 милиарда хляба или непосята реколта, но пари... Лесно...

  Даже ако печатаме достатъчно, можем всички да станем милионери :)

 12. 13 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Как ще решаваш алп нямаш паро бе (Т.Живков)

  Прав беше дядката..

 13. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#1] от "kkl38598034":

  А разправят, че Живков бил прост...

 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Весело

  То като имам пари и аз мога да ги вземам решенията.
  Даже и вие не ми трябвате!

 17. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1189 Весело

  "едва 8% от фирмите биха се възползвали от схемата 60/40, на което по-късно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова противопостави статистиката, че вече над 200 фирми са заявили желание да се възползват"

  Какъв % от фирмите в България са 200? Госпожа Мента може ли да отговори? От десетки хиляди засегнати фирми, които трескаво търсят пари в момента, цели 200 са се възползвали за цяла седмица от широко рекламираната куха държавна помощ... Театър на абсурда.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 18. 19 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Как ще решаваш алп нямаш паро бе (Т.Живков)Прав беше дядката..
  —цитат от коментар 13 на Червен дисибар


  Ако нямаш пари

 19. 20 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#1] от "kkl38598034":

  Мда. Това е нивото още от 1848 г. досега

  R.I.P. Das Capital 1848-2021

  Господи, пази ме от приятелите, от враговете ще се пазя сам.
 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пламен Михайлов":

  " Вземете от ЛУКОЙЛ, невзетите 4-5 милиарада за последните 10г. и сте готови! Ама сте на каишка продажници!"

  Лукойл, при неплатен данък печалба, от момента, когато е придобит от руснаците, досега, дължи доста повече от 4 - 5 милиарда данъци в хазната по мое скромно мнение !

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 24 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какъв титан на мисълта. Въпросът е парите да се изразходват най-целесъобразно, а не да пълни джобовете на приближените.

 24. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#18] от "The Shadow":

  Чакай! То театъра тепърва почва..

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 27 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 964 Неутрално

  От "голем патриотизъм" пак да харижете на америкоси за оръжия.

 27. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":


  И ЗАЩО НЕ СИ ГО ПЛАЩА?
  ГОРАНОВ И ГЕШЕВ....? НЕЩО ПО КАЗУСА...?

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  Всеки път като изтъпанят от БСП Гечев като икономическо острие прихвам. И си поглеждам една банкнота от един долар, която пазя като сувенир.

 30. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мунчету на Боeку":

  И в средните векове не е имало и пак са оцеляли.

 31. 32 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 743 Неутрално

  ПОДЛОТО ВИ ПОВЕДЕНИЕ ЩЕ УМОРИ МНОГО ХОРА ОТ ГЛАД ГОСПОДИН ГОРАНОВ , УТРЕ СИ ДАВАМ КОЛАТА ЗА СКРАБ ЗА СМЕШНИ ПАРИ ЗА ДА ПОДСИГУРЯ ХЛЯБ ВКЪЩИ ВИЕ НИТО ИМАТЕ СЪВЕСТ А И НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИЗОБЩО СТЕ И ЧОВЕК ИЛИ НИЩО ДРУГО , ДА ВИ ИМАМ ЧАСОВНИКА ГОСПОДИНЕ ,ЧАСОВНИКА

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Весело

  Всеки иска да взима решения когато има пари, а когато парите свършат започва да дава заден и ИЧ не обича тогава да взема решения...
  Хитър Петър!

 34. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мунчету на Боeку":

  Ми щото е изчислил риска от това какво ще стане ако не им я подари.

 35. 36 Профил на Дон Балон
  Дон Балон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупак. Аз кат нямам пари, ги взимам назаем и ги давам на който има нужда - Иванка, Кушито...

  Аз съм the best прос голфър айляк
 36. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ramon Asvalda":" Лесно се харчат парите на децата и неродените :) Дай направо 20 милиарда, защо да скромничим ? Ние ще ядем безплатно пък някой друг в бъдещето ще я плати тая сметка. :)Парламента ни е като кофа с дупка.. Ама като нямаме друга кофа, за съжаление ще трябва да наливаме в това, което имаме.."Т. е да изливаме всичко на земята, през пробитата кофа ? Не е е ли по - добре да сменим кофата с нова ?
  —цитат от коментар 11 на samoedin


  Първо, за кофата с дупките е малко пресилено. БЕШЕ. По-уместна е метафората с кофата, от която прелива през горния й ръб, и която се разплисква при носене. Второ, тази кофа, с която от сума ти време вие, от БСП, предлагате да сменим "пробитата" кофа на ГЕРБ, не е просто с дупки. Тя е без дъно. А по стените й има налеп от руменгечевци, същите като този, заради когото при правителството на Жан Виденов, на което той беше заместник министър - председател умираха деца.

 37. 38 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Горанов: Ако имаме пари, може да вземем всякакви решения, без пари не можем нищо

  Горанов, в случая си прав, но те и самоосигуряващите са така, обаче за теб са маргинали, нали? По твоята логика и държавата ни е маргинална...

 38. 39 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Три седмици извънредни мерки и държавата фалира, така е в държавата на маргиналите.

 39. 40 Профил на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Барба Ганьос професор доктор на науките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Той не е платен, щот' не е начисляван, щот по документи няма такъв.

  А Нап не смеят да припарят там, че Лукойл ще излезне по-чист от Цецо Асансьора и Шиши Тотото взети заедно.

  "La mamma dei cretini è sempre incinta"
 40. 41 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Според мен ролята на финансовия министър не е само да разпределя едни пари,а да взема такива решения които биха довели до повече пари с хазната(заедно с Емил Караниколов де!)...
  Започвайте да ,,творите”! Сега ви се е паднали да покажете какъв капацитет сте!

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Горанов е нефелна калинка без пари, ми ако е мъж ще подаде оставка или Хесен Шефер модел!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "без пари не можем нищо"

  С пари е лесно и може почти всеки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "С чужди пари всичко е възможно в Лас Вегас !" - казал наркомана :)

 49. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  Горанооф, ние имаме пари, но ти нищо не може да направиш!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 52 Профил на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Барба Ганьос професор доктор на науките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Те пробитите кофи са много:

  Налива се в здравеопазване, а здравно-оигурени трябва да си доплащат базисни неща. Щот' така неефективно се налива, че там е направо кога без дъно.

  НОИ регулярно се дофинансира НЕЗАКОННО от други пера на бюджета. Щот' е таква пробита кофа, че ни е бедна фантазията.

  Издумкаха 2 млрд. за облепяне на панелки със стиропор.

  Още 2 млрд. авансово за бойни самолети "Защото можело да си го позволим" Е, явно не сме можели.


  През ББР са раздали стотици милиони на Шиши, ТИМ и др. подобни.

  Дянков щеше да пляска руснаците "на арбитраж", от пляскането 500 млн. евро платени от НЕК.

  "La mamma dei cretini è sempre incinta"
 52. 53 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Няма да е лошо да има ясна, расписана ден по ден програма за финансиране, преди изобщо да се искат някакви пари. Защото иначе става "майсторът каза дай 5000лв аванс, пък ще видим...".

 53. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Весело

  До коментар [#52] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  " Те пробитите кофи са много:

  Налива се в здравеопазване, а здравно-оигурени трябва да си доплащат базисни неща. Щот' така неефективно се налива, че там е направо кога без дъно.

  НОИ регулярно се дофинансира НЕЗАКОННО от други пера на бюджета. Щот' е таква пробита кофа, че ни е бедна фантазията.

  Издумкаха 2 млрд. за облепяне на панелки със стиропор.

  Още 2 млрд. авансово за бойни самолети "Защото можело да си го позволим" Е, явно не сме можели.


  През ББР са раздали стотици милиони на Шиши, ТИМ и др. подобни.

  Дянков щеше да пляска руснаците "на арбитраж", от пляскането 500 млн. евро платени от НЕК."

  Напълно съм съгласен, че ГЕРБ са просто другият отбор на комунистите, който обаче се прави на проевропейски поред ЕС и НАТО. Особено при усвояването на евросредства:

  „Понеже ГЕРБ зададоха такъв тон на дебата и понеже отново се връщаме към миналото – да си говориме какво се е случило и ролята на БКП, а в крайна сметка като една дясна партия е малко странно хората, водещите лица в нея да са бивши членове на партията, която… в крайна сметка са били родени, отгледани и най-вече която ви е хранила и която сега плюете”, заяви Стойнев.
  След това той започна да изрежда: „Константин Попов – член на БКП, Пламен Манушев – член на БКП, Пламен Нунев – член на БКП, Емил Христов – член на БКП, Димитър Главчев – комсомолски секретар, Владимир Тошев – член на БКП; бащата на Цветан Цветанов, който е бил шофьор на Григор Шопов – човекът от Държавна сигурност, който Ви е хранил; майката на нацията г-жа Цецка Цачева – член на БКП.”

  Даниел Кирилов от младото поколение на ГЕРБ пък беше общински съветник от БСП, припомни Стойнев.

  По думите му не било редно да припомня и как Антон Тодоров е описал семейството на министър Лиляна Павлова.

  „И това, което г-н Биков говори за перлата в короната – г-н Бойко Борисов, който е напуснал МВР, за да остане член на партията, но това, което правите в момента ясно показва вашия морал”, каза още Драгомир Стойнев.


  Обаче има хора във форума, които все още си вярват, че има някаква особена разлика в престъпния манталитет на това, по съществото си единно, явления, което предствляват различните глави на комунистическата номенклатура и продължават да хранят болни сантименти, тип: ако не бяха тези, помните ли ги онези....

 54. 55 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#53] от "ivanpopov":

  Взех, че станах автомонтьор, че все като карам колата там за нещо елементарно, излиза с 3 бъдещи проблема :) Човека си гарантира работа или поне за колегите :) 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 58 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2571 Весело

  Горанов: Ако имаме пари, може да вземем всякакви решения, без пари не можем нищо.
  ====================

  С пари и пълен дебил може да направи нещо (както вие до сега).
  Ти опитай да направиш нещо без пари:)))
  Това е изкуство - за да направиш нещо без пари :)) и как минимум трябва да имаш талант ..... сър гербер:))

  "Чуждестранен агент"
 58. 59 Профил на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Барба Ганьос професор доктор на науките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Аз друго се чудя:

  Къде отидоха ония милиарди, дет' доФтура на науките ги събра от разбитата контрабанда. По едно време през седмица обявяваше по 1-2 милиарда в бюджета.

  "La mamma dei cretini è sempre incinta"
 59. 60 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#32] от "reply":

  Не е човек, от "бялата" гущероподобна раса е. Сега откривам нов смисъл в думите му - че без гущери не може нищо. А други можем. Парите са от сребро, btw. Ние нямаме пари, само гущери.

  Господи, пази ме от приятелите, от враговете ще се пазя сам.
 60. 61 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 819 Неутрално

  и тия дето имат не им е лесно

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 63 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Вижте сега! Ако не направим дълг, и не помогнем на хората, хората няма да преживеят кризата. Рискът с крадливите политици (които ние сме си избрали) е че 20-30% от помоща ще потъне в нечии джобове (както при всеки друг разход). Но ако спестим дълга, разхода, последиците ще са катастрофални.

 63. 64 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#63] от "Таралеж":

  Но все пак целта е в бъдещето живота да си струва да бъде живян, нали ? :)

 64. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Три седмици извънредни мерки и държавата фалира, така е в държавата на маргиналите.
  —цитат от коментар 39 на Тsonkooo


  Бъркаш. При Горанов фалират маргиналите. Държавата оцелява. Според Горанов маргинали са тези, които имат АНТИСОЦИАЛНО ПОВЕДЕНИЕ, и вечно укриват нещо от държавата, та чак и самите себе си, и вечно се надиграват с нея. И още едно уточнение: "държава" не е целият народ. Той си е просто народ. Държава е апаратът, който я управлява. Успешна държава - това означава успешно управление. И успешен народ. Същият народ при неуспешна държава - един от многото примери е държавата на Жан Виденов, е неуспешен народ.

  И да, тези, които реват, че "всички ще намажат от пандемията, само ние пак ще си останем на сухо", са прави. Ще си останат на сухо. Колкото и да се пенявят. Каквото и да им обещаваме. И задниците си да съдерат от пенявене, пак ще си останат на сухо.

 65. 66 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Ако другарката Нинова е загрижена за пенсионерите, следва да подкрепи актуализацията. Откъде иначе ще се изплащат пенсиите, след като нищо не влиза ?

 66. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  "без пари не можем нищо"С пари е лесно и може почти всеки
  —цитат от коментар 45 на neut


  Заблуждаваш се. След 1991 година една камара недоучени малоумници решиха, че само социализъмът е спирал гениалните им мозъци да се развихрят, и това е единствената причина да не са свръх богати, с вила на Малдивите, яхта и самолет. Продадоха де що имаха, взеха огромни заеми и станаха търговци, щото някой им бил разкрил тайната - купуваш евтино и продаваш скъпо. Някои се самоубиха. На други жените и дъщерите им свършиха в бардаците на Гърция и не само, трети заминаха в чужбина, за да умрат там, защото гадната държава пак ги прецакала. Същото като да те приемат в университет било - само с връзки ставало.

  Та... силно се съмнявам, че с пари може всеки. И съм напълно уверен, че ИЗКАРВАНЕТО НА ПАРИТЕ ГО НЕ МОЖЕ ВСЕКИ.

 67. 68 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#37:"gr52"]
  —цитат от коментар 48 на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Абе ОФчи,Кака не ви омръзна да грухтите едни и същи неграмотни опорки - само парите, къде изляхте за КТБ, Гечев и Виденов не са ги и сънували 1997.Баха в неграмотното мучащо стадо.[/quote]

  Ми аз пари в КТБ не съм наливал. Обърни се към Орешарски. А как точно фалираха банката, питай ВТБ, Милен Велчев, Ленчето и не последно място - "спонсора на свободните медии и правилните политици" Цветан Василев. Колко според тебе му струваше САМО "политическият проект Николай Бареков"?

 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#50] от "hamiltonf":

  Ми като имате, направете го вие, де! Вземате личен пример от другаря Прокопиев, който в тези трудни за държавата времена вече я спонсорира с 200 000 000 и една яхта, и го следвате!

 70. 71 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#54] от "samoedin":Тука даже не опира, това кой от кой отбор е. Най-бедната страна в ЕС, продължава да харчи безобрано неефективно ограничените си ресурси, без особен резултат.Резултатът е, че продължаваме да изоставаме от средното за ЕС в някакъв глух коридор, гетото на ЕС. Това ще оставят тия скакалци на каквото остане от българите.
  —цитат от коментар 69 на Барба Ганьос професор доктор на науките


  Да бе, да... Вие от БСП ще изхарчите по-ефективно парите, които държавата събира при ГЕРБ.

  Че ще ги изхарчите съм сигурен, не един път сте го правили, най-яркият пример - Жан Виденов и де да беше само той. Че ще е по-ефективно не съм убеден. А че след като сте ги изхарчили, други няма да съберете, в това вече никой не се съмнява.

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#54] от "samoedin":Тука даже не опира, това кой от кой отбор е. Най-бедната страна в ЕС, продължава да харчи безобрано неефективно ограничените си ресурси, без особен резултат.Резултатът е, че продължаваме да изоставаме от средното за ЕС в някакъв глух коридор, гетото на ЕС. Това ще оставят тия скакалци на каквото остане от българите.
  —цитат от коментар 69 на Барба Ганьос професор доктор на науките


  Беше ми писнало по социдиотическо от лозунги по стените и навиквания по време на открити партийни събрания: "Колективът пак изостава по тези и тези ПОКАЗАТЕЛИ". Тези, които непрекъснато упрекваха "колектива" в "изоставане по определени показатели" бяха не главно, а само и единствено партийните секретари. Явно е в каква среда си расъл - мама и тате бяха партийни секретари, а другарчетата ти обичаха да "казват на другарката", нали? :)

 73. 74 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пламен Михайлов":

  +++
  Ако правиш бизнес с руснаци, те винаги ще искат да те поставят от страната на булката!

 74. 75 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  И кво сега...не ми се пише нищо...за да коментираш сега трябва да имаш здрава нервна система или да си откраднал достатъчно пари и да не ти пука от нищо....този малчуган горанов, погледнете го бе....стойка, прическа...словоблудствията му...като на роднината му ананиев ( води се здравен министър, иначе кротък човек, опитен, обичащ червено вино...абсолютен добряк, затова са го сложили за МЗ, да подписва всичко което им трябва на бандитите дето управляват....всичко)
  България е много малка, дето ми казваше един познат китаец в Шанхай преди 10 години (като разбра, че сме около 6 мил.население) ...че ние би трябвало всички да се познаваме....а и се познаваме, де...)
  .....добре е, че съм в Ещорил сега, спокойно ми е, готино....иначе в БГ бих бил далеч по-удачен мин.председател от боко....за него след време или нищо, или...да не казвам какво....какво да е, за един фалшив герой, вечният Ястребовски и т.н.....крадец и съучастник в огромни кражби....

 75. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#72] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  "Малкия Шиши-Горанов", не е правил нищо подобно. Ти просто ЛЪЖЕШ. И когато направи изказването си, и когато някакъв адвокатски колектив реши да се припознае, та и той да "намаже" от това, че хората умират от коронавируса, той обясни, че "маргинали" нарича тези, които по някаква причина са се самоизолирали от обществото и които никаква социална мрежа, никаква държавна институция не може да идентифицира, та да им помогне; някои от които дори и лични документи нямат.

  Казано на ДОСТЪПЕН ЗА ТЕБ ЕЗИК, той имаше предвид тези, които понякога наричат "КЛОШАРИ". И ги спомена в старанието си да подчертае, че държавата се опитва да мили за всички хора, но просто не знае как да влезе във връзка с тях.

  Останалото е нискоинтелигентната интерпретация, на хора, които благодарение на семействата, в които са расли, училищата, в които са учили и книгите, които са чели, са си останали с

 76. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  IQ, по-ниско от това на мушкатото на леля ми.

 77. 78 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Весело

  До коментар [#76] от "gr52":

  Не знаел как ,,да влезе във връзка” с тях ли?
  Нека да ми звънне аз ще му помогна ,,да влезе във връзка”...

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 80 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 222 Весело

  Горанов изглежда като да е открил топлата вода..

 80. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#79] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  И откъде накъде Държавата трябва да помага на всички умни и красиви ми. Държавата си има сектори. А за тези групи да дадат възможност да вземат безлихвен или нисколихвен кредит и после ще си го върнат.
  Какво ревеш. Да ти плащат ипотечен кредит ли?! Или,бче наемите неминуемо ще паднат.

 81. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#76] от "gr52":Не знаел как ,,да влезе във връзка” с тях ли?Нека да ми звънне аз ще му помогна ,,да влезе във връзка”...
  —цитат от коментар 78 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  И ти ли си клошар? А лаптопа, дето сега ми тракаш на него - той откъде? От кофата? С предплатен интернет?

 82. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Ако бяхте спрели да харчите , като луди ,в добрите времена, сега в лошите, щеше да има повече.

 83. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#79] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":И откъде накъде Държавата трябва да помага на всички умни и красиви ми. Държавата си има сектори. А за тези групи да дадат възможност да вземат безлихвен или нисколихвен кредит и после ще си го върнат.Какво ревеш. Да ти плащат ипотечен кредит ли?! Или,бче наемите неминуемо ще паднат.
  —цитат от коментар 81 на Да вярваме на истината


  Най абсурдното от всичко е, че за да

  "НАМАЖАТ И ТЕ" ОТ ТОВА, ЧЕ ХОРАТА УМИРАТ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ, се припознаха в казаното от Горанов за клошарите.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#79] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  "Единствената категория НЕПОПАДНАЛА в смешните "мерки" на Малки Шиши-Горанов са САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА. В НИТО ЕДНА МЯРКА ГИ НЯМА!"

  Че като хора, търсещи независимост от държавата, е било възможно да ви пропуснат в предвидените от Горанов мерки, не се съмнявам. Грешка на Горанов. А как може Горанов да прави грешки? Ами може, защото се казва "Горанов" а не "Господ". Започва със същата буква, но не е същото.

  Че от това, че се осигурявате самички, автоматично попадате в категорията на клошарите ... ами такъв извод само мозъкът на човек, расъл в определени семейства, имащ определен ТИП приятели, учил в определени училища и чел определени книги може да направи. И дядо ми Аристотел, и стоиците, и средновековните схоласти, и Готлоб Фреге, и Витгенщайн... и всички позитивисти и постпозитивисти след него, щяха да изпопадат на земята от смях, само като го чуят.

  Та - няколко въпроса: 1. Наистина ли сте бедни като клошари, та да трябва държавата да ви помага? Наистина ли смяташ, че вие сте най-нуждаещите се? 2. Какъв процент от изкараното внасят самоосигуряващите се като осигуровка срещу безработица? 3. След като не сте някакво единно цяло, а в зависимост от това, какво правите, сте поставени при различни условия, сигурен ли си, няма да се помогне на никого от вас? Вече оревахте орталъка, че са ви пропуснали и Горанов се извини, и обеща да коригира грешката си.

  П.П. Ако някое от нещата, които пиша, се окаже прекалено сложно за теб, питай. С разбиране и съчувствие ще ти го обясня по-простичко. Влизам ти в положението. Не всеки е имал нещастието да се роди в определен тип семейство, да има определен тип приятели, да чете определени книги и да учи в определени училища...

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 90 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#84] от "gr52":

  Голямата грешка не само в България Ами в Италия, Испания, САЩ абе във всички страни определени групи смятат, че Държавата е способна да им запази стандартите отпреди кризата. Абсолютно невъзможно.
  Но сега не е време за икономика. Няма яснота. Няма още гений да постави базата и визията за след кризата.
  А иначе всеки болшевик дали от ДБ или БСП естествено искат да използват кризата да поодкраднат нещичко, което винаги им се отдава именно в кризи.

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 92 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#89] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  Нали говорехме за самоосигуряващите се? Откъде дойдоха "орките на герберастията в държавната администрация и работниците във тия 200 фирми"

  Това, че буквално си бесен, че СЕГА, КОГАТО ХОРАТА УМИРАТ ОТ ПАНДЕМИЯТА, НЯМА ДА УСПЕЕШ ДА СЕ "ОБЛАЖИШ", го разбирам - такова хубаво време, а ти ще го изтървеш, но как от самоосигуряващите се преминахме към "работниците в тия 200 фирми" и по каква логика те се оказват самоосигуряващи се, не мога.

  Нещо подобно съм наблюдавал обаче. Бай Иван Циганинът, който лъжеше, че е учил "до втори клас", но не беше завършил и първи, не издържаше на повече от три минути разговор, без да смени темата. Почти не беше ходил на училище горкият и устойчивостта на вниманието му беше нулева. Непрекъснато смесваше нещата. Та - не го разбирам начинът ти на "мислене", но съм се срещал с нещо подобно и друг път.

 92. 93 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6668 Неутрално

  Както казваше някога тате... "С пари у Рая, без пари по края", има някаква истина.

 93. 94 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#89] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  Напротив. Помощ трябва за пет-шест групи - туризъм, ресторанти, транспорт, услуги определени, културата.
  Исканията на тези групи са около 400 милиона на месец. Нищо работа.
  Иначе си има социална система. Работата на Държавата е тя да не избуши.
  За хората в неплатен отпуск и самонаетите безлихвени кредити без да се гледа кредитната история е справедлив вариант. Все 90% ще се върнат и Държавата няма да загуби.
  Активите и наемите ще паднат защото дори у в САЩ те обират загубите.
  Това е положението.

 94. 95 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#91] от "Барба Ганьос професор доктор на науките":

  А Пеевски сиреч Доган му дреме от тези кредити. Той взел 500 милиона от КТБ сега прехвърлени във ПИБ значи и без мерки може да си вземе една камара кредити без проблем очевидно.

 95. 96 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Ех Горанов и аз ако имах пари щях да направя много неща...Майсторлъкът е да можеш да се оправяш с не много пари.

 96. 97 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Горанов защо да нямаш пари,ако имаш печатница? Ние не използваме еврото и можем да печатаме пари. Така правят и другите държави ,когато са в криза.

 97. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#96] от "Toni Ivanov":

  Ми изкарай ги. А ако не можеш - къде си тръгнал?

 98. 99 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Весело

  До коментар [#82] от "gr52":

  Не! Все още не съм клошар.. Дано не Опра до там за да се класирам за някаква помощ изобщо...
  Няма да ти казвам че телефона ми е подарък защото може и да не ми повярваш,пък и едва ли е от значение и по темата...

 99. 100 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Самоосигуряващите се взеха да пресоляват манджата. Не само се наредиха се на опашката, но и излежда имат мерак да се предредят.
  Средният им осигурителен доход вероятно е малко над минималния праг и много под средния. Не знам, не съм търсил и говоря наизуст. Но ми е ясен принципа им - щом можеш да платиш по-малко на държавата, плащай по-малко. Но сега има голяма вероятност помощта да е на база осигуровки и тези плащали малко ще вземат процент от малко. Демек част от минималната заплата. И така е редно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK