Каракачанов иска да се забрани вносът на плодове и зеленчуци в сезона на българските

Красимир Каракачанов

© Юлия Лазарова

Красимир КаракачановМинистърът на икономиката да забранява временно вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Това предложение е внесъл в Министерския съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов, съобщи ВМРО.


Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19, се казва в съобщението.


Вицепремиерът предлага нов, по-лесен режим за достъп на земеделските работници до полето.
Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски, предвижда предложението. Шофьорите ще представят служебни бележки с маршрута и списък на берачите, издадени от съответния фермер.


Каракачанов предлага също да се разреши на хората с дворни места да пътуват безпрепятствено до тях, за да могат да отглеждат плодове и зеленчуци за собствено ползване. Според него бележки за пътуване могат да се издават от кмета по местонахождение на имота.


Друго предложение е мярката 60/40 да се прилага и за сезонните работници.


Вчера ВМРО, чийто лидер е вицепремиерът, предложи на търговските вериги да бъде наложен специфичен данък, ако "откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си", като се позовава на примера на Унгария. Според самите вериги и сега 70% от асортимента им е формиран от български стоки, а съпротивата им е срещу това, че ги задължават да зареждат от регионални производители, което би изхвърлило вече утвърдени доставчици, чието производство е на повече от 200 км от магазина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK