Пазарът в София: търсят се жилища с открити пространства

Пазарът в София: търсят се жилища с открити пространства

© Цветелина Белутова, КапиталИзключително голяма активност през първите 3 месеца на годината и ускоряване на ценовия растеж до около 4% на годишна база. Така се е развивал имотният пазар в София до средата на март, когато беше въведено извънредното положение. Последва отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията. Това показва анализът на Bulgarian Properties за периода.


"Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.


И данните на Агенцията по вписванията показаха съвсем лек спад на сделикте за първите три месеца. Повече за това вижте тук.
В същото време през април вече се отчитат раздвижване след първоначалния шок и търсене на жилища с открити пространства.


За година 4% по-високи цени


През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 г.


Данните на компанията сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв.м. спрямо 1080 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София се продаваха средно за 1095 евро/кв.м.


Средната обща продажна цена на купените апартаменти също нарасна на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от около 10 хил. евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г.


Сделки до последно


Сделки се сключваха активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение, обявяват от компанията. Данните й на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от тези сделки вървят към приключване отказите към момента са минимални.


Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 5285 имотни продажби при 5641 за същия период на 2019 г., което е спад с около 6.3% на годишна база. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки. Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността.


На база на тези данни може да се направи извод, че те все още не отразяват моментното състояние на пазара, а вече отминал негов етап на развитие. Реалното състояние ще се видят в данните за второто тримесечие.


Предпочитани квартали и цени на имотите в тях


Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като "Витоша", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Дианабад", централните частни на София, включително широк център - Зона Б-5, Б-18, "Банишора".


Към тях се добавят и големите жилищни комплекси "Младост", "Люлин" и "Надежда", към които винаги има сериозен интерес.


След въвеждането на извънредното положение се повишава интересът към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито, коментират от компанията.


Купени са повече 3-стайни жилища


Делът на купените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните - по около 47% от всички. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти.


Средната площ е 90 кв.м. - нараства от 81 кв.м. в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти.


Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интереса към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.


През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.


Tенденции в ситуация на зараза


Все още е много трудно да се правят прогнози поради недостатъчната яснота за времевите хоризонти за справяне с епидемията. Все пак вече разполагаме с някои ранни индикации за развитието на пазара и възстановяването на активността, казват от компанията.


Oт средата на април се забелязва раздвижване, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи.


Пазарната активност се възстановява - за това говори нарастващият брой запитвания за имоти, които се върнаха на нивата от преди кризата. Наред с виртуалните огледи започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки.


Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. Страните са отворени към диалог и преговори.


Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.


Работата по строителните обекти не спира. Повечето от тях дадоха уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят. Това става видно в изминалите вече почти два месеца - много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.


Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. Все пак повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процента на самоучастие и обезпеченията, отбелязват от компанията.

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Традиционно предпочитани квартали "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша"... засилен интерес към партерни апартаменти...

  Браво, браво.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 2. 2 Профил на Boyko Hadjiyski
  Boyko Hadjiyski
  Рейтинг: 8 Весело
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Очевидно народът се замогва и то чувствително (и то на фона на приказки, че едва ли не икономика у нас нямало). Има да се лее още много бетонец на тези 111 000 кв. км. Можем да се топим ускорено демографски, но пък за сметка на това диплим пачките и се чудим кое имотче да си изберем - в София, около София, в планината, на морето, в чужбина (може и комбинирани опции, според дебелината на пачките).

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Весело

  "Работата по строителните обекти не спира. Повечето от тях дадоха уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят."

  Всички така говорят, но задълбочи ли се кризата около извънредното положение, един хубав ден фирмата, с която си сключил предварителен договор затваря офиса, мобилните спират да отговарят, а мераклиите да видят новия си дом завършен могат да се чувстват поканени да продължат строителните дейности, вместо инвеститора, докато.....стигнат до въвеждането на сградата в експлотация !

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Сега,този който така или иначе вече е събрал пари за жилище и има нужда от жилище,ще си купи,но другите изчакват...

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Весело

  " Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. "

  Като почнете с тия опашати лъжи, просто не се траете ! Може спокойно да приемете въпросното твърдение като класически пример на измама ! ДСК е насвила кредитирането драстично, доходите на кредитоискателите се гледат под лупа, кредитира се до 60, вместо предишните 80, % от стойността на оценката на лизензирания им оценител, друг случай, че отдел риск допълнително я реже....абе изобщо разкош ! А има 12 или 13 сектора, където кредитирането е просто забранено - ресторантьорство, хотелиерство, къщи за гости и т. н.

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ще чупим джамовете на остъклените тераси

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Ей това ми е изненадващо за София - строителството.
  В Търново местните акули и строителни предприемачи-тарикати още миналата година през август спряха да строят. Караха само на довършване на започнатите блокове.
  Един вид надушваха, че се пече нещо и че ще изгърми пазара.
  А София.... нека видим де....

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1786 Весело

  Изумително.
  Манастирски ливади?! - покъртително! (Това е най-безумната, психиделична спалня на София)

 10. 10 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  "".......... че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията."

  Това изречение нещо не го разбирам:) Значи ще има бързо възстановяване защото има епидемия и икономическа стагнация? Тази Другарка Стойкова на какво е?

  А на темата за цените и продажбите си мисля че много от хората (тези които все още имат доходи) бая ще помислят преди да се натоварят с кредит за жилище който трябва да изплащат през следващите 15/20 години.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Очевидно народът се замогва и то чувствително (и то на фона на приказки, че едва ли не икономика у нас нямало). Има да се лее още много бетонец на тези 111 000 кв. км. Можем да се топим ускорено демографски, но пък за сметка на това диплим пачките и се чудим кое имотче да си изберем - в София, около София, в планината, на морето, в чужбина (може и комбинирани опции, според дебелината на пачките).
  —цитат от коментар 3 на Читател


  Много интересна е тази тенденция,защото българите са ако не на първо то в първите три места по наличие на собствено жилище ,та и повече. Над 92% от населението. От друга страна сме на първо или почти първо място по смъртност,аборти, емиграция...

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Представи си,че си на 25години и си от шепата българи със заплата над 1500лв. И си сгоден. Но ти е писнало до смърт да живееш при родителите си. Ще седнеш ли да мислиш дали да си купиш жилище? Пак ще го кажа,тези които са решили да си купят жилище,няма да се поколебаят...

 13. 13 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  [quote#11:"log_on"][/quote]

  До някъде мога да се съглася, но не изцяло. Българите БЯХА хора със собствено жилище. Сега Банките са собствениците, не хората. Между купуване на жилище и притежание на същото за едно нормално семейство с нормални доходи може да стоят едни 15/20 години.
  Положението в момента показва ясно, че всичко може да се загуби от едната кашлица....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#8] от "Günther":

  " Ей това ми е изненадващо за София - строителството.
  В Търново местните акули и строителни предприемачи-тарикати още миналата година през август спряха да строят. Караха само на довършване на започнатите блокове.
  Един вид надушваха, че се пече нещо и че ще изгърми пазара.
  А София.... нека видим де...."

  Спряха в Търново още миналата година, защото там пазара е с по - ограничени възможности, оценките на имотите - много по - ниски от тези в София ( е, много, много, да кажем значително !) , доходите на кредитоискателитите рядко надхвърлят 1 200 лева, доказани, на светло, върху които са плащани данъци и осигуровки, докато в София всеки се е запътил да става милионер, доходите е напълно нормално да се въртят около 2000 лесно доказуеми по трудов договор, търсене - сериозно, пари - има ! Като хлопне резето, първо гърмят градове като Търново, Севлиево, Габрово, Русе, Казанлък т.е тия, които се бяха засилили да гонят столицата по цени, или поне 1000 + евра на квадрат, ама просто леееко не се усещаха, че хвърчат в облаците. Е, сега се приземиха ! То и в София кацането е твърдичко, между другото ! Сграда в строеж на 2000 евра квадрата и то на добър строител - Овъргаз, на добра локация - в Младост, сега ти предлага същото, ама за 1000 - 1100 и е възможно допълнително да се коментира....Номерът е да си взел имат на много добро място, търсен, някъде около моловете, където сериозен интерес винаги ще има ! Но тия сделки стават най - трудно, бавно и са 1 на 100 !

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#11:"log_on"]
  —цитат от коментар 13 на padrino
  До някъде мога да се съглася, но не изцяло. Българите БЯХА хора със собствено жилище. Сега Банките са собствениците, не хората. Между купуване на жилище и притежание на същото за едно нормално семейство с нормални доходи може да стоят едни 15/20 години.Положението в момента показва ясно, че всичко може да се загуби от едната кашлица....[/quote]

  Искате да кажете ,че голям процент от тези над 92% имитират собственост защото са ги придолили на кредит за почти живот изплащане?
  Ако е така найстина живеят на въздушни кули. Живот на вятъра. Поне деца да бяха изгледали с тези похабени пари и при по-семпли условия.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#9] от "ju.li":

  Не е лоша, но става все по-населена и паркоместата ще бъдат дефицитни, като в някои по-централни зони. Гледките към Витоша също се променят и улиците си остават все така тесни за увеличения трафик. На мен любимият ми квартал е в район "Слатина". Харесва ми и ул. "Оборище" - от бул. "Ситняково" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", където живееше г-н Цветков, мир на душата му.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#11] от "log_on":

  Така е.

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Ще е добре да изчетем анализ не на шеф на агенция, набълбукала се с имоти, а на редови имотен посредник. Щото при тях оптимизъм няма.

 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Колко ви плащат за да им публикувате статията? Една и съща в 10 различни медии. Публикувана точно днес.

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тази статия е нищо повече от един брокерски wishful thinking.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  [quote#15:"log_on"][/quote]

  Аз не мога да цитирам точни цифри, но много от хората дошли в София през последните 25/30 години продадоха семейни къщи на село за по 1000/ 2000 лева за да мога да дойдат НА Софията. Може би 90% от тях са с кредити, Хората по комплексите които купиха с лихвоточки от ДСК досега са изплатили панелките из Люлин, Младост и Дружба и сега се хвърлиха на новото строителство. Сигурен съм, че тази информация може да се намери но като цяло поне 80% от хората имат жилищни кредити. Да бъдеш "Софиянец" е скъпо начинание :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дойдоха от селата в София и мечтаят за открити пространства. Ако бяха си останали на село, там открити пространства колкото щеш. Но сега всеки, който се види малко с пари, се втурва да купува имот в София и да става столичанин.

 23. 23 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#9] от "ju.li":Не е лоша, но става все по-населена и паркоместата ще бъдат дефицитни, като в някои по-централни зони. Гледките към Витоша също се променят и улиците си остават все така тесни за увеличения трафик. На мен любимият ми квартал е в район "Слатина". Харесва ми и ул. "Оборище" - от бул. "Ситняково" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", където живееше г-н Цветков, мир на душата му.
  —цитат от коментар 16 на Читател


  Какво харесваш на Слатина? Сериозно питам, тъй като се оглеждам за жилище. Ако е до трамвайната линия добре.Но вътрешността някак не ми е най-доброто възможно място. Особено що се отнася до транспорт до центъра.

  Иначе най-големият балон в имотите в София за мен са младостите. Особено 4-та част. Там и панелките минават 90 хилки в евро. Което за братчето на Люлин, нищо, че е по-престижно е смешно. При положение, че когато има предлагане, за тия пари можеш да си вземеш тухла от 80-те в много по-читав район като Банишора.

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#15:"log_on"]
  —цитат от коментар 21 на padrino
  Аз не мога да цитирам точни цифри, но много от хората дошли в София през последните 25/30 години продадоха семейни къщи на село за по 1000/ 2000 лева за да мога да дойдат НА Софията. Може би 90% от тях са с кредити, Хората по комплексите които купиха с лихвоточки от ДСК досега са изплатили панелките из Люлин, Младост и Дружба и сега се хвърлиха на новото строителство. Сигурен съм, че тази информация може да се намери но като цяло поне 80% от хората имат жилищни кредити. Да бъдеш "Софиянец" е скъпо начинание :)[/quote]

  Ами аз не знам какво производство има София и което да не е ишлеме,но мисля,че повечето софиянци съществуват там за да се обслужват един друг - заведения,куп други кефове и услуги, без които можеш да живееш спокойно по време на безпаричие,вирус или/и безработица. Интересно пък кой е изкупил тези селски къщи в уж непрестижни за развитие места. Дали няма да се окаже най-умен и най-печеливш някога ...

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":Представи си,че си на 25години и си от шепата българи със заплата над 1500лв. И си сгоден. Но ти е писнало до смърт да живееш при родителите си. Ще седнеш ли да мислиш дали да си купиш жилище? Пак ще го кажа,тези които са решили да си купят жилище,няма да се поколебаят...
  —цитат от коментар 12 на deaf


  При тази ситуация ще живея под наем, но няма да дам толкова пари за жилище.Сестра ми живее в Кълъмбъс,столицата на щата Охайо,където цените са сходни с тези в София, а заплатите 4 пъти по-високи.Купиха си двуетажна къща с двор за 150 хиляди долара,колкото струва панелка в София. Хайде няма нужда.

 26. 26 Профил на yyk44592176
  yyk44592176
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Да бе и точно кой купува в момента? Нещо са се объркали. Явно има имотен балон и вече се пука и ефектът ще е неприятен за много хора, които в момента са във фазата на отричането. Ха на бас, че спадът на цените ще бъде двуцифрен !

 27. 27 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  [quote#24:"log_on"][/quote]

  Определено. Аз имам познати Британци които си продадоха имотите тук след като се пенсионираха и отидоха да живеят в Бг. Купиха селски имоти с 2/3 декара дворове за по 2000 паунда. В края на 90те и началото на 20 век за тези пари можеше да се купи много в България. Тук по тези години, продавачка в супермаркет се прибираше у дома с 800/1000 паунда на месец. Имот в България на село беше равен на две заплати :)) Двустайна къща тук тогава струваше към 100000 в средно умерен град. Вие сам си направете равносметката :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Не знам за какви сделки говори госпожата, но в момента се предлагат малко готови нормални жилища, в нормални квартали. Продавачите изчакват. Основно са ново строителство на акт 15 из Витоша и подобни, започнати от преди кризата. Сделки има, но по думите на познати в бранша са доста по- малко.
  Много хора не са сигурни в съхраняването на работното си място и задържат взимането на кредити. Пък, който има пари на ръка чака очаквания спад на цените след кризата.

 29. 29 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  [quote#25:"Мусаши"][/quote]

  Няма нужда да се ходи чак до САЩ, ела в Шотландия и не се завирай в Единбург или Глазгоу и $150000 долара (£120000 паунда) ти купуват 3/4 стайна къща с двор и двоен гараж :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 235 Весело

  С нетърпение чакам анализа на брокерите юни месец. Колко сделки са сключили, на какви пари и т.н. Брокерчетата са инертни песнопойци. Трябват им 2-3 месеца да се опомнят какво се случва около тях.

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Любопитно

  Я виж...вероятно някой е подшушнал на кметицата Фандъкова , че ще им секне бизнеса с презастрояването.....

 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#23] от "anton83":

  Имах предвид кв. "Редута". Поради сантиментални причини. Там прекарах 6 години със сестра ми на квартира, докато бях студент и съм с много добри впечатления от квартала (освен от едни съседи, които на два пъти ни обираха, но лошото се забравя и остава хубавото). В момента сме в "Манастирски ливади - Изток" - не е лошо място, но става все по-пренаселено, като навсякъде в София.

  Апропо, наскоро четох интервю с Владо Пенев в една друга медиа, където той споменава, че няма много живущи около него (по повод на това дали ръкопляска всяка вечер на медиците), а той живее в центъра. Което ми се стори странно, но е факт.

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2061 Весело

  Вие пък все едно сефте четете "анализ" на Дневник по темата. Всеки път едно и също - "цените ще се вдигат", "търсят се луксозни имоти", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша". В по-голямата част на "Кръстова вада" няма улици и канализация. Само някой дето е продал нивите и идва за втори път в София може да се набие там, щото е видял мола и му е паднало ченето, ама такива малко останаха.
  Аз от месеци търся къща около София и следя обявите. Ами по-рано днес даже гледах - подновяват обявите на 20-30 хил. евро надолу (знам, защото съм ходил и на огледи на някои от имотите), което си е 15-20% надолу за къща около 150 хил. евро. Там са реалните продавачи. А перачите на пари дето крият имотите като паднат цените не са показател за пазара. Те всеки път правят едно и също, ама тази схема няма да работи вечно, просто защото тука нямаме прираст на населението 5%, че да има търсене постоянно. В момента купуват тия дето са отлагали до последно, амд следващите няма да дойдат скоро, защото не се очаква нова вълна от колцентрове в София.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 407 Весело

  Тая статия е писана от некъв бот.. не може нормален човек да ниже така клише след клише..

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  [quote#25:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 29 на padrino
  Няма нужда да се ходи чак до САЩ, ела в Шотландия и не се завирай в Единбург или Глазгоу и $150000 долара (£120000 паунда) ти купуват 3/4 стайна къща с двор и двоен гараж :))[/quote]

  Правя сравнение с Кълъмбъс, защото по население е почти равен със София-т.е е голям град,и е столица на щат с население 11 милиона души.

 36. 36 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":

  Ами то и специалиста си казва. Рецесия с двойно дъно. За години напред.Малко потребление и много внимателно дори с наличните средства,камо ли с кредити да се бълбукаш;

  https://www.investor.bg/ad-hoc/502/a/prognoza-ochertava-se-recesiia-s-dvoino-dyno-303337/

 37. 37 Профил на ahn04655900
  ahn04655900
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пазарът на имоти в България е силно спекулативен, не се основава на търсене и предлагане. Смята се че около 20-25% от апартаментите в София са празни, което означава, че тези апартаменти не участват на пазара. Следователно задължение е на институциите и законодателите да осигурят свободно функциониращ пазар на имоти, което означава, че собственици/инвеститори на жилища трябва или да отдават под наем, или да продават своите имоти на цената, на каквато има желаещи купувачи. Не е в интерес на обществото да се позволи да има празни апартаменти и жилища (които не се продават и не се отдават под наем), това създава изкривявания. Това може да стане чрез увеличаване на данъците до 1,25% от стойността на имота годишно, както е в повечето страни. Това ще доведе до драматичен спад в цените на имотите, тъй като пазарът съответно ще се адаптира към механизмът на свободния пазар, и данаците следователно ще паднат тъй като вече цените на имотите ще са много по ниски от кокото те са били първоначално оценени.

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4209 Любопитно

  До коментар [#29] от "padrino":

  Любопитно ми е едно, как си с климата? Колкото пъти съм идвал (имаме партньори в района на Глазгоу ) или е дъжд, или е студент вятър, или и двете :-). РАзбирам че моите впечатления не могат да има някаква статистическа валидност, затова питам.
  А имам колега който остава поне седмица след това да играе голф с приятели (той е много добър, на полу-професионално ниво и го канят).

 39. 39 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Новите 90 квадрата нямат и 60.

  Много хитър
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4209 Любопитно

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":

  Интересно какво се намира на пазара реално в тази насока и логистиката на подобни самостоятелни къщи. И аз мислех да продам два тристайни апартамента и да инвестирам в къща около София, но ме разубеждават предвид по-сериозната нужда от труд и средства за поддържане на една къща.

 41. 41 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 407 Весело

  Аз съм обиден на евтината лъжа да се обявява застроена площ вместо жилищна.. и на брокерите дето с телефоните от 99-та година не могат да направят 2 свестни снимки на имота и да обявят адрес.. няма да купувам засега. Успех!

 42. 42 Профил на Mr Jackpot
  Mr Jackpot
  Рейтинг: 17 Весело

  Ще започна така:
  Въпрос: Какво означава хиляда адвоката на дъното на морето?
  Отговор: Едно добро начало!

  Същият виц важи с пълна сила за всички пишман "брокерчета", на които им се усладиха тлъстите комисионни, без никакъв напън от тях страна.

  Време е да го приемете, пазарът не е това, което беше и 3% комисионна ще бъдат дълго време мираж.

  Продължавайте да дращите, забавни сте ;)

 43. 43 Профил на I Ziliad
  I Ziliad
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Традиционния платен Пиар за уж раздвижване на пазара при нулеви сделки.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално
 47. 47 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Съвсем не съм уверен, че ще има чак такова сурване надолу на цените каквото очаквате. Поне не и в следващите месеци. Продавачи и агенции ще продължат да натискат за запазване на някакви нива от преди март. Само ако някой има конкретна спешна нужда от пари ще продава по-ниско. Ако банките трайно ограничат даването на кредити, тогава вече можем да очакваме реално сваляне на цените.
  Иначе "прекрасното" ново строителство и в момента се продава на цени на квадрат по ниски от старо ЕПК. Защо ли? А десетките жилища със срок на завършване 2020 се продават на цена на панелка. Чакам и още да падат,

 48. 48 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#37] от "ahn04655900":

  Пазарът на имоти в България е силно спекулативен, не се основава на търсене и предлагане. Смята се че около 20-25% от апартаментите в София са празни, което означава, че тези апартаменти не участват на пазара. Следователно задължение е на институциите и законодателите да осигурят свободно функциониращ пазар на имоти, което означава, че собственици/инвеститори на жилища трябва или да отдават под наем, или да продават своите имоти на цената, на каквато има желаещи купувачи. Не е в интерес на обществото да се позволи да има празни апартаменти и жилища (които не се продават и не се отдават под наем), това създава изкривявания. Това може да стане чрез увеличаване на данъците до 1,25% от стойността на имота годишно, както е в повечето страни. Това ще доведе до драматичен спад в цените на имотите, тъй като пазарът съответно ще се адаптира към механизмът на свободния пазар, и данаците следователно ще паднат тъй като вече цените на имотите ще са много по ниски от кокото те са били първоначално оценени.
  —цитат от коментар 37 на ahn04655900


  Абсолютно съм съгласен. Няма как да има реален пазар и цената на имотите да се определят от търсене-предлагане, когато данъците на имототе в България са ниски. Това води до собственици на голям брой имоти, и не само по селата, а и в градовете, в това число и в София (говори се за до 25% "тъмни прозорци" в София), да не ги ползват - нито се живее в имота, нито го отдават под наем. И това продължава с години.
  Аргументът против е, че в битието на българина е жилището му да е собствено и ако му се попречи на това чрез вдигане на данъците, ще има сериозен отпор.
  Съгласен съм и с това и си мисля, че решението може да бъде: запазване сегашните нива на данъка за първо жилище (жилище, в което живее собстеникът) и рязко увеличаване на данъчната ставка за всяко второ, трето, последващо жилище. Така че собстевеникът да има стимул да ползва жилището или да го отдава под наем, ако иска да го притежава, ако не - да го продава и така няма да му плаща данъка.

  Например в САЩ данъкът върху жилището гони 3% (от стойността му) на година.

 49. 49 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#48] от "wawa":

  Е, че точно това става. Отдават се под наем. Наскоро попаднах на човек, който вече отдава едно и искаше да купува второ с кредит, за да го предлага и него. Точно такива спекуланти очаквам да се набълбукат сега. Хиляди сервитьори и бармани се прибраха по родните си места. Наемите вече видимо падат. А спекулантите с тях си изплащат ипотеките.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Другарката Стойкова е на процент,на какво друго да е??

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#48] от "wawa":


  До коментар [#37] от "ahn04655900":

  Няма да стане,докато в България на власт са комунистите,които искат и контролират напълно имотният "пазар"...

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 695 Неутрално

  В София каквото и да се купи все е на загуба, защото апартаментът и да в ред наоколо е кочина.

 53. 53 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#49] от "anton83":

  Не, има се предвид фактът, че до 25% от жилищата в София не се използват, заключени са и никой не живее в тях. Това води до изкривяване на пазара и непазарни цени на жилищата.
  Как може да вкараш тези жилища в употреба и някой да живее в тях (без значение дали чрез отдаване под наем или чрез продажба)? Ами като стане неизгодно за собственика да притежава такива "мъртви" активи като му вдигнеш данъка.

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Любопитно

  До коментар [#47] от "anton83":

  Колко време може един инвеститор/строител да задържа продажбите??

 55. 55 Профил на Ом
  Ом
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Можехте за жилищния пазар в София да сложите заглавна снимка с някоя софийска сграда, а не от Варна ;)

  https://vcps.xyv.io/src/IMG_5385.jpg
  https://varnacitypark.bg/blizo-3-000-darveta-i-12-300-kv-m-treva

 56. 56 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 300 Весело

  Тази ако я слушаш всичко е цветя и рози ,да ама не.Не може държавата да влиза в рецесия и всичките околни държави и ти да ни замаяваш как всичко в строителството ще си продължи по старому.За покупка ще ти искат поне 80% самоучастие,по- висока лихва по евентуална ипотека и по- утежнени условия по кредита,изрядни трудови доходи и занаят който ще остане относително незасегнат в близкото бъдеще. След няколко месеца като се стои мазнинката поради намалените доходи ,безработен член на семейството ,нищо чудно някои да се запознаят с процедурата по предсрочноизискуем кредит.Да не говорим за тези които са дали пари за строителство на зелено или до акт 15 /все тая/могат да се окажат неочаквани дарители на строители и инвестиционни мошенници, които ще си оправят проблемите с банките за тяхна сметка.И много друго за което просто не ми се пише,те колекторските фирми ще ги светнат за ситуацията, кон боб яде ли,магаре дренки сере ли.,

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 57. 57 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2264 Весело

  "Последва отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията. Това показва анализът на Bulgarian Properties за периода."

  За какво да се навираш между шамарите сега, когато с малко търпение(и връзки) ще ти кацне по сочна мръвка, когато строителят падне в лапита на банката кредитор...

  I Want To Believe
 58. 58 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Така е, да. Максималните възможности на един местен кандидат купувач, за апартамент тип "кутийка", са 30 000 евро, по оценка на банкерите. А пазарът започва от доста по-високо... Но си прав за оценката на имотите спрямо София. Приблизително наполовина са.

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 59. 59 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#47] от "anton83":Колко време може един инвеститор/строител да задържа продажбите??
  —цитат от коментар 54 на yanne


  Доста е обсъждано и тук как цели сгради седят празни с години, без да се свалят цените. И това, че чрез имоти просто се препират пари. На реалните инвеститори ще им е трудно.

  Но както отбелязах, по мои наблюдения цените на масовото ново строителство са по-ниски от тези на старото ако се отчита квадратурата по документи. И изобщо новото строителство е само една част от пазара. Много хора, включително и аз, избягват такова. Щото не искат пералня и печка до дивана и да се налага да се превръщат в строителни инженери, електротехници и да са наясно какво се говори в бранша, за да избегнат калпави строители. След като на награждавана фирма сградите редовно имат проблем още в гаранционния срок, за какво говорим

 60. 60 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  Засега няма сделки в София, паднали са в пъти. Цените - още не, или не значимо 5-10 %.
  Продавачи и купувачи са в ступор, но със сигурност банките станаха по- претенциозни.

 61. 61 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#29] от "padrino":Любопитно ми е едно, как си с климата? Колкото пъти съм идвал (имаме партньори в района на Глазгоу ) или е дъжд, или е студент вятър, или и двете :-). РАзбирам че моите впечатления не могат да има някаква статистическа валидност, затова питам.А имам колега който остава поне седмица след това да играе голф с приятели (той е много добър, на полу-професионално ниво и го канят).
  —цитат от коментар 38 на daskal1


  Може да прозвучи странно, но разликата между западна Шотландия (Глазгоу) и Източна (Единбург) е огромна като време. На запад е много голямо влиянието на Океана и е МНОГО по мокро, докато на изток е много по сухо и топло. Района на Фаив (Fife) климата е супер. Никога не е по студено от -3/4С и то пре нощта и за 33 години никога не съм видял повече от 28С лятото. Обикновенно през лятото е 18/22 което е много добре. Интересното е че тук 22С се усещат както е в Бг примерно при 30С. Знам че звучи парадоксално но е факт.
  Тази зима например изобщо нямаше сняг, последния "голям" сняг беше през 2016 и той продължи 3 дни. Валя един ден и натрупа около 30см и го задържа 2 дни след това.
  Това което говорят за лошото време и постоянни дъждове го говорят хора дошли за седмица. Другото предимство е че летните дни са МНОГО дълги. Дори сега Слънцето изгрява в 5.30 и не залязва до 20.45, и сме още Април. Юни/Юли, изгрява в 3.30/4 сутрин и не залязва до 22.30/22.45 :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 62. 62 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Кой изобщо търси жилище в този момент, в който бъдещето е толкова неясно?

 63. 63 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 641 Весело

  Като чух за предпочитани квартали като Манастирски ливади и Кръстова вада дълго се смях.

 64. 64 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Кое му е нясно на бъдещето, що пишете глупости?! След месец темата вирус ще замре, след година никой няма да си спомня.

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защото санирането затвори маса открити пространства...
  За капак, и карантината.

  Стандартно саниране превръща открита тераса балкон
  в затворено помещение килер (бренд: градил Илия килия)
  с неясно предназначение.
  Но.

  Ако притежавате тризонет под собствена тераса,
  (с многофамилни етажи отдоле),
  случили сте точно число на лотарията.
  Консул във Валенсия.
  От там, "дърпате конците" и следите цените
  Кой ще предложи най

  "Пазарът в София: търсят се жилища с открити пространства"

 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":Интересно какво се намира на пазара реално в тази насока и логистиката на подобни самостоятелни къщи. И аз мислех да продам два тристайни апартамента и да инвестирам в къща около София, но ме разубеждават предвид по-сериозната нужда от труд и средства за поддържане на една къща.
  —цитат от коментар 40 на daskal1


  Който ти е казал,че в къщата има повече разходи от апартамент,те е излъгал.Ако е новопостроена къща или такава след основен ремонт, може и 20 години нищо да не пипнеш по нея.

 67. 67 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Снимката не е от София.

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Отговорът е в заглавието на публикацията.
  Хората търсят открити пространства.
  Демокрация.
  Свобода.

  пп
  да не ги тормозят и карантинизират

  До коментар [#62] от "danielv":

  Кой изобщо търси жилище в този момент,
  в който бъдещето е толкова неясно?

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Льольо "ahn04655900",
  Частната собственост е Неприкосновена.
  Жилищата са Неприкосновени.

  Пробвай първо и оданъчи имения в Барселони и др.
  с повече лукс офшоркски зони.
  От крив - би станал прав.

  До коментар [#37] от "ahn04655900":

  Пазарът на имоти в България е силно спекулативен,
  не се основава на търсене и предлагане.
  Смята се че около 20-25% от апартаментите в София са празни,
  което означава, че тези апартаменти не участват на пазара.

  Следователно задължение е на институциите и законодателите да осигурят свободно функциониращ пазар на имоти,
  което означава, че собственици/инвеститори на жилища трябва или да отдават под наем, или да продават своите имоти на цената, на каквато има желаещи купувачи.
  Не е в интерес на обществото да се позволи да има празни апартаменти и жилища (които не се продават и не се отдават под наем),

  това създава изкривявания...

 70. 70 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Изумително. Манастирски ливади?! - покъртително! (Това е най-безумната, психиделична спалня на София)
  —цитат от коментар 9 на ju.li


  В това ужасно гето може да купиш само ако не си отишъл да го видиш на живо

  - Разбити вътрешни улици
  - кооперация до кооперация
  - няма улично осветление
  - няма детски градини, няма зелени площи
  - по-старите кооперации, т.е. тези на 8-10 години вече са в окаяно състояние
  - кварталите над околовръстното нямат канализация и всички чудесии се стичат надолу, в горната част на ливадите се образува чудно ароматно мочурище, развъдних за мухи и комари

  просто нямам думи кой нормален би живял там, няколко пъти по принуда съм пренощувал и не бих повторил

 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#67] от "gazolinerabp":

  Е,то статиятя все едно не е за България,снимката е малък проблем!

 72. 72 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Инвеститорите трябва да са с пророчески умения за да предвиждат какво ще се търси , след една/две години!
  Няма отгатване - що ще прави свата утре!

 73. 73 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Като чета, че някакви квартали в подножието на Витоша били "най-търсени и най-предпочитани", започвам да се смея. Силно и звучно. Преди 3 месеца се качих с лифта от Симеоново към Алеко. По пътя натам и около Симеоново е пълно с новопостроени цели кооперации и жилищни комплекси. В тях е очевидно, че жив човек не живее. Всички празни. Аз очаквах там бой да има кой да купи имотите. Нали така пишат всеки път в Дневник? Най-търсени квартали, най-скъпи цени... Да, ама ядец.

  И кой нормален човек ще даде 250 бона, за да си купи апартамент или къще в квартал, който няма още план за улици, но пък за сметка на това има огромен проблем с канализацията и водата? В момента в София се строи като за последно. На всяка крачка някой строи кооперация. Броят на апартаментите нече многократно надхвърля този на купувачите или поне на тези купувачи с високи доходи. Балонът съвсем скоро ще се спука и много хора ще изгорят.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 74. 74 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Всички тия ливади, вади и долини са без никаква инфраструктура, услуга и транспорт.
  Съдейки по темповете на общината и държавата това могат да станат приемливи квартали след около 25 години.

 75. 75 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 233 Любопитно

  От 27 години говоря, че апартамент с тераса е нещо различно.
  Ако давате под наем апартамент с тераса - обадете се!

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
 76. 76 Профил на koger.bg
  koger.bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За повече информация относно строителство на нискоенергийни сглобяеми, енергийно ефективни монолитни или пасивни еднофамилни къщи: https://koger.bg/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK