Менда Стоянова: Безлихвените заеми ще се връщат дълги години

Менда Стоянова: Безлихвените заеми ще се връщат дълги години

© Пресцентър на Народното събраниеПредседателят на бюджетната комисия Менда Стоянова критикува колегите си от БСП, че предлагат допълнителни разходи от бюджета, с което на практика дефицитът ще се вдигне от залаганите сега 3.5 млрд. лв. на около 5 млрд. лв. Тя има предвид идеите на БСП за подкрепа допълнително на общините с малко над 400 млн. лв., на земеделските стопани - с 30 млн. лв., на минимална заплата за родителите, останали вкъщи в неплатен отпуск да си гледат децата - всичко за общо около 1.5 млрд. лв. Повече за това четете тук. Дебатите приключиха, по-късно вечерта предстои окончателното гласуване по текстовете.


При дискусиите на второ четене на актуализацията на бюджета в пленарната зала Стоянова обяви: "Ние трябва да сме наясно, че преди да заделяме, да раздаваме каквото и да било, трябва да осигурим нормалното функциониране на държавата, на нейните ключови системи, които функционират в извънредни условия с извънредни разходи." С аргумента, че трябва да подсигури нормалното функциониране на държавата, непрекъснато мотивира предложенията си и финансовият министър. След приключването на дебатите днес по актуализацията на бюджета той допусна, че още сега трябва да се мисли за мерки в подкрепа на затворените заради извънредното положение бизнеси, като те ще са за времето, когато отпаднат всички ограничения по медицински причини.


Менда Стоянова посочи, че няма как да се отговори на всички искания, още повече че вече работодателски организации предлагат схемата да не е 60/40 за работници, които иначе биха били безработни, а 60/0, тоест те да останат с доходи, които биха взели при регистриране в бюрата по труда.
Посочи, че в момента се изготвят условията по схемата, по която ще се дават до 1500 лева заеми, гарантирани от държавата, на хора в неплатен отпуск. Предвижда се те да са с гратисен период от 5 години и връщане в срок от 10 г. "Мисля, че това е прекрасна схема, по която особено самонаетите могат да подпомогнат дейността си", заключи Стоянова в отговор на критиките от БСП, че за тази група няма предвидени мерки.


Съобщи, че се разработва и програма за малкия и средния бизнес, която всеки момент ще бъде пусната с дълги срокове за връщане и гратисен период, за да подпомогнат своята дейност.


Отново в отговор на предложения от БСП да се отмени плащането на такси за битови отпадъци от бизнеса, тротоарно право и др. Стоянова посочи, че в ръцете на общините е механизмът за тротоарно право и други подобни да се регулират. Напомни, че правната комисия вече е решила в неделя и предстои да се гласува на второ четене в закона за извънредното положение общини и държавни органи да намаляват или освобождават временно от плащане на наеми на бизнеси.


Не съм съгласна с прекомерните изисквания, посочи Стоянова, имайки предвид призива да не се плаща такса битови отпадъци, защото бизнесите, които не работят, не ги произвеждат в момента. Тя е сериозно перо в общините и срещу него се извършват разходи, обясни тезата си, като посочи, че е нормално да не се плаща онази част от компонента за извозване на отпадъци, но не и тази, която е за поддръжка на чистота и дезинфекция в момента. Поддържането на чистота на териториите е част от солидарността, не може постоянно и само да се иска, всеки трябва да се опита да е солидарен в тази ситуация, заключи Стоянова.


Тя поясни, че призивите на БСП да не се плаща ДДС върху храни, които ще бъдат бракувани и изхвърлени, защото ресторантите са били затворени изведнъж, че така или иначе върху такива храни по сега действащия закон за ДДС няма да се плати данъкът. Посочи, че когато става за брак без основания, тогава не може да се очаква да не се плаща ДДС, защото за покупката на въпросната стока е ползван данъчен кредит. Уиски и безалкохолни са с дълъг срок на годност и няма как за тях да не се плати данъкът, обяви тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  ГЕРБ забъркват тотална каша.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  С Менда и Горанката може и така да стане...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5730 Неутрално

  "..Менда Стоянова критикува колегите си от БСП, че предлагат допълнителни разходи от бюджета, с което на практика дефицитът ще се вдигне от залаганите сега 3.5 млрд. лв. на около 5 млрд. лв."

  Това показва ГЕРБ за какво са загрижени, за хората и бизнеса или за бюджета

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Любопитно

  "земеделските стопани - с 30 млн. лв" - есента, на Менда и чай от мента ще и се види като манна небесна, ако ДНЕС на полето нямат пари за сеитба. Уж имало хранителни запаси за две години, уж ще се работи доброзорно на полето, уж, уж... Тези хора дали са наясно накъде вървят нещата извън София?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Тези умните аха да измислят как да дадат пари без да ги дават. Ама захарен памук се продава само по панаирите и само за малко.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  То за всички нЕма да има безлихвени заеми. На простосмъртните все ще им намерят нЕкой кУсУр за да не им дадат, така че, ... .

 7. 7 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Няма държава в Европа, която да залага толкова мизерни средства, за справяне с кризата.Това казва всичко.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 8. 8 Профил на Cybersas BG
  Cybersas BG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига с тия заеми бе! Турете един базов доход - поне да оцелеят хората. Какви са тия тъпотии - 1,500лв?! За колко стигат за 4 членно семейство - да речем в София? Ами те до края на извънредното положение няма да им стигнат? Ток, парно, вода, (евентуално наем) и 4 гърла? Вие да не сте умопобъркани нещо?

 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 378 Неутрално

  г-жа Мустафа ще ни набримчи един хубав заем от СБ ... да речем 20 млрд.

  с него всичко ще оправим, и този месец неработен ще си го плащаме с лихвите

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Киро брейка казва така:

  МОЛБАТА МИ КЪМ ПРЕМИЕРА И ГЕНЕРАЛА
  https://www.youtube.com/watch?v=PM0hF7BlLPg

 11. 11 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Представете си само колко хора ще се занимават с раздаването, следенето, контролирането, събирането, ..... на тези 1500 лв/чов.
  По-добре ги дайте еднократно НО! много бързо. Без тази бумащина.

 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 712 Неутрално

  МАМАБА СТОЯНОВА,

  Ше умрем, но заем нема да земем! Наясно ли си идиотко, че се каните да ИЗГОРИТЕ 10 МИЛИАРДА, кето ги раздадете на ваши си хора, да имат да си харчат и да се гаврат с раята. Те наме да ги впрегнат в нещо дето ше върне стойност. Справка: техноимпекс, КТБ,Булгартабак,ББР................и искаш мурно, да земем неквъ въшливи 1500 лева, да ти ги ВРЪЩАМ, като през това време твойте аверчета ме експлоатират кат роб и се гаврат със 5000 лева гроба за разходка в парка.
  СТРЕЛАЙ ГАД! УМИРАМЕ ИЛИ СЕ МАХАМЕ. ДО ГУША МИ ДОЙДЕ ОТ МУТРОБЛАНДИЯ. Който иска да зима кървавите ви пари.

 13. 13 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 861 Любопитно

  1500 лева безлихвен кредит за срок 120 месеца (10 години). Каква вноска излиза ?

 14. 14 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 861 Неутрално

  500 лева заеми, гарантирани от държавата, на хора в неплатен отпуск !
  А за хората на свободна практика ??

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Любопитно

  "При дискусиите на второ четене на актуализацията на бюджета в пленарната зала Стоянова обяви: "Ние трябва да сме наясно, че преди да заделяме, да раздаваме каквото и да било, трябва да осигурим нормалното функциониране на държавата, на нейните ключови системи, които функционират в извънредни условия с извънредни разходи." С аргумента, че трябва да подсигури нормалното функциониране на държавата, непрекъснато мотивира предложенията си и финансовият министър. "


  С тотално некомпетентната си политика при подпомагане на средния и дребния бизнес, с липсата на каквито и да било данъчни и осигурително стимули в полза на хората, които помагат да се пълни бюджета със средтсва, няма как да оцелее държавата и нейните институции, защото държавата, това са хората и ако те са зле и държавата е зле ! Хората, а не обръчите на почетния и олигарсите във властта !

 16. 16 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Здрава каша се забърква! Чисто по гербаджийски!
  В заглавието е безлихвени заеми, а в статията е за гарантирани от държавата заеми.
  Ако пък са безлихвени и гарантирани то значи тези пари са предназначени за банките.
  Надали има банка, която да отпусне безлихвени заеми. Усещам, че лихвата ще е насочена към държавата и надали ще е на пазрен принцип.
  Отново народеца солидарно чрез данъците ще бъде изтупан като брапнян чувал.
  А пък тези кредити ги очаквайте септември месец. Първо давидим кой ще оцелее. Дори да е жив дали ще може да получи кредит.

  pastor
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Това с безлихвения кредит не е лошо, въпреки че трябва да се връща.
  А за самонаетите нещо, говорим за над 300 000 човека, доколкото знам?
  пп. А ГЕРБ забъркват каши, защото никога водещите им финансисти не са се занимавали с бизнес, а са били на заплата, като прибавиш към това и инат и високомерие и хоп - кашата е готова.

 18. 18 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#13] от "pavelsilistra":

  12.50 и преводна такса към банката 3 лв всеки месец :)

 19. 19 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 690 Любопитно

  Не знам за вас, но на мен ми си повдига, щом само я видя тая Менда...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Пази боже държавата от финансови "експерти" като Стоянова и Горанов

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Колко дълго, докато трае "Дързост и красота ли" ?

 22. 22 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Минда-Менда се изменда.

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Другите държави дават безвъзмездна помощ на човек,а Минджа мисли само за бюджета,а не за хората. В Америка се обмисля да се даде помощ по $ 1200 на ЧОВЕК без после да се връщат на държавата и без да треперят какво ще стане с бюджета,защото разбират,че хората са основния капитал на държавата и трябва да бъдат съхранени в тази криза. Социална държава ли е България и държавата мисли ли за хората,както е по Конституция???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK