Последният търг за ДЦК се провали заради неизгодни условия

Последният търг за ДЦК се провали заради неизгодни условия

© Велко АнгеловПоследният търг за емисия на държавни ценни книжа (ДЦК) за 200 млн. лева се провалил. Това се разбира от съобщение на БНБ, оповестено на сайта на институцията в понеделник вечерта. Става дума за преотворена емисия от 15 януари с петгодишен срок.


Причината е, че експертите на Министерството на финансите са отхвърлили всички подадени поръчки заради неизгодните условия, предложени от инвеститорите. От самото министерство нищо не се съобщава по въпроса.


Аукционът е проведен от БНБ, но при условия определени от ведомството на Владислав Горанов. Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации за 200 млн. лв. при лихвен процент 0.01% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 29 април 2020 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.
До участие в аукциона бяха са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност от 263.3 млн. лв. при постигнат коефициент на покритие е 1.32. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 97.45 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност в размер на 0.56%.


Това е и причината поръчките да се отхвърлят, тъй като искането е да доста по-висока лихва, която да получат от държавата от тази, която очаква Министерството на финансите.В търга са участвали девет първични дилъри на ДЦК.


Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип, се казва в съобщението на БНБ.

В края на февруари Министерството на финансите набра 200 млн. лв. от продажба на ДЦК. Това стана при преотваряне на пусната през юни миналата година емисия 10.5-годишни книжа в левове с падеж на 21 декември 2029 г. Обичайно ДЦК се купуват от банки и пенсионни фондове.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  Нека проявим оптимизъм. Все пак е имало инвеститори, които са разглеждали възможноста да закупят български ДЦК и са подали оферти...

  Модератора е неадекватен!
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Първи сигнали за промяна в доверието към това, което правителството прави. А как Боко и компания мисли да набере 10 милиарда, че и евро, не ми се мисли.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ай стига бе! В Европа, не В СВЕТА всички ни хвалят, а инвеститорите не щат дори най-нискорисковите ни активи. 6то теи?

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 741 Весело

  Ай стига бе! В Европа, не В СВЕТА всички ни хвалят, а инвеститорите не щат дори най-нискорисковите ни активи. 6то теи?
  —цитат от коментар 3 на Драгомир Дончев


  Що да не ги щат, щат ги. Просто инвеститорите не споделят погледа през розови очила на МФ относно що е това добра доходност.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#4:"john_3volta"][/quote]

  Всичко си има цена и в случая МФ, респективно Горанов имат желание да минат много тънко - 0.01% годишно. Може ли човек да нарече такъв доход, печалба от инвестиция.
  И съвсем нормално и честно казано далеч не толкова нахално, инвеститорите са поискали о.5%. Ако са навити има сделка, ако не...да си търсят от друго място.
  По много по-различен начин и от различен източник става дума за евентуаното теглене на заем, въпреки, че ако покрай тази истори с вируса, нещата в света се оплескат, може да видим и промяна в пазара на кредити, още повече, че далеч няма да сме единствените мераклии.

 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Само 56 пъти са се разминали очакванията на Горанов за офертите. Дребна работа. Щом изобщо е имало оферти, пак е добре.

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#4] от "john_3volta":

  В период, в който има лудо търсене на пари в цял свят, да очаква Горанов инвеститорите да се задоволят с доходност 0.01% е голям оптимизъм.
  Логично с нарастването на търсенето и риска в криза, се търси по-висока доходност.
  Аз бих прибрал всичко до 10 милиарда под 0.5%

 8. 8 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Не съм сигурен как си структурират портфейлите пенсиите, но има ттеоретична възможност да трябва да продават ДЦК при следващото претегляне - другите активи паднаха доста като капитализация.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Любопитно

  До коментар [#7] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "В период, в който има лудо търсене на пари в цял свят, "

  Опасявам се че ще заявя, че е точно обратното.
  В условия на замразени икономики, отрицателни цени на петрола и сриващи се борси по света е пълно със пари които си търсят място и в какво да бъдат инвестирани.
  Обикновенно при подобни кризи инвеститорите търсят сигурни активи, ако си спомням правилно ДЦК на германия при последната криза имаха отрицателна доходност и не липсваха въобще желаещи да ги закупят...

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "Imaginary Friend":

  Мисля, че имат минимум за ДЦК, и максимум за всичко останало. Теоретично биха могли да стоят само на ДЦК...

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  Че 0,56% предложена лихва при 4,80% на Румъния според тебе не е ли хвалене?
  Само, че България има пари и може да дебне.
  Още фискалният резерв от над 10 милиарда не е бутнат.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4299 Неутрално

  До коментар [#8] от "Imaginary Friend":

  Инвеститорите бламираха дълговата политика на правителството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Само 56 пъти са се разминали очакванията на Горанов за офертите.
  —цитат от коментар 6 на Котаракът на Шрьодингер

  Чисто математически сметката ти не е вярна. Тя би била вярна, ако базата (дъното) е 0.00% и винаги офертите (на МФ и на банките) са положителни числа. Но ние знаем, че дъно няма и съответно сметката "56 пъти" съответно не е вярна.

  Пример: Колко пъти щяха да са се разминали, ако МФ беше предложил 0.00% ? 0.56% разделено на 0.00% = "плюс безкрайност". Толкова ("плюс безкрайност") в този случай би било и ако не е 0.56%, а е 56.00%. Ами ако МФ беше предложил отрицателна доходност от -0.18%, колкото беше стигнал търга на предишния аукцион на ДЦК? Тогава колко пъти щеше да е разминаването? :)

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ivan_":

  “ако си спомням правилно ДЦК на германия при последната криза имаха отрицателна доходност ”

  Продължават да са си с отрицателна лихва - -0.63% за петгодишните облигации и -0.02% за десетгодишните облигации.
  Ако “Вярваме на Истината”, Горанов много зле се представя спрямо Германия, с над 300% по-зле.

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ivan_":

  В момента абсолютно всяко едно правителство търси пари, за да налее в икономиката да не колабира. Фирмите, да, не търсят пари за да се разширяват. Но голяма част от тях търсят много повече пари, за да оцелеят. И понеже никъде няма толкова много свободни пари, всяка една печатница печата трилиони, за да може да изкупи ДЦК, които правителствата бълват и инвеститорите не могат да купят, защото нямат и те толкова пари.
  Само към Кристалина има над 100 държави, поискали финансиране с кредити, щото нямат печатници за долари, евро, йени и франкове...
  И ти викаш, че нямало търсене на пари, щото се е свило производството и потреблението? Ами точно обратното - има голямо търсене. Само в САЩ фирмите дръпнаха над 600 милиарда кредити за 2 седмици чрез мерките на правителството за закъсали.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2525 Весело

  До коментар [#13] от "Smoke":

  “Чисто математически сметката ти не е вярна”

  Мани математиката! Икономистите (либертасти) и от нулата правят печалба - при 0.00% и 0.56% ще го смятат “56 пункта”=56 пъти. При 0.001% и 0.560% ще го смятат 55.9 пункта и 55.9 пъти, а при -0.18% и 0.56% имаме 72 пункта, съответно толкова пъти ... неясно спрямо какво.
  Важното е да има доходност, ако ще и да е отрицателна. Бонуси се вземат за доходност, а при загуба се вземат бейлаути.

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#13] от "Smoke":

  Предлага се от Горанов доходност 0.01%, търси се от инвеститорите и е постигната доходност 0.56%. Колко е 56 делено на 1? 56! Какъв МВФ, каква Германия с отрицателни лихви, какви 5 лева?
  56 пъти е разминаването в оценките и очакванията, не спекулирайте.

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Май си нямаш никаква идея какво означа пари с оглед на контекста на разговора.
  Понеже става дума конкретно за ДЦК емитирани от РБ, хайде като начало вземи и поразгледай баланса на БНБ, след това погледни бюджетите на МФ и на големите извънбджетни сметки и след това погледни какво става с търговските банки...
  Ако го направиш, ще установиш че има едни млрд. левове които си стоят кротко и чакат някой да направи нещо с тях...
  Като приключиш с това можеш да погледнеш какво серазбира под "широки пари" като понятие и да добавиш към горното и остатъка което да допълни гамата от "пари"...

  Та пари колега има, а в момента даже има още повече отколкото преди пандемията защото оборотите които преди се правеха по борси в момента са много по-малко и съответно тези средства инвестирани там сега си търсят място за инвестиране, когато освен борсите и икономиките са замразени, няма много опции за инвестиране...

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Опааа, май вече не са толкова ентусиазирани инвеститорите да инвестират в български ДЦК.

  Какво ли не им харесва в "прекрасната" ни икономика, хмм ...

  При положение, че Германия пласира при отрицателни лихви, други около нулата, на нас ни искат половин процент

 20. 20 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 511 Весело

  До коментар [#8] от "Imaginary Friend":Инвеститорите бламираха дълговата политика на правителството.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Тц, съвсем са си изрядни, карат по "Закона за държавния дълг", Наредба № 15 на МФ и БНБ,Наредба № 5 на МФ и БНБ, в изпълнение са на :
  ІІІ. Задължения на Първичния дилър
  Чл. 3. Първичният дилър е длъжен:
  (1) Да участва системно на провежданите аукциони за продажба на ДЦК, като
  за неучаствал системно първичен дилър се приема този, който не е участвал на два
  поредни аукциона.
  от договорите си за първично дилърство на ДЦК и т.н.

  Само дето са казали на министъра на финансите, че лекинко се е пообъркал. Даже са му намекнали какво мислят за финансовата му политика, май.

  Аз лично много им се радвам! Не само се грижат за интересите на своите клиенти, но и демонстрират трезви преценки, внимателен анализ, и подавят ясни сигнали.

  В рамките на закона и при спазване на всички правила.

  Даже не мислех, че подобно нещо е възможно!

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Горанов да не мисли, че ще намери по-добро предложение? Що не ни погледне кредитния рейтинг и да оцени трезво перспективата пред икономиката ни? След месец вероятно ще е по-зле.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ivan_":

  Има да - още и много фиатни пари. Демек - хартийки. Благодаря сърдечно!

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":Май си нямаш никаква идея какво означа пари с оглед на контекста на разговора.Понеже става дума конкретно за ДЦК емитирани от РБ, хайде като начало вземи и поразгледай баланса на БНБ, след това погледни бюджетите на МФ и на големите извънбджетни сметки и след това погледни какво става с търговските банки...Ако го направиш, ще установиш че има едни млрд. левове които си стоят кротко и чакат някой да направи нещо с тях...Като приключиш с това можеш да погледнеш какво серазбира под "широки пари" като понятие и да добавиш към горното и остатъка което да допълни гамата от "пари"...Та пари колега има, а в момента даже има още повече отколкото преди пандемията защото оборотите които преди се правеха по борси в момента са много по-малко и съответно тези средства инвестирани там сега си търсят място за инвестиране, когато освен борсите и икономиките са замразени, няма много опции за инвестиране...
  —цитат от коментар 18 на Ivan_  Как според теб се финансират тия много трилионни икономически мерки в САЩ, Германия, Япония...? С много ПАРИ! Тия пари не падат от небето с хеликоптер, та Горанов, Тръмп, Меркел и Шиндзо Абе да си ги ползват за мерките в кризата. Правителствата ги взимат назаем, чрез продажба на ДЦК или от МВФ и СБ заеми.
  Само че МВФ и СБ, не разполагат с достатъчно капитал да отговорят с толкова пари ($2.5 трилиона дори на САЩ), за останалия свят да не говорим. Тук се включват печатниците на ФЕД и ЕЦБ. Само за месец ФЕД пусна около 6 трилиона долара допълнително, за да задоволи част от търсенето. Курса мръдна ли? - Не!
  Къде отиват тия пари? Изкупуване на ДЦК за финансиране на мерките на Конгреса, суапове с други централни банки, щото и те печатат и искат ликвидност в долари и неограничено изкупуване на акции, за да не се срути пазара. Тия широки пари ги гледаш, че дремят, но те ще продължат да си дремят и никога няма да станат източник за финансиране на тия колосални нужди от пари в момента. Търговските банки са притиснати от изискванията за капиталова адекватност, раздали са пари, а кредитополучателите издъхват и не плащат. Всеки инвеститор е вложил каквото е преценил в ДЦК, валути и злато и чака пазарите да се възстановят. Домакинствата и фирмите като във всяка криза държат да имат максимум пари на разположение в сметките и не инвестират в ценни книжа. Пари уж има и дремат според теб, но те са всъщност пари за черни дни, а не както си мислиш, че дремели, щото нямало къде да се инвестират. Има, има то - евтини акции и мноооого трилиони ДЦК, обаче рискът е голям, затова няма търсене и се налага Централните банки да се включат и да надуват балоните. Примерно, "в ĸpaя нa мapт Фeдepaлният peзepв извъpши пopeдицa oт бeзпpeцeдeнтни мepĸи. Цeнтpaлнaтa бaнĸa oбяви, чe щe изĸyпyвa нeoгpaничeни ĸoличecтвa дъpжaвни цeнни ĸнижa и oбeзпeчeни в ипoтeĸи aĸции, ĸoeтo бeшe нapeчeнo oт Πитъp Шиф "ĸoличecтвeни yлecнeния бeзĸpaйнocт".


  Хайде, сега сети ли се що се налага да се наливат трилиони? - Щото няма достатъчно пари на пазара, а не защото няма в какво да се инвестира, както си мислиш. Тия пари дето ги гледаш, собствениците им не искат да инвестират, пазят се. А докато се пазят, няма да има достатъчно пари за ДЦК и акции. Сега по-ясно ли е?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7077 Неутрално

  Горанов няма ли да даде пресконференция по случая?

 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Как според теб се финансират тия много трилионни икономически мерки в САЩ, Германия, Япония...? С много ПАРИ!"

  които ги няма според теб...

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Правителствата ги взимат назаем, чрез продажба на ДЦК или от МВФ и СБ заеми."

  Вярно ли?
  И как ще ги вземат назаем след като според теб пари няма...

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  "Тия широки пари ги гледаш, че дремят, но те ще продължат да си дремят и никога няма да станат източник за финансиране на тия колосални нужди от пари в момента. "

  Е как да станат източник на финансиране като то други пари според теб няма, така че понеже други няма, тези широките ще си стоят дремещи и няма да финансират нищо, щот други пари няма...

  Та според те излиза, че понеже няма ликвиден кеш наличен достатъ1чно никой няма да пипне по-малко ликвидните широки пари, защото кеш няма...

  Добре благодаря ти за разясненията, разбрах ги, пари няма и затова там където има никой не ги пипа, понеже няма нужда, защото пари няма...

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Сега по-ясно ли е?"

  "експертите на Министерството на финансите са отхвърлили всички подадени поръчки заради неизгодните условия, предложени от инвеститорите."
  "До участие в аукциона бяха са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност от 263.3 млн. лв. при постигнат коефициент на покритие е 1.32."

  Сега да ти го приведа на разбираем за теб език, МФ е получило предложение за 30% повече "пари" отколкото са му трябвали, та ясно е, толкова няма пари, че тези които ги няма са с 30% отколкото са трябвали...

  представяш ли си какво би било ако имаше пари?

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":"Как според теб се финансират тия много трилионни икономически мерки в САЩ, Германия, Япония...? С много ПАРИ!"които ги няма според теб..Вярно ли?
  И как ще ги вземат назаем след като според теб пари няма....
  —цитат от коментар 25 на Ivan_


  Аз ти казах откъде идват тия пари - печатат се! Толкова ли е трудно да осмислиш елементарен текст?

  "Е как да станат източник на финансиране като то други пари според теб няма, така че понеже други няма, тези широките ще си стоят дремещи и няма да финансират нищо, щот други пари няма...
  —цитат от коментар 27 на Ivan_


  Готин, не знам що мислиш, че баба Пена от Тармучево и ЕТ "Куфарен меринджей", които разполагат с ликвиден кеш от 2000 лева, имат дремещ капитал (не инвестират) , понеже акциите и нефта падат и само дебнат пазара, за да си купят доходни ДЦК от Горанов или държавни облигации на САЩ. Да има дремещи депозити, ама... Светът на капитала не е устроен така. Тия депозити на домакинства и фирми, в период на криза ги забрави. Говорим за финансирането правителствените антикризисни мерки. Казах ти откъде идват основно...
  Ако мислиш, че може да стане с други пари, кажи конкретно с какви и ще спечелиш Нобелова награда, щото никой не се сетил по друг начин да се финансира.
  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":"Сега да ти го приведа на разбираем за теб език, МФ е получило предложение за 30% повече "пари" отколкото са му трябвали, та ясно е, толкова няма пари, че тези които ги няма са с 30% отколкото са трябвали...представяш ли си какво би било ако имаше пари?
  —цитат от коментар 28 на Ivan_


  Само дето на Горанов не му трябват 200 милиона, а 10 милиарда. И не при 0.56% лихва, а при 0.01 %. Дреболии, да не издребняваме с няколко нули.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3319 Весело

  До коментар [#28] от "Ivan_":

  ЕЦБ е готова веднага да вземе 4млрд лв. Сещаш ли се каква радост беше тук от специалистите ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Колега, ако в действителност разбираше от темата по която си разменяме коментари щеше досега да си разбрал примерът, който ти дадох с ДЦК на Германия и добавката за него от коментар 14.

  Та хайде вземи и ПОМИСЛИ дали парите са липсващи или няма къде да се инвестират щом ДЦК на Германия са с ОТРИЦАТЕЛНА доходност. Това, за да го осъзнаеш какво всъщност означава е, че всеки който даде на Германия 1000 евро за закупуването на ДЦК при падежът им е получл обратно по-малко отколкото е дал.... и кандидати не липсват...

  Благодаря ти за коментарите!

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Аз ти казах откъде идват тия пари - печатат се! Толкова ли е трудно да осмислиш елементарен текст?"

  Не не е трудно, проблемът е, че ти май си нямаш идея какво всъщност означава да се печатат пари. Май си мислиш, че една организация взима хартия, масла и еталон и пуска една печатна машина и хоп ето ти напечатани пари... малко по-различно е...

  Вземи и разбери как например ЕЦБ ще "напечата" средствата необходими за финансиране на програмите за справяне на последиците от коронавируса....

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Само дето на Горанов не му трябват 200 милиона, а 10 милиарда. И не при 0.56% лихва, а при 0.01 %. Дреболии, да не издребняваме с няколко нули."

  "Аз ти казах откъде идват тия пари - печатат се! Толкова ли е трудно да осмислиш елементарен текст?"

  Обърках се сега малко с твоите писания... Горанов защо се пъне да иска заеми , а не си напечета колкото му трябват? Токова ли е трудно, нали се печата, какво се е запънал заеми да иска и лихви да плаща...

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ivan_":

  Не знам що се правиш на толкова глупав, като очевидно не си. Горанов нищо не може да напечата, дори левчета. Ако не бяхме в борд, БНБ можеше да напечата левчета и да изкупи ДЦК ако иска и за 10 милиарда. Сега в борд и това не може, защото левчетата трябва да имат покритие. Това не и решение за бананови икономики, щот може да доведе до хиперинфлация и обезценяване на валутата, която се печата в големи количества. Примерно, Русия ако напечата за месец рубли 1/3 от това, което избълва ФЕД през март, курса на рублата ще стане около един Камаз пълен с рубли за долар. Затова Горанов гледа да финансира разходите като продаде ДЦК, обаче не му се получи много успешно. Борисов затова се ядосва, че не сме в Еврозоната, щото на такъв търг ЕЦБ би изкупила облигациите ни без проблем и на 0.01 % доходност, дори и на нула.
  Иначе, Борисов намеква, че в Еврозоната нямат проблем с парите щото си ги печатат, а ние ги взимаме на заем. Всъщност, не е точно така, защото в Еврозоната печата ЕЦБ, във САЩ - ФЕД и те с тия напечатани пари купуват акции и ДЦК, а правителствата се ангажират да изплатят облигациите в определен срок. Тоест и в Еврозоната се поема дълг, разликата е, че там имат почти неограничен и евтин достъп до пари чрез ЕЦБ, а ние трябва да си търсим мераклии да ни дадат.

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#34] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ЕЦБ има толкова пари та чак раздава суап линии .... Все пак си прав, че на печатарите им трябват платци. 2021 сме в Еврозоната с месеци изпреварили Македония примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":Колега, ако в действителност разбираше от темата по която си разменяме коментари щеше досега да си разбрал примерът, който ти дадох с ДЦК на Германия и добавката за него от коментар 14.Та хайде вземи и ПОМИСЛИ дали парите са липсващи или няма къде да се инвестират щом ДЦК на Германия са с ОТРИЦАТЕЛНА доходност. Това, за да го осъзнаеш какво всъщност означава е, че всеки който даде на Германия 1000 евро за закупуването на ДЦК при падежът им е получл обратно по-малко отколкото е дал.... и кандидати не липсват...Благодаря ти за коментарите!
  —цитат от коментар 31 на Ivan_


  Това означава, че инвеститорите вярват в стабилността на немската икономика и по-малкото глупости дето раждат немските политици спрямо икономиките и политиците в други държави. В тази посока, може би случката дето коментираме е връзва с очакване на инвеститорите за сговняне на бгикономиката или окачкване на кофти политически решения в България щото нали криза, пандемия... и се пробват хората за по-висока доходност, съвсем в реда на нещата. Абе пазарлък като пазарлък, просто нулите в сметките са повечко, та изглеждат страшно на обикновените хора.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK