Двуцифрено намалява обемът на наетите офис площи

Двуцифрено намалява обемът на наетите офис площи

© Цветелина Белутова, КапиталОбемът на наетите офис площи през първото тримесечие на 2020 г. е 26 665 кв.м, което е с 22% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. и под средната стойност за последните 5 години. Около 40% от наемните сделки от началото на годината са за подновяване на вече съществуващи договори. Това показва доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за периода.


В него се отбелязва, че


голяма част от наемателите преосмислят или отлагат планирани разширения
на офисите си, предвиждани релокации, а също и променят бизнес стратегиите си в опит да се справят със ситуацията около коронавируса.


"Макар извънредното положение у нас да засегна само месец от първото тримесечие, данните за периода са показателни за отражението му върху сектора. Пазарът на офиси в София е изправен пред значително забавяне поради икономическата несигурност и отслабващата бизнес активност, причинена от COVID-19. Липсата на договори за наем за сгради в строеж, които доскоро бяха един от двигателите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е предпоставка за плавно покачване на дела на незаетите площи през следващите тримесечия", коментира Станимира Пашова, партньор и мениджър "Офис площи" в компанията.


В началото на годината свободните офиси се задържат около 10%, но нетното усвояване намалява до 7088 кв.м. Като причина експертите посочват


отложени разширения на наематели


или забавяне на довършителните работи в новонаети помещения.


В период на задържане на търсенето предлаганите цени остават без промяна. За офиси клас А в централна градска част се задържат на 15 евро/кв.м, а в сгради по главните булеварди на София - около 12-14 евро/кв.м.


"Предвид предстоящата обща рецесия и свиващите се пазари в повечето отрасли на икономиката очакваме офертните наемни нива да бъдат под сериозен натиск през следващата година. Първата видима страна на този натиск ще бъде повишеният процент на незаетите площи, в това число предлагане на площи за пренаемане, както и освобождаване на част от наетите към момента офиси в съществуващи сгради. В ситуация на неизвестност търсенето ще продължи да се задържа, за да позволи на компаниите да се адаптират към новата ситуация, както и да направят правилни прогнози за развитието си в новата бизнес и социална среда", посочва Станимира Пашова.


При предлагането също се очаква забавяне


Със завършването на Сграда 3 от Garitage Park и обновяването на малък офис проект предлагането на офиси Клас А и Б се увеличи едва с 23 900 кв.м за първото тримесечие. И при двата проекта е налице голям процент предварително отдадени площи в резултат от активното търсене на висок клас офиси през последните години. Основен наемател в Garitage Park е софтуерната компания VMWare.


Към началото на 2020 г. общият обем офис площи надхвърли 2 млн. кв.м, а в процес на изграждане са около 390 000 кв.м, посочва компанията. Някои от планираните проекти обаче може да бъдат отложени, като в краткосрочен план е слабо вероятно да започне строителството на нови обекти, прогнозират от компанията.


Бързо развиващият се бизнес на споделените офис площи


е сред най-силно засегнатите от COVID-19 кризата. Тези площи, предлагайки гъвкавост на клиентите си като философия, на практика бяха освободени, без това да води до сериозни финансови последствия за наемателите. Тъй като съществена част от ползвателите са стартъпи, не е ясно колко от тях ще оцелеят и ще мислят за връщане в споделените офис пространства. В допълнение, корпоративните клиенти в тези офиси ще очакват промяна на гъстотата на работните места и други мерки, гарантиращи социалната дистанция, което ще постави под въпрос както финансовото оцеляване на операторите, така и цялостната им философия в частта на социализиращата функция.


Пандемията сега е сериозна заплаха, но в по-далечен план носи и възможности,


анализира компанията. Тя очаква много фирми да прехвърлят работата на изнесените си центрове за услуги или развойните звена към по-близки и по-евтини компании, базирани в Европа. Тези процеси не могат да протекат бързо, но в средносрочен план може да се окажат шанс за България да привлече повече бизнес и да доведат до нов ръст на аутсорсинг компаниите, прогнозира компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK