Заводът за свилоза на Красимир Дачев се сдоби с румънски инвеститор

Заводът за свилоза на Красимир Дачев се сдоби с румънски инвеститор

© Георги КожухаровРумънско дружество ще купи компанията "Свилоцел", в която бе преместено производството на "Свилоза" на Красимир Дачев. Владимир Кон, собственик на "Пейпър инвест", има дълга история с вложения в хартиената индустрия, съобщава "Капитал". Доскоро той е притежавал свързаните Ecopaper и Ecopack, които формират една от големите групи за хартия и опаковки в Румъния.


Целта е заводът да бъде разширен и освен целулоза да започне да прави и хартия, за което са нужни 400 млн. лв.


Дачев ще запази известно участие в компанията и още няколко години ще остане в управлението й, е казал самият той пред изданието.
Построен по соцвреме и приватизиран на няколко етапа в края на 90-те години на миналия век, "Свилоза" е един от най-големите производители на сулфатна избелена целулоза на Балканите. Няколко години след приватизацията производството е отделено в самостоятелно дъщерно дружество - "Свилоцел". Самата "Свилоза" доскоро беше публична компания. Предприятието изнася над 90% от продукцията си.


Ситуацията в момента обаче не е толкова оптимистична, като кризата покрай коронавируса само допълнително свива пазара. По думите на Дачев "Свилоцел" работи на загуба от октомври миналата година, когато са се появили първите сигнали на рецесията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK