България е повишила бюджетната си прозрачност, показва международно изследване

Владислав Горанов, министър на финансите.

© Юлия Лазарова

Владислав Горанов, министър на финансите.Пандемията от коронавирус предизвика спешна промяна в бюджетните приоритети и увеличаване на публичните разходи в повечето държави по света. Публикуваното днес издание на международното изследване "Отворен бюджет" показват, че едва една от пет от оценените 117 страни покриват минималните стандарти за прозрачност, контрол и ефективност на гражданското участие в бюджетния процес. Това съобщава Институтът за пазарна икономика, който представя изследването. Оценката за България се повишава. В началото на април бюджетът бе актуализиран от Народното събрание като управляващите намекнаха, че това може да не е единствената актуализация за годината.


"Нуждата от финансиране на бързи действия за преодоляване на здравните и икономическите ефекти от кризата нe трябва да поставя под въпрос прозрачността на разходите, включването на гражданите в планирането на бюджетните промени и функционирането на механизмите за външен контрол и одит", казва Уорън Крафчик, изпълнителен директор на International Budget Partnership.


Оценката за бюджетна прозрачност на България в международния Индекс "Отворен бюджет" за 2019 се повишава до 71 пункта, което е средната стойност за страните - членки на ОИСР, към които страната планира да се присъедини.
Страната остава във втората група държави в индекса с оценка между 60 и 80 (от максимални 100), като за тези страни се смята, че предоставят "значителна информация" за бюджета. От 2006 година, когато е публикуван първият индекс,


оценката на България отбелязва значително подобрение


- от 47 през 2006 г. до 66 през 2017 г. и 71 в най-новото издание на индекса от 2019 г.


Като цяло правителството в България предоставя значителен обем информация чрез средносрочната фискална рамка, проектобюджета, документите по самия бюджет, както и месечните и годишните отчети по изпълнението на бюджета и състоянието на държавния дълг. Позитивна тенденция в последните години е изготвянето и публикуването на т.нар. "Бюджети за гражданите" - документи, представящи в кратък и разбираем формат най-важното в отделните фази на бюджетния процес.


Същевременно страната може да постигне бърз напредък


като разшири обхвата на данните и индикаторите, включени в доклада за изпълнение на бюджета за полугодието. Това е особено актуално в кризисна ситуация като тази, когато резките и дълбоки промени в макроикономическите очаквания ще засегнат сериозно прогнозните бюджетни параметри и вече наложиха една актуализация на бюджета. Включването на детайлен анализ на ефективността в постигането на целите на разходните програми в годишния отчет за изпълнение на бюджета също би допринесло за бъдещо подобряване на оценката в индекса, посочват от института.


Индексът отчита най-висока бюджетна прозрачност в Нова Зеландия, Южна Африка, Швеция, а Мексико постига забележителен напредък в последните четири години и вече е сред най-добре представящите се страни.


Индексът "Отворен бюджет" 2019 показва и че


повечето правителства по света не предоставят ефективни възможности за гражданско участие


в бюджетния процес. България отчита стойност от 26 пункта, което е над средната глобална стойност от 14 пункта, но въпреки това се счита за слаба възможност за участие. Подобрението може да дойде чрез създаване на допълнителни механизми за активно включване на гражданското общество още на етап планиране на бюджета от изпълнителната власт.


Това изисква насочени обществени консултации по избрани бюджетни приоритети, за които правителството търси обратна връзка, включително от най-уязвимите социални групи. Нужна е по-активно ангажиране на гражданското общество и засегнатите страни и в процеса на отчитане и анализ на бюджетните данни и резултатите от държавните програми. Допълнителен ефект ще има и даването на повече възможности за граждани да правят предложения за одити, които да бъдат включени в одитната програма на Сметната палата.


Капацитетът на парламента за ефективно участие и контрол


също се запазва на ниско равнище, като особено слабо е представянето в областта на контрола от законодателната власт при изпълнение и отчитане на бюджета. Фискалният съвет може да утвърди в по-пълна степен ролята си, като започне да прави независима оценка на предлагани от изпълнителната власт нови разходни програми, както и като взима по-активно участие в дискусиите в парламентарните комисии.


Подобрение на оценката може да се постигне


чрез дискусии в Народното събрание на бюджетните приоритети на по-ранна фаза в бюджетния процес. Друга необходима промяна е организирането на публични експертни дискусии по доклада на Сметната палата за изпълнението на бюджета, включително с изслушване на председателя на палатата. Заедно с това специализираната комисия по бюджет и финанси може да изготвя собствен анализ на текущото изпълнение на бюджета. Добра практика е комисията да съставя и публикува доклад със заключения и препоръки въз основа на представените резултати в годишния доклад на Сметната палата за изпълнението на бюджета.


България попада в групата на 71 страни, в които механизмите за контрол върху публичните финанси от страна на независима Сметна палата се смятат за "адекватни", с резултат от 83 пункта. Възможност за подобрение е възлагането на преглед на одитните процеси в Сметната палата от външна независима организация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Има още много какво да се прави.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Което не омаловажава направеното.

 3. 3 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Е ся ко прайми? Половината опорки на деста, десебета и комунета и президенти се оттекоха.

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Толкова много е ,,повишила бюджетната си прозрачност”, че чак е станала прозрачна...

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Весело

  Въпреки опозиционния рев се оказва, че стандартът е вдигнат, а прозрачността се увеличава.
  Един валидол за хората на БСП.

  Еретик
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Нищо не са подобрили - просто намаляха финикийските знаци за "усвояване", а ако секнат ще лъсне сентенцията кон боб яде ли?

 7. 7 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А кога ще се увеличи прозрачността на управленските офшорни фирми в България?!
  Те смучат прикрити под какви ли не паравани директно от народеца !

 8. 8 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Последните седмици само негативни новини се публикуват, но никой не каза, че имаме безпрецедентно намаление на цената на природния газ с 50%
  Това не е ли помощ за бизнеса.
  Преди като се увеличеше природния газ с 5% и всички викаха, как трябвало да поскъпне хляба, как трябвало да поскъпнат и другите продукти, а сега газта падна с 50% и те си трайкат.
  Не виждам да са намалили някоя суровина.

  Освен това сутринта минах през бензиностанцията на Марешки и гледам бензина и дизела паднали на 1.42 за литър.
  Това не е било никога.
  Но как Марешки може да продава на 1.42 за литър, а другите големи вериги се правят на луди и държат 1.80.
  Значи работят в момента с печалба от над 20% на литър

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Вземат се 10 милиардни заеми и ние не знаем къде отиват. Освен това евросубсидиите се разпределят по шуробаданашкия начин и някои се облагодетелстват, а други нямат никакви шансове. В една държава, която се управлява еднолично, не може да се говори нито за прозрачност, нито за справедливост.

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Нищо не са подобрили - просто намаляха финикийските знаци за "усвояване", а ако секнат ще лъсне сентенцията кон боб яде ли?
  —цитат от коментар 6 на telqk


  По-скоро , чакалнята ги принуди . Принудата прави чиновника благороден.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#10] от "К2":

  Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили! Едно време обираха мандри, а сега наследници те им като разбраха, че натурата трудно се носи си сложиха бели якички и преминаха на финикийски знаци.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#8] от "001":

  При дизела разликите са още по-големи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е да ама да си видял цените на стоките да са паднали?

 14. 14 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Вземат се 10 милиардни заеми и ние не знаем къде отиват. Освен това евросубсидиите се разпределят по шуробаданашкия начин и някои се облагодетелстват, а други нямат никакви шансове. В една държава, която се управлява еднолично, не може да се говори нито за прозрачност, нито за справедливост.
  —цитат от коментар 9 на proza


  Я сподели, кога точно го "взеха" заема? Евросубсидии се получават, ако правиш нещо! Субсидии за дращене на опорки в сайтовете на олигарсите няма за сега, а и не съм чул да се предвиждат в бъдеще. Еднлично се управлява "държавата" на подопашните умнокрасивници.

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#8] от "001":

  Задаваш този въпрос на оня истърсака на главата на КФН - нали напоследък той се изявява като матросовец в мешерето, че оня биковия май отмаря!

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Нищо не са подобрили - просто намаляха финикийските знаци за "усвояване", а ако секнат ще лъсне сентенцията кон боб яде ли?
  —цитат от коментар 6 на telqk


  Нали ти говореше, че сега точно заради епидемията крадяли като диви?
  Тоя боб за който пишеш, явно ти е омръзнал, затова си нервен.

  Еретик
 17. 17 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Вземат се 10 милиардни заеми и ние не знаем къде отиват. Освен това евросубсидиите се разпределят по шуробаданашкия начин и някои се облагодетелстват, а други нямат никакви шансове. В една държава, която се управлява еднолично, не може да се говори нито за прозрачност, нито за справедливост.
  —цитат от коментар 9 на proza


  Няма заем от 10 милиарда,има гласувано разрешение за такъв,ако се наложи.Не е едно и също,и коментара е манипулативен!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 18. 18 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Любопитно

  До коментар [#8] от "001":При дизела разликите са още по-големи.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Марешки продава с около 40-50 стотинки по евтино на литър.
  Това за какво говори.
  Че всички големи други вериги са яко монопол, но иначе първи плачат по всички телевизии, как държавата трябвало да помага с милиардите за бизнеса. Да им плаща 60% от заплатите на работниците и какво ли не.
  Някой българин да усети намалението на цената на природния газ с 50%. Хлябът ли поевтиня, мляко ли , какво поевтиня ...
  Нищо и освен , че нищо не поевтиня бизнес организациите сега точат лиги да им се връщат и милиони , защото цената на газта падна със задна дата от миналата година лятото.

 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":

  Кога това? Това че са намалели средствата не значи че е спрял процеса на усвояване - строи се като за последно. Що не минеш покрай обектите на артекс Дианабат да видиш кво строителство се вихри и събота и неделя.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#9] от "proza":

  "Вземат се 10 милиардни заеми и ние не знаем къде отиват."
  ===============
  Тези приказки може да минат пред магазина на село.
  Нито 16-те милиарда бяха изтеглени, макар че бе одобрена кредитната линия, нито тези неодобрени 10 ще бъдът изтеглени. Засега ползваме разрешението за вдигане на бюджетния дефицит.
  Нов дълг няма, намери лековерни другаде.
  Направи справка за външния дълг на България и другите страни в ЕС.

  Еретик
 21. 21 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":Кога това? Това че са намалели средствата не значи че е спрял процеса на усвояване - строи се като за последно. Що не минеш покрай обектите на артекс Дианабат да видиш кво строителство се вихри и събота и неделя.
  —цитат от коментар 19 на telqk


  Дам, ако питаме подопашния умнокрасивитет, в държавата нищо не трябва да се прави, защото всеки, който строи, чисти, готви, подстригва, продава салати или кара тролей, печели повече от врякащите умнокрасиви, ерго - е лошав и трябва да бъде съден от Лозан Пъноф!

 22. 22 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#19] от "telqk":

  И каква е връзката? Строителството не е спряло никъде, не само в Дианабад.

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Истината развали такава хубава конспиратина история за кржби и разграбване.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#22] от "nema_labavo":

  Сериозно ли питате?! По-сенчест сектор от строителния едва ли има. Остава да попитате какво е това сенчест или с какво препират.

 25. 25 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#24] от "telqk":

  Какво е сенчест сектор и има ли почва у нас :))
  Сериозно, строителството е сенчест сектор откъм осигуровки, трудови договори и т.н. Но основното строителство не е свързано със източване. Ако източват нещо, то това са "бедните" хора, готови на всичко да имат четири стени в Софето. И заради тези "бедни" строителствата се завършват. Че помним преди години някои плачевни резултати.

 26. 26 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "nema_labavo":Сериозно ли питате?! По-сенчест сектор от строителния едва ли има. Остава да попитате какво е това сенчест или с какво препират.
  —цитат от коментар 24 на telqk


  Сериозно ли? И как точно стои "на сянка" някой, издигащ небостъргач в центъра на София, когато във всеки един момент могат да го проверят от НАП, икономическа полиция, прокуратура, строителен надзор, че даже и обикновен журналист? Кое му е "сенчестото"? Сенчесто е това, че сте абсолютно неграмотни и дори не знаете значението на опорките, които ръсите ежедневно!

 27. 27 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1265 Весело

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  "Един валидол за хората на БСП"

  И цяла опаковка за радикалното им подопашково крило което не е успяло да пусне отровен донос като в 'класацията' за свобода на словото

  Facing Worlds
 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#25] от "nema_labavo":

  Нещо случайно забравяте корупционните елементи - повечето разрешителни са с рушвет а за хора с хаспели една прилична цена от 300-400 евра е нормално? Да? А иначе с осигуровките хич не е малко. А какво ще кажете за бацев поток водния как е с акт16 и как се определи цената?

 29. 29 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#28] от "telqk":

  Няма какво да кажа, така е.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  А това, че в края на всяка година харчат по два милиарда , ей така, за каквото им скимне и в разрез със закона за бюджета?

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Това международно изследване явно е против нашия президент и против Екстра Нина! Те твърдят, че тепърва трябва регистър на харчовете, че да се види какво се харчи! Май досколо им Гечев бъкел не разбира от бюджет и финанси!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK