Дебатите по бюджета: БСП не убеди управляващите да похарчат повече от планираното

архивен кадър

© Пресцентър на Народното събрание

архивен кадърБСП не успя да убеди управляващите да похарчат повече, отколкото са предвидили, като мерки заради кризата в резултат на коронавируса. За пореден ден левицата представи предложението си и аргументите да се предвидят с 1.5 млрд. лв. повече, които да се вземат от предвидените пари за модернизация на армията, което предизвика гнева на депутатите от ВМРО, след като вече в неделя против този подход се изказа и ресорният министър Красимир Каракачанов.


Управляващите на няколко пъти лансираха тезата за нуждата от солидарност - главно от страна на бизнеса при прилагането на мерките за подкрепата на заетостта, а ДПС в лицето на депутата Йордан Цонев за пореден ден влезе в ролята на говорител и разясни аргументите на управляващите за предлаганите нови текстове в Закона за държавния бюджет за 2020 г.


Какво пише в проекта


С малки изключения проектът за актуализация на бюджета остава във вида, в който го предложи министърът на финансите. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова беше предложила, но после оттегли текста (по съвет, отправен от трибуната, на финансовия министър - бел. авт.), в който се предвиждаше БНБ да може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд.
Срещу това и днес, и в неделя реагира остро депутатът от БСП Румен Гечев, като посочи, че последният заем от МВФ е от 2004 г., а "вече сме извън опеката му и нямаме нужда от такъв заем". Посочи, че тези заеми са много по-евтини, но вървят в пакет с изисквания, които са трудни за изпълнение и политически обвързани. Гечев каза освен това, че държава, която има заеми към МВФ, се смята за закъсала и не би получила евтин заем от международните пазари, каквото намерение има правителството. В неделя бюджетната комисия одобри, а днес ще се гласува в пленарна зала правителството да може да използва договора с четири международни банки, сключен покрай фалита на КТБ през 2015 г., за да пласира еврооблигации на стойност до 9.5 млрд. лв. Отделно в проекта е записано, че общо дългът, който поема държавата, може да достигне до 10 млрд. лв. тази година при планирани сега 2.2 млрд. лв.


От началото на годината държавата е набрала 800 млн. лв. от вътрешния пазар, днес бе затворена емисия петгодишни книжа, пусната на вътрешния пазар при добра доходност, обяви в парламента Горанов.


архивен кадър

© Пресцентър на Народното събрание

архивен кадър


В края на днешните дебати той обяви, че не вижда особени противоречия по предложената актуализация освен по линия на помощта за бизнеса и хората, и обяви, че отсега може да се мисли програма, която да се приложи за изцяло спрелите бизнеси заради забраните, която да се приложи след отпадането им. Какво каза още четете тук.


Успокоение на праламентарните страсти


Дебатите днес се проточиха часове, макар вече от заседанията през миналата седмица да бяха ясно позициите на всички. За успокояване на страстите управляващите на моменти подхвърляха новини за планове още в незавършен вид.


Така финансовият министър Владислав Горанов обяви, че заради намалената дейност на болниците и денталните клиники се предвижда те да получат пари, покриващи 85% от обичайната им дейност. Процентите не са 100, защото се смята, че поради това, че не работят пълноценно, реално са направили и икономии.


Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък повдигна завесата около готвената схема за безлихвени заеми, подробности по която още не са оповестени, но се очаква това да стане в близките дни. Тя обяви, че безлихвените заеми до 1500 лв. за пуснати в неплатен отпуск служители ще са с 5 години гратисен период и 10 години за изплащане. Отделно се готви и програма със сходни параметри в помощ на дейността на малките и средните предприятия - да взимат безлихвени заеми с гратисен период и изплащане в рамките на 3 или 5 години.


Парите за армията да се спрат


БСП и днес настоя, че предвидените разходи за покупка на техника за сухопътните войски и за военноморските сили трябва да бъдет отложени, ако трябва, с няколко години, за да може парите, предвидени за целта, да покрият допълнителни разходи в помощ на бизнеса и хората в момента.


БСП предлага с 10% да се завишат трансферите към общините, или с общо 420 млн. лв. Отделно близо 1 млрд. лв. да отидат за гарантиран минимален доход на родителите, които са в неплатен отпуск, останали вкъщи да си гледат децата. За земеделските стопани, които трябва да организират пролетната сеитба, се предлагат 30 млн. лв. директна помощ. Депутати от БСП напомниха, че еврокомисията е разрешила заради кризата с коронавируса голямо завишение на разрешените държави помощи за фермери. Дора Янкова пък посочи, че общините по принцип в началото на годината имат по-малко приходи, които се засилват с плащането на местните данъци, но сега няма да могат известно време да разчитат на този приход заради отложеното плащане. При това положение остават под въпрос осветлението, поддържането на чистотата и др. подобни дейности. Тя предложи и парите, които внасят общините по сметки на регионалните и екоинспекции за управление на отпадъците, сега да не се внасят, а да се използват за разходи по почистване и обезпаразитяване.


В неделя от "Фейсбук" военният министър Красимир Каракачанов реагира остро срещу Корнелия Нинова и обяви, че само некадърният политик посяга първо на армията. Днес тезата му продължиха депутатите от ВМРО, като обясниха надълго, че проектите за модернизация не са заложени еднократно в тазгодишния бюджет, а за следващите 10-12 години и в този смисъл парите, за които говори Нинова, не са налични през 2020 г. Милен Михов обяви, че проектите не трябва да бъдат спирани, защото това означава да им бъде сложен кръст. Става дума за плановете за покупка на два кораба и 150 машини за сухопътните войски. Допълни, че част от парите за тях ще отидат при български производители.


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отиде по-далеч, като предложи премиерът Бойко Борисов да се обади на президента на САЩ Доналд Тръмп и позовавайки се на форсмажорните обстоятелства, да спре проекта за платените вече осем изтребителя Ф-16.


Надя Клисурска от БСП обяви предлаганите от правителството мерки за предварително скопени.


Не става въпрос за три месеца от началото на кризата, а само за минали 15 работни дни. Неизвестни са отраженията върху приходната част на бюджета. Дори да се опитаме да прогнозираме на базата на икономически прогнози, пак ще изпаднем в ситуация да гледаме на боб, коментира Йордан Цонев от ДПС призивите за по-големи харчове. Определи като волунтаризъм да се иска прилагането на всички възможни мерки в началото на кирзата, което е и тезата на управляващите. Според него няма как да почива на сериозни изчисления допускането, записано и в актуализацията на бюджета, че само с 2.4 млрд. лв. ще са по-малко събраните приходи. Според него дебатите в парламента през последните 15-20 дни почиват на политически егоизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Следващият път гласувайте за БСП.
  Тогава ще видите как се харчи бюджета.

 2. 2 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 807 Неутрално

  няма по голям ад приживе от това да дължиш пари

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Следващият път гласувайте за БСП.Тогава ще видите как се харчи бюджета.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  И как се правят и управляват кризи.

 4. 4 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Ясно е на всички , България не се управлява от парламента, а и дори не от парламентарната група на ГЕРБ. Човекът, които управлява е всъщност падишахът Борисов, които отменя решения на министри, праща смс-си и ходи на раздумки пред медиите.
  Наблюдавам, че във форума се се активизирали и яростните поддръжници на режима, ГЕРБ комсомолците и форуми войни. Спокойно, стабилността се очертава да продължи още дълго... Няма да ви спрат дивидентите и корупционните схеми..

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Парите за армията да се спрат, а тези за Белене и турецки паток...

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Парите за армията да се спрат, а тези за Белене и турецки паток...

 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Комунетата са най- добри в харченето на чужди пари. И тези от БСП, и тези от ГЕРБ!
  Така, майтапа на страна, всички сме наясно, че трябва да се актуализира бюджета. Въпроса в парламента е в чий джоб ще потънат средствата. И тук не става въпрос за обществен интерес, както си мисли опопулизирания избирател...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#4] от "Александър":

  Може би предпочиташ Нонова?
  Или ниският генерал?
  Докато те са алтернативата на ГЕРБ - начело ще е Борисов.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Все още не се пише за колко време ще се връщат изтеглените кредити/понеже не са уговорени/, но няма да е никак лесно бъдеще. БСП въобще не ми се "спрягат", знаем като са на власт какво се случва

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3118 Любопитно

  БСП отдавна стават само за приказки на пейката пред Централна баня!Та да питам :Нинова КОГА ще върне надвзетите пари от партиината субсидия?Да направи това и тогава да скача като дива кантонерска кокошка....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Левите много обичат да критикуват, но без да имат идея как да се решават проблемите. Това е така, защото нищо не ги интересува. Интересуват ги само властта и парите, които биха откраднали.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Каквото да направят управляващите и които и да са, БСП ще мучи от глад и ще говори на инат.
  Може да вземем до 10 милиарда заем -Ууууууууууу!
  Но засега нямаме намерение толкова да харчим - Ууууууууууу!

  Не съм във възторг от Герб. Хич. Дразни ме самодоволният тон на Борисов.
  Най -убедително в негова подкрепа ми говори Нинова!

  Еретик
 13. 13 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Мадам Решетникова да ходи у лево. Популизъм и нищо повече. Га се наливаше за старите МиГ не реваха.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 14. 14 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Ясно е на всички , България не се управлява от парламента, а и дори не от парламентарната група на ГЕРБ. Човекът, които управлява е всъщност падишахът Борисов, които отменя решения на министри, праща смс-си и ходи на раздумки пред медиите. Наблюдавам, че във форума се се активизирали и яростните поддръжници на режима, ГЕРБ комсомолците и форуми войни. Спокойно, стабилността се очертава да продължи още дълго... Няма да ви спрат дивидентите и корупционните схеми..
  —цитат от коментар 4 на Александър


  Прав си, ДБ не се управлява от комунистическия съдия и прокурор Атанасов, от внука на един комунист и син на член на ръководството на градската организация на БСП, а забравих бабата генерал на СССР Христо Бойкикев, а от всички членове на ДБ успели да се съберат под опашката на коня. Как ли ще се управляват ако успеят да направят членска маса равна на хората в един вагон на метрото?

 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 613 Весело

  ...БСП не убеди управляващите да похарчат повече от планираното...

  Социалисти сър!

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  О, парите ще се изхарчат без проблем. Управляващите са специалисти в това. Ако трябва, още ще дадат. Но, само на определени хора и компании. А бедните и нуждаещите се реално, ще попита някой? За тях важи лафа от един стар филм "История на света" 1 част.

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Данчо Ментата - говорител на управляващите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Неутрално

  По подобие на демократите в Америка така и социалистите в България се противопоставят на всяко деиствие от управляващите с което спомагат за по задълбочена криза и всеки един заставащ зад тях ще е виновен и за собственната си съдба.
  Примера че Президента не се съгласява със наредбите относно вируса са доказателство . Ако този вирус не се спре със вслушване на хората да следват указанията то и самите социалисти ще станат жертви на вируса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK