Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Заразата готви трудна пролет за земеделските стопани

Заразата готви трудна пролет за земеделските стопани

© Велко АнгеловОще в началото, когато кризата с коронавируса, принуди Европа да въведе спешно ограничителни мерки, фермерите обявиха, че няма да има кой да им прибере реколтата от аспержи, на които сезонът отдавна дойде, до ягодите и другите ранни плодове и зеленчуци във Великобритания заради това, че работниците от Югоизточна Европа се прибраха по домовете си, а и да искат, ограниченията не позволяват пътуване. Това доведе до организирането на специални чартъри.


На пръв поглед изглежда, че българските стопани, които разчитат на труда на сезонните работници, са облагодетелствани, защото те са се прибрали от чужбина и са налични в момента тук. Ситуацията обаче не е толкова черно-бяла, показа проверка на "Дневник".


Бъдещето е вече тук


За разлика от градинарите, които отглеждат в момента първите извън парникови плодове и зеленчуци, собствениците на оранжерии отдавна са притиснати от ограниченията.
Георги Камбуров, секретар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, разказва, че още преди месец, когато в оранжериите са били готови, по-едрите и качествени продукти не е можело да бъдат продадени на пазара заради наложените ограничения, а ресторантите също вече не работеха. "И вносът от Гърция започна да навлиза с пълна пара. Предположихме, че мерките там са по-затегнати и стопаните от по-близките населени места са дошли веднага и на по-ниска стойност са продавали доматите и краставиците", разказа той. Обясни, че това е натиснало и българските цени надолу, при това за качествена продукция. "Това е пазар, но всеки, който е правил разход за отопление и труд, а ние плащаме на работници целогодишно почти, трябва да покрие разходите си. При нас всичко става с работници, в оранжериите не е като навън с техника, а всичко е ръчен труд", обяснява той. Разказва, че с няколко души трябва да се покрият десетки декари.


И още, че по принцип търговските вериги предпочитат да внесат продукти отвън, защото им е по-изгодно. Например въпросните гръцки краставици са били по 1.30 лв. на кг на едро, а българските не са падали под 1.90 лв. цена на тържищата. "Когато качеството е много добро, не може да се продава рентабилно, ако я продадем под 2 лева", казва той. Посочва, че и гръцките продукти първо отиват до централен склад на съответната търговска верига и след това се разпределят по магазините и в този смисъл би трябвало веригите да предпочетат българските продукти, които и без това през Първомай ще отидат до Пловдив и после до София, за да бъдат пратени в различни части на страната. (Този принцип на работа на веригите те обявиха, когато първоначално реагираха остро на идеята да осигурят специално място за български продукти в магазините си, като обясниха, че това им пречи да купуват регионални стоки, произведени до 200 км около самия магазин - бел авт.)


Заразата готви трудна пролет за земеделските стопани

© Цветелина Белутова, Капитал


Това, че пазарите не работят постоянно, а само за по няколко дни досега, също е проблем да се реализира продукцията на оранжериите. Те разчитат държавата да купува предимно българска продукция за целите на социалния патронаж и др. подобни.


Върнаха се много хора и какво от това


И преди ситуацията с коронавируса очаквахме проблеми, но сега те са усложнени, макар че се върнаха много хора от Европа, които са работили в земеделието там, коментира Мариана Милтенова от Националното сдружение на градинарите. Посочва обаче, че завърналите се веднага са били поставени под карантина, а и по принцип не е известно дали може да се разчита те да си предложат услугите, защото в чужбина са получавали много по-добро заплащане, което тук не може да им се предложи.


"Причината е, че в старите държави подпомагането е на земеделско стопанство, а при нас е директно плащане еднакво за всички сектори на хектар, което поставя в дискриминационно положение плодовете и зеленчуците и по тази причина голяма част от хората отидоха да работят в земеделието в старите държави членки.


Посочва, че в настоящата ситуация секторът ще има допълнителин разходи, свъразни с мерките за безопасност, като още не е обявено от земеделското министерство по какъв ред ще може да помогне на стопаните с маски, облекла и ръкавици. Милтенова казва, че тъй като става дума за наемането на много хора, това е сериозно перо в разходите, което трябва да се калкулира.


В сегашната ситуация ще има и допълнителни разходи, имаме уверения от министъра на земеделието - но как ще става още не сме получили тази информация - маски, облекла и ръкавици. За една ежедневна работа за определени продукти са необходими много хора и това трябва да се калкулира.


Много стопани обаче и преди да попаднат в хватката на коронавируса, споделят, че имат измръзнали плодове през зимата - кайсии в Северна България, ранни череши в някои райони, сливи. "Не очакваме, че ще ни бъде лесно. Нито с работната ръка, нито с пазара, нито с климатичните последици", обяснява Милтенова.


Казва, че първите плодове, расли извън оранжериите, ще се прибират в началото на май и тогава вече ще трябват много работници. Посочва и че пазарите продължат да не работят през май, а търговските вериги упорстват в нежеланието си да отделят специално внимание на малките производители, на практика стоката няма да има къде да бъде изложена. "Не е нормално и не е човешко, да не говоря за солидарност и българщина, мениджърите от веригите да отказват българска стока, която няма къде да бъде изложена. Аз не разбирам как е възможно държавата да ти даде площ да развиваш бизнес и в същото време ти да отказваш на тази държава, на това население, което купува продукцията, да бъдат подкрепени произвеждащите храната", коментира Милтенова в разгара на спора между веригите и управляващите, които завършиха със споразумение, чиито параметри не са все още известни. "Защо те не изкарат на паркингите полската и турската продукция, пък ние да влезем вътре на охладените площи, където е цялата инфраструктура. Държавата им е дала да работят в центъра на градовете, в другите държави те са вън от урбанизираните зони. Не разбирам позицията на българските мениджъри в интернационалните вериги", обяви още тя.


Тя посочва и друг проблем, че секторът не е включен в схемата 60/40. "Не е логично сезонните работници да не бъдат включени в тази схема. Можем да не си купим обувки и нова рокля, но трябва да се храним", подчерта тя.


Бюрата по труда не помагат много


По данни на НСИ 214 хил. са били заетите в селското и горското стопанство през 2019 г., но без повече детайли. По последни данни на Агенцията по заетостта общо 220 072 души са регистрираните безработни към края на март, като спрямо февруари те са със 17 572 повече. Няма данни обаче каква част от тях са завърнали се от чужбина работници в селското стопанство. През март малко над 8% от заявените работни места пък са в селското стопанство. По принцип бюрата на труда са основен източник за снабдяване на фермерите с временни работници, а заради извънредното положение бе решено, че безработни могат да работят по трудов договор в земеделието. А временните договори могат да бъдат сключвани за часове или пък за повече от ден според последните промени.


Макар да идват сезонни работници в земеделието и от бюрата по труда, Милтенова казва, че бюрата не помагат кой знае колко и всеки фермер се "спасява поединично", като често прибягва до етническите малцинства, които събира от близките населени места.


Имаше програма "От социална помощ към заетост", която за земеделието бе прекратена и това лиши нашия сектор от добра възможност за осигуряване на работници, като тези, които са добри, остават после на работа, разказва тя. Обяснява, че в резултат на политиката в сектора, при което производителите на плодове и зеленчуци останаха извън парите по европейските фондове в голяма степен, работната ръка е намаляла и често части от реколтата не се прибира по тази причина. Според нея е необходима пълна промяна в политиката на този сектор.


Ухае на рози, но не съвсем


През последните години заради високата цена на розовото масло площите с маслодайна роза се увеличиха няколко пъти, като от коментари на дългогодишни производители се разбра, че новите насаждения невинаги са с висококачествени растения, делът на сивия сектор е висок и крайният резултат е подкопано качество на крайния продукт и съответно цена.


Данните за високия дял на сивия сектор, макар и без точни числа, се потвърждава и от Зара Клисурова от Съюза на производителите на етеричномаслени култури. Пред БНР наскоро тя обяви, че в бранша се разчита въведеният регистър за всички розопроизводители да остави извън бранша нелегалните, тъй като Законът за маслодайната роза постановява, че розов цвят може да се купува само от регистрирани производители. Срокът за това изтича в края на април.


Заразата готви трудна пролет за земеделските стопани

© Надежда Чипева, Капитал


Тя обаче споделя, че реално берачите в сектора се набират основно от бюрата по труда. Независимо от растящия брой безработни и в тази кампания се очаква дефицит на розоберачи, уточни още Клисурова. "Ще има розоберна кампания и не бива да смятат някои хора, че ще бъдат оставени рози на полето. Кампания под карантина", обяви тя. Обяви, че от името на асоциацията е изпратено писмо до земеделското министерство и се очаква помощ за провеждане на кампанията.


Нейни колеги обаче не са такива оптимисти. Техни представители с големи масиви в Пловдивско преди седмица обявиха, че ще търсят съдействие от земеделското министерство, защото, ако трябва да изпълнят всички изисквания, свързани с коронавируса, няма да успеят хем да приберат реколтата, хем да са на печалба. Мариан Русев, производител с 200 дка насаждения, обяви, цитиран от БТА, че проблем са изискванията за отстояние между работници, които се извозват с микробуси, а също и невъзможността да задължат работниците да стоят на разстояние, като започнат да берат и да са с маски през цялото време. Оценката му е, че сезонните работници между 90% и 100% ще са в сивия сектор, тъй като розопроизводителите изнемогват. Според него някои розопроизводители не виждат никакъв икономически смисъл от провеждането на кампанията, която започва в дните между 1 май и Гергьовден.


Предстои производителите на рози и розоварите да установят какви ще са изкупните цени на цвета тази година, а в края на април пък трябва да се проведе консултативен съвет в този сектор в земеделското министерство.


Клисурова въпреки оптимизма си отбеляза, че в тази реколта се влиза и с наследени проблеми от предните три, при което за изкупен розов цвят на различни производители се дължат 700 хил. лв., които и до днес не са платени. Около 40% от насажденията са изоставени заради спада в цените на розовия цвят и другите проблеми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Земеделските производители могат да почакат още малко и ще станат едни от най-важните в държавата.

  До проблем с изхранването ще стигнем с този вирус.

  Ваксина едва ли ще има скоро, масовите контакти = масови заразявания, следователно ще има периотични карантини.

  Е без барове, театри, екскурзии може...ама без ядене - не.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Много сме малки, ама за да има реална конкуренция в този сектор, трябва субсидиите да са еднакви за всички. Сега на гърците им е платено всичко за производството и каквото изкарат от продажбите им е екстра. С такива не можеш да се конкурираш.

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Като премине карантината , нашите земеделци да дадат обява из цял ЕС и да си наемат за работници скандинавци и немци ... с нанаемане на англичани вече ще е малко по-трудно :-) до сега не ценяха работната сила в България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Хубава снимка за начало . Пресен лук , магданоз ,салата,репички....това остана от славното българско земеделие. Имаше един Руски виц . Това което пишеше във вестник "Правда" за капитализъма се оказа Правда.
  1. Разрушаване на напоителната система
  2. Разрушаване на изкупната мрежа
  3. Разрушаване на складови бази и хладилни съоръжения ( тези които съществуват - препятстват българската стока)
  3. Оставяне на дребни семейни собственици , които практически привеждат за изхранване
  4. Десет , двадесет производители на продукция са пред дискриминация от друго естество ..........това което казват са малка част от операцията- БЪЛГАРСКОТО Е ЛОШО
  4. Париране на всякакъв опит да се създава "силна изкупна структура"
  5.Подкупност/ некадърност при договаряне с ЕС , субсидиите дават ОГРОМНО предимство на всички останали страни в ЕС
  6. Насърчаване на МОНОКУЛТУРНО ЗЕМЕДЕЛИЕ (житари) и изкупуване на земята. Дали е тяхна , едва ли . Крупните земеделци ги държат по други начини , и вероятно са успели да им вземат половината от фирмите/парите ,ако не и повече.
  7.Създаване на допълнителни предимства при ВНОС,чрез "специални канали" , затваряне на монопола чрез регионалните ТЪРГОВИИ НА ЕДРО
  8. Бой , е.... н за всеки дръзна да внесе един камион с нещо друго .
  9.Продажба на пластмасовите краставици ,домати ....и прочие.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Като премине карантината , нашите земеделци да дадат обява из цял ЕС и да си наемат за работници скандинавци и немци ... с нанаемане на англичани вече ще е малко по-трудно :-) до сега не ценяха работната сила в България
  —цитат от коментар 3 на dark'star


  Щегата настрана, много хора мислят в плоскост "като премине карантината".

  Какво, по същество ще се случи "като премине карантината"?

  Щото едно е ясно, вирусът няма да знае, че карантината е преминала.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#4] от "dejmos":

  Като плачеш за славното българско земеделие, от което зеленчуковите магазини бяха празни, да ти припомня и аз един виц, а може и да не е виц.
  Митеран в София, чуди се на опашките през Плод-зеленчука, Бай Тошо се опитва да му обясни тайните на соцтърговията и го пита - "Еми при вас кога излизат ранните зеленчуци?", "В 6.30 сутринта", отговаря Митеран.
  Та така.

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Прав си той няма да знае :)) А,... винаги има братя и сестри , като : Ковид 20 , ковид 21( ПРО)

 8. 8 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Не заразата, а правителството готви трудна пролет за всички.

  Жената е покана за щастие
 9. 9 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "Не е нормално и не е човешко, да не говоря за солидарност и българщина, мениджърите от веригите да отказват българска стока, която няма къде да бъде изложена. Аз не разбирам как е възможно държавата да ти даде площ да развиваш бизнес и в същото време ти да отказваш на тази държава, на това население, което купува продукцията, да бъдат подкрепени произвеждащите храната",

  На хора с такова мислене не трябва да се помага - за да са добре те, искат да бъдат прецакани всички клиенти в магазина.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Нищо не разбрах от тоя тюрлюгювеч. Сега...работници ли няма или пазар? С две думи, всичко ни пречи, работници малко, пък веригите предпочитат вносни от Гърция че са по-евтини, ма наше са качествени (де па да са по-добри нит гръцките) .. та нищо свързано с вируса, както обикновено произвеждаме малко, продаваме скъпо и въпреки ниската цена на труда докарваме висока цена в сравнение с останалите, за това ревем държавата да направи нещо и да реализира неконкурентна та ни продукция

 11. 11 Профил на bsj01655282
  bsj01655282
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "uq":

  Не си разбрал защот' си тъп. Проблемът с веригите е на дневен ред, защото традиционните канали за продажба на българската стока са затворени. И високата цена на продукцията, и липсата на работници поради невъзможност да им се плащат високи заплати, се дължи на по-ниските субсидии за българските производители. Сложно ли е или се правиш на улав?

 12. 12 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  С вицове да отговаряш на фактите? Тъжно.

 13. 13 Профил на kvt10319485
  kvt10319485
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Т.н. земеделци явно не са разбрали, че т.н. социализъм и НРБ отдавна не съществуват.

 14. 14 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  А за малкия и среден бизнес чертае линии на фалити. Но пари не сме видели още. ГЕРБ е радост. Но пък има брифинги, да има, на кило!

 15. 15 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да има баланс в мерките . Не може в Плевен да работят 1000 човека на едно място ,а аз да не мога да излезна от пловдив да отида до апартамента v nesebar

 16. 16 Профил на bsj01655282
  bsj01655282
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На хора с такова мислене не трябва да се помага - за да са добре те, искат да бъдат прецакани всички клиенти в магазина.
  —цитат от коментар 9 на Imaginary Friend

  Бъди спокоен, дори да получат достъп до веригите, пак ще можеш да си купуваш евтините вносни пластмасови имитации, те нема да изчезнат. Просто ще има алтернатива за клиентите, търсещи качество.

 17. 17 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не може ли търговията с зеленчуци да става с поръчки по интернет до вратата на консуматорите

 18. 18 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Не е нормално и не е човешко, да не говоря за солидарност и българщина,....."
  да държиш високи цени на продукцията си и да изцеждаш потребителите вместо твърдо да поискаш промяна в субсидирането. Чувам всякакви земеделски сдружения и обединения , патриотични вицепремиери и всякакви прекупвачи регистрирани като производители да искат първо забрана на вноса, второ - достъп на некачествената им и разнокалибрена продукция до веригите и почти не чувам искане за промяна на схемите на субсидиране. Защо???? защото е по лесно да произведеш малко, да изкупиш произведеното от сивия сектор и да го представиш за свое,био и т.н. Това което става с розопроизводството сега, преди няколко години стана с корнишоните.Една година имаше недостиг, на другата всеки тарикат се впусна в отглеждане на корнишони и цената падна. Един червендалест чичка се оплакваше, че искал да си купи спалня и се 'забил' с корнишоните, а то какво .... Не уважавам бг производителя, защото гони бърза печалба за сметка на потребителя и е готов да хвърли продукцията ,но не да я дари или намали цената. Ресторантите не работели и няма къде да реализират кривите си краставици .... а останалият без работа персонал на ресторантите и хотелите? Времето на борсата ще изтече и какво правим с домати по 3.50 - 4 лв. и население без заплати? Пак ли Гърция и Турция ще са виновни?

 19. 19 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мерките да се забранява на хората от областните градове да ходят до вилата си или втория си дом са идиотски . Кого ще заряза бе малоумни фатмаци

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#11] от "bsj01655282":

  Тоест проблемът е с по-ниските субсидии. Никъде в статията нищо не пише за субсидии налози умен?
  Като са ви по-малки субсидиите, мрънкайте за това, а не на веригите така, ма вноса онака на коронавируса нам си кво.

 21. 21 Профил на bsj01655282
  bsj01655282
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "uq":

  Тоест си слабоумен. Отговарям на глупавите ти въпроси, а не какво пише в статията. По-ниските субсидии са наложени на България още с договора за присъединяване, къде точно да ходят да "мрънкат" за по-високи и мислиш ли, че проблемът ще се реши за 1-2 седмици? Настояват за бързи и адекватни мерки, като достъпът до веригите е именно такава. Отделно, с ниски или високи субсидии, моделът на веригите е сбъркан и възпрепятства достъпът на регионалните производители, и само по себе си това е проблем.

 22. 22 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  С риск да прозвучи жестоко за г-жа Милтенова и г-жа Клисурова:

  (1.) Ерата на социализма приключи. Търговските вериги са частни субекти и не дължат нищо на българските производители. Като задължаваме търговските вериги да правят нещо против тяхната воля и против пазарната логика, създаваме вреден прецедент и се само-опозоряваме като място за (и чужди, и наши) инвестиции. Не съм чувал държавата да им е "давала терени" в централните градски части, както твърди г-жа Милтенова, но ако случайно държавата е направила наистина подобна глупост, то все пак вината не е на търговските вериги (виновни са тези които са давали "зелника").

  (2.) Съгласен съм, че субсидиите за земеделска продукция в някои други европейски страни са по-високи. Тогава е по-добре българските земеделски производители да предлагат мерки които са свързани с този дисбаланс, а не да създават нови проблеми (дето уж да решат техните изначални проблеми).

  (3.) Розов цвят да се изкупувал само от регистрирани производители? Е, тогава, на мен като клиент не ми пука - фалирайте регистрирани тарикати! Аз пък ще купувам само от там където са спазени всички разумни норми (безопасност, качество, платени социални осигуровки и др.) плюс най-ниската цена. Не ми пука дали има регистрация в мизерната ви бездарна организацийка. Да, бездарни сте щом не можете да измислите по-адекватна реакция от задължението за регистрация.

  (4.) Държавата ни е страшен хаос, безправие и псевдо-комунизъм дори и без карантинните ограничения, а пък сега направо "се прострелваме в краката". Пожелавам на по-глупавите ни съграждани да използват шанса да се образоват и да се информират от *достоверни* източници! Знам че звучи нахално и безчовечно, но ако не сме честни пред себе си няма как да се подобрим. Примерно, аз много обичам майка си и баща си, но те много често сами се поставят в положението на глупаци... и после се сърдят че споря с тях и им се карам.

 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Да бе, баш коронавируса пречел... В нас дребният селски стопанин е унищожаван още от 9 септемри 1944г. Първо комунистите подгониха селянина да ходи в града да става работник, после новите изгониха хората в чужбина. Това къде сега е на село е някакво подобие на селско стопанство, да не говорим че дребният производител е напълно унищожен като явление.
  Миналата есен гледах как един човек на около 80-90 години влачи с количка чували с ябълки, /поне 100 бе докарал/ да ги предава по 10 ст. килограма. Тоя явно бе щастливец, щото имаше кой да му ги изкупува. Да не говорим за унищожените черешови градини поради мутренските прекупвачи и търговци, рекетиращи хората с цени където и за брането на наети работници собственика не може да си плати.
  Мафиотската организация на цялата ни търговия и логистика на храни е в основата на тия проблеми, не липсата на работници

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Ами, като продават гърците по 1,70 и вие ще продавате по толкова. Или искате да ги изхвърлите, вместо да продавате малко по-евтино.

 25. 25 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Много сме малки, ама за да има реална конкуренция в този сектор, трябва субсидиите да са еднакви за всички. Сега на гърците им е платено всичко за производството и каквото изкарат от продажбите им е екстра. С такива не можеш да се конкурираш.
  —цитат от коментар 2 на 442


  В Гърция не се плащат 62% от всички субсидии на зърнари-латифундисти.
  Боко хубаво изброи Ламбурджини, Ролс Ройс и Бентли, ама да каже чии са - на онези с големите трактори и комбайни.

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK