ЧЕЗ заяви повишение на нощната тарифа на тока с близо 70%

ЧЕЗ заяви повишение на нощната тарифа на тока с близо 70%

© Николай ДойчиновНощната тарифа на електроенергията да поскъпне с близо 70% от 1 юли, предлага дружеството ЧЕЗ, което снабдява потребителите в Западна България.


Това се вижда от сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране, която днес публикува заявленията на електроенергийните предприятия за промяна на цените на услугите от 1 юли тази година.


Предложението на ЧЕЗ за значително поскъпване се отнася само за нощната тарифа. Компанията предлага увеличение с 69.54% до 0.09623 лв./квтч Заявлението за дневната е за увеличение от 1.48% до 0.13738 лв./квтч. Ако тези предложения бъдат приети, ножицата между дневната и нощната тарифа ще се свие от сегашните 2.4 пъти на по-малко от 2 пъти.
Другите две електроразпределителни дружества искат символично поскъпване. ЕВН, което доставя ток в Югоизточна България, заявява корекция на цената нагоре с 0.01% на дневната тарифа и запазване на нощната. "Енерго Про", снабдяващо Североизточна България, предлага поскъпване с 0.38% на двете скали. предлагат корекция на цената на горе с по-малко от половин процент. , искат пренебрежима промяна - повишението на електроенергията да е под половин процент.


От производителите поскъпване с 3 на сто иска АЕЦ "Козлодуй", а Националната електрическа компания заявява 40-процентно увеличение на тока, произведен от нейните вецове.


Електроенергийният системен оператор пък иска с близо една трета по-високи да са таксите за достъп и пренос.


Подаването на тези заявления е изискване на закона. Енергийният регулатор ще решава в края на юни дали да ги приеме или не.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK