Министерството на земеделието ядоса веригите с проект за защита на български храни

Министерството на земеделието ядоса веригите с проект за защита на български храни

© Надежда Чипева, КапиталГотвените в предишните години закони, които целяха да въведат защита на производителите в отношенията им с търговските вериги, не успяха да видят свят. Сега заради кризата с коронавируса е напът да види бял свят постановление на правителството, което въвежда изисквания към веригите за продажбата на основни хранителни продукти. Проектът на постановлението е изготвен от Министерството на земеделието, като ведомството не е оповестявало нищо по темата засега официално.


В проекта, с който "Дневник" разполага, се казва, че в търговските вериги трябва да бъдат обособени щандове или хладилни витрини, в които се предлагат само млечни продукти, месо и месни продукти, хляб, яйца, сокове, плодове, конфитюри, готови за консумация храни и др., произведени в България. Посочва се, че местата трябва да са с площ не по-малка от половината от търговската площ, на която се продават съответните групи храни, и да бъдат обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганата продукция е българско производство.


"От производителите не могат да бъдат изисквани никакви плащания във връзка с предлагането за продажба на тяхната продукция, както и продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени освен с изричното им писмено съгласие", се посочва още в проекта на постановлението. В миналото производители неведнъж са се оплаквали, че са притискани да продават под себестойност продукцията си на веригите, за да се предлагат те на промоция, и че получават с голямо закъснение парите си. Сега в постановлението се посочва, че храните се плащат на производителите до 14 дни от предаването им на веригите.
Веригите трябва да купуват храните директно от производители, които работят в радиус от 200 км от областния център, в който работи самата верига, предвижда документът. Посочва се, че трябва да се купува от фермери, регистрирани в регистъра по Закона за подпомагане на земеделските производители или такива с обекти, регистрирани по текст (чл.12) от Закона за храните.


Посочва се, че постановлението "за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини", се приема във връзка със Закона за извънредното положение и че ще бъде в сила до края на 2020 г.


Какво мислят веригите


По информация на "Дневник" търговските вериги са получили тази сутрин проекта, за да се запознаят и заявят позицията си, като им е даден кратък срок от едва няколко часа за реакция.


В своя позиция, изпратена до медиите, те казват, че проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Според тях предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки - българските потребители, търговците на дребно и самите български производители.


Причината е, че мерките забраняват "утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качеството". Смятат, че с новите правила, ако се приемат, може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.


Въпреки че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати, смятат в сдружението на веригите. Оценката им е, че най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България, а освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги.


"Притискането" на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги", смятат в сдружението.


Допълват, че тези промени противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ и предупреждават, че ще доведат до наказателни процедури срещу България.


Целта на планираните мерки да се помогне на българските производители се споделя от търговските вериги, но тя не се постига с настоящия проект, заключават те.


Смятат и че проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през "задната врата". Според Сдружението за модерна търговия основната цел на държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите мерки водят до точно обратното.


Земеделие в корона ситуация


От няколко седмици вече земеделски стопани от цяла Европа изразяват опасения, че заради наложените медицински ограничения няма да могат да приберат пролетната реколта от зеленчуци и плодове. Една от причините за това е и невъзможността да "внесат" работници. В България пък със закона за извънредното положение бе прието, че регистрираните сега безработни ще имат право на трудов договор за работа в земеделските стопанства. В същото време БСП апелира в актуализирания бюджет да се предвидят 30 млн. лв. допълнително в помощ на земеделските стопани, за да могат да се справят с пролетната си кампания. Това предложение не бе прието.


В понеделник "Обединени земеделци" пратиха писмо до премиера, в което посочват, че затварянето на пазари за земеделска продукция поставя на изпитание производителите. "От Обединени земеделци смятаме, че при стриктно спазване на мерките и ограниченията от извънредното положение е важно да продължи работата на кооперативните пазари за земеделска продукция. В условията на увеличаваща се безработица и ограничени доходи е необходимо да се даде приоритет на търговските практики, които стимулират скъсяването на веригата от производител до краен клиент. Това ще спомогне за предлагането на по-ниски цени на земеделската продукция, ще е фактор за ограничаване на спекулата и не на последно място - ще позволи на производителите да получат по-добри приходи от своята дейност", пише в писмото.


От понеделник вече бе разрешено отново да се организират фермерски пазари, които бях факт на различни места преди въвеждането на мерките.


Междувременно в интервю от днес за в. "Телеграф", собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, земеделският министър Десислава Танева обяснява на специално зададен въпрос, че не води война с веригите, а е провела по своя инициатива разговори с тях, "за да стигнем до консенсус как взаимно да подкрепим българските производители, защото те тепърва ще изпитват трудности да реализират продукцията си". "Надявам се да има осъзнаване, че те са част от това общество. Днес всеки е променил по някакъв начин принципа, по който работи. Аз разбирам, че те си имат стандарти на работа като логистика, начин на договаряне, обеми, но сега е извънредно време", аргументира позицията си тя. Разказва, че им поискала информация за търговските доставчици на плодове, зеленчуци, месо и месни продукти, но за десет дни не я получила с изключение на една верига, която на личния й мейл пратила малко данни. "Доставчиците са български юридически лица, но с каква продукция работят никой не може да каже. Търговските вериги много могат да помогнат в тази ситуация заради монополното си положение на пазара", посочва още Танева.


Не смятам, че е популизъм да защитаваш българското производство във време на извънредно положение. И затова смятам, че в условията на извънредна ситуация, ако се наложи, може да се въведат регулации, допълва тя аргументите си, залегнали в проекта на постановлението, който не е публичен. Оценката й е, че поне 50 хил. дребни стопани са заплашени да изпаднат от сектора и да няма с какво да изхранват семействата си. "Да, популизъм е, ако системата функционира нормално, но ние сме в извънредна ситуация", допълва тя.


Аргументите на веригите


Веригите представят икономически и правни аргументи в защита на своята позицията. В тях посочват, че задоволяването на търсенето на български стоки, което те подкрепят, не може да стане с регулации, а по пазарен път, като водещото е съотношението качество - цена. То пък е свързано с концепцията на съответния магазин за размер и специфика. Допълват, че ограничаването на промоциите директно ще вдигне цените, че обособяването на площи води до загуба на пространство, че веригите изискват от доставчиците поне един международно признат сертификат, че самите производители, които досега не са работили с вериги, трябва да направят инвестиции, за да гарантират европейско качество, а това ще вдигне и крайната им цена.


Посочват, че не разбират как ще се прилага изискването за български производител, ако в състава на продукта има съставки от внос. Посочват, че структурата на производство не е равномерно разпределена на територията на страната, а изискването за отстояние до 200 км влиза в конфликт с логистичната концепция на веригите за доставка до централен склад и последваща дистрибуция.


Кризисната ситуация не оправдава въвеждането на нормативни мерки в противоречие на чл. 34 от Договора за функциониране на ЕС, съгласно който "Количествените ограничения върху вноса и всички мерки, имащи равностоен ефект, се забраняват между държавите членки", посочват още от веригите. Допълват, че към момента мерки, подобни на предвидените в проекта на земеделското министерство, не са предприети в нито една държава - членка на ЕС. Според тях освен нарушаване на свободата на движение на стоки въвеждането на предвидената в проекта мярка представлява и ограничение на конкуренцията.


Посочват, че мерките се мотивират с извънредното положение, което обаче е до 13 май засега, а се предлага постановлението да важи до края на годината.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Любопитно

  Гениално! С тия малоумщини сега и от глад искат да ни уморят. В България не се произвеждат достатъчно храни, за да покрият търсенето. Да не говорим, че ще бъде и доволно скъпичко.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Какво става ГЕРБ ? Това не ви е като уйдурмите с ББР !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  https://afera.bg/гледай-бойко-щото-такъв-не-ни-трябваш/

  ТАКА ГО ПРАВЯТ УМНИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Освен мненията на министерството и на веригите, не по-малко важно е и мнението на потребителите, в името на които и едните, и другите съществуват.

 5. 5 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Гениално! С тия малоумщини сега и от глад искат да ни уморят. В България не се произвеждат достатъчно храни, за да покрият търсенето. Да не говорим, че ще бъде и доволно скъпичко.
  —цитат от коментар 1 на Хриси


  България, навремето с Белчо и Сивушка, е хранила четвърт от Османската империя. Не вярвам сега да не може да произведе необходимото за 5 млн. гърла. Просто трябва да се поореже нелоялната външна конкуренция и нещата ще си дойдат на мястото. И цените тогава въобще няма да бъдат високи.

 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Честно, винаги съм купувал по възможност българско производство. Но, извинявайте, изключително се вбесих преди 3 дни. Купих 2 килограма картофи, български не френски, но не можах да открия и един картоф който да е без кал. И какво стана, от 2 кг, поне 200гр беше кал.
  Иначе, пари за бентли има, но има и мрънкане, че конкуренцията ги убива

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Тя пък една защита...…( открай време , като започнеш от прогнилите ябълки , дебелокожите домати , горчивите и пълни с нитрати краставици, и...…...стигнеш до " лимони " по 1,50 по пазара.....просто няма смисъл да се изброява , защото ще се мине и до миризливото на диво прасе свинско.....и......да не споменавам по пазарите за дреболии.....).

 8. 8 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Някой в момента има ли проблем да намери български храни в магазина? Аз поне - никакъв.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Странно, въпреки хвалбите на габровеца, чувам, че в ниделандия трупали картофи и цветя, непродадени, в други страни изливали млякото, за България не чух нищо такова!

 10. 10 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 295 Любопитно

  Е защо? Урсула нали иска икономика на самозадоволяването?!?
  Само едно такова не е хубаво, да не ослепеете. :)

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 11. 11 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъпите чиновници не могат да дишат и един ден, ако не прецакат нещо!
  Не схаваха ли че никой няма да купува боклуците на 90% от българските "производители" дори и да забранят въобще вноса на храна.
  И в момента във веригите има повече от достатъчно български продукти така че който иска да купува сирене от сухо мляко и палмово масло - може да го направи. Аз лично избягвам. Така или иначе си купувам повечето храна от чужбина (най-вече Гърция), а за прясното месо например, старателно внимавам да не е българско.
  Има български продукти които са качествени и с успех се продават навсякъде - дори и в чужбина. Но останалите - съжалявам.

 12. 12 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  България трябва да защитава селското си стопанство със зъби и нокти, вносните храни в повечето случаи са яко субсидирани. Това да имат отделен щанд не е голяма помощ, трябва помощ в изкупуването, в логистиката и особено за дребните стопани. Защото така унищожихме овощните насаждения - ябълки, череши, други. Жалко е да гледаш как хора по 80-90 години влачат чували с ябълки и ги предават по 10 стотинки килото.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Подкрепям българските производители, но като цяло ми се струва, че от МЗ малко прекаляват с някои от изискванията...

 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Ако е вярно това за 200-те км, нищо, прозиведено на изток от Стара Загора или Велико Търново няма да продава в София. Няма риба, няма Верея, няма да има дори шуменски брускети. А, нама да има и Шуменско, Бургаско, Загорката е на ръба...

  Що за щуротия.

 16. 16 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Браво на МЗ-то, веригите няма да бъдат ощетени от тези мерки по никакъв начин! Те могат по всички съвременни норми на пазарната икономика да зареждат щандове с продукти от български ферми-вместо да ни хранят с боклуци от Турция, Франция, Испания, Англия... Българските производители могат спокойно да изхранят половин България. Затова и в наредбата е предвидено половината щандове да са за български стоки!! И не мога да разбера, какво се пенявите в защита на изедниците с хранителните вериги?!? До скоро всички пискаха, че месото им било некачествено от майнатаму, зеленчуците им били пластмасови....пък сега ги защитавате?!?! Малоумен , овчи народ-всички страни в ЕС имат подобни мерки към веригите в собствените им страни!!! Мислете с кухите си кратуни!!!

 17. 17 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Неутрално

  И ГЕРБ ми били дясна партия.
  Мислете като гласувате.

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Малко късно, след като се ликвидираха българските сортове ябълки, круши, дюли, ягоди, малини, сливи. Някои се срещат само на пазарите, но ябълки български - жълти и червени няма, вече садят розови ябълки, каквито са изискванията на веригите.

 19. 19 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Горещо препоръчвам на българските производители скоростно да спрат да смятат българите за прасета, които биха им купували боклуците, щото са българско производство.
  Ако вземат да произвеждат нормални продукти без отрови, пълнежи и пр. при нормални маржове на печалба(а не минимум 100%), имат шанс да оцелеят и да взема да ги предпочитам на пазара или в магазина.
  В противен случай сами ще са си виновни.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на Ran
  Ran
  Рейтинг: Неутрално

  Веригите трябва да изпълняват законите в България.
  Ако не им е изгодно могат да напуснат.
  Но най-вероятно никога няма да напуснат,защото пазарният им дял веднага ще бъде лапнат от другите участници на пазара и никой няма да си спомни за тях.

 21. 21 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  Къде не се произвеждат достатъчно храни да се покрие търсенето?! Тия лаладжии ги разправяй на западните келепирджий дето от както крачето им е стъпило тука единствената им цел е да удушат българското производство! Точно веригите са най-лошото място за закупуване на продукти, които години наред изнудваха, извиваха ръце и тормозеха родните производители! Сега трябва да се стъпи на врата на тия гниди и да се мачкат докато дишат!

 22. 22 Профил на Ran
  Ran
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#17] от "The Rock":

  Ще гласуваме за ГЕРБ естествено,те са бъдещето на България!

 23. 23 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Хората, които ни управляват са психично болни. Тази мярка е абсурдна в текущата ситуация. Ние днес трябва да се борим за всеки ТИР с някаква стока влизащ България.

  Боже пази ни, няма кой друг!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 24. 24 Профил на Ran
  Ran
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  Как сме се изхранвали преди да дойдат веригите ,за да печелят милиарди на наш гръб,направо се чудя?
  Сигурно сме били на фотосинтеза,няма друго обяснение...

 25. 25 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Където и да сложите български боклуци деликатеси няма да станат. Но се замислете, кое се купува и кое не. Целта е да се увеличат цените на вносните стоки, за да станат по скъпи от тези в Германия. Дори в Швейцария вече млякото и бялото сирене е по-евтино от тук. А в Германия вече почти всичко. А ако купуваш в по-големи количества е даже смешно евтино.

 26. 26 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":Как сме се изхранвали преди да дойдат веригите ,за да печелят милиарди на наш гръб,направо се чудя?Сигурно сме били на фотосинтеза,няма друго обяснение...
  —цитат от коментар 24 на Ran


  Изхранвали сме се сами по времето на НРБ. Сега вече не е така. Вие давате ли си сметка, че ние не можем да задоволим нормалното потребление от домати, например. Говоря за домати, не говоря за банани, а за домати.

  Наясно ли сте колко драстично е променена структурата на селското стопанство у нас?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 27. 27 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":Как сме се изхранвали преди да дойдат веригите ,за да печелят милиарди на наш гръб,направо се чудя?Сигурно сме били на фотосинтеза,няма друго обяснение...
  —цитат от коментар 24 на Ran


  Може да не си спомняш, но аз помня празните магазини, след това мърлявите мазета пълни със стоки с неизвестен произход и състав, смрадливите пазарища наречени "борси" и кварталните търгаши продаващи на +300%
  Няма как да накарааш нормалния човек да се върне към това.

 28. 28 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Това отдавна трябваше да се направи в защита на производителите. Олиголният пазар има нужда от силни държавни регулации, иначе господстващото положение на вергите обуславя иземването на печалбата от тях.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#16] от "miltaka":

  Ти едва ли четеш етикетите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Весело

  България, навремето с Белчо и Сивушка, е хранила четвърт от Османската империя. Не вярвам сега да не може да произведе необходимото за 5 млн. гърла. Просто трябва да се поореже нелоялната външна конкуренция и нещата ще си дойдат на мястото. И цените тогава въобще няма да бъдат високи.
  —цитат от коментар 5 на rvr12572942

  Гледай си Белчо и Сивушка и не се изказвай по теми, от които явно си нямаш и най-бегла представа, моля ти се :D Производството на храни в България, с изключение на хляба, може да изхрани максимум София в момента. Да не говорим, че с новите малоумни идеи да не се карат на повече от 200 км, ще се получи така, че в Стара Загора ще има кисело мляко, примерно, но няма да има бисквити, в Бургас ще има бисквити, но няма да има кисело мляко, в София няма да има риба, но ще има бира, а във Варна няма да има пресни салати и т.н.
  Който иска да си купува български стоки, може преспокойно да го прави и сега.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Веригите извиват ръцете на доставчици и производители. Даже не могат да предвидят че щанд “местно производство” , щанд “органични храни” само ще са им от полза. Без да ги задължават.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ran":

  А могат ли да кажат за рушветите дето са плащали на твоите корумпета ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#21] от "Tsveta":

  Изнасяй мила - пазарът е НЕОБЯТЕН . какво те спира ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Гложди ме мисъл една, какво е това "качествена храна на ниска цена"?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 35. 35 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Таралеж":

  ВСИЧКИ вериги имат щанд за местно производство. И повечето хора го заобикалят отдалече.
  Също така имат и БИО щандове, но българските "прозводители" не могат да направят нищо био.

 36. 36 Профил на Ran
  Ran
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нямам корумпета!
  Но ако са го правили ще последват съдбата на Иванчева най-вероятно,не съм юрист...

 37. 37 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Как искате да има качествени зеленчуци и плодове когато малките стопанства са съсипани от кражби и цигански банди. Те дворовете и кокошките не могат да си опазят та малките стопанства. Примери много на наивни селяни осмелили се да направят нещо и след това ограбени и съсипани от тези ссасалци.

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Ще кажа ДОБРЕ, и дори да е от паника,и дори да са от безкрайно ТЪ....Е хора на ГЕРБ ! Майната им на 10 -15 ПАЗАРНИ СПЕКУЛАНТИ и прекупвачи на едро. С бърз закон страната трябва да постигне до 1-2 години минимум 50% -60% "хранителна независимост".

 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Нещо не схващам изискването за 200-те км ?! Какво значениеимат километрите? Въпроса е, дали е БГ производство или не. А че БГ продуктите са по-калпави от вносните си го знаем и дали ще купуваме е друг въпрос.

 40. 40 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Да им турят и 5% данък оборот като в Унгария, да видят че има и по-лошо. По принцип тия мерки са малоумни, ама веригите си го заслужават. Като не им харесва - да се разкарат, нали тъй работи капътализЪмъ?

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#25] от "evtimvz":

  ФАКТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тsonkooo":

  В магазина има и червени, и зелени и всякакви ябълки. Вчера купих от всички.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#19] от "traveler1":


  Горещо препоръчвам на българските производители скоростно да спрат да смятат българите за прасета, които биха им купували боклуците, щото са българско производство.Ако вземат да произвеждат нормални продукти без отрови, пълнежи и пр. при нормални маржове на печалба(а не минимум 100%), имат шанс да оцелеят и да взема да ги предпочитам на пазара или в магазина.В противен случай сами ще са си виновни.
  —цитат от коментар 19 на traveler1


  Виждам, че сте забелязали печалби от 100 % и имате идея как трябва да се прозвежда. Пробвайте се, направете го и избийте рибата. Хванетете пазара. Само да говорите празни приказки не е геройство. Щом мислите, че знаете как, направете го. Качествени стоки, работа с веригите и 100 % печалби. Давайте. Всички ще ви завиждаме острани.

 45. 45 Профил на Pavel Makedonski
  Pavel Makedonski
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#26:".NET"][/quote]

  Ами инициирайте търсене, ама не домати по 40 ст килото! Който не му харесват българските закони е свободен да си бие камшика, а не да плаши гаргите със санкции от ЕС, която е пред разпад! И като се плащат 4-5 лв за кило вкусен български домат, ще има и заплата от по 1000-1200 лв (поне) за работниците на полето!

 46. 46 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Ако искате да има български стоки- вдигнете субсидиите.

 47. 47 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 478 Неутрално

  А защо от електората на герб не отворят магазини само с български стоки.Предполагам че има хора с такива възможности.А съм и сигурен че има собственици на магазини(от герб) на магазини които нямат и една българска стока.

 48. 48 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 443 Гневно

  Заради тази проста женица рафтовете по супермаркетите ще се опразнят и опашките ще станат съвсем километрични.
  Интересно, има ли на света министър-председател, па бил той и прост като българския, който да одобри такова предложение?
  И ако нашия се окаже не-чак-толкова-прост, то няма ли да вземе скалпа на тази самозабравила се женица от Сли'йн и ресора най-после да се поеме от някой знаещ, разумен и отговорен човек?

 49. 49 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Нямам спомен по супермаркетите в Чехия, Великобритания, Португалия, Франция .....да има щандове с отделени стоки от съответните държави.
  Клиентът решава какво и колко да купи.

 50. 50 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 361 Весело

  [quote#5:"rvr12572942"][/quote]
  Явно султана е въвел закон за защита на българските производители във времената на османската империя

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ran":

  Имаш драги - тия дето гласуваш за тях.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  [quote#30:"Хриси"][/quote]

  Не мисля, че дори и София може да се изхрани само с български храни, изключваме хляб и кисело мляко, които по традиция не се внасят, а се произвеждат у нас. Всичко друго е на "дефицит" ако спрем вноса.

  Това е реалността!!!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 53. 53 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  не знам кой селянин е измисли този закон но софиянци ще пострадат...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тsonkooo":В магазина има и червени, и зелени и всякакви ябълки. Вчера купих от всички.
  —цитат от коментар 42 на taratanki


  Колко от тези ябълки бяха български? А какво ще стане, като се забрани вноса?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 55. 55 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Нека потребителя реши какво да купува, а?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 56. 56 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 18 Неутрално

  За 30 години преход разпродадоха цялото земеделие и станахме зависи от чуждите вериги и селскостопански производители, но сега за 1 месец искат да се изхранваме от родните такива. Мутренски цоцализъм в действие

 57. 57 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Айде бе, французите си защитават бизнеса и мерките ги опаковат като защита на работника и прочие дебилщини в така наречения пакет мобилност. Защо и ние тук да нямаме някаква форма на протекционизъм спрямо нашия бизнес. Ако не друго има шанс заради тези квоти БДС храните да бъдат с понижени цени и по-добро качество заради намалената конкуренция от вносни такива. Да производителите били еди кви си, да превозвачите и те. Затова нека крякаме в техен ущърб и после да мрънкаме, че сме бедни.

  This is the place where puddings die.
 58. 58 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има два вида български производители.
  Едните работят усилено, следят качеството, развиват си бизнеса дългосрочно. Те работят успешно с веригите, продават много и даже изнасят (директно или през веригите).
  Повечето обаче не инвестират нищо, искат да станат милионери за ден и само скимтят как веригите им били виновни. Ами продавайте извън веригите - кой ви пречи. Но където и да продават, никой няма да им купува боклуците.
  Единствения начин хората да почнат да купуват некачествените продукти е да има дефицит. За това си мечтаят "производителите" - да се върнат времената на социализма, когато всеки боклук се продаваше, просто защото хората нямаха избор.

 59. 59 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ran":

  Може би Вие -не, но аз съм на достатъчно години да помня какви боклуци имаше в Плод и Зеленчук. Наредени консерви и буркани на пирамиди за изобилие.
  Не знам защо, но навсякъде имаш лимонов сок, много лимонов сок в жълти шишенца.
  В щайгите - игнили домати и краставици, тук-таме някаква ябълка.

 60. 60 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "Веригите трябва да купуват храните директно от производители, които работят в радиус от 200 км от областния център, в който работи самата верига, предвижда документът."

  Това означава, че в София повече няма да ядем Горнооряховски суджук, черноморска риба и прочее, а варненци например да забравят за самоковски картофи.
  Чия лукова глава е измилила подобна дивотия...

 61. 61 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  всъщност, като се замисля, ще пострадат магазините... трябва едва ли не да разделят щанда на 2, в едната половина сАвецка реалност, в другата нормалност.
  ако искат да увеличат мястото в нормалната част, трябва да увеличат и дължината на щанда в савецката част, дори да стои празен или да има само един артикул

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  най-яко е да разделят магазина на две, с една стеничка и кпп на нея.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 361 Весело

  До коментар [#20] от "Ran":

  Преди 2-3 години Метро искаше да си продаде бизнеса в България, но не се намери купувач.

 64. 64 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#43] от "dzd29647696":

  Не плащат прекупвачите на вносни краставици и домати и други. Унгарските земеделски стоки са освободени , и те стават конкурентни ..

 65. 65 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Герберастите искат да уморят населението от глад. По друг начин не може да се обясни това.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 66. 66 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#56] от "bacillus ":

  Земеделието не е продадено, просто някои хора предпочитат да се занимват с внос от колкото със земеделие. Ако наще имат топки ще въведат пакет за "стоков дъмпинг" това и после ще натискат за отпадане на мобилност заедно със стоковия.

  This is the place where puddings die.
 67. 67 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "dejmos":


  До коментар [#43] от "dzd29647696":Не плащат прекупвачите на вносни краставици и домати и други. Унгарските земеделски стоки са освободени , и те стават конкурентни ..
  —цитат от коментар 64 на dejmos


  Тоест в крайната цена има едни 5% които пак аз трябва да платя. Защото ПАК ще търся качество, а не криворазбран патриотизъм.

 68. 68 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Ганьо да върне Корекома направо, егати малоумните гербевски комунисти.

 69. 69 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#15] от "taratanki":
  А Пиринско като се произвежда в Сърбия?

 70. 70 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#39] от "lob18635382":

  Да не можеш, ако си от Варна, да си купиш самоковски компир.

 71. 71 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#5] от "rvr12572942":

  Ти па ако не си трол.
  Познавам по безумната аргументация.

  Интересно какво се крие зад това?
  Предполагам че Борисов и Свинята искат да прилапат някоя верига. Или демонстрация на сила с цел дране на рекет?

 72. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  До коментар [#31] от "Таралеж":

  И сега във веригите си има щандове Местно производство, Биохрани, Органик храни. Никой не задължава нито производителите да доставят само във веригите, нито потребителите да купуват само от големите магазини.
  Ако на производителите не им е изгодно да доставят на големите вериги - да си продават на фермерски пазари, във фирмени магазини...Да си предлагат стоката в квартални магазини, в български вериги, които не са част от немските бакалии....
  Никой не ги спира.
  Отново откровено малоумие на Министерството на земеделието - вместо да подпомагат директно производителите, те се опитват да налагат неадекватни решения на пазара.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 73. 73 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#5] от "rvr12572942":Ти па ако не си трол.Познавам по безумната аргументация. Интересно какво се крие зад това?Предполагам че Борисов и Свинята искат да прилапат някоя верига. Или демонстрация на сила с цел дране на рекет?
  —цитат от коментар 71 на Noal


  И каква верига ще прилапат, повечето са германски, а като стане дума за Меркел Ганьо е по-нисък и от тревата? Само Фантастико и ЦБА са български.

 74. 74 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Веригите отдавна трябваше да бъдат ошамарени..Освен да внасят производство от собствените си страни и да изнасят милиарди годишно, друго не правят.. Същото като с банките..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 75. 75 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега се замислих какви български продукти купувам. Разносметката е печална, но не заради веригите, а заради високите ми изисквания. Изчерпателния списък:
  1. Домати розови (4-7 лева в зависимост от сезона)
  2. Лютеница ( само 2 вида на ЕДИН производител - станалото е боклук)
  3. Кисело мляко - пак само ЕДИН производител.
  4. Луканка - не че има читава, но от малък съм пристрастен, а за съжаление вносна няма.
  5. Олио - позлвам го само за пържене на риба и не ме интересува качеството, а цената
  6. Някои вина за ежедневна употреба. Не и за специален повод.
  7. Прясно мляко (защото ползвам малко).

  Не мога да се сетя нещо друго което да си струва.

 76. 76 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#21] от "Tsveta":

  Що не ги разстреляме? Да ги смачкаме като дървеници. Нали са гниди.

  Явно опорката е да се разпалва омраза към народните изедници - веригите, за да може Свинята да си прилапа някоя.

 77. 77 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Национализация на земята и аграрна реформа. Земеделски стопанства 500-1000 дка максимално. Задължително определена площ овощни градини и зеленчукови култури. Задължително определена бройка животни. Инвестиции в инфраструктурата на селата. Банка финансираща земеделски производители . Преработвателните предприятия собственост на асоциацията на земеделските производители. Същото и с складове и магазини. Наема на площи в веригите за сметка на държавата. Това ще разкрие около милион добре платени места

 78. 78 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1952 Неутрално
 79. 79 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "rexdog2004":

  Това вече го пробвахме преди 70 години. Помниш ли резултата?

 80. 80 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#31] от "Таралеж":

  Ами вече са предвидили. Много от тях. Без принуда. Щото има търсене на български стоки от населението. Т.е. има смисъл.

  Предложеното е безумство. Ще доведе до фалит на големи БЪЛГАРСКИ доставчици на веригите. Такива които аз купувам.

  Тук се цели някакъв грабеж

 81. 81 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Национализация на земята и аграрна реформа. Земеделски стопанства 500-1000 дка максимално. Задължително определена площ овощни градини и зеленчукови култури. Задължително определена бройка животни. Инвестиции в инфраструктурата на селата. Банка финансираща земеделски производители . Преработвателните предприятия собственост на асоциацията на земеделските производители. Същото и с складове и магазини. Наема на площи в веригите за сметка на държавата. Това ще разкрие около милион добре платени места
  —цитат от коментар 77 на rexdog2004


  Ало, другарю, ти преди 89 живял ли си?!? Тези утопии, които си надраскал отдавна са се доказали, че не работят в една пазарна икономика. Клиентът е този, който решава какво да си купи, а не някакъв партиен секретар. Връщайте Кореком направо.

 82. 82 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#45] от "Pavel Makedonski":

  Плати ми го ти като си толкоз ларж

 83. 83 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Разстроено

  До коментар [#75] от "dzd29647696":

  Аз пък от кварталния магазин си купуваХ много хубаво сирене - от не особено голям и известен български производител. Разкошно сирене, по 11 кинта килото, големи буци по 800 грама, пакетирано и етикетирано. Онзи ден купих пак, но понеже купувах и други неща, не обърнах внимание на цената. Прибирам се вкъщи, гледам буцата нещо много маломерна. Обръщам отзад етикета да видя колко грама е - кило сирене вече струва 15.45 лв, а буците са по 600 гр.
  Ми, мерси, пичове, хубаво ви е сиренето, ама с тия цени ми излиза по-евтино да си купувам датско синьо сирене от Билата...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 84. 84 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 313 Весело

  Мисля че времето е напълно подходящо веригите да бъдат озаптени и поставени на мястото им. Практически Кауфланд и Лидъл, тъй като са един собственик, са монополисти. От кога умно-красивите се застъпват за монополи?

 85. 85 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#57] от "Deadpudding":

  Я ми обясни как намалената конкуренция води до по ниски цени?

  Братле, ти в университет ходил ли си?

 86. 86 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля че времето е напълно подходящо веригите да бъдат озаптени и поставени на мястото им. Практически Кауфланд и Лидъл, тъй като са един собственик, са монополисти. От кога умно-красивите се застъпват за монополи?
  —цитат от коментар 84 на our12595545


  И как точно са монополисти, при наличието на още 20 вериги и още хиляди магазини и пазари.
  Въобще ясно ли ти е значението на думата "монопол"?

 87. 87 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Весело

  До коментар [#77] от "rexdog2004":

  И да продължим идеите, през които вече минахме:
  1. Ученически и студентски бригади за обработка и прибиране на реколтата в национализираната земя.
  2. Банка финансираща земеделски производители - имаме вече държавна банка ББР, готова да прилапа всякакви пари.
  3.Задължително определена площ овощни градини и зеленчукови култури. Задължително определена бройка животни. - това означава да нямаме нито овощни градини, нито животни. Защото бройката и площта ще ги определя някоя като Ангелкова на база връзки, познанства и подкупи....
  4.ЗАщО НА НЯКОИ НЕ ИМ Е ЯСНО, чЕ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ПОНЕ ДА НЕ ПРЕчИ, АКО НЕ МОЖЕ ЕФЕКТИВНО ДА ПОМАГА?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 88. 88 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#12] от ".":

  Точка, България трябва да се стреми да не прави тъпотии няколко години поред. Проблемът е в приоритетите.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 89. 89 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#43] от "dzd29647696":

  В момента цените в българските чужди вериги хипермаркети, въобще не са ниски.
  И не мога да разбера как си позволяват в Германия същите тези вериги да дават по 2 хиляди евро заплата, а тук дават по 600 евро, обаче цените на продуктите са същите, а даже има и такива , които в Българските си магазини ги продават по-скъпо.

 90. 90 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#73] от "bacillus ":

  Фантастико не ли малко?
  Верно че са само в София, но пък са много и добре конкурират немските.

  Може да са решили да ги ощавят.

  Или пък ще е друга схема. Нещо по логистичните вериги.

  Скоро ще си покаже така или иначе

 91. 91 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 811 Неутрално

  А забравих и нещо друго.
  Тук българските им работници работят от понеделник до неделя от 7 до 22 часа, а в Германия, в неделя не може да откриеш отворен магазин на да си купиш хляб.
  Нито пък някой ще те чака да работи до 10 часа вечерта.
  Само тук се държат с работниците си като роби

 92. 92 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Веригите отдавна трябваше да бъдат ошамарени..Освен да внасят производство от собствените си страни и да изнасят милиарди годишно, друго не правят.. Същото като с банките..
  —цитат от коментар 74 на Noise


  Какви вериги ще шамариш? Кауфланд? Лидл? Метро?

  А, Меркел да ти набива канчето по-зле и от стар войник в казармата? Как я мислите тази работа, вие давате ли си сметка България в каква икономическо-политическа обстановка е?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 93. 93 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#86] от "dzd29647696":

  Правят най-голям оборот бе тъпчо, ти не знаеш ли, че който работи с тях се задължава да им дава най-високите отстъпки? За Лидъл да знаеш с какъв произход е храната, щото на етикета пише само пакетирано в .......?

 94. 94 Профил на Peter Mechkov
  Peter Mechkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До 6

  "Чиста кал"
  Хубави ли бяха картофите поне?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#85] от "Noal":

  Може да доведе за българските производители защото ще се конкурират помежду си. "Братле" виж какво е неконкурентноспособност и както някой каза по-горе ще видиш защо има само по едно две читави предприятия а останалото е леш. Айде сега брато обясни ми как реално въздейства пакета мобилност на нашите превозвачи и на френските. Не е протекционизъм или е ?

  This is the place where puddings die.
 97. 97 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#96] от "Deadpudding":

  Пакета мобилност е съвсем друга работа. Там става дума за дъмпинг и некоректни практики. А и така наречените "наши" превозвачи не са наши, а регистрирани в БЪлгария, с турски и украински шофьори.

 98. 98 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#25] от "evtimvz":

  Не ви вървят вече лъжите! Всеки клиент купувал българска продукция от българските ферми или през пазарите или през он лайн платформите знае качеството на истинската българска храна! Веригите много добре знаят това, за това създадоха и линии български продукти. Да ти дам за пример Родна Стряха на Лидл - айде купи го, занеси го на една лаборатория да ти каже какво има в него!

 99. 99 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  До коментар [#91] от "001":

  А къде са отрасловите профсъюзи? Посочете ми един профсъюз, който в последните 30 г. да е организирал стачка в България.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Комунисти, какво да ги правиш. Майка и ще разплачат на българската пазарна икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK