Около 300 хил. българи са планирали да пътуват в чужбина между 13 март и 1 юни

Николина Ангелкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Николина АнгелковаОколо 300 хиляди българи са планирали да пътуват в чужбина в периода от 13 март до 1 юни и са направили резервации - ранни или цялостни. Това съобщи в интервю за "Нова телевизия" днес министърът на туризма Николина Ангелкова, като се позова на данни на трите основни организации на туроператорите.


Тя подчерта, че най-засегнати от въведените ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса са тъкмо туроператорите, които предлагат екскурзии в чужбина, и допълни, че се обсъжда специфична "кредитна линия" за туроператорите с дълъг гратисен период, за да могат да възстановяват средствата на потребителите.


Потребителите, чиито пътувания и почивки са били осуетени заради извънредното положение, могат да вземат ваучер, който им дава възможност в следващите 24 месеца да направят друго пътуване за компенсация. Другият вариант е след 13 юни да му бъдат възстановени средствата, както предвиждат указанията на Еврокомисията. Министърът препоръча ползването на ваучери.


Само 10% в туризма остават на работа
Според анкета сред туристическите организации от началото на извънредното положение насам половината от работодателите в туризма са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават служители. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите, съобщи Николина Ангелкова, като направи уговорката, че данните са неофициални.


По данни на ведомството й пряко заетите в областта на туризма през 2019 г. са били 167 хил. през четвъртото тримесечие и 202 хил. през летния сезон.


Министърът изрази надежда, че при нормализиране на обстановката България би могла да се надява на късен летен сезон - през юли и август, когато да навакса част от пропуснатите възможности в туризма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK