"Уизер" ще възстановява полетите според вдигането на ограниченията

Архивен кадър

© Красимир Юскеселиев

Архивен кадърВсе още няма прогнози по кои маршрути нискобюджетната авиокомпания "Уизер" (Wizzair) ще възобнови полетите си от България. Това ще зависи от отпадането на ограничителните мерки, действащи в двете крайни точки, обяви на видеопресконференция Андраш Радо, мениджър "Корпоративни комуникации" в компанията. Превозвачът очаква при възобновяването на полетите първоначално по тях да летят хора, които искат да се приберат у дома, а не такива за ваканция. Очаква се в началото и честотата на полетите да не е както преди кризата, но ще зависи от търсенето. Радо увери, че всички, отменили полетите си, чиито билети дават такава опция, ще получат, макар и със закъснение парите си заради множеството заявки.


Само 3% от полетите се изпълняват


Към момента компанията използва едва 3% от капацитета си, което не се е случвало нито при предишни глобални кризи, дори при избухването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010 г., обявиха от компанията. Посочиха, че след приземяването на самолетите заради пандемията компанията е извършвала карго полети от Китай за Унгария и по поръчка на други правителства и също чартъри за прибиране на граждани на отделни страни до домовете им. Това е позволило полети на компанията до Северна Америка, докъдето тя не изпълнява полети.


Ситуацията е наложила 25% съкращение на персонала средно за превозвача, като за България данните бяха обявени за конфиденциални, но Радо обяви, че са освободени под средното за компанията.
В същото време компанията не планира да закрива свои бази, две от които са в България, но вероятно ще пренасочва според нуждите самолети между тях. В допълнение няма да откаже поръчаните 20 нови самолета, като даже очаква някои от тях да бъдат доставени по-рано от предвиденото.


В България авиокомпанията има 9 базирани самолета и изпълнява полети по 51 маршрута до 19 държави.


Какво ще става с цените


На фона на фалирали вече авиокомпании и на спасявани от правителства други вече има прогнози в бранша, че след като медицинската част от кризата отмине, цените на билетите ще бъдат много ниски. От "Уизер" обявиха, че също очакват да е така, но напомниха, че тези силно зависят от търсенето и съответно ще се актуализират спрямо него.


В допълнение върху тях ще влияе разреденото настаняване на пътници в самолетите, което в началото ще бъде улеснено от очаквания по-малък брой хора. Допълниха, че в изпълняваните в момента полети е възможно даден пътник да бъде настанен не на мястото, което пише в билета му, ако е избрал, за да има разстояние между всички пътуващи. Засега компанията не планира, освен ако власите на дадена страна не поискат, да блокира средните седалки, каквато практика има при други превозвачи.


Каза, че засега няма положителен ефект върху компанията евтиният петрол, тъй като тя хеджира цените, по които получава керосина, и в момента това й струва повече разходи.


Полетът е отменен, къде са ми парите


От превозвача обявиха, че за всички отменени от него полети пътниците получават 120% от цената на платените билети в акаунтите си в сайта на превозвача и могат да ги ползват за нови билети в рамките на 3 месеца след това. Тези, които си искат парите обратно, трябва да заявят това на сайта на компанията и да посочат банкова сметка.


В отговор на въпрос Радо обяви, че има забавяне при връщане на парите над обичайното, тъй като има много заявки и не всички стъпки по връщането са автоматизирани. Увери обаче, че всички заявки ще бъдат изпълнени.


Посочва, че имат 1.3 млрд. евро напълно свободен кеш за разлика от много превозвачи, което им позволява да продължат да оперират компанията, и затова не планират да искат държавни помощи.


Засега превозвачът не се ангажира с прогноза кои полети по кои дестинации кога ще се възстановят, като посочи, че това зависи от мерките в двете точки по съответния маршрут. В отговор на въпрос за полетите Варна - Лондон, които бяха отменени след заповед на Главната въздухоплавателна администрация, каза, че са очаквали да получат разрешение като изключение от рестрикциите, за да могат българите да се приберат у дома, и че са готови да ги изпълнят, ако им се разреши.


Екипажът е обучен да следи за потенциално заразени пътници


От компанията обявиха, че екипажът е минал допълнително обучение как да разпознава пътници със симптоми на коронавирус, затова на някои може да бъде отказано да се качат на борда.


В допълнение се очаква пътниците да влизат в самолетите с маски, а ако нямат, ще има бъдат предоставени. Засега се практикува ходенето до самолета, а не ползването на автобуси за целта, но където не е възможно, те се пълнят наполовина, увери превозвачът.


Обявиха, че филтрите в самолетите пречистват въздуха 97% от вируси и на практика той е по-чист, отколкото в кое да е друго превозно средство от обществения транспорт.


От бордовете са премахнати списанията, за да не се пренасят бактерии чрез тях. Храна и напитки се предлагат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK