Наближава крайният срок да се подадат данъчните декларации

Остава и възможността декларациите да се подадат на хартия

© Цветелина Белутова, Капитал

Остава и възможността декларациите да се подадат на хартияНад 230 хил. души са подали вече годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път, съобщиха от Национална агенция за приходите. Над 80 % от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на обработените декларации е малко над 284 800.


От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април. В същия срок е необходимо да се декларират и внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.


Приходната администрация е ведомството, което предоставя най-голям набор от електронни услуги в сравнение с другите ведомства. За да се ползват обаче, гражданите трябва да имат ПИК. Той не може да бъде издаден дистанционно и който няма, ще трябва да посети офис на НАП. От тази година всички данни в декларациите на физическите лица се попълнени предварително и не се налага да се прилагат бележки за получени доходи. Потребителите обаче трябва да проверят коректно ли са въведени данните, защото те носят отговорност за това. Новостите тази година можете да видите тук.
Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани,


избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2020 г. Независимо от удължения срок обаче много ЕТ вече са подали годишните си данъчни декларации, посочват от НАП.


Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, тези лица следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни. Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация те подават и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Срокът за годишно изравняване на осигурителните вноски за физическите лица обаче остава непроменен - 30 април.


В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април. А в срок до 30 юни 2020 г. трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително и от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски.


Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.


Подробна информация за данъчните и осигурителните правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762.


Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена според тарифите на съответния оператор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Редно е да удължат срока поне с ефин месец. Няма да се срине държавата.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калник":

  Или да се опрости издаването на ПИК. Самото ходене до НАП в пандемията не е много ОК.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Нямам търпение да дам своя скромен принос към държавната хазна. Тревожех се тия дни, че с темповете с които раздава пари премиера скоро ще му свършат и няма да има нищо да даване. А е срамота мъж на тези години да няма поне 20 000 лева в джоба, нали така?

 4. 4 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Редно е да удължат срока поне с ефин месец. Няма да се срине държавата.
  —цитат от коментар 1 на Калник


  Срокът е удължен, но само за самоосигуряващи се лица, в т.ч. еднолични търговци. Ти какъв си ?

 5. 5 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 593 Неутрално

  при това затруднено и ограничено движение трябва де се удължи срока поне с месец след извънредното положение....

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На мен не ми е много ясно какво толкова тайно има в един ПИК на НАП и какво толкова може да се случи ако попадне в друго лице? Някой друг ще пусне декларация от мое име? Или ще вземе да научи какви данъци съм платил или имам да плащам? И какво - то този данни нали вече ги има в интернет заедно с указанията как да пуснем пръскачките пред парламента?

  Между другото съм забелязъл, че личното явяване в различни учреждения се свежда до това да се покаже лична карта, чиито данни чиновникът сравнява с данните от документите, които се подават. Но личната карта почти никога не се сравнява с приносителя ѝ. Случвало ми се е да подавам документи от името на мой приятел с неговата лична карта - никакъв проблем!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#4] от "gwe49620445":

  Това се случи при първия срок на инзвънредното положение НО не и при удължаването на същото до 13-ти май !!!
  Хората имат право.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#6] от "Един препатил":

  Наистина възникват много въпроси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":На мен не ми е много ясно какво толкова тайно има в един ПИК на НАП и какво толкова може да се случи ако попадне в друго лице? Някой друг ще пусне декларация от мое име? Или ще вземе да научи какви данъци съм платил или имам да плащам? И какво - то този данни нали вече ги има в интернет заедно с указанията как да пуснем пръскачките пред парламента?Между другото съм забелязъл, че личното явяване в различни учреждения се свежда до това да се покаже лична карта, чиито данни чиновникът сравнява с данните от документите, които се подават. Но личната карта почти никога не се сравнява с приносителя ѝ. Случвало ми се е да подавам документи от името на мой приятел с неговата лична карта - никакъв проблем!
  —цитат от коментар 6 на Един препатил


  Трябва да се осмисли съществуването на хилядите лелки на хилядите гишета. Създава им се заетост, плащат им се заплати, няма риск да загубят работата си, ако ще и до Коледа да продължи извънредното положение, а управляващата партия си осигурява десетки хиляди гласове.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 503 Любопитно

  Хммм ... в Германия заради пандемията корона-вирус удължиха срока с два месеца, т.е. до 31. Юни 2020. Интересно ми е как ще реагира фин. министър, след като непрекъснато се хвали и сравнява показатели и работата на подчиненото му ведомство с тези на Германия, Франция и т.н......
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 11. 11 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#10] от "робин от Крузо":

  извинявам се, срока е до 31. ЮЛИ 2020 г. .....
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ПИК е голямото удобство

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Дядо ви Гюнтер да ви каже една далавера, за този тип "маргинали".

  Сега, до края на април, ако се очертава да имате голям данък за плащане, декларирате доходи толкова, колкото сте платили осигуровки за миналата година, за да излезе 0,00 лева за плащане.
  До края на септември имате време да "откриете грешката си", да декларирате каквото се полага и да платите тогава дължимият данък и дължимите осигуровки при изравняването.
  За заядливците, които не вярват - чл.53 ал.2 ЗДДФЛ.
  Така че мрънкане защо не са били удължили срока, как би било добре да се удължи срока и т.н., и т.н., хубави приказки са, но не са полезни ;) По-важното в момента е до края на септември хората да ползват безлихвен "данъчен кредит", позволен от закона

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK