Управляващи и вериги се разбраха, мерките ще са в сила поне до края на годината

Срещата между Бойко Борисов, министър Десислава Танева и представителите на търговските вериги.

© Правителствена информационна пресслужба

Срещата между Бойко Борисов, министър Десислава Танева и представителите на търговските вериги.Ден след като търговските вериги атакуваха остро министъра на земеделието Десислава Танева заради предложено от нея и прието от кабинета постановление за задължително присъствие на продукция от местни фирми в магазините, двете страни се разбраха. Това е станало на среща между Танева, премиера Бойко Борисов и представители на "Метро", "Лидъл" и Сдружението за модерна търговия. Постановлението се очаква да се публикува до седмица.


Вчера парламентът направи спазването на наредбата задължително, като прие санкции за търговските вериги, които по време на извънредното положение не спазват актове на Министерския съвет за защита на производството на храни, в т.ч. и въведеното задължение да предлагат българска продукция на обособени площи. Глобата е от 15 до 25 хил. лева при първо и от 30 до 50 хил. лева при повторно нарушение (още четете тук).


На брифинг в Министерски съвет беше съобщено, че това е станало, след като са коригирани дребни детайли, а представителите на веригите са предложили допълнителни работещи мерки, свързани с финансирането на производителите и подобряването на логистиката, която се очертава като основен проблем. Според управителя на "Лидъл България" Милена Драгийска на държавата са предложени мерки от краткосрочен, средносрочен и дългосрочен характер.
Десислава Танева съобщи, че постановлението се отнася за всички собственици, които имат повече 10 обекта за търговия с храни. Така нито една верига не можела да го заобиколи, дори локалните.


Министърът посочи, че целта на документа е достъп на българските продукти до потребителите, като изборът дали те ще ги купят е техен. Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев подчерта, че изборът е на потребителя и ако те искат да са съпричастни, да изберат българското, което е отговорният избор и мъдрото решение.


С обхват до края на годината


Танева каза, че настоящата пандемия е станала причина мерките да се приемат бързо с цел минимизиране на загубата от свитите пазари в Европа и света и да не се стигне до изхвърлянето на храна, което се случва в други страни.


В отговор на въпрос министърът посочи, че засега се предвижда мерките да действат до 31 декември тази година. След това ще се прецени дали да бъде удължен срокът на действие.


Борисов и Танева са имали и видео разговор с производители на земеделска продукция.

© Правителствена информационна пресслужба

Борисов и Танева са имали и видео разговор с производители на земеделска продукция.


Представителите на веригите посочиха, че българските хранителни продукти няма да са в отделни зони, а ще са изложени наред с другите, като плодовете, зеленчуците, млечните продукти и т.н. ще са в съответната секция. По повод изискването в предлаганите млечни продукти 90% от млякото да е българско Драгийска предупреди, че това не трябва да доведе до ограничаване на предлагането на млечни продукти от други държави като Германия, Франция, Италия и т.н. "Това ще попречи на износа към тях и ограничение на избора на потребителя. Трябва да намерим баланс между защитата на производителя и интересите на потребител."


Пазарът като регулатор


От веригите уточниха, че първо ще започне изкупуването на продукцията на тези производители, които ще извадят продукция най-скоро. Милена Драгийска посочи, че от министерството на земеделието са получени списъци на производители на агнешко, като от тях са допълнени досега съществуващите доставчици. Такива списъци се искат и за производители на плодове и зеленчуци.


На въпрос дали може да се стигне до спекулативни цени Георги Гърневски от "Метро" подчерта, че от страна на веригите такава няма да има, но зависи и самите производители на какви цени ще предложат продукцията си. Той допълни, че разчита на разума на производителите. Йордан Матеев поясни, че пазарът е най-добрият регулатор на цените и не е нужна държавна намеса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Весело

  Пазари, вериги, БГ производители, площи, паркинги, рафтове, храни, надценки, министри, управители и... мерки, с които, чрез Баш Бойскаута, между воаяжите с жипката, все да МУ споменават името, кандисват всички! Пък после свободен пазар, държавна намеса... Да се знае - все в името на българските потребители, които са в ступор, че ги обгрижват отвсякъде! Сега дано да има количества, качество, цени, с които да спИчелят завинаги всички българи, та да си остават парите с кеф. Нека да е и след 31 декември де, тогава от свинското и винското ще има бол! Ако не се случват пак случки по места.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Любопитно

  Големите вериги и сега предлагат предимно български продукти.....Показната "загриженост" сякаш се прави само за пиар....на калинките и тъй наречените "Путриоти"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Вече писах по темата.... Но никой не може да ме накара да купя боклука на някой български мафиот.... докато има качествени вносни стоки!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Като стана дума за загрижеността на ДПС/Танева за малките производители, някой има ли представа какво стана с пазара на производители в Кърджали, финансиран от ЕС?

  https://fakti.bg/imoti/10958-pazar-za-86-mln-lv-se-stroi-do-kyrdjali-

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 5. 5 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 370 Весело

  Дъщерята на млечния бос Димитър Зоров – Силвия Зорова, ще връща близо 400 000 лева за къща за гости.

  ЕТ „Силвия Зорова“ е в предварителния списък на бенефициерите, публикуван на сайта на фонд „Земеделие“, на които към 15 ноември 2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкци заради открити нарушения в изпълнението на европроектите.

  Зорова е получила 391 160 лева за реконструкция на съществуваща сграда в хотел за селски туризъм и за закупуване на необходимото оборудване. Става въпрос за обновяването на хотела край семейната мандра, построен още през 1997 г., припомня "Трафикнюз".

  Дъщерята на Димитър Зоров – съосновател и управител на мандра „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, е в семейния бизнес като управител на хотела. Съпругата му Марияна пък е маркетинг-мениджър на мандрата.

  Зоров е сред най-големите производители на млечни изделия у нас, като пазарният дял на бизнеса му се определя между 25 и 30%. Той е завършил полицейската академия в Симеоново, но веднага след промените той се захваща с млечния бизнес. Купува полуразрушената мандра в местността Пършевица във Врачанския Балкан и започва да развива бизнеса заедно с родителите и съпругата си.

  ЕТ „Силвия Зорова“ е регистрирана през 2013 г. в село Миланово, община Своге, на един адрес заедно с още 13 фирми, показва справка в Търговския регистър.

  След скандални разкрития за неправомерно получени и харчени пари по европроекти 391 160 лева, колкото ще връща Силвия Зорова, е максималната сума, която може да се получи за такъв проект по мярка 6,4 на ПРСР.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Това е станало на среща между Танева, премиерът Бойко Борисов и представители на "Метро", "Лидъл" и сдружение за модерна търговия."


  Това обяснява всичко. Баце умело парира платените патреотари, които уж го бяха приклещили в ъгъла. Лидъл ясно обясниха, че миналата година са изнесли от бойколандия за техни клиенти продукция за няколко десетки милиона. Така и вълкът сит и агнето изядено а мит'ряла ще плаща!

 7. 7 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  Без да е ясно кои са точно "дребните детайли" статията е почти излишна.

  80%? повече
 8. 8 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Димитър Зоров е роден през 1970 г. в Своге. Завършил е математическа гимназия във Враца, но бойната му закалка не е откъде да е, а от Висшия институт на МВР, по-известен като Школата в Симеоново.
  Според сайта на най-големите вредители на българската природа, обединени в черен списък: “Димитър Зоров - собственик на мандра "Пършевица". Фирмата е основен виновник за унищожаване на най-ценната част на природния парк Врачански Балкан, замърсяване на реките в парка с отпадъчни води от мандрата, разбиване на пътя за хижа Пършевица, нелегално строителство на стопански сгради и хотели и прецакване на нормалните пешеходни туристи”.
  Не можем да гарантираме, че посоченото от екоактивистите е вярно до последната дума. Но по много от нещата може и да имат право.
  По-важно за всички ни е що за Млечен борд имаме и какво работи той, след като според боса му: “към момента има два вида млечни продукти – некачествени за българските потребители и качествени за износ”.
  Двайсет дни преди България да прекрачи прага на Евросъюза, Брюксел отряза около 500 наши мандри и колбасарски цехове от достъп до общия пазар заради лошата хигиена и слабия ветеринарен контрол в 21 проверени фирми. В момента цели 585 фирми не са лицензирани от Брюксел, но ни бутат мляко и млечни продукти – сякаш сме хора втора ръка.
  И сигурно понеже подобни грижи имаме и с месото, чорбаджиите на двата бранша Димитър Зоров и Костадин Чорбаджийски си другаруват. А според в. Сега идеята им е големите в бизнеса да победят окончателно малките. Затова пък техният пък лидер Михаил Тачев е враг номер едно за чорбаджиите. Не е случайно, че той и Зоров бяха от двете страни на барикадата по време на млечните бунтове през лятото.
  По неговите думи големите искали “Брюксел да затвори по-дребните, които не са готови за общността, и големите компании да монополизират пазара". Подобна позиция изказа и вицепремиерът Ивайло Калфин: "Забраната е в интерес на няколко големи фирми, които така или иначе успяват да изнасят, но надали е в интерес на българската икономика".
  Кой плаща сметката? Всички ние. България е на първо място по ръст на цените на хранителните стоки в цяла Европа. Въпреки че както суровините, така и горивата са с най-ниски котировки в нашата страна, това не пречи на лъвския скок от 21%. След нас в класацията са източноевропейските държави. При румънците има голямо увеличение, но то е нищожно в сравнение с онова при нас – само 9%. В старите европейски държави като Австрия пък процентът на нарастване е точно 3 пъти по – нисък от нашия – едва 7%.

  80%? повече
 9. 9 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Горният цитат е от много отдавна, но сега положението е много по-зле.

  80%? повече
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1275 Весело

  "Представителите на веригите посочиха, че българските хранителни продукти няма да са в отделни зони, а ще са изложени наред с другите, като плодовете, зеленчуците, млечните продукти и т.н. ще са в съответната секция."

  Тоест настоящото положение, което си беше ОК, си остава. Само държавните калинки вдигаха шум, имитираха високопатриотична дейност и за пореден път се опитаха да създадат ненужни проблеми на всички.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Щели да намалят срока за изплащане на 7-14 (разбирай 14 дни).
  Колко човечно, направо сърцераздирателно.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Любопитно

  До коментар [#5] от "unknown artist":

  В тая държава почти всеки по - голям бизнес има именно такъв произход ! Дано поне от тук насетне средните и дребните български производители да се възползват максимално от постигнатото днес споразумение с големите търговски вериги ! Те са бъдещето на страната ни !

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Весело

  А за какво беше скандалът и постановлението?
  Кръгли идиоти са в МЗХ, воглаве с Танева. И накрая Борисов, колко неочаквано, оправи всичко.
  Целодневен цирк.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#5] от "unknown artist":

  Прокуратурата ни работи. Кога друг път се е случвало това? И това е само началото...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 318 Неутрално

  С огромен интерес и нетърпение очаквам да видя по рафтовете стока от регионални производители. С още по-голяма надежда съм да се окажа приятно изненадан от това предлагане, както и от цените. Както някои казват а дано ама на дали!?... Интересен експеримент при всички положения, дано опровергаят скептицизма ми!?

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Баф мааа,, му, вече повече от час всички национални ТВ дават само този цирк.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Борисов отново в ролята на спасител

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 327 Неутрално

  ПатрЕотите усетиха, че в кризата са напълно безполезни и забравени от всички, та започнаха през ден да ни напомнят за себе си по възможно най-безумните начини, също като Льотчика с неговите кухи речи.

 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Танева трябва да бъде изритана за изказването си против борсите, на които се продават бг. стоки. Щото това с веригите е пълен Фарс - с малките си щандчета за зеленчуци и плодове. А да предлагат изгнили ябълки на 3 лв. в картонени кутии е най-малкото обидно. Пазар, пазар, ама да си е...т м...а.

 20. 20 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 354 Неутрално

  "Танева каза, че настоящата пандемия е станала причина мерките да се приемат бързо, с цел минимизиране на загубата от свитите пазари в Европа и света, и да не се стигне до изхвърлянето на храна, което се случва в други страни."

  В една работеща икономика предлагането трябва да отговаря на търсенето. Ако се търсят Български стоки, добре. Но ако потребителите не търсят това, и продължават да купуват вносни стоки, мерките на правителството ще доведат точно до въпросното "изхвърляне на храна". А в Европа то се случва не заради намалено потребление, а заради липса на сезонни работници, които да приберат реколтата. Абе пак ни лъжат и си правят далаверките.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#5] от "unknown artist":
  "...Дъщерята на млечния бос Димитър Зоров – Силвия Зорова, ще връща близо 400 000 лева за къща за гости...."

  Да еба бг елита - все банда разбойници и крадци. Богати, богати, но никога не е късно за тях да ОТКРАДНАТ! И без това продуктите на "Пършевица" са мършави-никога повече.
  Но и нищо повече за помиярите в сегашния състав на НС!

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Извиването на ръце да започне сега! От днес ще важи правилото "Даваш ли, даваш Балканджи Йово"? И подобно на сюжета, така ще се случват и пазарните отношения между двете страни - производители и търговски вериги. В условията на пазарна икономика цените не са фиксирани и "плават" според много фактори - търсене, предлагане, качество, искана цена, пазарен дял, търсен марж и т.н. А когато и държавата се намеси с регулираща роля, даваща предимство на едната или другата страна, става страшно.

  Ще наблюдаваме опити на производителите да предлагат продукцията си на двойни цени от предлаганите досега и на опити от веригите да извиват ръцете на производителите за ниска изкупна цена с условието те да видят пазар на съответния щанд във веригата. А дори да има нарушения, законът няма как осъди някого, защото искал повече или по-малко пари в една сделка.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Държавата първо трябва да си стегне калинките, щото производителите страдат най-вече от нелегалния внос. Ако митниците не бяха разграден двор, веригите сами щяха да търсят производителите. Примерно, ако доматите от Турция, след 15 май са с покупна цена под 60€ за 100 кила, специфичното мито е 29.8 € за 100 кила, или 58 стотинки за килограм. Тоест, реално цената на турските домати от турски производител излиза към 1.2 - 1.6-лв за килограм, което е достатъчно българските производители да бъдат конкурентноспособни. Обаче, брачедите от Хаскьоу вкарват бусовете с почерпка на митницата и с фирма на другари от Филиповци и един сертификат за 100 буса, изкарват домати на дъмпингови цени.
  А калинките се занимават с глупости...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Целта е да се премахне олигопол.Обикновения клиент не може да се пребори с него,защото ако не купи стока ще гласува.Не е редно,цената на българската стока в чуждестрана верига у нас да е на същата цена,каквато е в същата верига в Европа. Съобразно средния доход на клиентите в БГ и средния на клиентите на веригата в Европа,би трябвало цената да е различна не само защото разхода за производството и а и ДДС данъка е различен.Олигопола е антипазарен.Затова там където има олигопол във всяка отделна държава съществува и монопол,което също е средно за пазара защото "убива" конкуренцията и малките производители и търговци изчезват от пазара. А от това следва,че цените и печалбата на веригите са баснословни за сметка на клиента. Монопола породен от олигопол е смърт за свободния пазар. Липсата на конкурентен пазар поражда и миграцията от малките към големите. Пример-Хиляди малки търговски обекти след като фалират,служителите им се пренасочват към веригите или в чужбина. Общ пазар,да но без монопол и олигопол.Така правото на свободно движение на стоки капитал и хора се ограничава и се губи смисъла от съюза,заради монопола и олигопол.Още един пример-монопола в транспорта и мерките на Макрон.

 26. 26 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо местните толкова ги дразни идеята да се продават български стоки във чуждите търговски вериги ,които прадават в България?
  Така се изявяват като българомразци!
  Купувайте само българско...

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  Кофти,сега форумните страсти накъде ще се изливат?

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Трипроцентовите са почервенели вече от яд и визиуално са заприличали на позитанци.

  Още една хубава новина и гледах изказванията на мениджърите на големите вериги как хвалиха Баце.
  А Вето Грипенов като гледа как се изстреля рейтинга на Мутафчийски и Баце му става лошо а като знае , че може и да пропусне визитата си за парада в Москва и Деса няма да може да си напазарува от ЦУМ

 29. 29 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Благодарение на постановлението предполагам вчера 100% българско агнешко беше свършило😢

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално
 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#21] от "historama":

  А Илена Йончеба колко трябва да върне за трите си къщи за гости на семейството й.
  Или тя като протеже на Корнела нищо няма да върне.
  Както се случи с БСП и ДСБ . Единствените партии които не са си върнали дълговете към държавата от ндвзети субсидии.
  Дори ДПС си изчисти дълговете

 32. 32 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#26] от "Neto":

  Българско мляко, сирене, кашкавал от българска палмова мазнина! Мерси!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 33. 33 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 530 Любопитно

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Какво ли пак се е случило?? ГешефТ е радост да не би да е хванал поредните 7 кутии безбандеролни цигари в циганската махала в Чирпан или лично ще трича мангустите пребили поредния старец в Трилистник? Маладец е той, герой. Е ако го питат за Пеевски, КТБ и едни откраднати 4млрд. започва да засича, пелтечи и да се черви като второкласник хванат да парка цигари. СлучаенОс, разбира се 😁

 34. 34 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#5] от "unknown artist":

  Дъщерята на Зоров УБИ ЧОВЕК НА ОКОЛОВРЪСТНОТО, но я покриха много бързо. Не сме забравили !!!

 35. 35 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Десен екстремист":

  Съдържащите палмова мазнина не се продават на същите щандове,а на отделни и пише ,че са заместващ продукт или нещо подобно,не съм сигурен,защото не ги купувам...

 36. 36 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Целта на правителството всъщтност е постигната, веригите да премахнат изискванията си за обем и изкупни цени от производителите във БГ. Това ще даде шанс на по-лаки производители да могат да предлагат продукцията си и така да стигнат до широката публика. До сега повечето от тях предлагаха стоката си само на фермерските пазари или он лайн платформите. Много голяма част от тях предлагат наистина качествена продукция на добра цена, но не бяха интересни за веригите, заради това че не покриват изискванията им за обем / няма как качествена храна да има голям обем/ и отказваха да плащат изискванията им за хиляди такси и таксички, които веригите налагат. Това беше целта и тя беше постигната. Ще дам прост пример: ако еидн производител има 100 кошера и произвежда висококачествен мед, изкупната цена на кг от веригата е не само смешно ниска, но и производителя трябва да плати на веригата много на брой такси, за да продава меда си в нея. За това произдовителя продава на фермерски пазари и он лайн платформи. Там пазаруват както е ясно по-богатите и образовани българи. Но така ще се даде шанс и на по-бедните и възрастни българи, които не пазаруват он лайн да се запознаят с въпросният продукт, чиято цена ще бъде доста разумна. Същото е с месните производители, млечни и други.

 37. 37 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Защо местните толкова ги дразни идеята да се продават български стоки във чуждите търговски вериги ,които прадават в България?Така се изявяват като българомразци!Купувайте само българско...
  —цитат от коментар 26 на Neto


  Чуждите вериги продават български стоки, още от как са отворили в България. Но веригите не са отговорни за качеството, предлагано от българските производители. Хубаво е да избереш българското, но още по-хубавото е да отговаря на стандартите. Което не изнася много на производителите. Спомням си реването срещу стандарта Стара Планина.

 38. 38 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 831 Весело

  мда, бай Тиквун има маска да му крепи чейнето !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 39. 39 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "който има повече от 10 обекта"

  - "Березка" има повече от 10 обекта, лично и редовно ще проверявам дали това изискване се спазва там.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 40. 40 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  Много тоен анализ на Иван Стамболов - Сула:
  Класата и расата в борбата срещу вируса
  "Десислава Танева развя знамето на класата, а Красимир Каракачанов – на расата."
  http://sulla.bg/2020/04/14/5214.html

 41. 41 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#26] от "Neto":

  В кой пък магазин няма българско мляко, кашкавал, сирене? Никога не е било проблем да се купи, но с тази глупост 90% от млечните продукти да са български може да стане проблем да се купуват френски и италиански сирене. Вие ако смятате за национално предателство да се яде моцарела, ваше си решение, но не карайте и другите да изпадат в крайности.

  Също така, ако това решение беше нещо друго освен ПР и променяше значително балансът на пазарът, то откъде българските производители ще извадят 5 пъти повече количества от миналия месец?

  Не ме търсете преди обяд
 42. 42 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  Този глупак маска няма ли да си сложи след като иска всички други да го правят? И като гледам снимката разстоянието е по-малко от това което трябва да спазва.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 43. 43 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Български розови домати, разкривени и разнокалибрени, като им изрежеш частта около дръжката и зелените жилки и от 4.40лв., цената им става 8 лв. Не сте лизабелязали, че в последните години дори консервните сортове имат " кокали" , някакво одървесяване в средата . Дали не е болест?

 44. 44 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#36] от "Tsveta":

  Това с обема е интересно.Значи веригата се задължава да ти купи продукта. И след месец иска пак, ама ти нямаш. Клиента на веригата (ти и аз) купуваме качествен мед на малкия производител, но след месец като искаме пак, няма. И естествено псуваме веригата. Този резултат ли търсим?

 45. 45 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "nema_labavo":

  Има много на брой малки производители,ще ги редуват.

 46. 46 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  ...веригите да премахнат изискванията си за обем и изкупни цени от производителите във БГ. Това ще даде шанс на по-лаки производители да могат да предлагат продукцията си и така да стигнат до широката публика. До сега повечето от тях предлагаха стоката си само на фермерските пазари...
  —цитат от коментар 36 на Tsveta

  И какво им пречи на тези въпросни "производители" да си продават стоката там, където и сега, че се натискат баш във веригите да я продават?
  Хората за малоумни ли ги смятате, че да не могат да преценят откъде да купуват?
  Аз, ако искам фермерски неща, ще ида на фермерски пазар, не в хипермаркета. И обратно. Всекиму своето.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 47. 47 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 530 Неутрално

  За какво беше цялата тупурдия, всичко по старо му или трябваше да измислим проблем и после Бащицата с пословичното МУ великодушие да го реши. Путинизм под индиго. Жалка история.
  Иначе качествените БГ продукти не са по веригите. Повече там присъстват всички боклучави производители до един с крайни собственици от ДС или КГБ мафията. Така обаче въртят високи обороти, а веригите блъскат големи надценки на боклуците им. Win-win и за едните и другите. Хубавите БГ продукти са по малки специализирани магазини - получавате много повече качество за парите си. А за Матряла периодично се подготвят подобни пасирани шкембе чорби с участието на тая или оная Калинка.... И реалната картинка много лесно му убягва.

 48. 48 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  "който има повече от 10 обекта"- "Березка" има повече от 10 обекта, лично и редовно ще проверявам дали това изискване се спазва там.
  —цитат от коментар 39 на keen


  Освен да проверяваш, следи и да не си плащат глобите в Рубли, че 10 хиляди рубли са около едно топче тоалетна хартия

 49. 49 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 758 Весело

  Ех, кеф, а за коледа български банани и портокали, или опашки за вносни и то максимум по две кила!

 50. 50 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#45] от "Neto":

  Качеството, цената, съдържанието, технологията, хигиенните изисквания, пакетирането са еднакви при всички малки производители?

 51. 51 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Пореден кьорфишек на мутренската власт!
  Търсенето предлагането и качеството определят кой къде и какво да продава!

  Всичко, което е замислено и въведено от комунистическите мутри в герб, подлежи на задължителна отмяна!
  Ще бъде отменена и тази намеса на държавата в частната собственост и логиката на пазара!
  Животът сам ще наложи това!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 52. 52 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  На троловете на ристьо реформата и корнала, няма ли кой да им каже, че никой не забранява на веригите да продават чуждата си стока.
  Дори мениджъра на Лидл благодари на правителството за бързата реакция на границите и зеления коридор за тировете с хранителни продукти .

  Тя обърна и внимание, че за разлика от много други страни , щандовете на българските магазини не са останали празни. Никой не се е бил за последното топче тоалетна хартия.
  Каза , че с радост ще увеличат асортимента от български производители, ако им се предложи качествена продукция на разумна цена и че след края на постановлението , ако се получат добри резултати ще продължат да го правят

  Тези от чуждите вериги такива хвалби удари на Баце и Деси Танева, че трипроцентовите и позитанци ще сънуват кошмари по празниците

 53. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Без да е ясно кои са точно "дребните детайли" статията е почти излишна.
  —цитат от коментар 7 на ujast


  Това е положението Миче!
  Такава е герберската информация, която спускат за матриала.
  Досущ като изсмуканата из пръсти "информация" на прокуратурата за "грешкте" при избора на съдии.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Весело

  До коментар [#5] от "unknown artist":

  Поредната Дваесе Седмичка :)

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 55. 55 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#36] от "Tsveta":

  Няма изискване да са от малки производители. Пък и осигуряването на един единствен голям магазин от производители с 100 кошера е логистичен и мениджмънт кошмар, а за цяла верига да не говорим. Може да кажете, че това е проблем на веригите, но познайте кой ще го плати в крайна сметка. Пак стигаме до основния проблем на всички напъни да се пипа в пазарната икономика без да се разбира какво се случва, а именно - безплатен обяд няма. Такава стока винаги ще е скъпа за потребителите и изкупната цена няма да е висока.

  Не ме търсете преди обяд
 56. 56 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Любопитно

  До коментар [#54] от "xAlan Blackmore":

  Под поредната имам предвид че по съвецка команда партията ги произвеждаше ( и продължава да ги произвежда) по команда. За бъдещето на 27-те от ЕС ;)

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 57. 57 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#26] от "Neto":

  четеш ама не разбираш

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 58. 58 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Tsveta":

  Малките производители продават само на пазара, а не във веригите поради една проста причина.
  Веригите им искат фактура т.е. "малкия" производител ще трябва да плаща данъци, а Андрешко най-много мрази това.
  На "фермерския" пазар се продава без документи. Данъци няма. Даже ако си купил скапана стока, не можеш да я върнеш, защото нямащ документ (касова бележка) от кого си я купил.

 59. 59 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Рим":

  "Търсенето предлагането и качеството определят кой къде и какво да продава!"

  Верно ли?

  Знаеш ли колко е субсидията на полските ябълки например?
  Дават им две субсидии -една от ЕС и една от Полша.
  И двете са по-големи от субсидията за българските ябълки!
  Супер наивнисти и затова българските производители ще страдат ,защото повечето ни политици мислят като вас ...

 60. 60 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Нищо не са се разбрали Танева и представителите на веригите. Нищо! Както сама тя каза, в страната има около 100000 производители на селскостопанска продукция. И баш в блатото на забраните ще ги организираш и продукцията им ще цъфне по щандовете на веригите. Това и в нормални условия няма да го бъде, а сега пък изобщо няма да се случи. И тъй като са от тъпи по тъпи, сами се разкриват - министерството ще представи на веригите СПИСЪК на производители, с които веригите да ПРЕГОВАРЯТ!! Няма такова нищоправене, съпортвано от непрекъсната медийна канонада. Микрофони за галфони. Те, затова ще ядем агнешко по 17 лв. за килограм. Засега! Трупането им е малко на някои родни тапири. А и за вас, които слухтите по форумите.

 61. 61 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Весело

  До коментар [#56] от "xAlan Blackmore":

  С което по никакъв начин не казвам, че от 44-та ( а вероятно и преди това), а и до ден днешен в страната се практикува селективно репродуциране на хуманоиди, известно в някои среди като евгеника.

  Горното семейство е прекрасен пример за европейска "евгеника" и за всички ни :)

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 62. 62 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Трябва да се помага на родните производители ДС милиционери, няма как родни наши чада на партията Майка са. Ей го на, чакам дрогаря Зоров да започне да произвежда чудно Пекорино и Пармиджано, че да не си ги купувам директно от Италия по 50-60-70 лв. килото, ще приключа и с истинското бяло саламурено сирене краве и овче от малката подбалканска мандра, ще спра и с истинския кашкавал от малките родопски мандри... Та само от такива като др. Зоров почвам преоскъпени ментаци да купувам. Да бе, да, ЕЙ С`Я.

 63. 63 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#51] от "Рим":"Търсенето предлагането и качеството определят кой къде и какво да продава!"Верно ли?Знаеш ли колко е субсидията на полските ябълки например?Дават им две субсидии -една от ЕС и една от Полша.И двете са по-големи от субсидията за българските ябълки!Супер наивнисти и затова българските производители ще страдат ,защото повечето ни политици мислят като вас ...
  —цитат от коментар 59 на Neto


  Е ако в субсидиите е проблема, как се предполага той да се реши, задължавайки веригите да разчистят няколко рафта за регионалните производители? Както писах и по-горе, това е интересен експеримент, който почти сигурно ще завърши с фиаско. Ако ти си склонен да платиш двойно за български ябълки спрямо полските при сравнимо качество, с единствен аргумент, че са български, то аз и повечето хора не сме склонни на това.

 64. 64 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално
 65. 65 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#63] от "06210311":

  Абсолютно. Работа на правителството е да управлява субсидиите от ЕС справедливо, а не да ги отклонява и ако някоя държава членка предоставя по-големи от договорените субсидии, да изиска от ЕК да се намеси.

  Не ме търсете преди обяд
 66. 66 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Тотка-звеноводка

  Като Тотка-звеноводка втора няма в село.
  По сеитба, по вършитба тя е все начело.
  Ей край ниви бурениви плах сумти кулакът.
  Бързо става, знаци дава Тотка да почака.
  - Ой те, Тотке, звеноводке, мое пиле клето.
  Не погивай, не отивай ти в текезесето!
  Опомни се, не бави се, в моя дом ела ти.
  Да живееш и да грееш като във палати!
  Трепва Тотка-звеноводка, мигом му отвръща:
  " Не желая и да зная за кулашка къща!
  Моят дом е по-огромен - кооператива.
  В него с песен всеки честен селянин отива."

 67. 67 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мърмор":

  За списъка има обяснение. Все пак, тези производители са в контакт с министерството за помощи и субсидии. По-интересно е със скъпото агнешко, или други скъпи продукти. Никой не може да задължи потребителя да купува нещо, което му е скъпо. Скъпо ти е, не купуваш. Аз лично, от години не купувам агнешко или яйжа по Великден. И не щото две кила ще ме бутнат. Принципни съображения.

 68. 68 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 256 Неутрално

  В ЛИДЛ отдавна продават доста български стоки под марката Родна стряха. В началото опитах 4-5 продукта. Тотално зле са като вкусови качества, а са и доста скъпи. Оттогава избягвам въпросната марка. За съжаление в годините на прехода българските производители си създадоха реномето на мошенници, гонещи бързи печалби и влагащи в продуктите си евтини, некачествени и вредни за здравето материали. Този факт, съчетан с липсата на доверие в българските контролни органи, предопределят моя избор да не купувам български стоки. Насила хубост не става!

 69. 69 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Във веригите има доста български стоки, но не винаги са хубави. Няма как през Февруари да ядете хубав български домат, но през Юли има. Пластмасовите домати от Турция и Македония също имат пазар, въпреки че не стават за нищо. От млечните също по-голяма част от стоката е българска, но това не винаги означава качество. За това има сирене по 6,50 и по 16 лв, кой какво ще си купи преценява сам. Например сиренето Съединение, Елби и други са хубави, но не са 8 лв за кило. Голяма част от българските фирми не могат да смогнат с постоянни количества и качество на големите магазини. Отделно веригите ги мачкат, защото на вратата им чакат още 20 производители на сирене, които искат да продават там. Решението е в малките квартални магазини, млекарници и пазари. Аз например домати и краставици от Лидл, Кауфланд и други подобни не купувам, предпочитам кварталния зеленчук, където ме познават и му казват какво да купя.

  Много хитър
 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#59] от "Neto":

  Тъй, полските ябълки имат субсидии, а българските не? Е що? Май в Полша хората са по-щастливи, отколкото в земите, администрирани от Боко и Шиши (Боко и Доган)?

 71. 71 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Без да е ясно кои са точно "дребните детайли" статията е почти излишна.
  —цитат от коментар 7 на ujast


  За някои детайли се намеква. Напр., че министерството на Танева е дало списъци на производителите на агнешко, от които да се купува. Ще имало и още списъци.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 72. 72 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Някой може ли да даде точна цифра, колко от „българските“ млечни производители във веригите са гръцка и чужда собственост, като почнем от Верея. За Зоров и други ченгета да не говорим. Защо българина продължават да го лъжат с боклуци в лъскав магазин? С палмово съдържание са повечето български и чужди. Ами този, който беше мераклия на моцарела и френски сирена от супермаркет, да ги закара на лаборатория за анализ и ще разбери, как трови децата си. И после защо нямаме имунната система. Въпреки, че едно българско пиле от веригите може да те излекува от най-тежката пневмония.

 73. 73 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#44] от "nema_labavo":

  Изобщо не си в час как работят веригите. Обяснявам. Първата и изконна част на веригата е да печели за себе си! Не за клиентите си! Нито да поддържа доставчиците си! Ако искаш да продаваш в една верига ти се обвързваш с договор, че си длъжен да доставяш едно и също количество , по едно и също време или плащаш огромни глоби! Също така плащаш сума ти такси за първи и втори точки на продажба, маркентингови такси и още куп други , за да те продават. Това е. И какво се случва на практика. Производителите, които зависят от сезоните и животните си няма как да продават едно и също, на един и същи цени. За това във веригите няма на намерите не само качествени БГ продукти, но и вносни такива. Веригите са дискаунтъри, можете да прочетете какво значи това. Това значи - нискокачествено и евтино. С огромна печалба за тях. Именно защото по-голямата част от българите търсят БГ проиводство, веригите пуснаха собствени БГ линии, примерно Родна Стряха на Лидл. Целта на правителството е именно сега, в тези тежки времена да намали или премахне въпросните такси върху БГ производител и да му даде пазар без да е обвързан с обем. Те за това квичат веригите, защото няма да си прибират незаконият десятък. А това,че малкият производител не плаща данъци не е вярно. В БГ контрола над храните е железен и няма мърдане тука.

 74. 74 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Добре, че Бойко у безсмъртен, че както му е паднала маската и ако някой от тия шашкъни дет са при него е болен, и току сме гозагубили...

 75. 75 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Като пазара ще е свободен да е напълно така.Съвместими ли са санкциите със свободния пазар?Санкциите(разбирай ограниченията) и монопола,независимост дали са от частен или държавен характер са враг на свободния пазар. Нито частния монопол,нито държавните санкции са пазарни инструменти на търговията Ползването им ощетява гражданина-клиент,един път чрез цената на трудът му и втори път,чрез цената на стоката с чиито труд е произведена,защото се нарушава равновесието.А това води до натрупване на голямо богатство в малко ръце и предизвиква световни кризи.По този начин трудовия човек е лишен от печалбата си,веднъж от ниската цена на трудът му и втори път от високата цена на продукта му.Необоснованата с нищо висока добавена стойност породена от монопола или от санкцията подържа масовата бедност. Така кризи ще има вечно поради неправилното преразпределение на световното богатство. Ннеобходимо е да се премахне монопола върху парите за да има правилно разпределение на богатството. Само така ще се получи равновесие между трудът и капитала. Монопола е враг на пазара и на системата

 76. 76 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "historama":

  Не,просто има различни ставки на дотациите за България и Полша и има държавен протекционизъм в Полша за тяхната земеделска продукция!

 77. 77 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#73] от "Tsveta":

  Не съм в час, истина е. Аз до сега, винаги съм мислел, че веригите работят за печалба на доставчиците и клиентите. А те мислели за собствената си печалба, разбираш ли. Възмутително е,

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "...Първата и изконна част на веригата е да печели за себе си! Не за клиентите си!..."

  Дебил!

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#70] от "historama":Не,просто има различни ставки на дотациите за България и Полша и има държавен протекционизъм в Полша за тяхната земеделска продукция!
  —цитат от коментар 76 на Neto


  Не, ти си просто уникат.
  С евродотациите Полша дотира своите селскостопански производители, а у нас правителството на Борисов дотира ролсовете на житарите, и къщите за гости на милиционерите (напр. дъщерята на Кр. Зоров - къща за 400 000 лв).

  Аман от разбирачи!

 80. 80 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#15] от "06210311":

  Аз съм от София. Едно време "равното софийско поле" и селата около София са изхранвали града с плодове и зеленчуци - земята е чернозем и е плодородна. Сегашните "земеделски производители" /от Требич примерно/ сеят основно слъчоглед и царевица. Моето впечатление е, че "обработката" - изораване и засяване е основно заради "земеделските субсидии" /европейски и национални/. Понякога " реколтата" се "прибира" след като я затрупа снега. Междувременно вероятно вървят процедури по "смяна на предназначение на земеделската земя", защото "цъфват" обяви за продажба на ПАРЦЕЛИ. По пътя ми от София посока Своге зеленчуци се продават на масички край пътя само от малки частни производители. Те до Метро и Лидл няма да стигнат.
  А доматите са им МНОГО ВКУСНИ!

 81. 81 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "nema_labavo":Изобщо не си в час как работят веригите. Обяснявам. Първата и изконна част на веригата е да печели за себе си! Не за клиентите си! Нито да поддържа доставчиците си! Ако искаш да продаваш в една верига ти се обвързваш с договор, че си длъжен да доставяш едно и също количество , по едно и също време или плащаш огромни глоби! Също така плащаш сума ти такси за първи и втори точки на продажба, маркентингови такси и още куп други , за да те продават. Това е. И какво се случва на практика. Производителите, които зависят от сезоните и животните си няма как да продават едно и също, на един и същи цени. За това във веригите няма на намерите не само качествени БГ продукти, но и вносни такива. Веригите са дискаунтъри, можете да прочетете какво значи това. Това значи - нискокачествено и евтино. С огромна печалба за тях. Именно защото по-голямата част от българите търсят БГ проиводство, веригите пуснаха собствени БГ линии, примерно Родна Стряха на Лидл. Целта на правителството е именно сега, в тези тежки времена да намали или премахне въпросните такси върху БГ производител и да му даде пазар без да е обвързан с обем. Те за това квичат веригите, защото няма да си прибират незаконият десятък. А това,че малкият производител не плаща данъци не е вярно. В БГ контрола над храните е железен и няма мърдане тука.
  —цитат от коментар 73 на Tsveta


  Айде сега да си представим че Цвета е собственик на магазин...
  - тя ще е щастлива от факта че доставчиците и карат каквото решат, когато решат;
  - когато доставчикът Х поиска неговата стока да е на най-хубавото място на рафта, тя нама да му иска такса, неее тя даже ще му плати за хубавото му желание;
  - когато доставчикът поиска неговата стока да се продава на промоция, тя няма да поиска от него да намали доставната цена - напротив, тя ше му плаща повече, а ще продава на загуба, защото тя не е направила този маазин, за да печели, а за да е щастлив доставчика й!

  Сега разбрахте ли защо Цвета няма магазин?

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Аз от веригите си купувам само българско сирене и кашкавал. Винаги го има, макар че цените са доста високи.

 83. 83 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1746 Гневно

  Не може да задължаваш хората и да им се караш и назидаваш да носят маски, а ти самият да не носиш маска!
  Какъв личен пример даваш?!?
  Цървул!

 84. 84 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Защо Борисов е без маска.

 85. 85 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Може някой горе да го е казал , но мисля си нали и сега във веригите има БГ стока. Е ако сега намиращата се стока я сложат на 1 щанд това ще покрие изискването. Тогава за какво е това кудкудякане като пак ще си карат по стария начин без грам друга БГ стока да се наложат да купят

 86. 86 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#81] от "upw39647678":

  Ти защо реши, че нямам магазин?! Повечето хора, които не са бранша с бързо оборотните стоки си нямат никаква идея, как работи тази машина.
  Когато лицето Х отвори хранителен магазин при него веднага идват търговските представители на този и онзи, да вземе за пример Кока Кола и му казва, ще продаваш наши продукти, ще ти дадем хладилници, обаче искаме тези и тези места и за това ти плащаме Х пари. Идва втори, трети и така. Всеки един от тях идва във въпросният магазин и предлага пари и кредитни линии неговата стока да се излага на най-хубавите места. Магазинът обаче от квартален тип по своя собствена преценка ще реши, кой да продава, без значение, кой за какво му плаща ако въпросното нещо върви. Нещата с веригите не седят така. Хедовете им имат сключени договори с повечето световни производители те да им плащат на тях, за да им продават стоката. И то на най-възможно занижените цени. За това и дискаунтърите продават като правило ниско качествена стока. Когато някой БГ производител иска да продава в тях, той трябва да е точно като мутрата на Пършевица, която сте описали по-горе, да им напълни гушите, да продава на ниски цени защото си мачка работниците, крие данъци и т.н. Когато някой местен, нормален производител иска да продава там няма шанс, защото парите, които веригата ще му поиска са много над неговите възможности, именно защото продава качествена продукция и си плаща съвестно данъците. Точно това министерството на земеделието иска да разбие, тази порочна практика и даде шанс на нормалният БГ производител да продава на нормални цени. Без да бъде рекетиран от веригите. Хоуг.

 87. 87 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Управляващи и вериги се разбраха....
  —цитат от коментар 0 на статия


  А ако трябва да прочетем действителното съдържание на резултата от срещата, той е:

  "Тръгнаха като аслани, връщат се като насрани".

  Всъщност какво е "новото" в задълженията на големите вериги? Отговорът е "НИЩО".
  НИТО българските стоки ще са отделени на самостоятелни щандове (голямата простотия на правителството), НИТО са длъжни да имат определен процент бъгарски стоки от общия си асортимент (той и до момента е на 50% за българските стоки).

  Да факто резултатът е: Борисов с нищо не промени задълженията на веригите, а те се съгласиха да представят резултата като "СПОРАЗУМЕНИЕ" - ха-ха. Двете страни се съгласиха да скрият истинската картинка, а тя е: "Веригите насраха Борисов. Защото цялата акция си беше пълна простотия".

 88. 88 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  (той и до момента е на 50% за българските стоки)
  —цитат от коментар 87 на inn


  "над"

 89. 89 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote]Министърът посочи, че целта на документа е достъп на българските продукти до потребителите, като изборът дали те ще ги купят е техен.[/quote]

  Въпроса е, кой ще носи загубите от некупените некачествени храни. Ако това са веригите, то говорим за грубо вмешателство в пазарната икономика. Нерегламентирано подпомагане на частен бизнес, за което не само веригите могат да заведат дела, на всичкото отгоре и ЕК може да наложи глоби. Мутренска работа!

 90. 90 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Някой да каже на Бойко как се носи маска! Като ще е циркаджия, да е циркаджия! Искам маската напълно да му закрива устата и да изглежда съвсем като клоун!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 91. 91 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#15] от "06210311":Аз съм от София. Едно време "равното софийско поле" и селата около София са изхранвали града с плодове и зеленчуци - земята е чернозем и е плодородна. Сегашните "земеделски производители" /от Требич примерно/ сеят основно слъчоглед и царевица. Моето впечатление е, че "обработката" - изораване и засяване е основно заради "земеделските субсидии" /европейски и национални/. Понякога " реколтата" се "прибира" след като я затрупа снега. Междувременно вероятно вървят процедури по "смяна на предназначение на земеделската земя", защото "цъфват" обяви за продажба на ПАРЦЕЛИ. По пътя ми от София посока Своге зеленчуци се продават на масички край пътя само от малки частни производители. Те до Метро и Лидл няма да стигнат.А доматите са им МНОГО ВКУСНИ!
  —цитат от коментар 80 на ND


  На мен пък детството и ранната ми младост са минали в Пловдив и региона така че прекрасно знам какво значи вкусни плодове и зеленчуци. Всъщност всички българи знаем какво значи вкусни български плодове и зеленчуци. Едва ли някой оспорва качествата им и точно затова повечето от нас сме между изумени и възмутени от поредното унижение на което всъщност ще бъдат подложени по-малките регионални производители. НЯМА как реално да задължиш някой да продава нещо, което търговеца не желае. С най-дълбокото ми уважение и дори преклонение бих казал, пред малкия земеделски производител (аз самият съм такъв като любител, като хоби) казвам това. На тези хора освен със субсидии, другия начин да се помогне е по-скоро общини и държава да обособят, рекламират и наложат места където те да продават продукцията си. Да се създаде традиция в тази посока. Да се знае от всички, че на еди кой си пазар се предлага регионална стока и контролът това да е така е надежден. Ето пример как би могло да се помогне на тези хора, без това да струва почти нищо.

 92. 92 Профил на Антон Гърдев
  Антон Гърдев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е добра новина! Защото най-сетне се дава достъп на българските производители до западните търговски вериги. И не мисля, че министър Танева лобира за тях - нима веригите не лобират да ни продават немските си стоки, трето и четвърто качество. Друг е въпросът, че държавата от години е изоставила селското ни стопанство и земеделието. Ние като потребители имаме право да избираме, но е важно да има българска продукция.Предпочитам български домати пред безвкусните турски домати и български картофи, а не такива от Египет или Германия.

  Храни добротата, да те стига отплата.
 93. 93 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЗаНиЗа":

  Най-вече Пеевски и Зоров

 94. 94 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#91] от "06210311":

  Управляващите пет пари не дават за тези производители. За тях е важно да създадат монополно положение на кукловодите и спонсорите си като Пеевски и Зоров.

 95. 95 Профил на ndz08521531
  ndz08521531
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#8] от "ujast":

  Прави са еколозите,всичко това се случва във врачански балкан. Освен това извозват торта от овцете в карстови пещери и дупки, от където всичко това се просмуква в питейната вода. Зимата де горят боклуци, всичкия пушек отива на детската писта и ред други неща.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "Управляващи и вериги се разбраха, мерките ще са в сила поне до края на годината"

  Комунизма се завръща. Българските производители не са конкурентноспособни нито в цената, нито в качеството. Очаквам по-високи цени на определени стоки, а това значи, че по-малко хора ще купят ги купят. Нереализираната стока ще бъде изхвърлена. И каква ще е ползата? Комунистически кратуни управляват страната.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK