"Уизер" съкрати 19% от персонала и намали заплатите

"Уизер" съкрати 19% от персонала и намали заплатите

© Надежда Чипева, Капитал



Нискобюджетният превозвач "Уизер" (Wizz Air), който изпълнява полети и до България, обяви, че ще завърши финансовата година (завършваща на 31 март 2019 г.) с около 350 млн. евро чиста печалба, след като само през март трафикът падна с 34% заради коронавируса спрямо 2019 г.


В момента компанията използва едва 3% от капацитета си в сравнение с преди кризата. Компанията съкращава 1000 служители (19% от всички) и предупреждава, че вероятно този процес ще продължи. За 2021 г. заплатите се орязват с 14%, а тези на ръководството - с 22%.


Компанията посочва, че заради коронавируса за четвъртото тримесечие на финансовата 2020 г. ще отчете 70-80 млн. евро загуби главно заради драстичния спад в полетите в периода март-май.




Превозвачът обявява, че на този етап не може да прави прогнози за финансовите си резултати до края на идната финансова година, но посочва, че има "отлична" ликвидност от 1.5 млрд. евро в брой към края на март.


Посочва, че след разпространението на заразата в Европа е изпълнил редица полети по репатриране на граждани в Европа, Централна Азия, Северна Африка и Северна Америка. Освен това си изпълнени няколко полета между Китай и Унгария по поръчка на унгарското правителство за доставка на медицински средства.


В краткосрочен план компанията ще продължи да нагажда капацитета към търсенето на пазара и очаква след нормализиране на ситуацията да продължи с плановете си по увеличаване на капацитета с 15% годишно. Освен това посочва, че по план върви отварянето на база в Абу Даби.


В същото време обявява, че до края на 2023 г. поетапно ще върне взетите на лизинг 32 самолета с изтичането на договорите за тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK