Търговските вериги обвиниха министър Танева в лобизъм и "деструктивно поведение"

Търговските вериги обвиниха министър Танева в лобизъм и "деструктивно поведение"

© Красимир ЮскеселиевПриетото постановление от Министерския съвет, с което се задължават търговските вериги да предлагат българска продукция на местни производители в обектите си, противоречи на българското и европейското законодателство, създава предпоставка за корупция и е неработещо на практика. Това са само част от критиките към документа, изтъкнати от Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико" в общо становище. Те обвиняват министър Десислава Танева в "деструктивно поведение" и допускат, "че е подвела своите колеги в правителството" и действа в интерес на близки до нея кръгове".


Постановлението задължава търговските вериги местата за продажба на български продукти да са с площ, достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. Там трябва да има мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.


В становището на веригите се отбелязва, че постановлението няма да повиши предлагането на българските стоки в търговските вериги, а държавата ще преразпредели пазара, като дава предимство на едни производители за сметка на други. Представителите на веригите не крият изненадата си, че предложението, дошло от Министерството на земеделието, не е обсъдено с тях.
"Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени - министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове", се казва в съобщението. Подписалите позицията посочват, че тъй като постановлението важи само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, то ще изкриви свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение.


"Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години - 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта - ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина", се казва още в позицията.


В нея се пита и чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева, на малките фермери или на някой голям олигарх.

Ето и пълния текст на изявлението:


Изявление на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико" по повод приетото Постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, в търговските обекти, представляващи вериги от магазини


1 .Работим много добре с министерствата на икономиката и здравеопазването за преодоляване на последиците от кризата и стриктно налагаме в нашите обекти правилните мерки на правителството в тази насока. Изненадани сме от предложенията на земеделския министър, и то в момент, в който успяхме да убедим потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки, и потреблението се нормализира.


2. Приетото постановление е неработещо на практика - така и не се проведе среща с нас, за да предложим мерки за подкрепа на българските производители, работещи от утре. Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева - допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание, например 90% монопол за млечните продукти.


3. Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени - министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове.


4. Ние подкрепяме българските производители и фермери - щандовете в нашите магазини сами говорят за това. А какво реално направи министър Танева за българските фермери и производители?


5. С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя. Чии интереси всъщност защитава министър Танева?


6. Проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия?


7. От пресата вчера научихме, че министър Танева предвижда субсидии за търговски вериги. Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят, избран от България - част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители.


8. Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години - 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта - ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина. Нека журналистите поразровят в полза на чий джоб. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?


9. Ако с такива мерки се решават проблемите на производителите, да задължим и търговците на техника да имат 90% българска стока. Така ще развием и промишлеността и министър Танева може да възроди Аграрно-промишлените комплекси (АПК).


10. Добрите практики в Европа в момента за защита на местните производители включват единствено доброволни мерки, а не регулации, например държавата да изкупува от малките фермери за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж. Защо министър Танева не е направила това? Какъв е делът на българските храни там?


11. Ние не носим отговорност за икономическите ефекти от правителственото постановление - попитайте Министерството на икономиката (благодарение на чиято кооперативност от началото на кризата заедно преодоляхме проблемите с продоволствието на населението) какво означава това, защото това е министерството, което и в извънредното положение се стреми да запазва основни принципи на пазарно поведение в полза на българския потребител.


12. Ние вярваме, че свободният пазар, конкуренцията и сътрудничеството защитават най-добре интересите на потребителите и икономиката на България - другото видяхме, че не работи, или нека открито се върнем в социализма, водени от министър Танева.


13. Приетото постановление противоречи на българското и европейското законодателство - скандално е български министър да обявява пред широка група хора, включително свой колега министър, цитираме, "Брюксел не ме интересува" в разговор, записан от самото министерство, а сме се наредили за следващ пакет финансиране от Европа и за чакалнята към еврозоната.


14. Постановлението създава предпоставка за корупция с неясни понятия като "достатъчно място" и "по подходящ начин", които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база. Дали това не е сред основните цели на министър Танева?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (189)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Държавните постановления трябва да се изпълняват!

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  А DM като какви са се напъхали между шамарите???

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1350 Весело

  Империята отвръща на удара!
  Нямаше начин малоумните изпълнения на държавните калинки да останат без последствия.
  И то решиха да си разиграват коня баш в най-неподходящото време, та покрай бацила да ни докарат дефицити и скъпотия.
  Сега чакаме традиционното 180 градусово извъртане на Баце и компания.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 922 Гневно

  Аааа, ГЕРБ не са такива, моля ви...
  Това правителство е тотална щета!

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Пътят към ада е постлан с добри намерения...

 6. 6 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Тия магазинери са се объткАли!
  Ако не друго, поне корупцията е разбираме и обичаме! Инаè защо ще си ПРЕИЗБИРАМЕ бойчу 10 ПЪТИ ПОД РЕД?!?

 7. 7 Профил на TheFunNet
  TheFunNet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И това ако не е причина да се поиска оставката на министър Десислава Танева?!
  Не ми отговаряйте, риторичен въпрос е.
  Ако сте съгласни, скролирайте надолу!

  https://thefun.net
 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Ау някой ще забогатее, ужас.

 9. 9 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Една лелка, станала управител на холдинг, до като е студентка 3ти курс, по почина на едно друго 🐷, станала член на БКП още като ученичка, подпомага съсиването и на без това едва кретащия български пазар. Повръща ми се от "управлението" на тази мафиотска ДС шайка 🤮🤮🤮

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Shadow":

  Точно сега е най-подходящият момент!
  Ще се съпротивляват малко ,но ще приемат.
  Даже и Борисов да им отстъпи в нещо,пак ще успее да вкара български плодове и зеленчуци във веригите,които продават почти само вносни.
  Щом могат да продават банани , докарани от другия край на планетата, трябва да могат да изкупуват и български зарзават от 200 км!

 11. 11 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Точно за постановлението за местните храни това не се отнася...

 12. 12 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Незаконно е, най-малкото щото не е минало обществено обсъждане, което е задължително за актове на МС и липсата на такова е абсолютно основание за отмяна.

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2413 Весело

  "държавата ще преразпредели пазара, като дава предимство на едни производители, за сметка на други" - ролята на държавата е да създава приемливи граници за който и да е пазар, а КАЧЕСТВОТО ще регулира пазара. Така, че "веригите" да изпълнят директивата, а хората ще преценят кое е по-добро. Та домати с найлонов вид и целулоза в повече Е ли са по-добри от БГ домати, които владееха света?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Делян се притеснявал да навлезе и в бизнеса с месни продукти , че могат да го объркат в транжорната, докато е на инспекция !

 15. 15 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Веригите, като не им харесва, да си обират веригите и чукалата и кой от къде е! И аз искам данъците на тия "вериги" да остават в България, ама никой не ме пита! Освен това, ако не са забелязали, по света и у нас има извънредно положение и е редно да се смирят малко докато нещата се пооправят!

  Аман, бей, аман!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 16. 16 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Сега остава само и да се задължат потребителите. Да купуват българско и само българско. Кой ти гледа за качество, право на избор и тем подобни.

 17. 17 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Дневник , да ви помоля за повече информация за продуктите на фирмата гравитираща около Прасевски , че да й спретнем един БОЙКОт , и да ходи при ЛАФКА !

 18. 18 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "ssg":

  Ако има обществено обсъждане може да се достигне и до още по-големи изисквания към веригите да предлагат български стоки!

 19. 19 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 313 Неутрално

  поредното управленско недомислие. калинки, Сър

 20. 20 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз тук от три дни обяснявам че всичко се прави в полза на Пеевски. Разбрахте ли го най-сетне?

 21. 21 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "nema_labavo":

  Това може и да стане от самосебе си ,ако продължи кризата и няма внос...

 22. 22 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен веригите трябва да затворят за две седмици и тогава вече работата ще стигне до гладни бунтове.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#9] от "Умнокрасив":

  Страх, а? Само недомлъвки без имена.

 24. 24 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 471 Неутрално
 25. 25 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Очаквана реакция и разбираема. Да видим кой ще опере пешкира? Дано не са потребителите и тукашните производители.

 26. 26 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  добро е решението
  —цитат от коментар 24 на WWW


  За Пеевски.

 27. 27 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Откакто се появиха ЛАФКА се знаеше че са в обръча на Шиши и в София никой не пазаруваше от тях , освен изпадналите болни мозъци с талоните за търкане. Хубаво е народа да има ясна представа за това кои други фирми са в този обръч , и да се избягват техните продукти и услуги . Знам за Виваком и най-голямата таксиметрова фирма . Сега научих и за тези млечни продукти , и те автоматично влизат в моя черен списък .

 28. 28 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Едно що годе свястно нещо от тиквите. Тези вериги за какво пискат?
  Когато държавата им прави улици и светофари така, че да набута възможно най - лесно човекопотока, държавата е добра

 29. 29 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Когато някой е длъжен да ти купи продукта - спира да ти пука за качеството му.

  Какво друго има да се дискутира?

 30. 30 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Северна Корея ще изпраща практиканти в нашето правителство. Да се учат на практика и теория на комунизма.
  Тия съвсем ще ни съсипят. Коронавируса ще е най-малкия ни проблем.

 31. 31 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  Дневник, защо е необходимо да преразказвате писмото? Хубаво сте го публикували, може и анализ на някого да пуснете, но този преразказ не е анализ..... наблюденията ми показват, че при такава структура на текст човек чете веднъж и като започне повторението просто прескача дублирания текст. Така налагате своя интерпретация и разчитате читателите да не четат първоизточника.... гадничко....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 32. 32 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "upw39647678":

  Няма да има никакви гладни бунтове.
  Ако затворят ,просто ще бъдат одържавени и след като мине кризата ще загубят завинаги пазарния си дял на българския пазар.
  Не мисля,че някой в тези вериги би си помислил даже ,че може да затвори!

 33. 33 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "upw39647678":Няма да има никакви гладни бунтове.Ако затворят ,просто ще бъдат одържавени и след като мине кризата ще загубят завинаги пазарния си дял на българския пазар.Не мисля,че някой в тези вериги би си помислил даже ,че може да затвори!
  —цитат от коментар 32 на Neto


  И как точно ще бъдат одържавени? С решение на народния съд?
  Това комунистите още ли не сте разбрали че сме 2020 а не 1945 ?

 34. 34 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Дебелян защо не купи магазините на Ковачки - Европа , и да си продава боклуците вътре !?

 35. 35 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "upw39647678":

  Никой не вярва на платени агитатори...

 36. 36 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#32] от "Neto":

  Не е нужно да ги одържавяват. Има достатъчно магазини във всеки град. Преди да се появят големите магазини да не сме били гладни

 37. 37 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дебелян защо не купи магазините на Ковачки - Европа , и да си продава боклуците вътре !?
  —цитат от коментар 34 на Dankol


  Май Фантастико е купил. Европата бяха много смачкани.

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Това си е много тъпо постановление. Вместо да изравнят субсидиите на родните прозводители с другите от ЕС?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#38] от "hamiltonf":

  Умнокрасивата Пръмовица така е договорила условията

 40. 40 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Neto":Не е нужно да ги одържавяват. Има достатъчно магазини във всеки град. Преди да се появят големите магазини да не сме били гладни
  —цитат от коментар 36 на nkk81


  Да, ама ядяхме боклуци на тройни цени. Вряхме се по някакви дупки, защото никой не искаше да инвестира в хубав магазин.

 41. 41 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#37] от "upw39647678":

  Фантастико е в списъка на веригите които протестират , а и доста добре си движат бизнеса , така че едва ли са на Прасчо !

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#1] от "Neto":

  Да ако са в полза на обществото , а не на отделни негови членове, (особено ако са по едрички )

 44. 44 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Така както сте се събрали всички фирми се договорете и спрете вноса, продавайте само бг продукти, а когато се опразнят рафтовете уволнете персонала и ударете кепенците. Тогава малоумниците от правителството ще дойдат да ви се молят на колене.

 45. 45 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#42] от "Piska_Panova":

  Половин България . Другата половина е при Георгиус .

 46. 46 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#37] от "upw39647678":

  Дано не си прав, иначе лошо. Фантастико е любимия ми магазин, ако е станал на Прасчо, ще трябва да го разлюбвам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#47:"Piska_Panova"][/quote]

  Опааа, ПР-ката на прасчо току що се регистрира.

 49. 49 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#44] от "mednikarov":

  Така както сте се събрали всички фирми се договорете и спрете вноса, продавайте само бг продукти, а когато се опразнят рафтовете уволнете персонала и ударете кепенците. Тогава малоумниците от правителството ще дойдат да ви се молят на колене.
  ____________________________________________
  Много филми гледаш, в тази ниша празно няма.

 50. 50 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#22] от "upw39647678":Няма да има никакви гладни бунтове.Ако затворят ,просто ще бъдат одържавени и след като мине кризата ще загубят завинаги пазарния си дял на българския пазар.Не мисля,че някой в тези вериги би си помислил даже ,че може да затвори!
  —цитат от коментар 32 на Neto


  ПрОчети т. 13 от пИсмото.... Една верига да се пипне и ще има последствия..... все едно си пипнал електрическа верига. Ей, това червеног.......бузите само национализация ви е в главите. А нещо работещо да измислите?
  И, ДА, предпочитам да си произведа продуктите сам или да пазарувам от верига..... причините - по-строг контрол и по-ниски цени в сравнение с малките обекти и издаването на касов бон. Щото, Гинчето от кварталното магазинче все забравя, завалийката.....да си измие ръцете, че и бележка да пусне....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 51. 51 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#10] от "Neto":

  ах, ти тъпанарино, малко ли са българските продукти във веригите?

 52. 52 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#50:"the_flea"][/quote]

  А ПОС терминала и все току що се е повреди... И "извинявай" ама този салам не съм го видяла че срока му е изтекъл преди 2 седмици....

 53. 53 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#13] от "ЗаНиЗа":

  Веригите няма да тръгнат да правят на пук на българските производители. Ако имаше търсене, щяха и да продават. Явно нито българските производители могат да предложат конкурентни цени, нито българските потребители искат да плащат повече за българска стока. Иначе защо не би ги имало на чисто пазарен принцип?

  Не ме търсете преди обяд
 54. 54 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Откакто се появиха ЛАФКА се знаеше че са в обръча на Шиши и в София никой не пазаруваше от тях , освен изпадналите болни мозъци с талоните за търкане. Хубаво е народа да има ясна представа за това кои други фирми са в този обръч , и да се избягват техните продукти и услуги . Знам за Виваком и най-голямата таксиметрова фирма . Сега научих и за тези млечни продукти , и те автоматично влизат в моя черен списък .
  —цитат от коментар 27 на Dankol


  Транспортната юнион ивкони, болниците Софиямед , Бургосмед и всички завършващи на мед. Топравете ме ако греша.

 55. 55 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Млечния производител е Лакрима и е свързан с Делян Пеевски

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 56. 56 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Млечния производител е Лакрима и е свързан с Делян Пеевски
  —цитат от коментар 55 на Благовест Цветанов


  И наколко по-малки - например "Дядо Либен". Него първо го фалира чрез натиск от "институциите" и после го купи за без пари.

 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Пълна глупост а е и незаконна. Дори да ги принудят сега това няма да издъри в ЕВропейски съд. Ще им платят милиони обезщетение. И тези милиони ще дойдат пак от народа.
  Тъпите старшини и съветчици които искат планова, контролирана икономика може би искат да се продават само Лади пак, а?
  А Българските селскостопански производители могат да продават на който си поискат. Ако цените и качеството им е ОК ще продават на който искат. Проблема е че не могат да продават на койо си искат а само на разни мутри от ДС които са окупирали пазара.
  Който иска Български продукти да си купува от пазара, там са само БЪлгарски, какъв е проблема?

  California Über Alles
 58. 58 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 296 Любопитно

  Много ми е интересно тези дето искат да затварят веригите от къде пазаруват. Явно има някаква паралелна търговска мрежа, която ми е неизвестна на мен. Защото си спомням фургоните, бараките и сергиите с вмирисана и скъпа стока преди да дойдат веригите.

 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#15] от "ТНТ":

  Оставането на данъците от тия вериги в България е въпрос на данъчно законодателство и процедури по прилагането му. Обаче, като погледнеш правните корифеи на ГЕРБ в парламента, веднага става ясно, че те са там за съвсем друго...!

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 698 Неутрално

  100 тей праят тез хора? 100 тей люто закриват дебелата, тъпа, нахална лобистка?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#47] от "Piska_Panova":

  О-о-о-о-о...! Американският репортер под ново име. Громи умнокрасивите врагове на банкянската селищна система...! :)))

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  тея дебили от правителството от толкова грижи за народа ,ще вземат го уморят

 63. 63 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "ТНТ":Оставането на данъците от тия вериги в България е въпрос на данъчно законодателство и процедури по прилагането му. Обаче, като погледнеш правните корифеи на ГЕРБ в парламента, веднага става ясно, че те са там за съвсем друго...!
  —цитат от коментар 59 на Petleshev


  Данъците си остават в България и няма как да е иначе. Т. нар. вериги са БЪЛГАРСКИ юридически лица и плащат всичките си данъци в БЪлгария - ДДС, корпоративен данък, осигуровки.

 64. 64 Профил на khmer_rouge
  khmer_rouge
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Като гледам тук как "летят" минусите под изказванията ,които са срещу веригите супермаркети,ще си рече човек че те хрисимите са "пременени целите в бяло".
  Хайде по внимателно,ако обичате!
  Защото ,когато Орешарски ( седесар съм) през 2014 предприе кампания за прекратяване на укриването на ДДС от големите вериги лично посланика на Германия го навести в кабинета му два дни по късно.
  И тогавашния МП на България увисна "като прани гащи на простор"
  https://www.dnes.bg/business/2014/02/14/kaufland-bylgariia-ne-tochim-dds.215885

  И сега много често ,особено "Кауфланд" пускат промоции на цени,които са под техните доставни цени.
  За чия сметка е това ?
  Тази верига си имат отделно звено на ниво централа ,която пише софтуера за търговските им подразделения във всички държави,в които те са на пазара.
  И този софтуер е толкова "засукан" че нашите данъчни ги втриса само при мисълта ,че може би трябва да им се направи ревизия.

 65. 65 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Веригите, като не им харесва, да си обират веригите и чукалата и кой от къде е!
  —цитат от коментар 15 на ТНТ


  Ако веригите затворят демонстративно само за три дни - да заявят, че им трябва време да си приведат рафтовете в съответствие с постановлението - министър Танева ще изхвърчи като тапа от шампанско. И не само тя.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 66. 66 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 698 Любопитно

  Единствено не разбрах защо липсва името в т.8. толкова ли е трудно да се напише Д.З.?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 67. 67 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  Явно не са чели нищо за ЕС и правото му.

  80%? повече
 68. 68 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Пеевски наднича зад всеки ъгъл... един публичен регистър на неговите фирми и всичко ще си дойде на мястото

 69. 69 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Дневник , да ви помоля за повече информация за продуктите на фирмата гравитираща около Прасевски , че да й спретнем един БОЙКОт , и да ходи при ЛАФКА !
  —цитат от коментар 17 на Dankol


  Спокойно, тя със сигурност ще е от фирмите, спасявани от ББР - бойкот или не.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 70. 70 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мене едно не ми е ясно, болшевиките защо протестират, че Лукойл не плаща данъци, защото постоянно е на загуба, а по отношение данъците на веригите си мълчат като риби на дъното на океана?

 71. 71 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ....."Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години - 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители".

  Дебелянеееее, кажи си веее!!!

  ГЕРБ също не носят отговорност за трупаните с години кражби (в партия с ДПС) в земеделието. Предишните са виновни и най много бай им Ваня Костов.

  Тая министърката само като и чуя депесарският акцент и мисе доповръща. За гледане поне да ставаше на изгасен звук.

  Оставка корпумпирана престъпна сган🤬🤬🤬🤬

 72. 72 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#57] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Искат, искат, ама и част от народа иска. То там е проблемът де.

  80%? повече
 73. 73 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като гледам тук как "летят" минусите под изказванията ,които са срещу веригите супермаркети,ще си рече човек че те хрисимите са "пременени целите в бяло".Хайде по внимателно,ако обичате!Защото ,когато Орешарски ( седесар съм) през 2014 предприе кампания за прекратяване на укриването на ДДС от големите вериги лично посланика на Германия го навести в кабинета му два дни по късно.И тогавашния МП на България увисна "като прани гащи на простор"https://www.dnes.bg/business/2014/02/14/kaufland-bylgariia-ne-tochim-dds.215885 И сега много често ,особено "Кауфланд" пускат промоции на цени,които са под техните доставни цени.За чия сметка е това ?Тази верига си имат отделно звено на ниво централа ,която пише софтуера за търговските им подразделения във всички държави,в които те са на пазара.И този софтуер е толкова "засукан" че нашите данъчни ги втриса само при мисълта ,че може би трябва да им се направи ревизия.
  —цитат от коментар 64 на khmer_rouge


  Вероятно защото говорим за разлини неща.

 74. 74 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази Танева (не знам как най-подходящо да я обидя) е изключително вредна за всички нас. Не знам дали е глупава или просто нагла, но дивотиите, които натвори са наистина неприемливи.

 75. 75 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#53] от "nikidimi":

  Как български производител да предложи конкурентни цени пред суперсубсдираната земеделска продукция от Европа?!? Преди десетина години един мой добър познат направи градина с ябълки... Към 20 декара, да се пробва в овощарството. Не помня името на сорта, но бяха много хубави червено-жълти ябълки. Чака я 3 години за да почне да вързва, направи си и малко хранилище в двора... Абе с мерак си я гледаше. Рязане, пръскане, обработки, бране, амбалаж, съхранение и прочие. Без да смяташ първоначалната инвестиция, като видиш себестойността ти става ясно, че нямаш никакъв шанс пред полски ябълки внесени в България за 20 стотинки на килограм...! Изкорени градината по-миналата година и продължи да си сее царевицата. Останаха му едната лека загуба и добрите намерения...! ;)

  Бивш tww09306483.
 76. 76 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 630 Неутрално

  На който не му изнася, никой не го кара да стои тук. И без това веригите превеждат годишно стотици милиони евро към компаниите майки. Сериозна загуба за малките магазини и за нас като цяло.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 77. 77 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "Който иска Български продукти да си купува от пазара, там са само БЪлгарски, какъв е проблема?"

  Не винаги.....но поне в малките населени места хората се познават, производителите - също. Проблемни са сезонните прекупвачи, дето купуват каквото им изпадне. Собствениците на магазини си имат доставчици от борсата и знаят произхода на стоката, а така също купуват и от избрани местни производители. Познават си клиентите и дават вярна информация. Днес купувах краставици и продавача рече: тези - български, другите не, избирай.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Рипни Калинке ! Министър Танева още от заранта и казах, че ще ядем шамари от ЕС за това, щото противоречи на всякакви ЕС принципи, ама то нашето правителство нали е от умните....

 79. 79 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мене едно не ми е ясно, болшевиките защо протестират, че Лукойл не плаща данъци, защото постоянно е на загуба, а по отношение данъците на веригите си мълчат като риби на дъното на океана?
  —цитат от коментар 70 на our12595545


  Льольо, погледни в ТР (публичен е). Миналата година Лукойл е отчел 380 МИЛИОНА печалба и си е платил 10% данък както и всички други.
  СТИГА С ТЪПИТЕ ОПОРКИ

 80. 80 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#1] от "Neto":
  Особенно, когато носят милиарди на Шиши.

 81. 81 Профил на Charles Parker
  Charles Parker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Едно е да задължим търговците да продават нещо, друго е то да се купува"

  Любомир Ноков - управител на "Био България", която произвежда биопродуктите от марката harmonica ("Хармоника") :

  https://www.dnevnik.bg/intervju/2020/04/14/4054012_ljubomir_nokov_harmonika_edno_e_da_zaduljim_turgovcite/?ref=home_editorial

 82. 82 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 748 Весело

  До коментар [#15] от "ТНТ":

  Абе, мамка му, хора, до преди четвърт век като ги нямаше тия "вериги" да не би да умирахме от глад? Е, вярно, имаше опашки за какво ли не /свинско месо и банани по Нова година, защото Коледа тогава нямаше.../, ама я да опитаме да изкараме две-три години без тях... Може пък българските домати да ни припомнят, че са по-вкусни от "верижните", а?...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#63] от "upw39647678":

  ДДС-то го плаща клиента, тоест всички ние. Това не е данък, който се плаща от търговеца. Осигуровките не са данъци, разберете го! И като теглиш чертата, колко корпоративен данък остава от една верига фирми, свързани помежду си? Не знам дали имат и 2-3 процента...!

  Бивш tww09306483.
 84. 84 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#33] от "upw39647678":

  Право да ти кажа, като гледам какво се случва, се чудя дали сме 2020та или 1945та

 85. 85 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Министър Деситу Шишева. 😂

 86. 86 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "ТНТ":Абе, мамка му, хора, до преди четвърт век като ги нямаше тия "вериги" да не би да умирахме от глад? Е, вярно, имаше опашки за какво ли не /свинско месо и банани по Нова година, защото Коледа тогава нямаше.../, ама я да опитаме да изкараме две-три години без тях... Може пък българските домати да ни припомнят, че са по-вкусни от "верижните", а?...
  —цитат от коментар 82 на ТНТ


  Ти си чакай на опашки като ти харесва. Аз съм си отчакал, когато вашите бяха на власт.

 87. 87 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#79] от "upw39647678":

  За кой точно от всичките Лукойл-и става въпрос...? ;)

  Бивш tww09306483.
 88. 88 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#75] от "Petleshev":
  Избързал е! Като видя, че ябълките, доматите или лука са полски, мигом ги игнорирам. Вкусът им е на пластмаса - там доматите и през лятото се отглеждат в парници и доузряват в помещения с газ етилен. Дори и да струват 5 пъти по-евтино от български, турски /с много пестициди!/ или гръцки домати, никога няма да предпочета полски. А цената им е много ниска, защото в Бг се внасята ЗА ПРЕРАБОТКА, а не за директна продажба. Така хем получават субсидия от Брюксел, хем стават монополисти със стотинковите си цени. Затова избягвайте полското - яжте само продукция, която е расла на СЛЪНЦЕ!

 89. 89 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "upw39647678":ДДС-то го плаща клиента, тоест всички ние. Това не е данък, който се плаща от търговеца. Осигуровките не са данъци, разберете го! И като теглиш чертата, колко корпоративен данък остава от една верига фирми, свързани помежду си? Не знам дали имат и 2-3 процента...!
  —цитат от коментар 83 на Petleshev


  ДДС го плаща клиента, но ако търговеца е малко магазинче с касов апарат тип "паметник" нищо не влиза в бюджета. А Веригите си плащат до стотинка.
  А осигуровките какво точно са след като са задължителни и ги прибира държавата? Всчико което държавата скубе от мен е данък. Точка!

 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#82] от "ТНТ":

  Ами опитвай... Кой ти пречи? :)))

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "upw39647678":За кой точно от всичките Лукойл-и става въпрос...? ;)
  —цитат от коментар 87 на Petleshev


  Лукойл Нефтохим ЕАД
  ЕИК искаш ли?

 92. 92 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 748 Весело

  Според мен веригите трябва да затворят за две седмици и тогава вече работата ще стигне до гладни бунтове.
  —цитат от коментар 22 на upw39647678


  Мммм... Не съм сигурен. Виж коментар № 82“.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 93. 93 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#88] от "Nikolai Tsekov":

  Няма значение какъв е вкусът! Цената и видът продават. Това е...! Веригите са търговци, не се вълнуват кои ябълки или картофи са по-вкусни.

  Бивш tww09306483.
 94. 94 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#82] от "ТНТ":

  Кеф ти Куба, кеф ти Русия, кеф ти Северна Корея!
  Да сравняваш преди и сега по такъв нелеп начин, просто нямам думи!

  80%? повече
 95. 95 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#89] от "upw39647678":

  те ако отчитаха всичко към бюджета нямаше да се въвежда електронна връзка с НАП бе чугун. Всеки иска да работи с физически лица, защото не са длъжни да си пазят касовия бон и не може да се направи насрещна проверка като при юридическите лица. Ти въобще имаш ли си на идея колко може да се укрие ако се изтрива софтуерно оборот дори по един час дневно?

 96. 96 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 581 Неутрално
 97. 97 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#88] от "Nikolai Tsekov":

  Гръцките и турските домати и краставици били с лош вкус?
  Че те имат повече слънце от нас, да не говорим и повече качество.
  Явно падат от луната доста хора...

  80%? повече
 98. 98 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#89] от "upw39647678":те ако отчитаха всичко към бюджета нямаше да се въвежда електронна връзка с НАП бе чугун. Всеки иска да работи с физически лица, защото не са длъжни да си пазят касовия бон и не може да се направи насрещна проверка като при юридическите лица. Ти въобще имаш ли си на идея колко може да се укрие ако се изтрива софтуерно оборот дори по един час дневно?
  —цитат от коментар 95 на our12595545


  Връзката с НАП веригите я имат от ГОДИНИ. Сега се иска същото и за малките ментета дето не чукат по апаратите.
  Има един много прост метод да разбереш кой крие и кой плаща - картите. Ако търговеца се мръщи за плащането с карта, значи 100% не плаща данъци.

 99. 99 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#56] от "upw39647678":не знам с кой Дебелян са свързани, но Лакрима и особено Дядо Либен работят основно с палмова мазнина! И отдавна не съм ги и помирисвал. И защо и е на Танева тоди гаф - българските млечни продукти са най-много във веригите. Немското масло наистина е по-евтино, а да замениш френски и италиански сирена и салами с Бг-заместители е да са правиш на Путин и идиотските му контрасанкции срещу Европа.


 100. 100 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Тая мома министърката май ще си подава оставката. Много грубо прекрит лобизъм. Ще затрие независмите български производители за сметка на някои приятеслки фирми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK