Избрано е ръководството на новия мега ВиК холдинг

Председателят на Управителния съвет на "Българския ВиК холдинг" ЕАД Иван Иванов

© МРРБ

Председателят на Управителния съвет на "Българския ВиК холдинг" ЕАД Иван ИвановПредседателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов е избран за председател на управителния съвет на "Българския ВиК холдинг" ЕАД. Другите двама членове на УС са доскорошният директор на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, бивш ръководител на район Самоков на ВиК София. Илиян Илиев е определен да ръководи оперативно новата структура, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството..


Той беше създаден с правителствено решение през януари, като задачата му е да управлява държавните ВиК дружества, които ще прехвърлят на холдинга дяловете на държавата чрез апортна вноска. Новата структура ще има капитал 1 млрд лева и бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в страната. Основната цел на новия холдинг ще е да не се допускат кризи като тази в Перник. Надеждите са, че след като ВиК дружествата са под една шапка, ще се подобри координацията и контролът в управлението им.


Не липсват обаче мнения, че заложените задачи няма как да бъдат изпълнение, като създаването на холдинг издава или неразбиране на проблема, довел до водната криза в Перник, или умишлен опит за централизация и заграбване на още власт с цел за разпределянето на още повече пари.
Управителният съвет на "Българския ВиК холдинг" ЕАД е избран днес от надзорния съвет на холдинга, който е петчленен и е назначен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Председател на надзорния съвет е проф. Николай Лисев - ръководител на катедра "Хидравлика и хидрология" и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.


В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - Юра Йорданова-Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Членове на надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов - преподавател в катедра "Водоснабдяване и канализация" на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK