Мавродиев е освободен от банката за развитие, другите смени се бавят

За да стане факт освобождаването на Стоян Мавродиев, решението трябва да бъде вписано в Търговския регистър

© Надежда Чипева, Капитал

За да стане факт освобождаването на Стоян Мавродиев, решението трябва да бъде вписано в Търговския регистърСтоян Мавродиев е освободен от поста изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), а в партидата на банката в Търговския регистър (ТР) е депозирано решението за вписване на тази промяна (вписването обикновено отнема няколко дни).


От публикувания в регистъра документ се вижда, че надзорният съвет на банката е гласувал освобождаването му веднага в деня, в който премиерът разпореди да бъде уволнен.

На 8 април Борисов обяви, че шефът на ББР ще бъде освободен от поста и заедно с него работата си ще загубят и членовете на борда. Повод за решението стана публикация в седмичника "Капитал" за заем от 75 млн. лв., предоставен през март от държавната банка на дружество за събиране на лоши кредити. Информацията предизвика скандал, защото отпуснатият кредит противоречи на изискванията за икономически мерки, обсъждани от управляващите, на европейските препоръки за действията на банките в кризата и е необичайна практика за финансиране през банки. А от ръководството на ББР дадоха противоречиви обяснения.
Смените на другите членове на управителния съвет - Румен Митров и Николай Димитров - обаче още не са станали или поне няма официална информация за тях.


Засега промените явно няма да засегнат надзорния съвет на банката, в който е и представителят на правителството - зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
Един нов изпълнителен директор - от ПИБ


Междувременно днес от банката официално обявиха, че Живко Тодоров е новият изпълнителен директор и член на управителния съвет - факт, който стана известен още преди седмица.


Неговото назначение е било подготвяно преди смяната на Мавродиев, защото то е гласувано от надзорния съвет на банката на 6 април (вероятно с това може да бъде свързан коментар на финансовия министър Владислав Горанов, че банката ще получи допълнителен административен капацитет). Одобрението на Тодоров прави възможно и освобождаването на Мавродиев. По Закона за ББР институцията трябва да се управлява от минимум трима директори и максимум петима.


Все още не е известно кой ще заеме поста на Мавродиев и задвижени ли са смените на другите двама от борда. Би трябвало да има номинация, която да премине съответните законови одобрения и тогава да бъде назначена и след това да бъде освобождаван друг член на УС. Това обясни преди дни министърът на икономиката Емил Караниколов. Не е ясно дали съветът ще остане от трима членове, или ще бъдат увеличени до четири или пет.


След като бъде подменен съставът му, вътрешно те решават да изберат главен изпълнителен директор, който реално ще смени Стоян Мавродиев в тази роля.


От министерството на икономиката, принципал на банката, днес пред "Дневник" потвърдиха само назначаването на Живко Тодоров. На въпрос има ли яснота дали ще бъде сменено цялото ръководство на институцията, както препоръча премиерът Бойко Борисов, от там обясниха, че "няма нови промени и в момента текат процедури в БНБ".


Караниколов каза преди седмица, че новото ръководство ще провери отпуснатия заем, предизвикал скандала.


Той фокусира отново и проблемите с банката за развитие и нейноното управление - тя финансира основно избрани фирми. Кредитирани с над 150 млн. лв. са дружества, част от които свързвани с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка и депутата от ДПС Делян Пеевски, припомни по повода "Капитал".


Кой е новият член на борда


Живко Тодоров влиза в банката в разгара на скандала и в момент, в който държавата увеличава капитала й със 700 млн. лв., за да подпомогне малкия и средния бизнес и останалите без работа граждани в период на икономическа криза заради разпространението на коронавируса. Според официално разпространената му биография той е финансист с дългогодишна практика в българската банкова система. Притежава магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС в София, както и Executive MBA от Hult International Business School в Лондон.


Живко Тодоров официално бе назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Българската банка за развитие

© ББР

Живко Тодоров официално бе назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Българската банка за развитие


Кариерата му започва през 1997 г. в ING Bank - клон София, където до 2012 г. заема последователно длъжностите оперативен счетоводител, финансов контролер, главен финансов директор и член на управителния съвет за България, посочват от ББР. В периода 2012-2014 г. е назначен за главен финансов директор и член на УС на Алфа Банк - клон България.


От юни 2014 до март 2020 г. е главен финансов директор и член на управителния съвет на Първа инвестиционна банка, където отговаря за ресорите финанси, счетоводство, връзки с инвеститорите, трежъри и финансови институции, кореспондентски отношения. През 2018 г. получава награда за финансов директор на годината от списание Forbes и EY България в категорията "Стратегия за развитие на финансовата функция", посочват във визитката му ББР.


Портрет на Стоян Мавродиев - тук.
Как Борисов поиска оставката на Стоян Мавродиев - четете тук
Как Мавродиев опита да тушира скандала - четете тук
Кой още може да влезе в новия борд на ББР - четете тук
Мнението на икономиста Ивайло Мирчев, че ББР се е превърнала в банка на олигархията - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK