ПИК за данъчната администрация може да се заяви и по телефона

ПИК за данъчната администрация може да се заяви и по телефона

© Цветелина Белутова, КапиталПотребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код (ПИК) от Националната агенция за приходите (НАП), могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция "Електронно управление".


Това съобщават от НАП, след като доскоро ПИК можеше да се заяви и получи само лично в офис на агенцията. В края на април изтича срокът за деклариране и плащане на данъци върху доходите на физическите лица за 2019 г.


В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани, обясняват от приходната агенция.
Към момента близо 900 хил. граждани имат активен ПИК, като от обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г. до момента издадените нови персонални идентификационни кодове са над 45 хил. С ПИК на НАП могат да се ползват както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията, Министерството на земеделието, 60 общини, сред които и Столична, и други.


Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК, надхвърля 35, припомнят от приходната агенция. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.


Над 300 хил. декларации за облагане на доходите на физическите лица вече са подадени, седмица преди крайния срок 30 април, сочи справка на НАП. Над 80% от тях са изпратени по електронен път.


Националната агенция за приходите призовава отново своите клиенти при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.


Подробна информация за данъчните и осигурителните правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762.


Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена според тарифите на съответния оператор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1769 Разстроено

  Упражнение по безмисленост. Заявявам го дистанционно, ама пак трябва да ида до НАП да си го взема.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4323 Неутрално

  Колко излишен персонал от НАП отиде на борсата?! Докога ще си хвърляме парите за излишни заплати, осигуровки и командировки на служители, които се чудят какво да правят по цял ден?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Все същото - имаш едно разкарване до офис, където можеш да направиш заявката и веднага да получиш необходимото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Въпреки многото откровени глупости случващи се в НАП, това е една от държавните агенции, които работят сравнително добре.
  Рекордьор по излишни заплати са едни други структури. Преди време бях чел една много забавна статия. От нея ставаше ясно, че така наречената комисия Кушлев прави по 7-8 лева разходи, за да вкара 1 лев в бюджета. Сега предполагам при КПКОНПИ нещата няма да са по-розови...! ;)

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Упражнение по безмисленост. Заявявам го дистанционно, ама пак трябва да ида до НАП да си го взема.
  —цитат от коментар 1 на Хриси


  Все пак е крачка напред.

  Може в скоро време да открият и препоръчаната поща все пак. :)

  "Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код (ПИК) от Националната агенция за приходите (НАП), могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700"

  Много полезно кодче е това. куп работа върши. Браво за иновацията.

 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 793 Неутрално

  За един месец извървяхме път, по който тъпчем на място от 10 години. Два милиарда лева на вятъра и видни резултати към електронно управление за месец и то за без пари. Проблемът е, че в момента и до телефоните на НАП и НОИ няма достъп, щото са засипани от запитвания. Пробвайте единния номер на НОИ 0700 14 802. По-лесно с Тръмп ще се свържете.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  Така се прави според гепаджийте!
  1. Отчита се дейност, която се пише актив за въведени електронни услуги.
  2.Усвояват се едни пари я като европроект(адмнистративен капацитет), я като ДМС а защо не и като бонуси за напредничево мислене - нещо като ТНТМ едно време.
  3.Мит'ряла се адгажира допълнително за да не мисли за башбаканина кви ги върши!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  Става за 5 минути в НАП, а чакаш 10-тина за ред. Днес вадих ПИК.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#8] от "pet_fire":

  това в кой град ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  Така е. И аз се чудя защо тези кодове не се получават по е-пощата или чрез SMS. Интересно ми е още колко време ще бъдем с полу-дигитализирана администрация, при положение че се хвалим колко силен ИКТ сектор имаме - пример на Балканите, в Европа и по света. Явно има определени схеми, които налагат сегашното статукво с години.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":

  Има хиляди безконтактни технологии за обслужване. Могат например да ти дават ПИК през личния лекар или при издаване/смяна на личен документ или с куриер или през пощата до поискване или при плащане на битова сметка .
  АМА ТРЯБВА И АКЪЛ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 444 Неутрално

  „Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, справки за изплатени доходи,...“
  С ПИК могат да се плащат местни данъци и такси САМО в 5!? общини - Столична, Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив. А в останалите 260? „ГОЛЯМА“ дигитализация на общините...

  Post tenebras spero lucem
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#12] от "Payakoff":

  Трябват още няколко милиарда и до 15-20 годинки. САМО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Обаждане по телефона част от електронното правителство ли е? Това ще да е някаква иновация на Томислав Дончев! Също като новите ХАРТИЕНИ трудови книжки!

 15. 15 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дежурните плювачи отново се взеха в ръце ! Каквото и да се направи в тази държава, все ще му се намери кусур. Ако пликовете с ПИК се изпращаха по пощата, пак щяхте да ревете, че някой може да ви го открадне и да ви създаде проблеми.
  Ама при простия народ е така. Вместо да се възползваш от услугите, които ти се предлагат в облекчен режим, намираме начин да оплюем всяка добра инициатива. Защо ? Защото идва от държавата ! Като си мразите държавата, нищо добро не чакайте и за себе си.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#15] от "gwe49620445":

  Не си познал. Критиките са с основание. Да не говорим за сроковете по време на инзвънредно положение !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стара Загора

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#17] от "pet_fire":

  В София има сериозни опашки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK