Димитър Радев: Срещу всеки лев имаме 1.50 евро

Димитър Радев: Срещу всеки лев имаме 1.50 евро

© Надежда Чипева, КапиталИзключено е да се обезцени левът. Това обяви в интервю за Би Ти Ви управителят на БНБ Димитър Радев на въпрос дали има вероятност това да се случи с националната валута след влизането й в така наречената чакалня на еврозоната. Обяви, че България има голям резерв, чийто размер илюстрира с това, че срещу всеки лев държавата разполага с 1.50 евро. "И не смятаме това равнище на покритие да бъде променено", увери той.


Потвърди вече казаното от правителството, че се очаква до юли България да бъде допусната в механизма ЕРМ 2, като посочи, че след обявеното намерение от премиера да бъде възобновена работата по темата, то със замразената преди това подготовка е наваксано. "Очаквам положително развитие през следващите три месеца", каза Радев.


В отговор на въпрос обясни, че договорената суапова линия между БНБ и ЕЦБ за 2 млрд. евро юридически не е елемент от процедурата по влизане в чакалнята на еврозоната, но "съдържателно" това е така. Обясни, че тази линия показва близко и стратегическо сътрудничество между двете централни банки, към което много се стремели, но малко постигали, и че не става дума за еднократен ангажимент.
Допълни, че договарянето на суаповата линия не е заради необходимостта от евро в България в този момент, а споразумението е предпазно и БНБ е уведомила Европейската централна банка, че в момента България не възнамерява да тегли суми. "Това е една допълнителна гаранция", посочи управителят.


Навлизаме във време на дефицити, които трябва да се финансират, коментира още Радев в отговор на въпрос за намеренията на правителството, ако се наложи, да вземе заем от международния пазар. Той очаква това да се случи и допълни, че наличието на суаповата линия е паралелна мярка, която показва, че България разполага с доверие и добра репутация, което има значение за цената на евентуален заем.


"Едно е държава да излезе на международните пазари с проблеми, друго е с доверие и добра репутация.... Така че ние сме в добра позиция. Човек, който има нужда от заеми, ги взима, когато е в добра позиция", обясни той. Допълни, че все още България може да си позволи и да отказва пласирането на дълг, какъвто беше и последният случай, при който Министерството на финансите се отказа да вземе 200 млн. лв. от вътрешния пазар заради поисканата висока лихва от купувачите. Повече за това четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Весело

  "срещу всеки лев държавата разполага с 1.50 евро."
  Какъв готин виц!!!

 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  А някакви конкретни доказателства за това твърдение? Някакъв вид публично достъпни данни за фискални резерви или конкретни монетарни разчети, които да ни позволят да се убедим в това твърдение лично?
  Не се заяждам питам само, наистина ме интересува.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Най ме хваща страх, като ме успокояват :)

  [email protected]
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  "срещу всеки лев държавата разполага с 1.50 евро."Какъв готин виц!!!
  —цитат от коментар 1 на val1320


  Аз не мога да го разбера това изречение? Какво точно иска да каже Радев?
  Като чиста математика, това означава че едно Евро е на стойност 0.70 стотинки?

  Сериозно....може ли някой да обясни?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  Червените другарки и другари не можеш да ги убедиш или успокоиш, тях ги вълнува колко рубли могат да си купят с 1 лв., и понеже стават все повече (рублите), нищо друго не им трябва...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Ма какви червени другари и другарки те преследват не разбирам? Трябва ли да приемам за чиста монета (пън интендед) всяка говоряща глава която излиза по телевизора?
  Тези хора отново и отново доказват, че не може да им се има никакво доверие за нищо и че почти без изключение са патологични лъжци.
  Ок ето аз ти казвам, че считано от утре срещу всеки лев ще имаме по 100 долара - повярва ли ми и хукна ли да си обръщаш доларите в левове, за да не погинат?

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Абе... То и Борисов все разправяше за излишъци... Накрая се оказаха реални дефицити. И по принцип, нямам много вяра на някой, който е бил част от кабинета Виденов. ;)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#2] от "Драгомир Дончев":

  Има предостатъчно публична информация за валутните резерви на сайта на БНБ,, който обаче в момента не се отваря по някаква причина.

  Иначе, добре е, че имаме суопова линия, защото наистина предоставя допълнителна стабилност, ако има натиск върху лева. Суопови линии от този тип се дават само на държави с високо доверие към тях. Развиваща се държава по принцип няма достъп до такива линии. България и Хърватия (както и Дания) придобиват този достъп като кандидати за ERM II. Румъния, например, няма достъп до такава линия.

 9. 9 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Има валутни резерви (в евро), които са достатъчни да покрият всички левове в обръщение. Най-общо казано, ако всички граждани и фирми решат да обърнат левовете в обръщение в евро, БНБ може да го покрие 1.5х. Това не включва банковите депозити, а само левовете в обръщение.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално

  А някакви конкретни доказателства за това твърдение? Някакъв вид публично достъпни данни за фискални резерви или конкретни монетарни разчети, които да ни позволят да се убедим в това твърдение лично? Не се заяждам питам само, наистина ме интересува.
  —цитат от коментар 2 на Драгомир Дончев


  Ето тук:
  https://www.minfin.bg/bg/statistics/4

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  А бе , германците се оплакват , че влизат в рецесия , били нещо като локомотив за ЕС , а ние можем да си гледаме кефа и ….я караме на помощи от преуспели нашенци ! Ами става , щом ни го казват.....

 12. 12 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#2] от "Драгомир Дончев":

  Сайтът на БНБ се отвори, ето данните: https://www.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDWeekly/index.htm

  Има 25 363 662 (в хиляди лева) валутни резерви на БНБ, с които покрива бордът. Те са главно в евро.

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":Има валутни резерви (в евро), които са достатъчни да покрият всички левове в обръщение. Най-общо казано, ако всички граждани и фирми решат да обърнат левовете в обръщение в евро, БНБ може да го покрие 1.5х. Това не включва банковите депозити, а само левовете в обръщение.
  —цитат от коментар 9 на J.J.


  Благодаря, сега е по ясно. В първият момент като го прочетох ми прозвуча нереално, но сега "виждам" за какво се говори.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#4:"padrino"][/quote]

  Иска да каже, че валутният борд е презастрахован. При 17 млрд. лева в обращение, валутният резерв е около 25 млрд евро.

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Цитат:
  Димитър Радев: Срещу всеки лев имаме 1.50 евро

  -------
  Ми да завържат лева за 1.50 евро и да се флондрим в еврозоната начаса.
  Какво чакат?

  Започваме да им усукваме ръцете на евро-факторите и им тресваме един ултиматум - тъй и тъй е корона, тъй и тъй на еврозоната ще ѝ трябват кръводарители - ей, на, тука сме!

 16. 16 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#8] от "J.J.":

  Да именно него гледам защото друго (освен личната дума на Радев) нямаме. И пак там виждам, че приблизително половината от активите в баланса на БНБ са ценни книжа. Които не е трудно да се проследи как се движат през последните няколко седмици - от почти 30 милиарда в края на февруари до 24 милиарда в последният седмичен отчет публикуван на 24 април.
  Така, че когато ми се казва че срещу всеки лев имаме 1.5 евро питам на каква база точно се правят подобни сметки? На база на златен резерв? Защото аз лично друг вид "пари" не знам да има - всичко извън златните резерви са хартишки с които скоро няма да можеш да си обършеш и задника, че са много малки и безналични...

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#6] от "Драгомир Дончев":

  На подобни неграмотни въпроси, нямам време да отговарям, още повече, че информацията може да я получиш за 5 секунди...
  Неграмотна, тролеща история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  Кое му е неграмотното на въпроса не разбрах? Аз може да не съм топ икономист потопил държавните финанси при три кабинета (в това число и този на Виденов), но чак трева не паса. И трола си ти - говорим за финанси ти ми приказваш за дугари и другарки - по неадекватен тролеж от това здраве...

 19. 19 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Фискалният и валутния резерв са две съвсем различни неща и в случая фискалният резерв няма връзка към изказването на Радев.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  Абе Пелтешев как можеш само глупости да тресеш. България още кара на бюджета. Фискалният резерв си стои. Непрестанни лъжи бълваш. Ами поне за неща дето всеки може да види се въздържай.

 21. 21 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":Има валутни резерви (в евро), които са достатъчни да покрият всички левове в обръщение. Най-общо казано, ако всички граждани и фирми решат да обърнат левовете в обръщение в евро, БНБ може да го покрие 1.5х. Това не включва банковите депозити, а само левовете в обръщение.
  —цитат от коментар 9 на J.J.


  Напротив, колега, може да ги покрие 3 пъти, защото при 17 млрд лв. в обращение има 25 млрд. ЕВРО резерв, т.е. горе-долу х3

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#9] от "J.J.":

  Тоест, БНБ не може да покрие с евро депозитите в лева? Това не трябва ли да буди някакви леки притеснения?

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  На бюджета казваш... Тогава защо се наложи спешно поемане на още 10 милиарда дълг? Че и още 2 милиарда суап към ЕЦБ за който ни обясняват, че по принцип не трябвал, ма ей така да има.

 24. 24 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  Евро 1:5 Лев

  ??

  Апокалипсисът апокалиптичен
 25. 25 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  брао бе, радевия?
  А ХЛЕБ РО 1.5 ЕВРО ИМА ЛИ
  щот скоро може да стане така, че или имаш 5 евро за хлеб или си стоиш гладен.

 26. 26 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 793 Весело

  Хубаво е, Радев , че имате по 1.50 Евро за лев. Де да можехме и ние като теб!

 27. 27 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":На бюджета казваш... Тогава защо се наложи спешно поемане на още 10 милиарда дълг? Че и още 2 милиарда суап към ЕЦБ за който ни обясняват, че по принцип не трябвал, ма ей така да има.
  —цитат от коментар 23 на Драгомир Дончев


  Хората ти казват, че си трол, защото задаваш базови въпроси с някакво откровено недоверие, които изискват да се обясняват елементарни, но много неща. И очкаваш някой да те успокоява и убеждава, че няма да теглим дълг или че няма да искаме пари от ЕЦБ.

 28. 28 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#27] от "xax":

  Т.е. това, че сме поели нови 10 милиарда дълг не е факт? И нищо не искам да ми се обяснява - достатъчно образован съм, чета благодаря.

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":Фискалният и валутния резерв са две съвсем различни неща и в случая фискалният резерв няма връзка към изказването на Радев.
  —цитат от коментар 19 на Georgi Momchilov


  Еми не следите дискусията.
  Колегата в пост №2 питаше къде може прочете официални данни за Фискалния резерв...

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Тъй, тъй...! Много добре знаем, че работата на банкерите е да ни обясняват до последно, че всичко е наред. После следват обясненията: Ами на, то така се случи и не разбрахме как стана...! Като с блестящият Искров, дето Борисов го уреди с втори мандат. Или ще кажеш, че и това не е вярно? :)))

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#19] от "Georgi Momchilov":

  Напротив имат. Радев казва: " срещу всеки лев държавата разполага с 1.50 евро". Не БНБ, не правителтвото - държавата разполга.

  Фискалният резерв в по-голямата си част се държи по сметка на БНБ и е част резервите. Валутните резерви служат за покриването на левовете в обръщение. Заради фискалния резерв е горницата в покритието на лева спрямо евро. Това покритие щеше да бъде още по-голямо, ако Борисов не се беше направил на голям и плати предварително за американскити фърчащи таралясници, които по всичко личи няма да получил до 10 години. Ако изобщо ги получим някога.

  over the under
 32. 32 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#12] от "J.J.":

  Това не е фактологично вярно. Бордът покрива цялата парична маса М3, включително и депозитите, не само банкнотите и монетите в обращение. Никое перо от актива не съответства точно на перо от пасива на управление "Емисионно".

  Допълнителният резерв, за който говори Радев, вероятно е резервът на управление "Банково", който се получава в резултат от превишаването на приходи над разходите на БНБ вследствие управлението на международните валутни резерви с натрупване през годините. Радев по-вероятно е да е искал да каже, че бордът е покрит на 150%, което означава, че за всеки лев имаме 0.76 евро, а не, че за всеки лев има 1.50 евро. 1.50 евро за всеки лев би означавало 3 пъти покритие на борда, което не виждам как би било вярно.

  Според мен или е допуснал грешка, или са го цитирали грешно.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#27] от "xax":

  Колегата от Габрово, определено е много забавен на моменти. Само да имаш нерви да му четеш "анализите". Редовно развива някакви теории, разбирай пише за неща, които не са му ясни. Даже се беше изхвърлил, че пише макроикономически анализи по поръчка...!

  А-а-а-а-а... И да знаеш: В Габрово има 400 ресторанта според колегата. Ако си много гладен, там е мястото! :)))

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Драгомир Дончев":

  Без да искам да навлизам в излишни спорове - международните валутни резерви на страната, които се управляват от БНБ, са деноминирани в няколко световни резервни валути (най-вече евро, малко долари, швейцарски франкове, права за тираж на МВФ, ...) плюс монетарно злато. Колкото могат да се ядат "хартишки", толкова може да се яде и злато.

  Повече подробности за резервите и в какво са вложени можете да видите в годишния отчет на БНБ - за 2019г. все още не е излязъл, можете да видите предходния от 2018г.. Огромна разлика в структурата едва ли има.

  https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/anual_report_2018_bg.pdf

  В по-горен коментар писах какво според мен е имал предвид Радев и от къде идва превишаването на пълно покритие на левове с резерви.

 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Това не включва банковите депозити, а само левовете в обръщение.
  —цитат от коментар 9 на J.J.


  Как така има еврово покритие само на левовете в обращение? Тези, които са в депозити, не са ли в обращение? Или те са само цифри в някоя таблица? Какво има в трезорите? Простете невежеството ми...

 36. 36 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#23] от "Драгомир Дончев":

  Притеснения, за кого?

  Ясно е, че при масирано теглене на депозити от бамки и бамките олитат, и борда отича.

  Но авоарите на т.нар. "елити" са в твърда валута и твърдо офшор. Така че, си мечтаят за подобно развитие.

  Въобще, най-много се плашим, като гувньор почне да ми обяснява, как всичко е наред. Напомня ми за Ислров, на 21 юни 2014, ранния следобяд.

 37. 37 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Любопитно

  При положение, че не печатаме евро, не виждам как ще имаме повече евро от левове. Все пак еврото го купуваме с левове или не?

 38. 38 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 67 Весело

  Още в понеделник давам ултиматум на шефа да ми направи заплатата от 1000 лева на 1500 евро.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 39. 39 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#37] от "our12595545":

  Не. Левове печатаме само ако някой ни даде за тях евро. Евро влиза в страната предимно от износ и преки чуждестранни инвестиции.

 40. 40 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лео":

  Покритието е на цялата парична маса (М3), не само на банкнотите и монетите в обращение. Авторът на коментара, който цитирате, според мен се е заблудил.

 41. 41 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Кой "всеки лев" бе левчо? Парите в обращение ли, външния дълг ли, вътрешния дълг ли? Бакалски приказки за баламосване на населението.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 42. 42 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Любопитно

  Мисла да си изтегля всички левови депозити в брой и другата седмица да ида на ул. "Михаил Тенев" № 10 да ми дадат по 1,50 евро за левче. Даже ше гледам и да дръпна и колкото успея кредити в лева и ше ида да ченча и тях.

 43. 43 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лео":Покритието е на цялата парична маса (М3), не само на банкнотите и монетите в обращение. Авторът на коментара, който цитирате, според мен се е заблудил.
  —цитат от коментар 40 на Georgi Momchilov


  за цялата парична маса съм съгласен, но пак си остава несериозно като коментар от страна на БНБ

 44. 44 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#9] от "J.J.":Тоест, БНБ не може да покрие с евро депозитите в лева? Това не трябва ли да буди някакви леки притеснения?
  —цитат от коментар 22 на Petleshev


  Валутен борд не означава, да можеш да покриеш депозитите, няма държава в света, която да има пари в обръщение, колкото има в депозити. Е може би Северна Корея.

  Валутния борд покрива парите в обръщение, тоест да не можем да печатаме свободно, освен ако сумата първо не е покрита с евровия еквивалент.

 45. 45 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#40] от "Georgi Momchilov":

  Виж сега- и за слепите е ясно, че:
  1. Тая врътка със суопа не се прави безпричинно. Обаче, при фиксиран курс и членство на на България в СЕПА, няма търговска обосновка и е особено нелогично;
  2. Подобно изказване от Радев е малоумно.

  Изглеждаш светнат, недей да цитираш учебници (смисълът на един форум е да се разискват точно онези факти/хипотези които не се учат в училище), ами дай мнение за случващото се, ако имаш такова.

 46. 46 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "Отец Сисой":

  Депозитът на правителството е задължение на БНБ, също както са задължения и депозитите на търговските банки. Във всеки един момент правителството (или търговска банка) може да изтегли този депозит, при което БНБ ще трябва да продаде активи на същата стойност. При това процентното покритие на борда няма да се промени.

  Единственият начин да се повиши покритието на борда е реализиране на "печалба" (въпреки че формално погледнато превишението на приходите над разходите не се нарича така при централна банка) от управление на международните резерви.

  В този смисъл депозитът на управление "Банково" в пасивите на управление "Емисионно" (или т.нар. "баланс на борда") е като перото "Неразпределена печалба от предходни години" при търговски предприятия.

 47. 47 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#44] от "chepokalipsis":

  Точно това означава. Цялата парична маса в левове в България е покрита на повече от 100% с евро. Не само парите в обращение.

 48. 48 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#45] от "klecho":

  Това го няма по учебниците - работил съм го. Защо се прави мога само да предполагам, но първо е добре да се изяснят фактите, защото част от аудиротията може не е запозната с материята и това е нормално.

  Собствено мнение може да има всеки, собствени факти - никой.

  Ако все пак искаш мнение - работата на БНБ е да са свръхконсервативни и да хеджират всеки възможен риск за финансовата система в страната. В случая суаповата сделка е инструмент, който може да се ползва бързо, ако стане икономическа и финансова (разбирай банкова) криза в България. Вероятността да се случи такова нещо не е нулева в момента и няма нужда да изброявам причините за това. Истината е, че на България може да й се окаже трудно да излезе на международните пазари за дълг във време, когато всички големи икономики емитират като за последно, а всички големи купувачи (разбирай Китай, Саудитска Арабия, Русия...) имат много собствени проблеми. В същото време знаем какво е доверието в банковата система в България. При положение, че не можем свободно да печатаме пари зараади борда, фискът, а и цялата икономика, може да се окаже под сериозен стрес, ако всичко тръгне надолу, а нямаме начин да стимулираме чрез увеличаване на паричното предлагане или харчене на пари от бюджета.

 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  А утре, когато Горанов пак ревне, че няма пари? Какво правим тогава?

 50. 50 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#45] от "klecho":

  Или ако искаш да съм директен - ако нещата се скапят тотално и отменим борда, да можем да дърпаме евро от ЕЦБ.

 51. 51 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#50] от "Georgi Momchilov":

  Благодаря, и аз съм на подобно мнение. Вероятността от тотален край е малка, но не и пренебрежително малка.

 52. 52 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#51] от "klecho":
  Дано да е така т.е. да е малка. Аз последните седмици сериозно обмислям дали да не върна дипломата и да си искам парите от университета обратно.
  6+ години са ме учили, че неконтролируемото изливане на пари в икономиката е най-големия грях в публичните финанси.
  Централните банки по цял свят обаче печатат пари по-бързо отколкото печатаме вестници, а пазара реагира сякаш това е най-яката макроикономическа идея в историята.
  И да, наясно съм че резервите на БНБ са деноминирани в резервни валути като евро и долари, но те самите са под огромен натиск в момента. ОГРОМЕН! ФЕД не изключва при необходимост да излее до 10 трилиона в Щатската икономика до края на 2020. Не знам на каква база се твърди, че това няма да задейства инфлационен натиск - както казах явно съм учил някаква друга икономика.
  Съответно на това се базира критиката ми към изказването на Радев, че НЯМА НАЧИН лева да се обезцени. Е как така след като валутите с които е обезпечен се изправят пред реален риск от обезценка?

 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  И малко факти:

  https://www.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDMonthly/index.htm

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 54. 54 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 458 Гневно

  И как така стана, че никой не попита Радев как ще се преодолее основната пречка за влизане в ЕРМ - капиталовия недостиг но Първа инвестиционна банка!!!
  Борисов и кабинета мълчат като н****рани по въпроса. Кой ще плати исканата завишена цена на новата емисия на ПИБ? А ако никой не плати - тогава какво ще правим? Да припомням ли, че БНБ има надзорни функции и широки правомощия за въздействие върху банките.

 55. 55 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "Драгомир Дончев":

  Инфлационен натиск обикновено се получава, когато има "прегряване" на икономиката (съвкупното търсене надвишава съвкупното предлагане) дозирано с увеличаване на паричната маса. Не е трудно да си представим, че дълго след като прескочим трапа, частното потребление и инвестиции ще останат потиснати. Фискът може да компенсира без това да доведе до значителна инфлация. С възстановяването на частното търсене цетралните банки най-вероятно ще започнат да "охлаждат".

  Спомнете си какво се случи с инфлацията е еврозоната по време на последната криза, когато ЕЦБ печаташе като за последно, но това не се пренесе в сериозна инфлация. Някой казваха, че са "счупени" трансмисионните механизми на ЕЦБ. Никой не искаше кредит и не потребяваше. И да ти дават кеш, ако не го харчиш, няма инфлация. В България дори имаше периоди на отрицателна инфлация.

  В реалния свят цената на петрола също е голям компонент от инфлацията. Ако цената на петрола се запази ниска, това ще дърпа инфлацията надолу.

 56. 56 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "Драгомир Дончев":

  По отношение на обезценката - тя става само в относително отношение. Тоест - ако еврото и доларът се обезценят, те трябва да се обезценят спрямо някоя друга валута, няма как да има "абсолютна" обезценка. При положение, че всички печатат, не е невъзможно реално да не се сменят много номиналните валутни курсове и нищо да не се "обезцени".

  Също - при положение, че огромната част от нашия външнотърговски оборот е с ЕС и държави в еврозоната, за нас не е от огромно значение какво става с еврото на международните пазари. Нашият обмен се извършва предимно в евро и най-много ни вълнува курсът лев - евро.

 57. 57 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#52] от "Драгомир Дончев":

  Под малка имах предвид основно в България 😀

  Навън печатат, защото нямат особен избор. Иначе трябва да обяснят на по-възрастните, че парите за пенсиите им са "в рая на парите", а на по-младите, че следва безпрецедентно затягане на коланите...което, един ден, след има няма 40-50 години, ще доведе до комунистическата идилия, за изравняване на жизнения стандарт на работниците по целия свят.😀

  В интерес на истината, досега винаги им се е разминавало. Новонапечатаните пари надуват разни балони (като акции и недвижима собственост) и всичко си продължава по старому. Например, една "еднофамилна" къща в Северозападна Европа (по същество мухлясал, двестагодишен коптор, на изгнил гредоред) върви към 1 милион евро. Подобна, посмъртно не може да се изплати, за по-малко от 40-50 години, така че опити не се и правят- новите поколения просто си живеят в къщата на пра-, прадядо, а заплатите си харчат за забавления. За сравнение, през 60-те години, къща се е изплащала за максимум 10 години, по-често 5. И, понеже говорим за времената преди феминизма, на практика с една заплата. 😀

  Обаче, този път не знам доколко може да се размине. Дълговите равнища са по-високи от всякога, САЩ обявяват няколко милиона нови безработни всяка седмица...но борсите са красиво оцветени в зелено, в очакване ФЕД и ЕЦБ да изкупуват джанк до дупка, а Гърция се дава за пример в съседната статия.

  При все това, не мога да си представя милиардер, който охотно да се съгласи да обеднее в хода на евентуална хиперинфлация...нито банка, която да се съгласи на обезценка на вземанията, доколкото следва разводняване на капитала и изритване на собствениците.

  Кой знае, може би ще се зачистят само електронните нули?

  Аз лично, с удоволствие бих платил щедро, за добре аргументирана прогноза (на базата на вътрешна информация), но такава, уви, няма...

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Да не би левът да е поскъпнал, без да разберем.

 59. 59 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#46] от "Georgi Momchilov":

  Вече ти обясних каква е връзката между валутнирите резерви и фискалния резерв, за да обясня думите на Радев. Ти пак се хващаш за депозита на Банково, който да, показва свърхпокритието на паричните задължения, но не е достатъчно да обясни това 1 към 1.5. Сметката е елементарна:

  В левове (в обръщени) имаме 18.7млрд - при фиксиран курс ни трябват 9.5млрд евра, но ние имаме общо валутните резерви от 27.5 млрд евра (в това число фискален резерв при БНБ и депозита на Банково) . Т.е. срещу всеки един лев в обръщение стои ок. 1.5 евро в резервите на БНБ..

  По-ясно няма как да го обясня, който разбрал - разбрал.

  over the under
 60. 60 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Весело

  Ясно! Няма да обезценим лева, ще обезценим еврото.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 61. 61 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 125 Весело

  До коментар [#19] от "Georgi Momchilov":Напротив имат. Радев казва: " срещу всеки лев държавата разполага с 1.50 евро". Не БНБ, не правителтвото - държавата разполга. Фискалният резерв в по-голямата си част се държи по сметка на БНБ и е част резервите. Валутните резерви служат за покриването на левовете в обръщение. Заради фискалния резерв е горницата в покритието на лева спрямо евро. Това покритие щеше да бъде още по-голямо, ако Борисов не се беше направил на голям и плати предварително за американскити фърчащи таралясници, които по всичко личи няма да получил до 10 години. Ако изобщо ги получим някога.
  —цитат от коментар 31 на Отец Сисой


  Отче........,при първа възможност някой клисар да вземе да те тресне в кратуната със икона на Св.Георги Победоносец,та малко да вземеш и да се "осефериш" на темата Ф-16 и имат ли те почва у нас!!!Преди няколко дни Дженерал Илектрик е получила договор на стойнаст $707,3 милиона за производството на двигателите предназначени за Бахрейн,Словакия,България и Тайван!!!Крайния срок за изпълнение на договора е декември 2026г.

 62. 62 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Georgi Momchilov":

  Да така беше безспорно. Това което не се връзва в този пример е, че предходната мега криза беше относително локализирана - епицентъра й беше финансовия сектор и съответно повечето мерки на централните банки бяха насочени към него - най-вече за да му се осигури ликвидност.

  Тази криза е доста по различна и засяга много широк спектър от всевъзможни сектори в икономиката - от туризъм и услуги, през транспорт до производство.
  Така, че да съгласен съм, че докато тече чисто здравното измерение от кризата много малка част от парите ще се харчат - както от домакинства, така и от инвеститори.
  Въпроса е след като започне периода на възстановяване тези пари с които се наводнява системата къде ще отидат? Защото в този случай говорим за наистина гигантски суми пари - значително повече от последната вълна QE в периода 2007-2009...

 63. 63 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#61] от "vincenzo76":

  Ъхъм. т.е след 6 години ще имаме чисто нови двигатели, дай Боже. А самолети дали ще имаме до 10 години или на двигателите ще си летим? То и два реактора имаме готови за Белене, но централа нямаме. А парите сега ни трябват. Кой трябваше да го бие по тиквата да даде парите напред се пита в задачата. Всеки, когато вземе готов продукт, тогава плаща, да не говорим че по-умните дори след това не плащат всичко наведнъж, а разсрочено. Да вземеш ти да се "осефериш" първо преди да даваш акъл.

  over the under
 64. 64 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Аз не мога да го разбера това изречение? Какво точно иска да каже Радев?
  Като чиста математика, това означава че едно Евро е на стойност 0.70 стотинки?
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Като математика е следното:
  - левове кеш : 18 милярда
  - левове овърнайт депозити (разпл сметки) : 38 милярда
  - левове срочни депозити : 15 милярда

  Активи на бенебето - 54 милярда лв = 27 милярда евро

  Др Радев е искал да ни каже, че ако всички левове кеш се обърнат в евро няма грижа (щото 27 : 18 = 1,5 : 1) Което не е искал да ни каже е, че ако матряла реши да обърне и разпл сметки и депозитите в евро - пари нема да има.

 65. 65 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 125 Весело

  До коментар [#63] от "Отец Сисой":

  От последните ти изречения ми става повече от ясно,че и идея си нямаш какво представляват военните сделки със САЩ!!!Ама никаква идея си нямаш!!!Съгласен съм,че сега $1,2 милиарда във фискалния резерв съвсем нямаше да са излишни!!!Обаче......,първо никой не е предполагал,че китайците ще ни натресат тая чума!!!Второ - ако не бяха платени самолетите - сега при така развилата се обстановка просто никога нямаше да купиме нови самолети!!!Трето - със тия $1,2 милиарда са закупени американски ДЦК от чийто дивидент печелиме $60 милиона + $60 милиона пряка държавна помощ по сделката от американците!!Или общо - $120 милиона!!!А това си е 10 процента от цената на сделката!!!Има и още нюанси по въпросът каква е финансовата рамка на сделката,ама не ми се пише повече!!!
  Аз преди да давам акъл съм си строшил в главата много дебели тухли(разбирай книги)та да се "осеферявам" впоследствие адекватно!!!
  От четене не се прихващат вируси,само се поумнява!!!
  А от форумно философстване по всички налични теми - човек става смешен!!!
  Айде със здраве)))))))

 66. 66 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#55] от "Georgi Momchilov":....Въпроса е след като започне периода на възстановяване тези пари с които се наводнява системата къде ще отидат? Защото в този случай говорим за наистина гигантски суми пари - значително повече от последната вълна QE в периода 2007-2009...
  —цитат от коментар 62 на Драгомир Дончев


  Ще ти изтеглят обратно с помощта на инструментите на паричната политика. Плавно и постепенно.

 67. 67 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#59] от "Отец Сисой":

  Бордът покрива на повече от 100% всички задължения на управление "Емисионно", не само банкнотите и монетите в обращение и това е уредено в Закона за БНБ чл. 20

  "Чл. 20. (1) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 2005 г.) Основната функция на управление „Емисионно“ е да поддържа пълно валутно покритие на общата сума на паричните задължения на Българска народна банка, като предприема необходимите действия за ефективно управление на брутните международни валутни резерви на банката."

  За да няма съмнение - от сайта на БНБ:

  "Паричните задължения на БНБ включват всички емитирани от нея банкноти и монети в обращение, както и всички наличности по сметки в БНБ с изключение на сметките на Международния валутен фонд (МВФ). Особеност на българския паричен съвет е, че той осигурява покритие на банкноти, монети и депозити (депозита на правителството и резервите на търговските банки)."

  Радев очевидно се е объркал или е цитиран грешно. Депозитът на правителството трябва да бъде покрит от валутни резерви, той самият не покрива нищо.

 68. 68 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#51] от "klecho":

  Сега гледах и цялото интервю - този суап може да се ползва и за да може да се получи евро кеш веднага от ЕЦБ (като заем) без да трябва да се ликвидират външни активи в момент, когато ДЦК пазарът се е сринал.

 69. 69 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Т.е. готов е отново да срине кредитния рейтинг....

 70. 70 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Неактоално е да мислиш двупартийно! Ако не е за ГРБ трябва да е червен - ограничено и невярно!

 71. 71 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#67] от "gmom":

  Няма какво да добавя. Радев се е объркал, сметките на Емисионно са осбъркани. Само ти си прав с цитати от тук и там, дет оочевидно ти трябва помощ да разбереш кое за какво е.

  over the under
 72. 72 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#65] от "vincenzo76":

  Смешен , не смешен - нито парите ги има, нито самолетите. Офертата на Грипен беше и по-евтина, и за повече самолети , с офсет - производство и инвеситции в България. Първите самолети щяха да са на разположение до 24 месеца. Но продължавай да ми хвалиш амриканските таралясници, и да ми обяснваш как нищо не разбирам. След 10 години да сме живи здрави пак да обсъдим дали сме си купили самолети или ще ги получим някой друг път.

  over the under
 73. 73 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#71] от "Отец Сисой":

  Вярно - къде-къде по-лесно е да се говори по махленски на едро без да се познава материята. Фактологично подкрепени аргументи не са за тоя форум, все забравям. Защо ни е да четем закона, като ние най-добре си знаем кое е вярно и какво - не. Може да се окаже, че сме въздух под налягане.

  Сметките на "Емисионно" не са сбъркани, да не си слагаме думи в устата. Всеки лев *не* е покрит с 1.50 евро по смисъла на Закона за БНБ. Ако някой има други дефиниции за 'що е то борд и как работи, си е негова работа.

 74. 74 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#73] от "gmom":

  По въпроса за махленското говорене "Бордът покрива на повече от 100% всички задължения на управление "Емисионно""

  Това е пълна глупост която си написал.

  За обясня на "по-висок език" При "Бордът" (или паричният съвет като паричен и валутен режим) са законови правила за дейносттана БНБ. Ролята на паричен ствет (борд) се изпълнява от Емисионно. То си има баланс - и в този баланс няма как активите - т.нар маждународни валутни резерви да са повече от задълженията. Може да са повече от паричните задължения, и точно тогава тази разлика влиза в депозита на Банково. Но това пак няма как да обясни думите Радев, които първоначално тръгна да разяснаваш и не стигна доникъде. И сега обяви, че "се е объркал или е цитиран грешно. "


  over the under
 75. 75 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#70] от "petrapetra":

  Научете се първо да пишете грамотно, и тогава пак се опитайте да ми напишете нещо...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 76. 76 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 125 Весело

  До коментар [#72] от "Отец Сисой":

  От големите магарета си,честно))))))))
  Да сравняваш Ф-16"Вайпър" със Грипен Ц/Д версия(който между другото е спрян от производство) е меко казано смешно)))))))Грипена е играчка за деца в сравнение със "Вайпъра".Купуваме "Вайпър"който е интегрирана бойна система,а "Грипена" ни го продават гол без нищо интегрирано на него!!!Това означава още няколко отделни договора със различните производители на въоръжение!!!Казано накратко - ще стане миш-маш накрая!!!И идея си нямаш в какъв бъркоч ще се вкараме!!!А това са още разходи и разходи!!!И чехите и унгарците не качиха на "Грипена" нищо повече от ракети за прехват по Еър полисинга,щото сигурно са по глупави от нас!!!Унгарците и те се ориентират към "Вайпъра",а щведските щайги ги връщат обратно!!!
  А сега си задай следния въпрос - Колко оръжие купиха едни две американски фирми(на държавен бюджет са и двете,нищо че се сводят частни) от 2010 година насам???И колчко кинти са заработили от тях оръжейните заводи???Ще минеме и без шведския офсет,не се притеснявай!!!Да,промениха офертатаот 8 на 10 самолета,ама това е за сметка на самия самолет!!!Вдяваш ли,или да обяснявам???
  Американския ВПК от доста години вече поръчва в България не едно и две неща!!!Питай "Самелци" (Самел-90)във Самоков!!!Или "Тремолци(Тремол)във велико Търново!!!Да не продължавам да изреждам,че не са една и две фирмите!!!
  Първите два самолета(спарките)ще ги получиме 2023 година,а послдните два(7-мия и 8-мия борд - четвъртото тримесечие на 2024 година!!!След което започват преговорите за доставка на втората осморка!!!Там вече ще са на лизинг и на съвсем друга цена!!!по изгодна за нас,разбира се)))))

 77. 77 Профил на gmom
  gmom
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#74] от "Отец Сисой":

  Мисля, че добре си разбрал какво имам предвид - а именно, да, *паричните* задължения, които включват банкноти и монети, депозити на търговски банки и депозит на правителството. Затова цитирах и сайта на БНБ.

  "Заради фискалния резерв е горницата в покритието на лева спрямо евро. Това покритие щеше да бъде още по-голямо.." - всъщност, в момента едно намаляване на депозита на правителството (плащане за изтребители, например) ще доведе до относително нарастване на дела на депозита на "Банково" в сумата на пасивите и съответно до увеличаване на свръхпокритието на паричните задължение с валутни резерви като процентно отношение. Очевидно е обаче, че не това е важното в случая с държавното харчене.

  Отново думи в устата. Още във втория си коментар казах, че думите на Радев не могат да бъдат обяснени. Сметката не излиза и за 150% покритие, да. Какво е искал да каже, може да каже само той самият. Идеята, че е искал да каже "1.50 евро за 1 лев" със сметки, при които едни парични задължения от баланса покриват други парични задължения от баланса на "Емисионно", не прави никакъв смисъл. Това е все едно да покриваш задъжелние "Заплати" със задължения "Наем".

  Спирам до тук аз.

 78. 78 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "България има голям резерв, чийто размер илюстрира с това, че срещу всеки лев държавата разполага с 1.50 евро"

  Като влезем в еврозоната ще се случи съвсем друго нещо - сегашните цени на стоки и услугли в лева ще бъдат в съответните числа в евро - справка западните европейски страни начело с Германия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 79. 79 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Казано така звучи супер. И е така. НО. С 1,5 евро са покрити парите в обръщение т.е физическите пари - около 19 милиарда ако се не лъжа. НО. В банките има депозити за поне три пъти повече. И ако всички се юрнат да обръщат левовете в евро и да теглят - хоп капанче- няма толкова евро. Парите в банките са просто един запис - нищо друго.

 80. 80 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1010 Весело

  А утре, когато Горанов пак ревне, че няма пари? Какво правим тогава?
  —цитат от коментар 49 на Vlado Nikolov


  Ние- нищо.
  Той обаче може да направи много неща. Например да ограничи ненужни харчове, да оптимизира бюджета, да се договори с колегите си да направят същото и те за своите администрации, да прегледа неналежащите плащания и да ги разсрочи, да погледне дали не може да рефинансира нещо на по-изгодни условия и, не на последно място, да се допита и до експерти, които не са му пряко подчинени ( за да избегне конфликт на интереси). Може да му хрумне още някоя добра идея.
  Това го прави вс1ка домакиня в момент на криза са своето семейство. Защо да не помогне и на експерта Горанов?

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Два мрд евра ще се заменят за 4 млд лева. Откъде ще са парите? За еврата ясно - от печатницата, а левовете? Това са много пари! Ми и те от печатницата! Танту за кукуригу ще е. И всички ще сме на далавера! Ураааа!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK