Пазарът в София: търсят се жилища с открити пространства

Пазарът в София: търсят се жилища с открити пространства

© Цветелина Белутова, КапиталИзключително голяма активност през първите 3 месеца на годината и ускоряване на ценовия растеж до около 4% на годишна база. Така се е развивал имотният пазар в София до средата на март, когато беше въведено извънредното положение. Последва отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията. Това показва анализът на Bulgarian Properties за периода.


"Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.


И данните на Агенцията по вписванията показаха съвсем лек спад на сделикте за първите три месеца. Повече за това вижте тук.
В същото време през април вече се отчитат раздвижване след първоначалния шок и търсене на жилища с открити пространства.


За година 4% по-високи цени


През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 г.


Данните на компанията сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв.м. спрямо 1080 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София се продаваха средно за 1095 евро/кв.м.


Средната обща продажна цена на купените апартаменти също нарасна на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от около 10 хил. евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г.


Сделки до последно


Сделки се сключваха активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение, обявяват от компанията. Данните й на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от тези сделки вървят към приключване отказите към момента са минимални.


Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 5285 имотни продажби при 5641 за същия период на 2019 г., което е спад с около 6.3% на годишна база. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки. Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността.


На база на тези данни може да се направи извод, че те все още не отразяват моментното състояние на пазара, а вече отминал негов етап на развитие. Реалното състояние ще се видят в данните за второто тримесечие.


Предпочитани квартали и цени на имотите в тях


Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като "Витоша", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Дианабад", централните частни на София, включително широк център - Зона Б-5, Б-18, "Банишора".


Към тях се добавят и големите жилищни комплекси "Младост", "Люлин" и "Надежда", към които винаги има сериозен интерес.


След въвеждането на извънредното положение се повишава интересът към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито, коментират от компанията.


Купени са повече 3-стайни жилища


Делът на купените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните - по около 47% от всички. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти.


Средната площ е 90 кв.м. - нараства от 81 кв.м. в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти.


Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интереса към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.


През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.


Tенденции в ситуация на зараза


Все още е много трудно да се правят прогнози поради недостатъчната яснота за времевите хоризонти за справяне с епидемията. Все пак вече разполагаме с някои ранни индикации за развитието на пазара и възстановяването на активността, казват от компанията.


Oт средата на април се забелязва раздвижване, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи.


Пазарната активност се възстановява - за това говори нарастващият брой запитвания за имоти, които се върнаха на нивата от преди кризата. Наред с виртуалните огледи започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки.


Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. Страните са отворени към диалог и преговори.


Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.


Работата по строителните обекти не спира. Повечето от тях дадоха уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят. Това става видно в изминалите вече почти два месеца - много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.


Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. Все пак повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процента на самоучастие и обезпеченията, отбелязват от компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK