Борисов обяви "наваксване" за членството на България в еврозоната до края на април

Борисов обяви "наваксване" за членството на България в еврозоната до края на април

© Правителствена информационна пресслужбаСлед като през февруари премиерът Бойко Борисов изненадващо даден заден ход по темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната, сега е напът да се поправи.


"Тука вече мога да си направя една голяма критика към себе си - не трябваше да се огъвам толкова, когато много уверено вървяхме към чакалнята на еврозоната, защото вие сега виждате трилиони Европейската централна банка отпуска за възстановяване и борба, но за кои държави." Това обяви днес той пред журналисти в Хасково, след като от началото на извънредното положение на няколко пътни се обърна гневно към критиците на членството в общия валутен съюз, върху които стовари вината, че България вече не е част от чакалнята на еврозоната - механизма ERM II.


По заявките на самите управляващи това се очакваше да стане до края на април. Междувременно обаче бяха внесени за обсъждане законови промени, свързани с курса евро - лев при влизането на България в еврозоната, които отприщиха критики, че България ще промени курса под натиск, когато влезе във валутния съюз. С това Борисов обясни спирачката, която сложи на процеса по кандидатстване, като посочи, че въпросът се отлага, докато не се получи пълен обществен консенсус, което е на практика невъзможно. Малко след тези събития обаче от думите на еврокомисаря, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис се разбра, че влизането на България в чакалнята се отлага за известно време, защото не са изпълнени ангажиментите по капитализацията на Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, в които Европейската централна банка откри капиталов недостиг. (Междувременно на 2 април "Инвестбанк" обяви, че е изпълнила "предсрочно и изцяло" заложените в капиталовия план мерки във връзка с извършената от ЕЦБ цялостна проверка през 2019 г. на качеството на активите и проведените стрес тестове).
В телевизионно интервю неотдавна управителят на БНБ Димитър Радев изрази съжалението си, че България е пропуснала да се присъедини към еврозоната по-рано и определи като грешка това, че преди 10 г., в началото на предишната икономическа криза се е отказала да следва този път. "Ние нямаме кредитор от последна инстанция, каквато е ЕЦБ, и това ограничава мерките, които можем да предприемем", посочи тогава той.


Така днес премиерът Борисов обяви, че се действа "много мощно", за предаване до края на април "на проспектите". Не се разбра от думите му какво всъщност ще бъде направено до края на април. Посочи само, че се работи по единственото неизпълнено досега изискване за влизане в чакалнята. Не бе питан и не каза дали то е свързано с капитализацията на двете банки и докъде е този процес.


Обяви, че е разговарял и с еврокомисаря Домбровскис, и с Кристин Лагард, президент на ЕЦБ и допълни, че България е "прекрасно" и финансово, и икономически структурирана като държава, с рейтинг като държави, които вече са в еврозоната, и в чакалнята. "Имаме само едно условие, което да изпълним, незабавно, работи се по него", увери премиерът.


Посочи, че "ние не че сме се отказали" от този път, но "решихме да сме по-бавни, за да убедим по-бързо хората. Тази криза ни показа, че тези, които са в еврозоната и в чакалнята, ще разполагат с милиарди евро за възстановяване, тези, които не са, ще теглят дългове, и то на огромни лихви", анализира ситуацията той.


"С един-два месеца намалихме темпото, но сега с една-две седмици ще го наваксаме", обяви Борисов.


От думите му се разбра, че кандидатурата на България за чакалнята върви паралелно с тази на Хърватия.


Според него и за самия Европейски съюз ще е важно дисциплинираните държави много по-бързо да се възстановят след започващата криза, като ползват "огромните средства" на ЕЦБ.


"Ние, за да прекараме кризата, пари ще съберем", но после много повече милиарди ще искат индустриите, за да ги превъртим да тръгнат отново и аз искам сега да гарантирам този период, обясни позицията си Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK