Правителството задължи веригите да продават български храни на обособени площи

Правителството задължи веригите да продават български храни на обособени площи

© Правителствена информационна пресслужбаПравителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Това съобщи правителствената пресслужба след извънредно правителствено заседание.


Проектът на постановлението е предложен от министъра на земеделието. Той бе пратен за позиция на търговските вериги преди седмица и те реагираха остро. Повече за това четете тук.


Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство, се посочва в съобщението.
На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.


Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.


За административни области София-град и София-област за съседни се смятат областите, граничещи със София-област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.


Приетото постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат, посочват в мотивите си министрите.


Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8286 Неутрално

  Остава и да е на прилични цени, в което силно се съмнявам.

 2. 2 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Отваряйте парковете и планините, че ще става страшно. Умници.

 3. 3 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 360 Неутрално
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2115 Весело

  Какво означава "български харни"?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Преди години правителството на Орешака искаше да въведе подобни мерки на веригите от магазини и от ГЕРБ бяха остро против. "Специалистите" им обикакяха по ТВ студията и обясняваха колко лоши са тези мерки, говореха за протекционизъм и т.н. Интересно какво обърна позицията им по темата?

 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1751 Любопитно

  Клиентите на затворените пазари да влязат във веригите ли? Ще отида да го видя това.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Аз и сега си купувам такива, много рядко прибягвам до чужди. Може би спагети, макарони, ядки, домати и краставици, когато не сме в сезон. Да видим как ще работи това.

 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Компромис - да имат обособено място. Но няма да са 50%. КОето значи, че в Лидл ще има 3 щайги с домати.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2814 Любопитно

  "За административни области София-град и София-област за съседни се смятат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив" - местни, по-местни и най-местни. Като се прави нещо все е с уговорки, а уговорките са все по български. Обособените площи, според "веригите" били на паркингите, а там е баш БГ територия, вътре не е. В същото време, т.н. КООПеративни пазари - под ключ, все едно там се други производители и продавачи. Критериите са по БГ пазарни отношения.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 10. 10 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Поредната популиска глупост на тиквите.

 11. 11 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 447 Неутрално

  В Лидъл само хляба и то не всичкия е български.Тия яко изнасят кинти от БГ.

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2115 Весело

  Дебил до дебила, мила моя майно ле....
  "Българските харни" и досега се предлагаха и се предлагат в големите вериги. А местните екзотични регионални производители, ако искат, да си предлагат "харни"-те на фермерски пазари, местни тържища, панаири на производители и т.н. Защото не могат да осигурят постоянно големи бройки и постоянно качество.
  Най-малкото защото не е работа на държавата да регулира занаятчийското производство с укази и постановления. Държавата трябва да създава закони и да следи да се спазват, а не да ги променя по 2 пъти на седмица.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4486 Любопитно

  Областите около Софийска обраст няма море. Означава ли това, че в София няма да се продава морска риба?

 14. 14 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 442 Неутрално
 15. 15 Профил на vladoatanasov
  vladoatanasov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Бравос! Умно! Ами Варна като не граничи с Кюстендил няма ли да яде череши? В София май няма да има дини от Любимец? Ами кайсиите не бяха ли край Силистра?

 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1419 Весело

  Този вирус е много опасен, половината коментари в дневник вече са на профили новобранци.
  Яко са опряли до рублите от позитано и са налазили яко в нета.
  Някакъв във фейса беше се оплакавал, че му спрели тока, а от ЧЕЗ отговориха, че ток се спира при две последователни неплатени сметки.
  Тоест човека и февруари не си е плащал, а пък иначе плаче в нета.
  Напълни се с такива андрешковци позитанци .

  Много добра идея, да има определени зони само за български продукти, за да може хората които искат да подкрепят българското да не търсят из стелажите кое къде е произведено.

 17. 17 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Аз се чувствам европеец и като такъв ще купувам всичко друго, но не и от този рафт. Заради разума, демокрацията и европейския ни път.

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1751 Весело

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Ще завъдят сафрид в Перловска.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Бързат да оправят Гафът на изключително Простата селяндурска министърка, която направи Изключително Просто изказване за борсите.

  ОСТАВКА НА СЕЛЯНДУРСКАТА МИНИСТЪРКА

 20. 20 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 72 Неутрално

  В Лидъл само хляба и то не всичкия е български.Тия яко изнасят кинти от БГ.
  —цитат от коментар 11 на оuzo


  Влизал ли си някога в Лидл? Явно не си, защото у ваше село няма такова животно...
  В Лидл повече от половината стоки са български. Почти няма стокова категория без български стоки. Естествено няма български банани, зехтин и авокадо, но ако правителството разпореди - и това ще има!

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  "...ядки, домати и краставици."


  Това трябва да го прекратиш, защото купуваш пластмаси, силно третирани. Има и българска краставица, и домати, които обаче, на 90% се изнасят, и то къде, в Италия. Ядки естествено, също има родни.

  Скоростен индекс "Y"
 22. 22 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Пълна глупост е това.
  Българските храни и сега са много.
  Който пък иска неща директно от производител - моля, има пазари, има интернет.

 23. 23 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Пичуе, погледнете цирка който прокарват пред очите ни. Искате ли да плащате двойно за нещо, което довчера е било X пари? Подгответе се за тежки времена с такива популисти и калинки в управлението.

 24. 24 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Политици като се захванат с регулиране на стоки и цени обикновенно докарват до липса на стоки и високи цени. Ама нищо не влиза в тези кухи глави.

 25. 25 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Този вирус е много опасен, половината коментари в дневник вече са на профили новобранци.Яко са опряли до рублите от позитано и са налазили яко в нета.Някакъв във фейса беше се оплакавал, че му спрели тока, а от ЧЕЗ отговориха, че ток се спира при две последователни неплатени сметки.Тоест човека и февруари не си е плащал, а пък иначе плаче в нета.Напълни се с такива андрешковци позитанци .Много добра идея, да има определени зони само за български продукти, за да може хората които искат да подкрепят българското да не търсят из стелажите кое къде е произведено.
  —цитат от коментар 16 на 001


  Но трябва по добре да се направи. Да се съберат ВСИЧКИ български стоки на отделно пространство, за да не се объркваме. Супер ще е - половината магазин, другата половина - музей.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3331 Весело

  Отваряйте парковете и планините, че ще става страшно. Умници.
  —цитат от коментар 2 на оuzo  До коментар [#2] от "оuzo":

  "Ние ще финансираме вашата разходка в парка." - Изи-кредит.

 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#11] от "оuzo":

  Мисля, че никога не сте влизали в Лидл.

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1590 Любопитно

  Интересно ми е, как ще се гарантира хигиената на храните. Това че са местни, български, не гарантира нищо. Спокойно може да се внесе някаква зараза. Преди време гледах репортаж от Дания, или някаква друга западна държава. Плъзва някаква епидемия, като проследяват пътя на заразата, стигат до местен фермер, който снабдявал вериги ресторанти с моркови негово производство. Не помня нито каква зараза беше, нито знам такива които могат да се предават през морковите. Но какво се е произнесло ХЕИ за решението на правителството?

  мурзилка
 29. 29 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 378 Неутрално

  В Лидъл само хляба и то не всичкия е български.Тия яко изнасят кинти от БГ.
  —цитат от коментар 11 на оuzo


  Голяма глупост каза. :)

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1590 Любопитно

  ПП. Може пък да не бяха моркови, а магданоз. Ако някой се наеме да търси, да пробва и с двете.

  мурзилка
 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  Йордания с 5% обработваеми площи да ни продава домати, вече идва малко в повече...

  Скоростен индекс "Y"
 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1449 Весело

  Глупаво. Дори може да намали продажбите. Хората с това се занимават, бре!... от десетки години. Мерят всичко и се чудят как да си увеличат продажбите. Само в празната глава на милиционер може да се разхожда идеята, че големите маркети си подреждат стоката както им дойде. Ама, какво ли се чудя... В държавата никой не се занимава с това което умее... по едни или други причини...

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2115 Весело

  От първоначалната идея не е останало нищо. Явно е достигнат компромис да се сложи едно щандче, където да се продават "харни" И на регионални производители.
  Т.е. освен досега предлаганите карловска луканка, кюстендилски сливи и "силистренска кайсия само за ракия" ще се сложи още 1 щанд с 1-2 щайги и на местни лозари, винари или земеделци.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Другари, а ТКЗС-тата кога?

 35. 35 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#25] от "upw39647678":

  Няма как да е музей.
  По принцип хората гледат цена качество и ако немското сирене е 10 лева , а българското 15 много малко хора ще си купят от българското, но ако разликата в цената е малка , много повече хора ще искат да подкрепят българското земеделие.
  Аз например бих си пазарувал български стоки , ако цената не се разминава с повече от 10-20%
  Имаше преди време един анализ , че печалбите на големите чужди вериги в България са двойно по-големи от тези в немските им магазини, защото разходите им тук са по-малки. Например касиерката взема 600 евра в България, а 1600 в Германия и затова в последните години се умножи броя на тези магазини из България.
  А пък и там никой не работи в Неделя, а българските роби ръботници работят от Понеделник до Неделя от 7 до 22 часа и получават в пъти по-ниски заплати от тези на веригите в други страни.

 36. 36 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Морската( и океанска) риба ще е изложена там, където е била и до сега.

  В случая ще се обособи малка площ с продукти от областта, в която е магазина.

  Лично аз намирам това за безсмислица, но пък какво смислено може да се очаква от турения за "управляващ" Боку?!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 37. 37 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Значи с едната ръка затваряме кооперативните пазари, а с другата прехвърляме клиентите към търговските вериги?

 38. 38 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 543 Весело

  Другари, а ТКЗС-тата кога?
  —цитат от коментар 34 на Котаракът на Шрьодингер


  ..., малко преди купонната система.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 39. 39 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Това е пълна щуротия. Особено като знаем качеството на една част от наш'те производители...

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3391 Весело

  До коментар [#13] от "vassilun":

  То и в Белорус няма море( ако изключим Псаки) , ама произвежда риба и морски дарове за Русия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Никога не купувам българско мляко. Полското е 1.69 и няма наш млекар да го продава по евтино.

 42. 42 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 706 Неутрално

  В ЛИДЛ и сега има обособено място, където се продава марката "Родна стряха". Заема доста място, май стават все повече. Без да е нужно задължение да го правят.
  Мислите ли, че техният маркетинг не са напипали патриотарското чувство у потребителя?
  Била също има активности в стил: Домати от Славовица, дини от Любимец, картофи от самоковско.

 43. 43 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Какво означава "български харни"?
  —цитат от коментар 4 на mitko11


  Храни от Велика България (на Симеон).

 44. 44 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Освен зони с български продукти трябва да се издадат купони само за български стоки.
  Примерно вместо позитанци тук да плачат , че нямало какво да ядат защото от един месец нямали работа, да им се дава помощ от 200 лева ваучари само за български хранителни продукти.
  Просто е .

 45. 45 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1194 Весело

  Бойко и Десито май са изкуфели от стрес, та са забравили как беше по комунистическо време: Искаш книга от Библиотекека "Галактика"? Може, ама ако вземеш том 6 от събраните съчинения на бай Тошо.

  Защо да отделят българските стоки, като могат да ги събират? Искаш кило холандски домати? Може, но ако вземеш кило български. Искаш кило портокали? Може, ама ако ги вземеш с кило ряпа. Безплатна идея, Деси!

 46. 46 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  [quote#43:"deepblue"][/quote]

  Вие история в ТВУ-то учехте ли? Велика България е на Кубрат, не на Симеон.

 47. 47 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#25] от "upw39647678":Няма как да е музей.По принцип хората гледат цена качество и ако немското сирене е 10 лева , а българското 15 много малко хора ще си купят от българското, но ако разликата в цената е малка , много повече хора ще искат да подкрепят българското земеделие.Аз например бих си пазарувал български стоки , ако цената не се разминава с повече от 10-20% Имаше преди време един анализ , че печалбите на големите чужди вериги в България са двойно по-големи от тези в немските им магазини, защото разходите им тук са по-малки. Например касиерката взема 600 евра в България, а 1600 в Германия и затова в последните години се умножи броя на тези магазини из България.А пък и там никой не работи в Неделя, а българските роби ръботници работят от Понеделник до Неделя от 7 до 22 часа и получават в пъти по-ниски заплати от тези на веригите в други страни.
  —цитат от коментар 35 на 001


  Българското сирене и левче да е, пак няма да го купя. 100% сухо мляко и палмово масло.
  А относно печалбите. Предполагам говориш за процента на печалбата, а не за абсолютния и размер. Защото като пари, печалбата от българските им магазини се отразява на общата им печалба на третия знак след запетайката.
  Процента на печалбата в България обаче е наистина по-висок, защото в Германия има жестока конкуренция между търговците, а тук другите търговци вместо да се конкурират, реват и търсят начин държавата да им свърши работата.

 48. 48 Профил на haq30626233
  haq30626233
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Г-да управници, пазарна икономика не се прави с постановления!!!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4486 Весело

  До коментар [#34] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Забравете ТКЗС-тата! Направо на АПК-та ще минават! Та ГЕРБ били дясна партия, а? 🤣😂

 50. 50 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Аз пък мисля ,че или трябва да се уеднаквят субсидиите за всички европейски селскостопански производители на растителни и животински продукти, или в държавите с по- ниски такива да има рестрикции спрямо продуктите произведени с по- висока субсидия. Иначе къде отива свободната конкуренция, в която всички се кълнем?

 51. 51 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Е, аз предпочитам френските червени и жълти картофи. Много по-вкусни, чисти и по-евтини от българските " самоковски" незнайно от къде и с калта. За качество да не говорим!

 52. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Къде продават банани, българско производство?

 53. 53 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  В Лидъл само хляба и то не всичкия е български.Тия яко изнасят кинти от БГ.
  —цитат от коментар 11 на оuzo


  И като ги изнесат какво ги правят:
  1) трупат си ги под възглавниците или
  2) или ги търгуват на специален борсов сегмент за екзотични стоки?

  И това, по същото време, в което българите обръщат левовете си в евра, че усещат накъде духа вятъра?

 54. 54 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Почвам да спестявам за глобата от Брюксел....

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4486 Неутрално

  До коментар [#50] от "rvr12572942":

  Аз пък мисля, че трябва да се премахнат всясакви субсидии в целия ЕС и страните, с които ЕС има търговски споразумения!

 56. 56 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Дано и цените останат нормални за пазара. А иначе такава трябва да бъде логиката и независимо произхода на международната верига, то винаги да има някаква обособена площ, която да предлага и от местното производство на страната, в която се намират.

  danitoledov
 57. 57 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  трипроцентовите пак се правят на интересни...
  Никой не е забранил на чуждите вериги да си продават тук техни продукти, но трябва да си организират така търговските площи, че да има зони само за местни продукти.
  Точка
  Ако не им харесва, да развиват бизнес в Унгария, там Орбан обложи с допълнителен данък всички чужди вериги, ама не се изнесоха , а продължават да си работят и да плащат допълнителен данък на унгарците

 58. 58 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#49] от "vassilun":

  Ама те в ГЭРБ са "десни", щото като си кара бибитко по магистралата и Симитли му се пада отдясно.

 59. 59 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Областите около Софийска обраст няма море. Означава ли това, че в София няма да се продава морска риба?
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Като гледам колко плюсове са ти сложили, явно всички сте се пуснали по инерция... Ще се продава, разбира се, но няма да е на тези новообособени щандове, защото морските области не граничат със Сф. Няма забрана да се продават продукти, които не са от граничещите области.
  Иначе, аз също смятам, че това е пълна тъпотия и излишно затруднение за магазините.

 60. 60 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#50] от "rvr12572942":Аз пък мисля, че трябва да се премахнат всясакви субсидии в целия ЕС и страните, с които ЕС има търговски споразумения!
  —цитат от коментар 55 на vassilun


  Не мога да не се съглася, че вашето предложение е много по- смислено.

 61. 61 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  По-голяма глупост гербаджиите не бяха сътворявали.
  То това е простотия на патрЕотите де, ама тия що им се вързаха...

  Абе министърке, абе джанъм... да не би само "веригите" да са единствените магазини в тая страна, че потребителят бил нямал "достъп" ?!?!?!
  Човек като е прост, не е нужно да е написано на челото му. Познава се по делата му!

  И да питам - как се разпознават "веригите"? Поименно ли са изброени в постановлението или как?
  Верига ли е локална фирма, притежаваща 10 супермаркета в областен град, чисто местен капитал? Или трябва да е с чуждо участие?
  Колко голям да е даден магазин, за да се определи като верига?
  В тукашния град има местна фирма с 2 супермаркета, големи колкото малките Билли. Това верига ли е?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 62. 62 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нз за вас, но аз като отивам в магазина (99% Метро) гледам дали продуктите са хубави, а не от къде са. Сравнявам цената им, а не гледам кой ги е произвел.
  Ако някой смята, че ще намери наивници, които да купуват по скъпи и некачествени стоки заради произход, много се лъже.
  Пазара може да действа само по естествен път и сам да регулира предлагането чрез съответното търсене. Всичко друго е булшит.

 63. 63 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#52] от "ivanpopov":

  В Добрич.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 64. 64 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#35] от "001":

  Аз пък никога не гледам нито цена, нито производител на дадена стока. Купувам това, което ми харесва, без значение колко струва или кой го е произвел.
  За различните продукти съм си намерил най-доброто за мен, и винаги си купувам от него.
  Дали е 10 или 15 лв килото - взимам за толкова пари, колкото мога да си позволя, но да е от хубавото. По-добре 500 гр. качествено сирене, отколкото 1 кг боклук от палмово масло.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 65. 65 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Не е ли по-важно храната да е качествена, а не къде е произведена!?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция"

  Мръсна комунистическа измет!!!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 68. 68 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Гласувайте за гроб за да не се върнат комунистите! Oh, wait!

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 69. 69 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Когато предпочитаме българското пред китайското си помагаме един другиму по много начини, но този който ни засяга финансово е най-важен. Вливането на пари в български работодател, дава възможност за растеж и нови работни места, които понякога могат да се окажат за наши познати, роднини, а след някаква въртележка и за нас.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 70. 70 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#17] от "Бай Ганьо":

  Аз пък заради такива пишман-европейци като тебе само от този рафт ще купувам! :)

 71. 71 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 522 Неутрално

  От тая работа нищо няма да излезе. Не е тоя пътя на малкия производител до крайния клиент. В нашия квартал има 5-6 магазинчета на български производители и там се предлагат мляко, сирене,кашкавал,месо,колбаси,зеленчуци и т.н. С много високо качество и добра цена ! Клиенти винаги има, защото контакта е с производителя, стоката е винаги прясна, и цената е освободена от посредника. Аз редовно пазарувам от тях. Но това няма как да стане с големите вериги. Първо не знаеш колко е родно и кой го е произвел. Ще стане като с Белуруските маслини и зехтин, които заляха руския пазар след като Русия спря вноса им от Европа, като контрамярка на ембаргото :-) .
  И второ цената би обезмислила начинанието - посредника си иска своето и е прав. Няма как да излезе сметката ако производителя е дребен. Сложна логистика, административни, организационни и складови разходи. Проблеми с продукцията от вчера и доколко е прасна и т.н. Предназначението на големите вериги не е това и те не са благотворителни организации.

 72. 72 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Принципа на управление на ГЕРБ е - Правим каквото знаем. Когато не знаем какво да правим, то правим каквото можем. Да се оправят тези след нас.

  pastor
 73. 73 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Не мисля, че идеята ще има успех. Не може да се иска от веригите да дават площ на всеки, комуто е хрумнало да произведе петдесет кила сирене или две кошници домати. Пак ще си остане същото като сега, но с повече печалба за прекупвачи и препакетировачи. Идеята с място на паркинга беше по-добра, но родните алчници си мислят, че като влязат в хипермаркета и надуят цените до небето, всички ще се юрнат към техните щандове. Много грешат. Който ходи да пазарува във верига, търси постоянен асортимент, качество и изгодни цени. Онези от родните производители, които могат да го предложат, отдавна и успешно са представени във веригите. За останалите по-добре да облекчат достъпа до пазарите.

 74. 74 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Това за регионалните стоки - произведени в областта - е за да се заобиколят задълженията по договора за присъединяване към ЕС и СТО за равнопоставеност на стоките.
  Не е български патент - във Франция го използват поне от 20 години. Изискването за географска близост не пада под ударите на международни договори.
  Проблемът за България е, че най-големият пазар - София - е близо до западната граница. Чисто практически това ще дава предимство на продукти от Сърбия и може би Македония - трябва да погледна на картата - пред тези от Добруджа. Калинки, сър.

  По-добре да направят някаква кампания "изберете българското", или да въведат допълнителни стандарти - например щандове за зеленчуци и плодове, набрани преди по-малко от 24 часа/пътували по-малко от 12 часа, нещо такова. Както се сетиха пак хитрите французи.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Когато предпочитаме българското пред китайското си помагаме един другиму по много начини, но този който ни засяга финансово е най-важен. Вливането на пари в български работодател, дава възможност за растеж и нови работни места, които понякога могат да се окажат за наши познати, роднини, а след някаква въртележка и за нас.
  —цитат от коментар 69 на Мизийски


  Тезата е вярна, но не и предложения начин от правителството за реализирането и.
  Въпросът е че реализирането и е свързано с много повече работа по отношение на организация, финансиране и време.
  Правителството подхожда чрез чиновническо издаване на документ.

  pastor
 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2329 Весело

  До коментар [#7] от "НеКой":
  "Да видим как ще работи това."

  Ясно ще го забележиш като забогатеят селяните и поставят пред къщите си разни скъпи автомобили..

  подпис
 78. 78 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Редки идиоти, но такива са популистки навсякъде. Някой да знае какви цени за изкупуване на продукция гласува ЦК на герб.

 79. 79 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2329 Весело

  До коментар [#65] от "svoboden":
  "Не е ли по-важно храната да е качествена, а не къде е произведена!?"

  Не не е важна храната. Важна е пропагандата.

  подпис
 80. 80 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  То всички вериги и сега могат да напълнят съответната площ с регионални млечни продукти, месо и яйца. Единствено, че ще объркат потребителя къде да търси определена марка.

  -voxy
 81. 81 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#43:"deepblue"]
  —цитат от коментар 46 на john_3volta
  Вие история в ТВУ-то учехте ли? Велика България е на Кубрат, не на Симеон.[/quote]

  Стара Велика България е на Кубрат

 82. 82 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 779 Неутрално

  И какво стана с ЕС-свободно движение на хора,стоки и капитали.

 83. 83 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 739 Неутрално

  То всички вериги и сега могат да напълнят съответната площ с регионални млечни продукти, месо и яйца. Единствено, че ще объркат потребителя къде да търси определена марка.
  —цитат от коментар 80 на voxy


  Сега ще им е по-трудно. Например не могат да слагат сирене Добротица при регионалните продукти в София, защото е чак от Добруджа - не е от Софийска или съседна област. Не могат да слагат зеленчуци от Плевенско или Видинско. Пълни идиоти, защото така реално блокират производители от региони, за които това е основен поминък.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 84. 84 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Никога не купувам българско мляко. Полското е 1.69 и няма наш млекар да го продава по евтино.
  —цитат от коментар 41 на vilian


  По-скоро няма наш преработвател, който да го продава по-евтино. Иначе от производителите на място се взема сурово мляко на цена окото 65 стотинки, средно в зависимост от качеството може на някои места от някои производители и по 80 стотинки да го изкупуват, но не са много такива.

  мурзилка
 85. 85 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 905 Весело

  мда, "икономика" а-ла бай Тиквун !
  очакваме 1000% преизпЪлнение !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 86. 86 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 379 Неутрално
 87. 87 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Областите около Софийска обраст няма море. Означава ли това, че в София няма да се продава морска риба?
  —цитат от коментар 13 на vassilun

  Нямат ли море? В София има Изпълнителна агенция "Морска администрация".

 88. 88 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Абсолютна патреотарска, популистка, антипазарна, антиевропейско-интеграционна глупост!
  Не ви е срам по време на такава криза и извънредно положение да всявате допълнително напрежение и неразбория!

 89. 89 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 569 Неутрално

  В Лидъл само хляба и то не всичкия е български.Тия яко изнасят кинти от БГ.
  —цитат от коментар 11 на оuzo


  Толкова си зле че даже няма да те оборя с факти

 90. 90 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  "Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им...
  Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство...
  На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция."
  Формулирано е точно, ясно, прецизно ... Правилата са еднозначно определени. По което и да е време, на което и да е място, на какъвто и да е език да бъде прочетен текста веднага ще стане ясно, че е творение на български елитен управляващ материал. Госпожо министър, Десенце, Вие вероятно сте прочели текста на постановлението. Или поне са Ви го прочели. И нищо не Ви направи впечатление... Няма изненади.

 91. 91 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":То и в Белорус няма море( ако изключим Псаки) , ама произвежда риба и морски дарове за Русия
  —цитат от коментар 40 на дерибеев

  То и в Катуница се произвеждаха различни марки уиски. И на други места в България.

 92. 92 Профил на blagovest1212
  blagovest1212
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да ви светна малко, защото съм минал по този път - за да продаваш стоката си в голяма верига се иска не само огромна отстъпка от базовата цена, но и такса под формата на рекламно участие. Брошурите на Кауфранд и Била дето ни пускат по пощите не са безплатни за производителя на стоката. Плащат си като попове на година между 50 000 и 150 000 лв за участие в тази брошурка. Това е законният начин в БГ да се вземат пари от производителя, иначе нямат право да го правят. Незаконно е. Но го правят всичките. И сега веригите ще имат проблем с това, защото трябва да продават нещо от, което няма да могат да вземат въпросната такса. А повечето от т.н. малки производители знаят за тази такса и именно поради това не работят с веригите и са атакували малките пазари. Повечето производители обаче ги е страх да говорят по темата за таксите за да не ги изкарат от продажби. Повечето стоки се купуват от веригите с минимум 40-45% отстъпка от цената, след това има и надценка върху базовата цена. Веригата в крайна сметка печели в пъти повече от производителя, извива ръцете и те прави роб. Но после излиза със слоган - Поддържаме Българското. Пълна измислица. Всичко това от опит го споделям.

 93. 93 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Да ви светна малко, защото съм минал по този път - за да продаваш стоката си в голяма верига се иска не само огромна отстъпка от базовата цена, но и такса под формата на рекламно участие. Брошурите на Кауфранд и Била дето ни пускат по пощите не са безплатни за производителя на стоката. Плащат си като попове на година между 50 000 и 150 000 лв за участие в тази брошурка. Това е законният начин в БГ да се вземат пари от производителя, иначе нямат право да го правят. Незаконно е. Но го правят всичките. И сега веригите ще имат проблем с това, защото трябва да продават нещо от, което няма да могат да вземат въпросната такса. А повечето от т.н. малки производители знаят за тази такса и именно поради това не работят с веригите и са атакували малките пазари. Повечето производители обаче ги е страх да говорят по темата за таксите за да не ги изкарат от продажби. Повечето стоки се купуват от веригите с минимум 40-45% отстъпка от цената, след това има и надценка върху базовата цена. Веригата в крайна сметка печели в пъти повече от производителя, извива ръцете и те прави роб. Но после излиза със слоган - Поддържаме Българското. Пълна измислица. Всичко това от опит го споделям.
  —цитат от коментар 92 на blagovest1212


  И кой те кара насила да продаваш в големите вериги?
  Аз също от опит познавам производители, които драпат с две ръце да влязат във веригите и се съгласяват на всичко, но после се оплакват.
  Но за бъдат в останалите към 40 000 по малки магазинчета се иска много повече логистика, с големите е по-лесно. Даваш стоката на едно място и не се занимаваш с допълнителна логистика.
  Накрая друг им е виновен

 94. 94 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Веригите ще (наемат допълнително хора,защото така се ангажира повече работна ръка в случая,защото ще има нужда от отделни щандове за местни стоки.

 95. 95 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Планова икономика...
  —цитат от коментар 3 на Грую


  Мдаа, десните от Герб. 🤣🤣🤣

 96. 96 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дебил до дебила, мила моя майно ле...."Българските харни" и досега се предлагаха и се предлагат в големите вериги. А местните екзотични регионални производители, ако искат, да си предлагат "харни"-те на фермерски пазари, местни тържища, панаири на производители и т.н. Защото не могат да осигурят постоянно големи бройки и постоянно качество.Най-малкото защото не е работа на държавата да регулира занаятчийското производство с укази и постановления. Държавата трябва да създава закони и да следи да се спазват, а не да ги променя по 2 пъти на седмица.
  —цитат от коментар 12 на mitko11


  Прав сте колега, то бива, бива популизъм, ама това вече граничи с дебилизъм.🤣🤣🤣
  Само са забравили да споменат и да се развява БГ знаме на обозначеното място.🤣

 97. 97 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бойко и Десито май са изкуфели от стрес, та са забравили как беше по комунистическо време: Искаш книга от Библиотекека "Галактика"? Може, ама ако вземеш том 6 от събраните съчинения на бай Тошо.Защо да отделят българските стоки, като могат да ги събират? Искаш кило холандски домати? Може, но ако вземеш кило български. Искаш кило портокали? Може, ама ако ги вземеш с кило ряпа. Безплатна идея, Деси!
  —цитат от коментар 45 на john_3volta


  🤣🤣🤣
  Давай, давай акъли. 🤣🤣🤣

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  НИКОГА НЯМА ДА КУПЯ БЪЛГАРСКА СТОКА (по възможност)
  защото български работодатели са ме уволнявали и не са ми плащали заработени заплати :-) сега за какво съм им потрябвал като клиент = нали "на портала чакаха" .!. Левчето си е мое и АЗ РЕШАВАМ на кого ще го дам - НИКОГА на български чорбаджии !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Очевидно е, че комунизмът заразява главите много по-лесно, откокото вирусът заразява телата.

  Ужким се водим за правова държава. Това значи, че Конституцията продължава да е върховният ни закон и не може с ПМС тя да бъде дерогирана. Със закона за извънредното положение (истинското му име е по-дълго и сложно) на министрите се дават правомощия да въвеждат МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА. Не и всякакви изцепки, които им дойдат на ум. Въпросната мярка по никакъв начин не може да се приеме като МЕДИЦИНСКА. Тоест, един селски хитрец от Банкя, започва да се изживява като падишах....

 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  И какво стана с ЕС-свободно движение на хора,стоки и капитали.
  —цитат от коментар 82 на deepblue


  ЕС го хвана короната и местните дебили се изпонакоронясаха в гащите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK