Танева предупреди веригите да не вдигат необосновано цените на българските храни

Танева предупреди веригите да не вдигат необосновано цените на българските храни

© Анелия НиколоваМинистерство на земеделието, храните и горите обяви в прессъобщение, че търговските вериги манипулативно заплашват с увеличение на цените и ги предупреди, че следи ценообразуването и ще предприеме мерки, ако цените на българските хранителни стоки необосновано нараснат.


До размяна на становища чрез медиите се стигна заради неоповестен публично проект за министерско постановление, с което големите хранителни магазини се задължават да обособят пространства специално за стоки, произведени в България и то в радиус от 200 км от съответния областен център. Идеята е мярката да се въведе с постановление на Министерския съвет, а не със закон, каквито идеи имаше в предходни години, е мотивирана с извънредното положение в страната.


Какво предвижда проектът, според документа, с който "Дневник" разполага, и какво е становището на Сдружението за модерна търговия, обединяващо големите търговски вериги, четете тук. Оценката им е, че най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България, а освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават в търговските вериги. "Притискането" на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги, смятат търговците.
В 21.54 ч. на редакционната поща беше получено становището на министерството.


В него се разяснява, че проектът на нормативен акт е бил изпратен за становище на всички заинтересовани като преди това ведомството се е опитвало да стимулира Сдружението за модерна търговия да подкрепи доброволно българското производство. След като разговорите не довели до "никакви действия и разбиране от страна на частните оператори", се наложило идеите да бъдат оформени в нормативен акт.


Министерството уверява, че "с него не се въвеждат регулации в дейността на частните оператори, а само задължава обектите да предлагат продукцията на местни български производители".


Според ведомството, ръководено от Десислава Танева, позицията на Сдружението за модерна търговия, разпространена в медиите, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките, смятат в министерството.


Ведомството уверява, че действията му са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители запазване на поминъка им, особено след като те не могат да пласират продукцията си чрез ресторантите и хотелите.


Чрез монополното си положение на пазара в България, търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност, е становището на агроведомството.


То предупреждава, че следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметне, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, е в правото си да предприеме съответните мерки, без да ги конкретизира.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK