Ангелкова свика застрахователите заради прекратени полици на туроператори

Николина Ангелкова

© Юлия Лазарова

Николина АнгелковаМинистърът на туризма Николина Ангелкова свика работна среща с представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен директор на "ЗАД Армеец" АД Константин Велев след сигнали, че "Армеец" е прекратявала полици по задължителната застраховка "Отговорност на туроператора".


Тя покрива имуществени вреди на потребителя в резултат на неразплащане на туроператора с неговите контрагенти и доставчици, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператора.


Поводът за срещата, предложена от министъра, е било в спешен порядък да бъдат обсъдени начини за действие, които да обезпечат задължителните по закон застраховки за туроператорите в условия на извънредно положение заради пандемията с COVID-19 и във връзка със случаи на прекратяване на полицата от застраховател, се казва в съобщението.
Изпълнителният директор на "ЗАД Армеец" АД Константин Велев е обяснил, цитиран от пресцентъра на министерството, че всеки застраховател прави текущ анализ на риска и на тази база взема индивидуални за компанията решения. Той е подчертал, че някои от туроператорите с прекратена застраховка вече са сключили нова към друг застраховател. За прекратените застраховки той е казал, че застрахователят е в отговорност до момента на тяхното прекратяване, съгласно покритието на застраховката.


Застрахователите се присъединяват към препоръките на Министерството на туризма за ползване на ваучери за отлагане на пътуванията, вместо потребителите да изискват връщане на сумите от туроператорите, завършва съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK