Летният сезон може да започне през юли

Летният сезон може да започне през юли

© Юлия ЛазароваАктивният летен сезон се очаква да започне от началото или средата на юли, като все още не са съгласувани с бранша и всички институции, сред които и националният оперативен щаб, условията, в които това ще е възможно. Това се разбра от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която даде брифинг в Министерския съвет. Тя неколкократно призова българите да подкрепят вътрешния туризъм.


Тя разказа какво е предложила на колегите си от другите страни от ЕС на конферентна среща снощи, за която не се знае точно кога ще излезе с обща концепция за мерките за възстановяване на туризма в общността и кои мерки ще бъдат единни.


Трябва да се изработят механизми да няма струпване на хора, коментира на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Посочи, че досега нито една държава не е дала ясна формулировка как да стане, макар че Гърция и други страни вече обявяват някои мерки, но най-засегната от вируса в Европа Италия не смята това за приоритет тази година. От думите му се разбра, че ранният летен сезон със сигурност ще бъде пропуснат, а придвижването ще е само с автомобили.


Какво готви министерството
Николина Ангелкова обяви, че се работи по това от средата на юни, а и от по-рано, да започне подготовката, а от 1 юли вече и активен летен сезон. Посочи, че са подготвени планове за организацията на работата в хотелите, ресторанти, на плажове, които са представени за мнение на бранша и на националния оперативен щаб.


Сред обсъжданите възможности е концесионните такси за плажовете да се намалят или премахнат и плащането им да се прехвърли за следващи години. В зависимост от вида и големината на плажа и какво решение за таксата ще се вземе, ще зависи на какви цени ще се предлагат или ще са безплатни чадърите и шезлонгите. На едни места концесионерите казват, че при 70% намаление на концесионната такса ще могат да предложат безплатни чадъри и шезлонги, на други места казват, че не могат, обяви Ангелкова и посочи, че среща с този сектор предстои.


На оперативния щаб пък е предложен проект на туристическа декларация от пътуващите за ваканция, в която да описват къде отиват, да декларират, че са информирани с изискванията и т.н.


На здравното министерство са предложени за обсъждане санитарно-хигиенните изисквания за хотели и заведения с различни варианти за това какъв дял от капацитета ще могат да използват, за да няма струпване, как да се организират храненията в хотелите и др. Те са изпратени и за мнение на бранша.


С МВР ще се обсъди контролът по спазване на реда, който предстои да се въведе, но Ангелкова обяви, че ще се разчита на хората да спазват правилата.


Какво обмисля Брюксел


От думите на Ангелкова се разбра, че на конферентната среща в понеделник вечерта с колегите й от ЕС тя е дала редица предложения, а те са били подкрепени от редица държави за това как да се подкрепи секторът.


Сред предложенията, за които министърът казва, че са нейни, но подкрепени от Гърция, Испания, Италия, Франция, Полша, Малта, Кипър, Румъния, е да се създаде компенсационен фонд, който да обезпечи разплащанията между туроператорите и техните контрагенти, от една страна, и да могат да се връщат пари на отказали резервации туристи, което е особено голям проблем в момента. В момента Законът за туризма изисква до две седмици да се върнат парите на потребителите, а туроператорите не могат да го направят, без да се изправят на ръба на фалита.


На срещата е обсъдено и създаването на възстановителен план за сектора, който да се финансира с 20% от общата сума за икономическа подкрепа в ЕС. Поисках да има ясни правила и критерии за разпределяне на парите към държавите членки и на принципа на солидарността и да се даде достъп на всяко предприятие до тези средства, обяви Ангелкова.


Обсъждано е въвеждането на грантови схеми в следващия програмен период за туризма, които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавните и местните власти. Допреди тази криза бизнесът нямаше възможност да ползва грантови схеми, посочи тя. Допълни, че очаква микро- и малките предприятия в бранша, които по данни на НСИ са около 32 хил., да могат да се възползват от грантовата схема на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която предстои да бъде пусната. В отговор на въпрос посочи, че по информация на социалното министерство от всички заявления по схемата 60/40 общо 48% са от туристическия сектор, или 700-800 предприятия.


Министрите са поискали по време на срещата да има единни правила за поетапното отваряне на границите вътре в ЕС, да има единен протокол и здравни правила за хотелите и ресторантите.


Засега не е известно кога Брюксел ще излезе с решение по тези въпроси, а Ангелкова обясни, че в тази ситуация всичко се прави по-бързо от обичайното.


След като преди седмица туристическият бранш се оплака в Брюксел от бездействие на ресорния министър спрямо бранша, днес Николина Ангелкова призова фирмите и министерството заедно да изпратят декларация за подкрепа на Европейската комисия, защото "заедно ще бъдем много по-силни да защитим нашите искания и предложения. За мен като министър на туризма всеки работещ в този сектор е важен и допринася за туристическия продукт", увери тя. На няколко пъти по време на брифинга изреждаше всички сегменти в сектора и се опасяваше, че пропуска някого.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  "...придвижването ще е само с автомобили.."

  А тези които по някакви причини не могат да отидат с автомобил до морето? "Споделено пътуване" може би...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  А може и да е завършил вече,а да не сме разбрали.Кой знае!?

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  А водата в Черно море достатъчно солена ли е? Вирусът няма ли да може да се предава чрез нея?

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  Всеки ден от кризисния щаб ни изнасят данни за заразените и починалите от вируса, а сега за началото на летния сезон си мислим...... За какво ни затвориха парковете, броя на заразените расте, а ние говорим за плажове и бутафория по бетономорието ни ? Вече съвсем полудяха всички във властта.......

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Готов съм да хвана един бас, че Гърция ще отвори по-рано и ще са по-готови.
  С Ангелкова - толкоз, нито една конкретна мярка, нито един конкретен срок. Не знам какво я крепи тая в кабинета.

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Какъв летен сезон!? Без алконафтските турове и тълпите по крайморските алеи, без заведенията, където чинии и прибори едва се мият... Ценовата ни ниша е такава, че туризма едва оцеляваше при 70% заетост на инфраструктурата. За да има печалба, че и ресурс за "други" такси, трябват над 90%. Ако е 20%, колкото можем да си позволим, за да поддържаме поне някаква дистанция, разходите ще са доста повече от приходите. Ще има някакво посещение от лица, притежаващи ваканционни имоти и малко рехав туризъм от страната. По-скоро, трябва да се направи ясна, проста, сигурна и юридически издържана процедура за тестване и проследяване на влизащите в страната лица, за да не пламнем от някой мутирал щам, зот който имунитета от БЦЖ-то няма да ни е достатъчен.

 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Отивам на море със семейството и това е, само да сме здрави докато настъпи тоя момент! Просто ние сме си самостоятелни бойни единици, не ходим по обществени плажове, нито пък по хотели или квартири, така, че моренцето може да ни очаква...

 8. 8 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ще започне сезона, ако вируса е съгласен.

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  "Активният летен сезон се очаква да започне от началото или средата на юли....."

  И сезона свършва в началото на Септември, тоест около 8 седмици и това си е, или по важното е да се симулира дейност, за да може една "Министърка" да си оправдае заплатата? Имаме си министър за 5 месеца....3 месеца зимен сезон и два месеца летен.
  Е това е топло министерско място.:)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Активният летен сезон може да започне и догодина !

  [email protected]
 11. 11 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Звуюи ободряващо. А дано, не мине котка път.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Милото то. Концеса Николин дьо Куш-Кавак.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":
  На същото мнение сам.
  Министъра на Външните работи на Германия каза вчера,
  сезон ще има, но държавите от ЕС ще са приоритет за немците, не Тунезия, Турция и другите тарабунки.
  Условието е, да има гарантирани мерки срещу короната.
  Цените не играят роля.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#8] от "lino_santino":


  До коментар [#3] от "anonim440":

  Гледахте ли новините по ТВ-та? Някакъв израелски учен е казал,че коронавируса е програмиран да живее само 70 (седемдесет) дни.

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Не знам какво я крепи тая в кабинета.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Могъщият интелект, чедо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Изобщо не ме е интересувал сезона в България с години. Сто на сто гърците пак ще го измислят по-добре. Пък и ходя по къмпинги и още нещо. Някакси там дистанцията е на ниво. Но дано да стане по-скъпичко, че това със сигурност намалява тълпите. Сори, ама е така.

 17. 17 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":На същото мнение сам.Министъра на Външните работи на Германия каза вчера,сезон ще има, но държавите от ЕС ще са приоритет за немците, не Тунезия, Турция и другите тарабунки.Условието е, да има гарантирани мерки срещу короната.Цените не играят роля.
  —цитат от коментар 13 на СДС


  То и бизнес щеше да се прави преоритетно с ЕС, ама темата за завод на фолксваген май никой вече не я отваря...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2304 Любопитно

  Тази "говорителка" на бранш, в който никой не я иска, броителка на чадъри и "възпитаничка" на Харвард докога ще бъде действащо лице с официално отразяване в медиите?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Въобще не ми липсва българското черноморие. Не съм стъпвал над 10 години.
  Лежането на 35 градуса, също не мие особен приоритет.
  Истината е в планините и дано ги отворят и хората да отидат на чист въздух. Там място има много и може да се пази дистанция.
  Между другото летния туризъм в Алпите генерира повече пари от зимния..

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#17] от "Daniboy":

  Меркел няма да инвестира в почти никоя страна от ЕС,защото те са против нейната политика. Така преди години Германия направи огромни инвестиции в Унгария,но след като дойде Орбан,сега немските политици си слагат лед на главата...

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#17] от "Daniboy":

  На фона на пандемията мисля, че е време темата за нов завод на Фолсваген да бъде затворена - не само че няма да е в България, никъде няма да е...

 22. 22 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Тя може да каже, че ще започне и от 1-ви май. Въпросът е дали ще има чужди туристи? Съмнително. Нашите също ще са малко. Някой друг англичанин евентуално. Но и те не са сигурни. Освен това могат да докарат свежи вирусчета. В тази посока се готвят и другите страни. Малко турист - много хотели. Тежка година за българския туризъм

  Миша
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  И без друго активният сезон си започва в средата на юли и свършва в края на август. Тия в това така наречено министерство на туризма, за какво се напъват?

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  Значи ще има все пак Тасос и Балчик, а не само "терасос" и "балкончик".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  А какво крепи целия кабинет ?

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  За рейтинг и имитация на някаква дейност !

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  "Активният летен сезон се очаква да започне от началото или средата на юли....."И сезона свършва в началото на Септември, тоест около 8 седмици и това си е, или по важното е да се симулира дейност, за да може една "Министърка" да си оправдае заплатата? Имаме си министър за 5 месеца....3 месеца зимен сезон и два месеца летен.Е това е топло министерско място.:)
  —цитат от коментар 9 на padrino


  За министърката и министерството съм напълно съгласен - не виждам никакъв смисъл от тяхното съществуване. Има и не малко други - например на икономиката, също не виждам никаква полза. А с този министър, дето става амо за товарач на евтини стоки и след това лежачката 2 седмици..хептен за нищо не става.
  Лошото е, че ние сме такива индивидуалисти, че бранша ( и доста други браншове) не може сам да си поеме нещата - стандарти, категории и правила, напротив, всеки дърпа за себе си и даже сами си искат да има министерство.
  Що се отнася до сезона, няма да е като в други години, но тази работа с вируса вече омръзна на много хора и само след месец ще видите, че хирата ще се разшават.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Да де
  Ще започне на първи юли
  2022 година.

 29. 29 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абе на палатка на някой забит плаж ще си става съвсем скоро, само КПП да махнат. Хората сами трябва да се пазят, а не да се чудят как да избягат от мерките.

  Приказка без край
 30. 30 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Безспорно Джулай морнинг ще има. Едва ли някакъв вирус ще "устиска" на 35-40 *C.И от никакво министерство или от където и да е другаде ще зависи сезона. Нужно е само слънцето да напече силно и жегите да настъпят. Тогава никакви мерки и теглилки няма да са валидни, защото не ги виждам полис-фатмаците да седят по цял ден на слънце при 42 *C по обяд. Даже си мисля,че и на министерската(да се свети името и,ха,ха,ха,...) ще им се отще да е на работа в тая жега вместо да пече бедра на плажа и да показва колко и е шик банския( смях).И с министерството и без него, хората си обичат морето. Само мънита да има. Това всъщност ще е по голямия проблем( а не covid19.)Да помислят за това,преди всичко а не да мислят,как
  да задържат хората в къщи. А колкото до това,къде на море? Ами всеки е свободен да ходи къде си поиска,пътища много,стига да може да си го позволи. Нали за свобода се борихме. Стига с тези бухалки,лято идва все пак.На хората взе да им писва вече.

 31. 31 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 892 Неутрално

  тая кара-вара и накрая се стига до цената на чадърите :)

  абе госпожо ламбфейс, българският турист не е балканска овца, да го подкарвате както си щете от баир на баир :)

  излезте от тоя пусти кабинет, отидете да видите блоковете по плажа - белким вденете, че природата липсва масово по крайбрежието.

 32. 32 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 474 Неутрално

  А за самолетите. Нямало били да летят. Ами ако щат да летят. При тези евтини горива с автомобил ще е по евтино да се придвижи до море,планина или на спа,човек. Стига с тия мрачни прогнози. Човек все пак е мислещо същество и малко радост през лятото никак няма да му е излишна. А щом пазара ни го предлага защо да не се възползваме. В края на краищата човек веднъж живее. А и живота е твърде кратък за да не се възползваме и от малкото радости,които ни предлага свободата.

 33. 33 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1314 Гневно

  "На оперативния щаб пък е предложен проект на туристическа декларация от пътуващите за ваканция, в която да описват къде отиват, да декларират, че са информирани с изискванията и т.н."

  ХАЙДЕ СТИГА С ТАЯ БУМАЩИНА, БЮРОКРАТИЧНИ КАЛИНКИ ТАКИВА!
  Отваряйте пътищата, няма като някакви затворници да се обясняваме на шапкарите кой къде отива!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 34. 34 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Нема да стъпя в България. Само на далечни гръцки острови.

 35. 35 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  Интересно.....

  Ако мерките против вируса се задържат такива, каквито са в момента, то следва, че туристът, стъпвайки в България, 2 седмици е карантиниран. После, евентуално, може да ходи на плаж. С маска. Също така връщайки се в своята страна- 2 седмици е карантиниран.

  Колко дълги са отпуските и може ли да си го позволят туристите това?

  Пък и да не забравяме, че българинът не може да пътува без нужда. Тоест не може да си плицика някои части, че да оправи туризма.

  В тоя ред на мисли- как ще и се сбъднат на министърката мокрите сънища?

 36. 36 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 474 Неутрално

  На държавния чиновник,това му трябва.Молби,разрешения
  заявления и обезателно да са с подпис и печат от началника,даже трябва задължително да е на хартиен носител.А,ако е с големината на чаршаф ще е още по добре за него. Зер без тая бумащина ,какво друго ще прави. А на полисмените това им е в кръвта. Бариери, КПП- та,проверки,безмслени въпроси,глоби,зер без тая бумащина няма бонуси.Само пресметнете : 1000 нарушителя дневно,по 300 лева =300 000 за ден. (На ръка не се броят а се делят.)В зората на демокрацията имаше една песен с текст:-"Вземи панелите с трабанта,но свобода ми дай,свобода ми дай."Е дойде и това време. Да живее демокрацията,ама истинската.

 37. 37 Профил на Gerka
  Gerka
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Масово населението в България или остава без доходи или е с намалени доходи, и / или в принудителна платена отпуска. Тези, които могат да си го позволят и имат останали някакви дни отпуска, ще предпочетат Гърция пред родното бетономорие. Не знам за какъв летен сезон , разчитащ на родния пазар, може да става въпрос?

 38. 38 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Весело

  Да де Ще започне на първи юли2022 година.
  —цитат от коментар 28 на Да вярваме на истината  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Е, ти едва ли имаш повод да се притесняваш. Предполагам, че милионите туристи посещаващи Габрово не само не са намалели, а и са се увеличили. Все пак говорим за Габрово, туристическа дестинация съизмерима с Париж, Рим и Барселона. Нас по морето не ни мисли. Вие му мислете, как ще ограничите заразата, когато тръгнат тълпите туристи.

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Там, дето морето мие краката на блоковете от Люлин. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Весело

  нов живот на стар виц. Къде настаняват туристите в Перник? В Поликлиниката

 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#22:"Миша"]Тя може да каже, че ще започне и от 1-ви май. Въпросът е дали ще има чужди туристи? Съмнително. Нашите също ще са малко. Някой друг англичанин евентуално. Но и те не са сигурни. Освен това могат да докарат свежи вирусчета. В тази посока се готвят и другите страни. Малко турист - много хотели. Тежка година за българския туризъм[/quo
  Тези, които инвестираха окрадените пари в хотели, сега ще лапнат дръвцето. Не стига, че сезонът тук е краткотраен, а сега ще бъде редуциран до 2 месеца. Ще продават и то на безценица.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално
 43. 43 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Морето в България тази година в най-добрия случай ще е организирано както в момента т.нар. "разходки в парковете" т.е. някой ще отбият номера, че са били на море. Физическа дистанция по нашите курорти е невъзможна поради начина по който за застроени отнесено към размера на плажовете. Ако строят туриста под график към и от плажа според възраст или къде е отседнал, пак се оказва нещо далече от почивка, а и за хотелиерите няма да има (почти) никаква печалба заради малкото туристи.
  Единствена опция и надежда за море за нас е Гърция. Там и без ограничения за дистанция е пълно с плажове и плажчета където обичайното разстояние между хората е 10+ метра. Отделно съвсем диви места където човек е сам с маслините по принцип.

 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Любопитно

  "Летният сезон може да започне през юли"

  ...защо не през ноември?
  Да питат Миро от Каризма, той бачка в по-тесен толеранс: "Август е Септември"

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Иначе кабинетът Борисов 3 продължава да дотира руските, пардон офшорните лЮксхотели по системата 60:40, както и отбора на Домусчиев Лудогорец.
  Борисов обича футбалерите.
  А туроператорите при нулева година ще продължават да плащат по 600 лв туроператорска застраховка на застрахователните фирми, защото те са много важни за "стабилността".

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Покрай Ковид 19 вероятно много от европейците бяха принудени да ползват платените си отпуски, и надали ще имат подобни през юли, август. Между другото не оплаквайте хотелите от първа линия (офшорките), те ще се оправят. Да му мислят хотелиерите на втора и трета линия, истинските данъкоплатци, които може и да фалират.

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  "
  Летният сезон може да започне през юли"

  За коя година става дума...................?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK